Tujina

FOTO in VIDEO: Ustreljeni 18-letnik osumljen tatvine cigaret

Ferguson, 15. 08. 2014 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
183

18-letnega temnopoltega Michaela Browna je ustrelil Darren Wilson, je javnosti sporočila policija. Wilson se je tistega dne odzval na klic o ropu v bližnji trgovini. Policija trdi, da posnetek nadzornih kamer v trgovini razkriva, da je Brown ukradel škatlo cigaret. Prebivalci Fergusona zgodbi ne verjamejo.

Predmestje St. Louisa Ferguson je še naprej prizorišče protestov. Napetosti se sicer malce umirjajo, a protesti se zato širijo na druga ameriška mesta. Nadzor nad Fergusonom je prevzela državna avtocestna policija oziroma njen stotnik Ron Johnson, ki je odraščal v mestu in je temnopolt. Dejal je, da želi prekiniti začaran krog nasilja in se je v četrtek zvečer celo podal med protestnike. Ti so skupaj z njim vzklikali geslo "Roke gor, ne streljaj", nekateri so ga celo objemali.

Oblasti so danes javnosti na novinarski konferenci sporočile ime policista, ki je v soboto ustrelil neoboroženega 18-letnega temnopoltega Michaela Browna. Policistu je ime Darren Wilson. Pri policiji je že šest let. Proti njemu še ni tekel noben diciplinski postopek. Wilson se je tistega dne odzval na klic o ropu v bližnji trgovini. Policija trdi, da posnetek nadzornih kamer v trgovini razkriva, da je Brown ukradel škatlo cigaret, vrednih 48,99 dolarjev. Kasneje je policija še sporočila, da Wilson v času streljanja ni vedel, da je Brown osumljen tatvine. Prebivalci zgodbi ne verjamemo in se sprašujejo, zakaj je šef policije potreboval kar teden dni, da je na dan prišel s takšno zgodbo.

Policist vztraja, da je šlo za samoobrambo, a priči, ki sta opazovali dogajanje, trdita drugače. Mladenič naj bi po njihovem zatrjevanju celo privzdignil roki v zrak in tako policistu nakazal, da ne želi težav. Kljub temu je ta streljal, po neuradnih podatkih pa naj bi izstrelil kar osem nabojev. Streljal naj bi tudi, ko je mladenič že ranjen ležal na tleh.

Pri preiskavi ustrelitve najstnika sodeluje tudi zvezno pravosodno ministrstvo, katerega del je zvezna policija FBI.

Obama policijsko nasilje označil za nesprejemljivo

Sicer pa imajo z možmi v modrem, ki bi morali služiti in varovati ljudstvo, težave tudi novinarji. Kar dva sta bila deležna fizičnega in verbalnega nasilja s strani policistov. Enega je policist celo udaril v glavo. Gre za novinarja Washington Posta in spletnega medija Huffington Post. Policisti so ju prijeli, saj se nista dovolj hitro umaknila z restavracije McDonald's, kjer sta pisala članke. Oba novinarja so izpustili brez obtožnice. Novinarja sta večkrat zahtevala tudi podatke nasilnih policistov, a jim ti niso želeli povedati številk svojih izkaznic.

Kritiki opozarjajo, da je Ferguson naselje z 21.000 prebivalci, večinoma temnopoltimi, lokalna policija pa premore 53 ljudi, od tega 50 belcev. Kritiki so ves čas opozarjali, da se tamkajšnji policisti popolnoma neprimerno odzivajo na proteste. Pravosodni minister ZDA Eric Holder je bil tako včeraj zelo kritičen do lokalne policije, ki je po mnenju kritikov položaj poslabšala s pretiranim razkazovanjem moči in kasneje tudi s pretirano uporabo sile. Policija je namreč na ulice Fergusona poslala močno oborožene sile in pse. To je pri temnopoltih prebivalcih izzvalo različne zgodovinske konotacije; pse so npr. uporabljali beli lastniki sužnjev, ko so lovili ubežnike.

