Tujina

FOTO: Tisoč ranjenih protestnikov?

Berlin, 08. 11. 2010 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tovorni vlak z jedrskimi odpadki, ki so ga na poti poskušali ustaviti nasprotniki jedrske energije, je prispel na železniški terminal v Dannenbergu. Protestniki pa poročajo, da je bilo ranjenih skoraj 1000 ljudi.

Tovorni vlak z jedrskimi odpadki, ki je v petek krenil iz Francije v nemški Gorleben in ki ga na poti poskušajo ustaviti nasprotniki jedrske energije, je danes prispel na železniški terminal v Dannenbergu, kjer bodo tovor pretovorili in ga po cesti prepeljali v skladišče v Gorlebnu.

V Dannenbergu na severu Nemčije so po prihodu tovornega vlaka radioaktivni odpad, ki je shranjen v posebnih zabojnikih, začeli pretovarjati na posebna tovorna vozila, s katerimi ga bodo prepeljali v 20 kilometrov oddaljeno skladišče v Gorlebnu. Pretovarjanje naj bi po pričakovanjih trajalo do zgodnjih jutranjih ur.

Aktivisti v Nemčiji - 4
Aktivisti v Nemčiji - 4 FOTO: Reuters

V noči na ponedeljek je več kot 3500 ljudi v bližini Harlingena na Spodnjem Saškem, kakih 30 kilometrov pred Dannenbergom, skoraj 20 ur blokiralo vlak z enajstimi zabojniki jedrskih odpadkov. Aktivisti so zasedli železniške tire, vendar jih je policija po več urah uspela odstraniti oziroma so se sami umaknili. Vlak je nato zjutraj nadaljeval pot. Zaradi številnih blokad na poti je vlak v Dannenberg prispel z več kot 24-urno zamudo.

V bližini Gorlebna pa že več kot tisoč nasprotnikov transporta danes blokira ceste z namenom, da ustavijo tovor z visokoradioaktivnimi snovmi.

Nedeljski protesti proti prevozu nevarnih odpadkov, na katerih se je zbralo kakih 4000 protestnikov, so se sprevrgli v izgrede, potem ko je kakih 250 aktivistov poskušalo odstraniti kamenje s tračnic, da bi tovornemu vlaku preprečili nadaljnjo pot. Policija je proti njim uporabila gumijevke in solzivec.

Po navedbah protestnikov je bilo v dosedanjih protestih ranjenih skoraj tisoč ljudi. Aktivisti protestne akcije proti prevozu jedrskih odpadkov so poročali o 950 poškodbah oči zaradi solzivca in 29 poškodbah glave, 16 protestnikov pa je utrpelo poškodbe prstov. Dva demonstranta so morali prepeljati v bolnišnico.

Policija podatkov o poškodovanih za zdaj še ni objavila. Za nemoten prevoz nevarnega jedrskega tovora sicer skrbi okoli 16.000 pripadnikov nemških varnostnih sil.
 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dostmamsranja
08. 11. 2010 18.12
Se pa veliko boljs pocutim ce se odpadki hranijo v Nemciji! Kako je z odpadki v Rusiji ali Kitajski?
NinjaRockStar
08. 11. 2010 11.01
Kaj je tem fanatikom... Jedrska energija je ena izmed najbolj čistih... Naj se grejo nad kitajske kitolovke spravljat...