Tujina

FOTO: 'Takoj osvobodite Zahodno Saharo'

Madrid, 14. 11. 2010 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Protestniki, zbrani v Madridu, so zažigali maroške zastave in vzklikali 'Takoj osvobodite Zahodno Saharo'. Na shodu v podporo tej zadnji afriški koloniji se je zbralo več tisoč ljudi, med njimi tudi Javier Bardem.

V Madridu se je v soboto zbralo več tisoč protestnikov, ki so zahtevali osvoboditev zadnje afriške kolonije Zahodne Sahare izpod nezakonite maroške okupacije. Protestniki so zažigali maroške zastave in vzklikali Takoj osvobodite Zahodno Saharo.

Ob pozivih, naperjenih proti Maroku, ki je Zahodno Saharo nezakonito okupiral leta 1975 in ki na območju izvaja hude kršitve človekovih pravic in mednarodnega prava, pa organizatorji in udeleženci niso pozabili na ''izvirni greh'', ki pravzaprav pripada Španiji. Španiji poleg tega, da ni izvedla procesa dekolonizacije tega ozemlja in tako pravzaprav še vedno ostaja kolonizatorka Zahodne Sahare, očitajo tudi to, da je namerno spregledala maroške zločine.

Za osvoboditev Zahodne Sahare si prizadeva tudi znani igralec Javier Bardem.
Za osvoboditev Zahodne Sahare si prizadeva tudi znani igralec Javier Bardem. FOTO: Reuters

Nazadnje so maroške sile enega od begunskih taborišč v Zahodni Sahari napadle 8. novembra. Po maroških podatkih je bilo v napadu ubitih 12 ljudi, od tega 10 maroških vojakov. Po drugi strani pa fronta Polisario, osvobodilno gibanje in legitimno vodstvo Saharcev, trdi, da so maroške sile ubile več deset ljudi, več kot 4500 pa je bilo ranjenih. Dogodek so nekateri opazovalci že označili za novo intifado.

Tukaj preberite ozadje dogodkov v Zahodni Sahari.

Španske oblasti so sicer v petek od Maroka zahtevale pojasnilo, kaj se je pravzaprav zgodilo. Do podatkov je namreč zelo težko priti, saj maroške oblasti le izjemoma dovolijo vstop na območje Zahodne Sahare, ki so ga obdale z 2700 kilometrov dolgim zidom, slednjega pa obdale z milijoni min ter okoli 100.000 stalno nameščenih vojakov.

Na območje spustijo le redke novinarje. Po poročanju francoskih medijev naj bi po zadnjem napadu v bližino napadenega taborišča spustili le novinarja francoskih časnikov Le Monde in Le Figaro. Španskim novinarjem so preprečili vstop na območje.

Svojo osebno zgodbo o življenju v Zahodni Sahari, okupaciji in begunstvu nam je zaupal Saharec, ki živi v Sloveniji. Preberite si jo tukaj.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nad.oblaki
14. 11. 2010 15.22
Desktop.Messiah: ali poznaš zgodbo o enem največjih vodji Džingiskanu, ki je prišel vse do Evrope z osvajalskimi pohodi? Ko so premagali in osvojili ozemlje današnje Kitajske so to že takrat napredno Kitajsko ljudstvo tudi izrabili Mongoli, da so prvič tudi uradno zapisali njihov jezik in kulturo... vprašanje kaj bi bilo z njimi v nasprotnem primeru... mogoče bi se v toku zgodovine zgubili, kot mnoga staodavna ljudstva in plemena.
Desktop.Messiah
14. 11. 2010 14.25
Lisjak. 14.11.2010, 12:53 Vidim, da se spoznaš na stvari. Upam, da bo Mongolija, kjer komaj 2 miljonska nomadska populacija biva v jurtah v kratkem postala itegralni del Kitajske, s čimer bo končana še ena politična anomalija.
Nad.oblaki
14. 11. 2010 12.53
Desktop.Messiah: menda, da so Palestinci dejansko pomuslimanjeni Judje... nevem, kaj se potem razburjaš tu, saj gre za enak narod.
Desktop.Messiah
14. 11. 2010 12.23
Lisjak, podpis! Ti nomadi niso tako kot mi, ki imamo take fajn mobilnike in notebooke in si že zato ne zaslužijo države.
Nad.oblaki
14. 11. 2010 12.19
Te protestniki so tipični Zahodnjaki, ki živijo z polno ritjo vsega in lepo v domačih toplih domovih... Zahodna Sahara si ne zasluži samostojnosti že iz tega razloga, ker je praktično Saharcev 3-400.000, večina jih živi v šotorih in dokaj na zaostali ravni napram ostalemu svetu. Kako bi takšnja država funkcijonerala si ne predstavljam.... verjetno še ena država na listi stalne mednarodne denarne pomoči...ne hvala.
Desktop.Messiah
14. 11. 2010 12.09
Koga sploh zanima vojna za datlje in pesek? Poročajte raje o GIGACIDU v Gazi. Free Palestine!