Nekateri protestniki so zato razbijali trgovine, avtomobile in druge zgradbe. V sredo so protestniki policiste celo obmetavali s kamenjem in molotovkami, ti pa so odgovorili s solzivcem in dimnimi bombami.

Predsednik ZDA Barack Obama je policijsko nasilje označil za nesprejemljivo.

Protesti tudi v drugih ameriških mestih

Policijskega nasilja pa je očitno postalo dovolj tudi ljudem iz drugih delov ZDA. V New Yorku so protesti v četrtek potekali na Times Squareu, Union Squareu, v sosednjem Newarku v New Jerseyju, pa tudi po drugih zveznih državah in mestih v ZDA. Protestniki povsod ponavljajo geslo "Roke gor, ne streljaj".

Podpora iz sveta

Sicer pa Al Jazeera poroča, da številni Palestinci podpirajo protestnike in jim svetujejo, kako naj ravnajo ob napadih policistov, še posebej, ko imajo opravka s solzivcem. Kot pravijo, ameriški policisti najverjetneje uporabljajo solzivec, ki so ga "izraelske oblasti najprej preizkusile na Palestincih". Pozivajo jih, naj bodo v svojem boju močni. Nekateri so ameriškim protestnikom posredovali tudi konkretna navodila, kako naj ravnajo ob stiku s solzivcem.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
16. 08. 2014 13.09
+3
wow slo novinarji ter ameriški policisti obtoženi . halo če pa je v tej soseski kriminala na pretek . ka naj bodo taki kot slovenci .na nasprotniku bomo šli z copatom .???
Soulless
16. 08. 2014 09.27
+2
Naj počiva tatič v miru.... Vsem vam, ki pa pljuvate po policiji- zamislite si svet brez varuhov reda. Bi se upali sploh ven iz hiše, če jih ne bi bilo? Bi pač obveljal zakon močnejšega ali številčnejšega, samo zamislite si....
Skopušnik Janez
16. 08. 2014 13.58
Res, ampak ali nebi bil svet lepši brez nasilja? Da se, poglej švico ali katero od nordijskih držav.
Subcomandante Marcos
16. 08. 2014 09.00
To sploh ne zgledajo protesti.. tej americanibso ees odtavali neces kam.. zgleda pust v riu.. soubiznis... zmeden narod od vsega hudega kar jim delajo.
movi 1
16. 08. 2014 08.57
-1
Lost ti si res zgubljen ameriski kavbojc, aja policaj ki zagovarja policijsko nasilje. Ocitno si zaposlen na MNZ.
LOS - T
16. 08. 2014 09.27
+3
nism...zgleda pa da si ti kriminalc, ker zagovarjaš stokilaša ki je oropal trgovino in se znesel nad sočlovekom....
Venividivici1
16. 08. 2014 08.36
-2
Kaj pa, ko so Slovenci bežali čez mejo v Italijo- pa je Masleša rekel--Kakšen lep strel v čelo.
MARK AUREL
16. 08. 2014 08.58
+2
LOS - T
16. 08. 2014 08.23
-2
da skrajšamo prepir...v življenju sem že videl pretepene ljudi, prijatelji pa so vpili da bodo fentali tistega ki ga je, okradene ljudi, ki so spoznali da so delali zastonj in vpili da bi lopovu polomili roke, poznam oropane ljudi, ki ne vejo ali bi sedaj hodili z nožem po svetu ali bi raje doma ostali, ziher sem srečal tudi kakšno ki je bila posiljena in kakšnega ki ga izsiljujejo, pa dobr, kam bi vsi mi brez policije??? saj so meni tudi že nabili kako brezvezno kazen za brezvezno cestno neumnost, ampak to nima veze s tem, kriminalce je treba lovit in lovi se jih ne z besedo, če bežijo jih je treba s pištolo, zato jo pa majo....tko..
