Tujina

FOTO: Tudi Merklova ob slovesu od nemških vojakov

Ingolstadt, 24. 04. 2010 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od štirih nemških vojakov, ki so padli v Afganistanu, se je poslovilo več tisoč Nemcev, vključno s kanclerko Angelo Merkel in drugimi visokimi državnimi predstavniki.

V Nemčiji so pokopali štiri nemške vojake, ki so bili ubiti v Afganistanu. Od njih se je poslovilo na tisoče Nemcev, z njimi pa tudi kanclerka Angela Merkel in nekateri drugi visoki državni predstavniki. Nemški obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg je ob žalni slovesnosti, ki je potekala v mestu Ingolstadt, povedal, da mora odgovornost politike vedno računati z bolečino tistih, ki ostanejo za njimi. "Zaradi politične odgovornosti moramo vas, spoštovani sorodniki, prositi za odpuščanje," je nagovoril sorodnike padlih vojakov.

Zbrane je tudi opozoril, da brez žrtev v tujini tudi v prihodnje ne bo šlo. "Smrt in poškodbe so postali spremljevalci naših posredovanj in to bodo ostali tudi v naslednjih letih – najbrž ne le v Afganistanu," je dejal. Kljub temu pa poškodbe in smrt po njegovih besedah nikoli ne bodo postale rutina.

Vojaki, ki so jih pokopali danes, so življenje izgubili 15. aprila v dveh ločenih napadih v severnoafganistanski provinci Baglan. Trije so življenje izgubili v eksploziji, eden pa je bil žrtev ob cesti podstavljene mine, na katero je naletelo sanitetno vozilo. Stari so bili od 24 do 38 let.

Poleg Merklove in obrambnega ministra so bili prisotni tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle, njegov afganistanski kolega Zalmaj Rasul ter drugi predstavniki vojske in političnega vrha.

Vse manj podpore nemški prisotnosti v Afganistanu

Medtem ko se nemški vrh poklanja spominu na ubite vojake, pa podpora nemški misiji v Afganistanu vztrajno pada. V zadnjih mesecih se je javnost obrnila proti misiji zaradi naraščajočega števila žrtev med nemškimi vojaki, pa tudi afganistanskimi civilisti. Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da se okoli 62 odstotkov Nemcev zavzema za umik približno 4500 nemških vojakov iz Afganistana.

Samo v tem mesecu je v tej državi življenje izgubilo sedem nemških vojakov. Skupno število žrtev med nemškimi vojaki od začetka misije znaša 43.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ukinitev
31. 05. 2010 15.25
Torej, scenarij je znan ! Ali si bomo še naprej zatiskali oči in prepričevali sami sebe, da se našim vojakom kaj takega ne more zgoditi ? Ali pa bomo podpisali Mladinino peticijo za ukinitev vojske ?
Tehnokrat
24. 04. 2010 23.40
Naj počivajo v miru...
_Maverick_
24. 04. 2010 17.08
bog ve kje mora vdarit!!!!!!!!
_Maverick_
24. 04. 2010 17.06
potem ko so talibani ubil te 4 nemce, so nemci "pomotom" ubil nevem kolk afganistanskih vojakov. TO ME NA NEKAJ SPOMINJA!!!1
MIZANTROP
24. 04. 2010 16.58
Štiri padli nemški vojaki v Afganistanu. Koliko je pa lani umrlo civilnih delavcev na svojih delovnih mestih v Sloveniji? Da ne omenim pokola in kamikaz na naših cestah. Usoda pač, doleti te ali v Afganistanu ali v Sloveniji. Na koncu pa tako ali tako umre vsak, tako cesar kot berač. Stari Grki in Rimljani pa so imeli prav, kogar ljubijo bogovi, umre mlad, najboljše slavno v bitki. S tem so človeku prikrajšane tegobe starosti. No, R.I.P. Ich hatt einen kameraden.
__Maverick__
24. 04. 2010 16.53
reciklirani wehrmacht spet seje smrt po svetu!!!!
Nad.oblaki
24. 04. 2010 16.52
V sestavo profesionalne vojske določene države ni nihče prisiljen, še manj pa vsi tisti, ki se javijo za nadaljne služenje na misijah izven svoje države (večinoma zaradi dobrih zaslužkov) za voljo tudi morebitne smrti na misiji. Po podobnem konceptu deluje tudi denimo ena najbolje izurenih vojsk na svetu- Francoska Tujska legija, ki so plačana, najemna in visoko izurjena vojska. Angela Merkel je res velika politična osebnost v Evropi, njena dejanja in poklon padlim vojakom to dokazuje. Sicer pa skrajni čas, da EU vzpostavi skupno vojsko, saj bo posledično tudi manj stroškov z oborožitvijo posameznih držav in to dejanje bi še bolj povezalo evropejce tudi za voljo nadaljnega miru v Evropi.
Osvald
24. 04. 2010 16.40
To so vojaki ne pa naši socialni delavci ki mislijo dobiti vojno z čiščenjem greznic v vojašnicah v afganistanu
Snip84
24. 04. 2010 16.24
nimaš kaj iskat v tuji državi z orožjem.