Tujina

FOTO: Svojci v morje, na dnu katerega leži potopljeni trajekt, metali rože in slaščice

Seul, 15. 04. 2015 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rože, papirnate čolničke in slaščice so v spomin na svoje najdražje, ki so umrli v nesreči južnokorejskega trajekta, v morje metali svojci. V nesreči, od katere mineva leto dni, so utonile 304 osebe, večinoma dijaki.

Blizu južnokorejskega otoka Jindo, kjer je 16. aprila lani potonil južnokorejski trajekt Sewol, je danes več kot sto svojcev žrtev nesreče obeležilo obletnico tragedije, ki je zahtevala 304 življenja. V spomin na žrtve so v morje metali rože, papirnate čolničke in slaščice. Osrednja spominska slovesnost bo v četrtek.

V jasnem dnevu in na mirnem morju so svojce s čolnom prepeljali do velike rumene boje, ki označuje kraj, kjer je trajekt 16. aprila lani potonil. Umrli so 304 ljudje, med katerimi je bila večina dijakov.

Trajekt še vedno na morskem dnu

Trajekt, ki leži potopljen 40 metrov globoko na morskem dnu, leto dni po nesreči ostaja zelo občutljiva tema vročih razprav, tudi glede tega, ali bi ga morali dvigniti na površino.

Svojci zahtevajo, da vlada čim prej dvigne trajekt z morskega dna.
Svojci zahtevajo, da vlada čim prej dvigne trajekt z morskega dna. FOTO: Reuters

Svojci žrtev so zagrozili, da bodo bojkotirali četrtkovo poluradno osrednjo spominsko slovesnost, če se vlada ne bo zavezala, da bo 6825-tonski trajekt dvignila z morskega dna. To bi sicer stalo okoli 110 milijonov ameriških dolarjev (dobrih 100 milijonov evrov).

Svojci zahtevajo neodvisno preiskavo

Svojci tudi nadaljujejo redne proteste, na katerih pozivajo k resnično neodvisni preiskavi nesreče, saj sedaj oblikovanemu preiskovalnemu odboru ne zaupajo, ker so v njem tudi visoki državni funkcionarji.

Šokantno nesrečo, ki je celotno državo za več mesecev zavila v črno in v globoko žalovanje, so večinoma pripisali nezakoniti predelavi trajekta in prevelikemu tovoru.

Trajekt potonil zaradi preobremenjenosti, posadka ljudi pustila umreti

Sewol je potonil zaradi preobremenjenosti, a za visoko število mrtvih je bil kriv neustrezen odziv posadke, ki je potnikom ukazala, naj ostanejo, kjer so, čeprav je ladja že začela toniti. Preiskava tožilstva je pokazala tudi, da je k velikemu številu žrtev prispeval tudi neustrezen začetni odziv obalne straže.

Med žrtvami tragedije je bilo 250 dijakov srednje šole v mestu Ansan, ki so bili na izletu. Preživelo je samo 75 dijakov.
Med žrtvami tragedije je bilo 250 dijakov srednje šole v mestu Ansan, ki so bili na izletu. Preživelo je samo 75 dijakov. FOTO: Reuters

Nesreča je razkrila tudi globoko zakoreninjene probleme korupcije, ohlapnih varnostnih standardov in neustrezne zakonodaje, ki jih pripisujejo neizprosnemu pehanju za gospodarsko rast. Zaradi počasnega in neusklajenega odziva na nesrečo so na oblasti letele hude kritike. Predsednica Park Geun-Hye je zato odredila celovito prenovo varnostnih standardov.

Podpora Parkovi v javnosti je šele nedavno začela rasti, potem ko je po nesreči izredno padla, je pa v dneh pred obletnico na družbenih omrežjih deležna kritik, ker se na dan obletnice odpravlja na turnejo v Južno Ameriko. Njena tiskovna predstavnica je povedala, da nima informacij, ali bo predsednica pred odhodom na turnejo v četrtek obeležila obletnico nesreče.

Rumena barva znak solidarnosti in žalosti

Ko se je čoln s svojci žrtev danes približal kraju nesreče južno od otoka Jindo, so jokajoči člani družin, ki so stali na obeh straneh čolna, v morje vrgli bele rože, majhne rumene papirnate čolničke ter slaščice, ki so jih imeli radi njihovi otroci. V rokah so držali majhne spominke na svoje ljubljene. Skoraj vsi so nosili rumene jakne, ki so po nesreči postale izraz solidarnosti in žalosti.

Preobremenjen in nestabilen trajekt Sewol s 476 ljudmi na krovu se je prevrnil 16. aprila lani. Med žrtvami tragedije je bilo 250 dijakov srednje šole v mestu Ansan, ki so bili na izletu. Preživelo je samo 75 dijakov.

Doslej so našli trupla 295 žrtev nesreče, še vedno pa pogrešajo devet ljudi, odkar so potapljači novembra lani končali nevarno iskanje. Družine pogrešanih sedaj zahtevajo, da trajekt dvignejo.

Kapitan obsojen na 36 let zapora

Po nesreči se je na zatožni klopi znašlo več kot 50 ljudi, med njimi je 15 članov posadke trajekta, ki so bili med prvimi na rešilnih čolnih. Kapitan Sewola je bil novembra lani obsojen na 36 let zapora zaradi malomarnosti in zanemarjanja dolžnosti, trije visoki ladijski častniki pa so dobili od 15 do 30 let zapora. Za kapitana Lee Jun-Seoka v prizivnem procesu zahtevajo smrtno kazen.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
15. 04. 2015 18.49
No ja, saj so tudi sami odgovorni, ... ne gre slepo ubogati navodil, ... potem pa so drugi krivi, ... ne gre tako, razen v tem svetu.
ughiue
15. 04. 2015 10.27
+3
pri nas nebi bil kriv nihce ce pa ze bi dobil pogijno na preizkus 2 leti in pa 500 e kazni