iGURT
16. 08. 2014 08.40
+2
Moj frend je bil na dopustu v ZDA, vzamejo Rent-a-car in se vozijo, in je gledal nekaj okoli in naredi prometno v križišču, nič hudega vsi živi in zdravi, pločevina malo zvita, naenkrat radovedneži okoli, in čez minutko dve policija, spil je prej čez čas 3 mala piva, pride policaj do avtov frend začne da je pač naredil prometno, da prizna, to je to, da naj gre zadeva dalje kot mora, policaj vidi da drug avto vozi črnec, brez debate je bil kriv, frend se je moral pri zaprtih očeh dotaknit s prstom nosa, to je bil alkotest, policaj mu je poklical za drug avto in adijo srečno vožnjo, onega so vklenli na havbi od avta, črnca. ... kriv, ker je črnc.
Al83
16. 08. 2014 07.56
+2
V Ameriki lahko dobiš dve leti zapora že za nerviranje policista, če se ga po nesreči dotakneš, pa je to že napad na uradno osebo.
iGURT
16. 08. 2014 08.00
+3
Odkar imajo vedno več privat zaporov mora nekdo skrbet da so zapori ki prinašajo lep denar polni.. ..
iGURT
16. 08. 2014 07.40
+3
Če pri njih kdo vrže molotvko na policaje, strelja in s ketno udriha po njih, kot so v Kijevu, jih vse postrelijo. .. kaj šele da bi vzhod financiral in opremil protestnike, hodil tja in imel govore, jih spodbujal.
movi 1
16. 08. 2014 02.14
+3
Ko bi vsaj malo zaropotalo v zda, da si svet malo opomore!
POWER2thePEOPLE
16. 08. 2014 01.55
+2
bojim se, da le DRŽAVLJANSKA VOJNA V ZDA DANES POMENI BOLJŠI SVET JUTRI!!!
movi 1
16. 08. 2014 01.24
+4
Tisti ki zagovarjate amerisko demokracijo in ameriske policaje, spelte se tja, naredili na boste uslugo, ker bo Slovenija cista in mirna dezela!!
LOS - T
16. 08. 2014 08.12
+1
tisti ki zagovarjate tatove ki bezijo pred policijo, speljite se v dob, da bomo imeli pošteni mir pred vašimi dolgimi prsti...
lunica78
15. 08. 2014 23.28
+9
Men se vse to ne zdi normalno. Sem mal čitala Ameriško konzervativno stran FR čist tko iz firbca pa CNN komentarje. Ne vem, me je kar strah ti so sposobni streljat vse, ki jim niso všeč. Zakon pa tko kot si ga sami razlagajo. Ni čudno, kaj počno po svetu. Se sploh ne čudim več.
Die einemaister
15. 08. 2014 23.54
+5
Philips Peja
15. 08. 2014 22.39
+2
los-t...ti si opran! pa sem mislo da sem jaz. ce nisi se imel opravka z policijo..potem si ti sam policaj! kdaj je policija komu pomagala??? kdajjj..kje je to pisalo..?? kdaj je nazadnje policaj sploh resil macko iz drevesa kdaj?? Policija je dvolicna! en obraz v sluzbi! drugi doma z zeno! policaj nima pravih prijateljev! nikoli! lahko ti pred policijo svobodno govoris, kot pred neznanci?nikoli! to je psihologija! Imam par prijateljev policajev...nikoli so rekli nikoli nebomo kot ostali! danes ...ce kateremu te besede omenim...me bo se ki zaprl! primer protesti...druzina mu je bila na protestih..a on kot policaj pa delo na protestih? pa daj no...da svojo druzino napadas oz se pred njo branis?! se vprasaj kaksn clovek opravlja taksno delo?! to je primer za slovenijo! Po