Tujina

FOTO: 'Strah je postal moj prijatelj'

Roswell, 06. 10. 2012 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
45

Odštevanje se začenja. Avstrijec Felix Baumgartner je pripravljen na drzen podvig, s katerim želi podreti štiri rekorde. Z balonom bo poletel na višino 36 kilometrov, nato pa skočil iz njega in skušal v prostem padu preseči hitrost zvoka.

Avstrijec Felix Baumgartner bo s pomočjo najboljših svetovnih znanstvenikov, inženirjev in fizikov z balonom poletel na višino več kot 36 kilometrov, nato pa skočil iz njega ter v prostem padu skušal prebiti zvočni zid. Ob tem bo podrl tudi rekord Američana Joeja Kittingerja v prostem padu, ki je veljaven že več kot 50 let.

Skok je bil napovedan za ponedeljek, a ker tak podvig zahteva idealne razmere, so ga prestavili na torek. Njegov skok bomo v živo spremljali tudi na našem portalu, zato vas vabimo, da se nam v torek pridružite ob 14. uri.

Felixov skok bomo v živo spremljali tudi na našem portalu. Prenos se bo začel v torek ob 14. uri.

Baumgartner je sicer izvedel že cel niz spektakularnih skokov. Skočil je s slavnega kipa Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru, s stolpov Petronas v Kuala Lumpurju in stolpa Tajpej 101 v Tajvanu. S posebnimi krili je preletel tudi La Manche.

43-letnik, ki obožuje izzive, pravi, da bi rad podrl rekord, s katerim se ne more meriti nihče drug. Hkrati bodo z ekipo zbrali informacije, ki bodo pomagale k razvoju življenjsko pomembnih varnostnih ukrepov za pilote in astronavte, nekega dne pa morda tudi za vesoljske turiste.

Drzni Avstrijec se bo namreč s posebnim balonom, na katerega bo pripeta njegova kapsula, dvignil v stratosfero, nato pa skočil iz nje. Kapsula je potrebna, saj že na nadmorski višini 7600 metrov ni več dovolj kisika za človeka, sam pa bo šel še petkrat višje.

Sponzor projekta je Red Bull, imenuje pa se Red Bull Stratos.

Povedal je, da ekipa za zdaj ne ve, kako se bo njegovo telo pri padanju odzvalo na približevanje nadzvočnim hitrostim in potem na ustavljanje. "Zveni kot znanstvena fantastika, vendar je ravno to pot, v katero se odvija razvoj aeronavtike. Informacije o tem, kako moje telo reagira na to, kar se mu dogaja, bodo imele veliko znanstveno vrednost," je prepričan.

Baumgartner je kot padalec opravil že 2.500 skokov.

Strahu ne skriva, vendar pravi, da se je glede na svoje ekstremne podvige iz preteklosti strah naučil izkoristiti v svojo prednost. "Strah je postal moj prijatelj," pravi in dodaja, da mu hkrati ne dovoli, da bi šel čez rob.

Zagotavlja, da so bile priprave zelo natančne, zaupa pa tudi svoji ekipi, saj je prepričan, da njeni člani ne bi sodelovali, če ne bi verjeli v uspeh.

Red Bull Stratos - 3
Red Bull Stratos - 3 FOTO: www.redbullcontentpool.com

Postopek pri skoku je sestavljen iz 40 korakov. "To je trenutek, v katerem se zaveš, da je tvoje življenje v rokah tehnologije, ker okoli tebe ni nikogar, ki bi ti lahko pomagal," pojasnjuje.

Felix je bil rojen leta 1969 in je nekdanji član vojaške padalske enote. Ima tudi licenco za vožnjo helikopterja in balona in je prvi, ki je s karbonskimi krili na hrbtu preletel Angleški kanal.

Preden doseže hitrost zvoka, mora biti telo v stabilnem položaju, sam pa pravi, da s tem ne bi smel imeti težav, za to pa bo potreboval tudi pomoč vetra. Težava bo, ker 30 sekund ne bo zračne blazine, v tem času pa ne bo mogel vplivati na gibanje telesa. A pravi, da je pri dosedanjih testiranjih stabilnost dosegel v zelo kratkem času, takoj, ko je bilo za to dovolj zraka.

Ekipa je imela tudi nekaj težav s kapsulo, ki so jo morali popraviti. Prepričan je, da je zdaj vse nared, pohvalil pa je tudi zadnji testni skok, za katerega pravi, da je bil brezhiben.

Od ideje do izvedbe

Ideja za skok je nastala že leta 2005. Dve leti pozneje so začeli razvijati kapsulo in leta 2008 so jo že začeli izdelovati. Leta 2009 sta bili nared tudi posebna obleka in čelada, začeli pa so tudi iskati primerne lokacije za izvedbo skoka. Baumgartner je tega leta tudi opravil skok z višine 8.230 metrov. Leta 2010 so projekt objavili v javnosti, hkrati pa intenzivno testirali opremo in opravili še več skokov z ekstremnih višin.

