Tujina

FOTO: 'Super tajfun' nad opustošene Filipine

Manila, 02. 10. 2009 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na celotnih Filipinih veljajo izredne razmere. Nad državo, ki si še zdaleč ni opomogla po opustošenjih zaradi tajfuna Ketsana, so bodo namreč razbesnela še hujša neurja.

Ko bo tajfun Parma dosegel kopno, bodo vetrovi pihali s hitrostjo do 230 km/h, napovedujejo vremenoslovci. To pomeni, da je Parma najmočnejši tajfun na Filipinih po letu 2006.

Na Filipinih so razglasili izredne razmere. Državi se namreč približuje nevaren tajfun Parma, ki so ga zaradi njegove uničevalne moči že razglasili za super tajfun. Čeprav je trenutno še okoli 180 kilometrov od otoka Luzon, kjer leži tudi prestolnica Manila, je kraje že zajelo močno deževje.

Parma naj bi sicer kopno dosegla v soboto, po napovedih naj bi se to zgodilo na goratem in redko poseljenem severovzhodu države. Vendar se večdnevno deževno vreme obeta celotnemu otoku Luzon, kar pomeni, da bo delo reševalcev v Manili in drugih mestih, ki jih je prizadel Parmin predhodnik Ketsana, močno oteženo.

Teden dni po divjanju Ketsane so nekateri kraji, tudi deli Manile, še vedno dva do tri metre pod vodo.
Teden dni po divjanju Ketsane so nekateri kraji, tudi deli Manile, še vedno dva do tri metre pod vodo. FOTO: Reuters
Ketsana je samo na Filipinih zahtevala skoraj 300 življenj, pustošila pa je tudi po Vietnamu in Kambodži. Skupaj je že več kot 400 žrtev. Brez doma je ostalo več deset tisoč ljudi.

"Skrbijo nas posledice, ki jih bodo imele nove padavine na delo reševalcev na poplavljenih območjih. Gladina vode se bo najbrž spet dvignila," je dejal minister za promet Gilberto Teodoro, ki je po televiziji nagovoril svoje državljane. Teodoro, tudi vodja nacionalnega sveta za pomoč ob naravnih katastrofah, je vojski in policiji ukazal stanje popolne pripravljenosti, civilnim agencijam pa, naj naredijo zaloge hrane, vode, zdravil, goriva in drugih nujnih potrebščin.

Predsednica Gloria Macapagal Arroyo pa je vladam v posameznih ogroženih provincah ukazala, naj na vsak način, tudi s silo, če je treba, prisilijo ljudi, ki živijo na poti Parme, k evakuaciji.

Parmo so namreč filipinski vremenoslovci že razglasili za najhujši tajfun v zadnjih treh letih. Zaradi moči njenih vetrov bodo najverjetneje razglasili četrto od petih stopenj nevarnosti. Pri tajfunih četrte stopnje so stavbe močno poškodovane, veter odkriva strehe, ruva drevesa, prevrača daljnovode in trga električne kable.

V pripravljenosti tudi na Tajvanu

Na prihod Parme se pripravljajo tudi na Tajvanu, kjer so avgusta plazovi, ki jih je sprožilo močno deževje, z obličja zemlje izbrisali več vasi in zahtevali 770 življenj. Tokrat se morajo prebivalci 12 vasi po ukazu oblasti obvezno preseliti na varno. Tajvanu se po Parmi približuje še en tajfun, poimenovali so ga Melor.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b77
02. 10. 2009 11.12
NARAVA UREJA ZEMLJO PRIDE TUDI K NAM !
wertex
02. 10. 2009 10.52
sam da je moped rešu
Komentator441
02. 10. 2009 10.38
bog ve, kaj je z Bruce-om, ki je nekoč obiskal naš Big Brother...