svetu, amerikanci...mores razumet...koliko trpljenja so dali temnopolti ljudje preden so dobili svobodo! to je sele 50 let od tega! le 50 let ! nekoc nismo smeli niti na wc brez da bi dvinignili roko! tako da ti nikoli nebos mogel njih razumet! zakaj ne ? ker ti razumes samo svoje dragocenosti!!! in potem taksen clovek, poda svoje mnenje kaj je prav in kaj ne: "treba počit vsakega ki kaj ukrade in vsakega ki ne dvigne rok ko ga ustavi policaj s pištolo" pa se ti zavedas da nekomu privoscis smrt??? se zavedas tega ?? se vidi da si res isti kot tvoj nickname: lost PS.: ce podpirate da ce nekdo krade, in si to zasluzi smrt! potem poglejte naso drzavo! ki je zaj tu policija in ostale funkcije?? AJA oni niso temnopolti oz tujci! Vsi smo ljudje, razlikujemo pa se med tem kdo komu kaj privosci! in ti ze nisi ta, ki bi meni privoscil dobro!
Die einemaister
15. 08. 2014 23.05
+6
mene so policaji u pridržanju s tem d sm lisice mel gor tepli, samo zato k sm enmu od njih reku par grdih besed, slabši ku u S. Koreji, pol sm jih pa tožu pa so bli usi tko pridni tm na zatožni klopi d so se še meni zasmili
LOS - T
16. 08. 2014 08.16
+7
nisem policaj, verjem...ampak sem sit vseh nasilnežev, narkomanov, obritoglavcev, morilcev, tatov in še in še podobnih izmečkov, ki bi brez policije, nam pridnim, mirnim in poštenim, naredili življenje kot si ga ne moreš zamisliti v najhujšem ameriškem filmu...jaz bi dal policaja na vsako križišče...
notrajnc05
16. 08. 2014 08.42
-2
phil, kdaj je policija sploh komu pomagala??? S katerega planeta se oglasas??? V policiji pri nas in po svetu ni nič drugače kot v ostalih službah, podjetjih, šolah, športnih klubih... Torej 80% jih je OK, 10% je takih, ki se obracajo po vetru, 10% pa je gnojev. In ne svinjaj kar po dolgem in po čez, ker življenja še okusil nisi dobro.
The_Duke
16. 08. 2014 08.50
+1
Philips res nimam besed za tvoj IQ res ne V enem stavku citiram Policaj nima pravih prijateljev. V drugem stavku citiram Imam par prijateljev policajev. IQ ki se ga še verjetno tvoji prijatelji policaji sramujejo.
LOS - T
16. 08. 2014 08.56
-1
prijatelji policaji ga že iščejo v svojih vrstah heh
Jasnovidec Cosmos
15. 08. 2014 22.27
-4
Lahko kdo napiše zakaj se tukaj sploh gre,ker se mi ne ljubi čitati ni pa posnetka.
LOS - T
15. 08. 2014 22.11
-2
stop policijsko nasilje pa to, ja, ko pa črnci pol mesta zakurjo je pa to civlizirano nenasilje...lej, polcaji so zato, da mamo pošteni ljudje mir in če si s polcajem fer ko te ustav, ti nič ne bo...
Die einemaister
15. 08. 2014 23.01
+10
in ko belci beri ameri zakurijo vojno v Iraqu in Afganistanu in zrušijo mesta in pobijejo nedolžne ljudi zaradi nafte je pa kul a ,bublo
jointar
16. 08. 2014 05.02
+2
nwm kaksne barve je predsednik zda...kot drugo pa za vse je kriv izrael
jointar
16. 08. 2014 05.05
+1
nisem si mislis da so belci krivi za vladanje zidov krivi njih in ker so se tvoji pridruzili njihovi strani med drugo svetovno vojno
LOS - T
15. 08. 2014 22.09
-10