Lani je Felix še okrepil psihične, fizične in tehnološke priprave, opravil pa je tudi test v komori. Letos je ekipa javno objavila, da bodo skok izvedli v Roswellu v ameriški zvezni državi Nova Mehika. Opravili so tudi več poskusnih skokov iz stratosfere, konec julija pa z balonom poleteli že na skoraj 30 kilometrov nadmorske višine.

V delu stratosfere, iz katerega bo skočil tudi Felix, so razmere za človeka popolnoma neživljenjske. Temperature se gibljejo okoli –23 stopinj Celzija, pritisk pa je podoben kot v vakuumu. Ravno zato potrebuje posebno obleko, ki bo ohranjala pritisk in temperaturo, saj bi sicer v trenutku umrl. Njegove telesne tekočine bi se v teh razmerah namreč uplinile.

Red Bull Stratos - 2
Red Bull Stratos - 2 FOTO: www.redbullcontentpool.com

Že omenjeni Kittinger je leta 1960 postavil štiri svetovne rekorde in trije od njih so še vedno nepremagani. S helijevim balonom se je dvignil na nadmorsko višino 31.333 metrov. Na tej višini je skočil in po prostem padu, ki je trajal 4 minute in 36 sekund, je na višini 5.500 metrov odprl padalo. Vmes je dosegel hitrost 988 kilometrov na uro oz. 0,9 macha. Njegov polet je od skoka do pristanka trajal 13 minut in 45 sekund.

Rusi podrli en rekord, ostali poskusi neuspešni

Že dve leti pozneje so se podobnemu podvigu naproti podali tudi ruski vojaški strokovnjaki. Roger Andrejev in Pjotr Dolgar sta testirala katapultni sedež za pilote in posebno obleko. Andrejev se je z balonom dvignil na višino 25.451 metrov, nato pa se je skupaj s katapultnim sedežem Vostok izstrelil iz njega. Po 270 sekundah prostega pada se je ločil tudi od sedeža, padalo pa je odprl na višini 1.200 metrov. Rusi so trdili, da je s tem postavil rekord v najdaljšem prostem padu, saj je brez pomoči padala padal kar 24.483 metrov, Kittinger pa si je pri padanju pomagal z majhnim stabilizacijskim padalom. Dolgar pa je skočil z višine 28.642 metrov, a je 78 sekund po skoku umrl, saj se je njegova obleka dekompresirala.

Nick Plantida, tovornjakar in lastnik trgovine za male živali, je leta 1965 skušal podreti rekord Andrejeva. 1. oktobra tega leta je imel težave že pri dvigovanju proti stratosferi in so polet na višini malo pod 7.000 metri nadmorske višine prekinili. Februarja prihodnje leto naj bi se mu z balonom uspelo dvigniti na višino več kot 37 kilometrov nadmorske višine, vendar je odpovedala oprema in se je moral na Zemljo spustiti z balonom. 1. maja 1966 je sledil še en poskus in pri višini 17.556 metrov je začel uhajati zrak. Začeli so avtomatsko spuščanje, zaradi napake v obleki, ki jo je nosil ob podvigu, pa je bila nepravilna kompresija in štiri mesece pozneje je Nick umrl. Po tem do leta 2000 ni bilo več nobenega vidnejšega poskusa v tej smeri.

Francoska vesoljska agencija je leta 1988 padalca Michaela Fournierja izbrala za poskuse, ki bi pokazali, ali bi se lahko astronavti na Zemljo vračali brez vozila. A je projekt opustila. Fournier je nato z zasebnimi sredstvi dvakrat skušal podreti rekord, vendar je imel v obeh primerih težave z balonom.

Nevarnosti, ki pretijo Felixu

Marca letos je Felix skočil z višine 21.828 metrov in dosegel hitrost 586,92 kilometra na uro. Konec julija pa z višine 29.610 metrov, pri čemer se je že precej približal nadzvočni hitrosti, saj je padal s hitrostjo 864 kilometrov na uro. 

Felix bo imel tri vrste padal. Glavno padalo, rezervno padalo in stabilizacijsko padalo. Glavno in rezervno padlo sta podobni tistim, ki jih uporabljajo profesionalni padalci. Stabilizacijsko padalo pa je posebno oblikovano, da bo lahko delovalo pri nadzvočni hitrosti. Vendar ga bo uporabil, le če bo to nujno potrebno.

Že pri dvigovanju bo moralo vse potekati po načrtih. Če bi imel težave pri prvih 600 metrih dvigovanja, bo premalo časa, da bi kapsula odprla svoje padalo oziroma da bi Felix iz nje skočil in odprl svoje padalo. Ta nevarnost ostaja do višine 1.200 metrov nad tlemi.

Nad višino 7.620 metrov lahko Felix brez kisika ostane pri zavesti le približno dve minuti in pol. Nad to višino pa vse do 13.716 metrov nadmorske višine mu lahko težave povzročijo ekstremni vetrni tokovi. Nad to višino pa lahko brez kisika Felix ostane pri zavesti le še okoli 15 sekund. Pri višini 30.480 metrov se bo dvigovanje verjetno precej upočasnilo, balon pa bo vsake tri kilometre višine podvojil prostornino.

Če bo Felix med padanjem izgubil zavest, bo posebna naprava Cypres pri določeni višini avtomatsko odprla padalo.

Pri skoku z višine 36.576 metrov bo zrak tako redek, da bo skoraj kot v pogojih vakuuma. Felix zato ob začetku padanja ne bo imel možnosti nadzora nad svojim telesom. Ko se spusti pod višino 35.050 metrov, bo lahko postopoma začel nadzirati padanje in se bo moral postaviti v položaj z glavo navzdol v t. i. delta položaj. Če mu bo uspelo prebiti hitrost zvoka, bo to na višini med 32.613 in 31.090 metri, gostota zraka pa ga bo že začela upočasnjevati na višini 30.480 metrov.

Na višini 27.423 metrov bo že zagotovo padal s hitrostjo pod hitrostjo zvoka. Najnižje temperature, do –56 stopinj Celzija, bodo v ozračju na višinah med 20.726 in 10.973 metri. Pri višini 10.668 metrov bo lahko začel z dekompresijo svoje obleke, s čimer bo postal bolj gibljiv. Padalo naj bi odprl na višini 1.524 metrov, če tega ne bo storil sam, ga bo naprava Cypres odprla 600 metrov nad tlemi. Takoj po pristanku ga bo pregledala medicinska ekipa, pregledali pa bodo tudi podatke, ki jih bo med poletom in padom beležila posebna naprava in se bodo uporabili kot dokaz, če bo podrl želene rekorde.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
09. 10. 2012 10.19
+0
Kam bo pa padla kapsula?
urska.parfumi
16. 10. 2012 20.02
iChi
09. 10. 2012 10.13
+2
Srečno Felix!
Tone 12345
08. 10. 2012 20.46
+4
noro!!!!Korajža velja!!!
voyo25
08. 10. 2012 11.44
+5
Samo da ne bo spet Janša kriv...
gomulka
08. 10. 2012 17.36
+6
...ja kdaj pa je bil on sploh za karkoli kriv?
ochi
08. 10. 2012 11.35
kaj bo pa s kapsulo? valda je ne bo dobil na bučo?
KenBlock
08. 10. 2012 14.10
+1
Atmaii
07. 10. 2012 21.57
+11
kapo dol, čeprav bi si pa brez slabe vesti zaslužil potrdilo "Uradno nor".
debelasadnakupa
07. 10. 2012 15.05
+1
scvrl se bo kot cvirk
meskec99
07. 10. 2012 14.02
+19
Red Bull mu je dal krila!
tinitoni
07. 10. 2012 12.32
+6
Bravo legenda.
pejdspat
06. 10. 2012 23.10
+59
če bo v sloveniji pristal mu bo žal za vse večne čase...
Brus123
06. 10. 2012 22.47
+27
Za tak podvig ne rabiš samo prašnikov, ampak moraš imeti namesto koleščkov vetrnice!
x-central
06. 10. 2012 21.41
+19
Super novica! 100% bom gledal prenos, komaj čakam!
Jure Herer
06. 10. 2012 20.20
+3
ni me strah,, ker vem da vsi nosimo nesmrtno jedro ki ga imenujemo zavest oz duša
Comster
07. 10. 2012 07.40
+11
Uporabnik552740
06. 10. 2012 18.58
+29
1000% adrenalin, vso srečo legenda!!!
voyo25
08. 10. 2012 11.45
-2
brainhead007
06. 10. 2012 18.31
+7
Huda poteza...
azzurro911
06. 10. 2012 17.59
+30
Miha Raičevič, temu se reče članek, BRAVO Mihc !
seba81
06. 10. 2012 23.55
+15
Se podpišem pod tole.. In vsaj en novinar, ki se pod članek tudi podpiše..
sonofoziris21
06. 10. 2012 16.16
+7
video je res kr neki narjen..drgač je pa dobr, da si upa...jst se bojim če iz 10 metrih dol pogledam... :) VSO SREČO!
trust12
06. 10. 2012 15.51
-5
moelmol
06. 10. 2012 15.22
-2
pa vš ki je šele torek kaj vam je no
Mohandas
06. 10. 2012 15.21
+10
Red bull ti da... nadzvočno hitrost?