treba počit vsakega ki kaj ukrade in vsakega ki ne dvigne rok ko ga ustavi policaj s pištolo, pa bo mir nasvetu...in bo moj dragoceni avto varen tudi odklenjen ponoč u fužinah...
jointar
16. 08. 2014 05.03
+1
policisti so ze zdavnaj izgubili avtoriteto kot so je imeli vcasih bi bilo prav da protestnike malo mocneje poslatajo
LOS - T
16. 08. 2014 08.19
+1
haha, psiho je po moje tisti, ki gre razbijat šipe na tujem avtomobilu...
AtaAufbiks
15. 08. 2014 20.26
+9
Zelo mora biti svobodna dežela, kjer te ustrelijo zaradi škatle cigaret! Res smo lahko srečni, da nismo Američani!
LOS - T
15. 08. 2014 22.10
-13
a dej zvezdaš, streljal je pač ker je mulc bogve kaj ušpičil ko je bežal, jaz bi tudi, če bi črnca lovil, pucaj pa pitaj...
AtaAufbiks
16. 08. 2014 01.03
+3
@los-t Mogoče bo pa kdo tebe ustrelil, nikoli ne veš!
LOS - T
16. 08. 2014 09.29
+1
policaj ziher ne, kriminalc pa mogoče, če njega ne bo prej policaj kot je tega u ameriki...
dannyer
15. 08. 2014 20.18
+6
statistično se na žalost več strelskih obračunov med temnopoltimi kot katero koli drugimi etičnimi skupinami . recimo ta posnetek na you tube je zanimiv .ker mož ki je temne polti ampak pameten govori razumno . Double Standard: Black Men Named Trayvon Get Killed all the Time, But The Left Doesn't Care
ustup1d
15. 08. 2014 19.30
+5
zakaj mediji ne poročajo o tem da je Michael Brown pred streljanjem oropal bencinsko črpalko?
potatopotato
15. 08. 2014 19.45
+1
The_Duke
15. 08. 2014 20.40
+8
Rop pomeni da je uporabil orožje kolega veš ti to? Mediji pa prikazujejo Michaela Browna kot odlišnega študenta in zaradi medijev so protesti. Če bi poročali dejansko stanje, da je policist ubil roparja bi jim sedaj protestniki ploskali. Štekaš kdo je kriv
StrikeOne
15. 08. 2014 20.48
+0
Zato ker verjetno ni res ker PIGS opravičujejo še en umor! In tudi če je res nobeden ne govori o reševanju ekstremne revščine v ZDA kjer samo elita vozi avte za milijon ali imajo zlate wc-e ali zlate umivalnike, se vozijo okrog v privat letalih dokler so ljudje na "food stamps" In rešitev je da se pobije vse, ki hočejo spremeniti to ali ki so lačni in so prisiljeni v takšne odločitve!
StrikeOne
15. 08. 2014 21.02
+4
In ukradel naj bi škatlo cigaret vi pa zato opravičujete njegov umor 18- letnega otroka! Kakšna gam.. ste šele nekateri!
ustup1d
15. 08. 2014 21.53
+3
ta "otrok" je napadel policista ter mu hotel uzeti njegovo orožje iz rok, vi liberalistične medijske ovce
LOS - T
15. 08. 2014 22.12
-1
provokatorr
15. 08. 2014 22.50
-2
the duke rop je takrat, ko uporabiš orožje, fizično silo ali grožnjo. ali za tebe, polpismenega, če pridem v trafiko, pa prodajalki zagrozim, da jo bom pretepel, če mi ne da škatle cigaret, je to tudi rop, ne samo z orožjem.
The_Duke
16. 08. 2014 12.50
Provokator ne bom se spuščal na tvoj nivo glede žaljenja. Če TI ne bi govoril na pamet bi vedel da gre za drzno tatvino.
Ramzess
15. 08. 2014 19.11
+3
Pa pravijo da se ljudje ubijajo zaradi malenkosti, tudi policaj te lahko strelja in (ali) ubije zaradi malenkosti.