Tujina

FOTO in VIDEO: S Kitajske prihajajo tudi dobre zgodbe: po več kot 50 urah iz ruševin rešili 88-letnico

Peking, 06. 08. 2014 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kitajske oblasti so objavile nove informacije, ki pričajo o razsežnosti katastrofalnega nedeljskega potresa: 589 mrtvih, 2400 poškodovanih, 80.000 porušenih domov in 230.000 evakuiranih. Na območje prihaja tudi nepotrebna pomoč, zaradi česar tam vlada prometni kaos.

Število smrtnih žrtev nedeljskega potresa na Kitajskem četrti dan po potresu še vedno narašča. Potem ko so oblasti še v torek poročale o 381 smrtnih žrtvah, se je številka do danes povzpela že na 589 smrtnih žrtev. Na območju province Yunnan, kjer so se tla tresla z magnitudo 6,1, je še vedno veliko pogrešanih.

Porušenih več kot 80.000 domov

Potres je popolnoma porušil več vasi, stavbe pa so pod seboj pokopale na stotine tamkajšnjih prebivalcev. Ministrstvo dodaja, da je v omenjeni provinci poškodovanih okoli 2400 ljudi. Evakuirali so približno 230.000 ljudi, popolnoma porušenih pa je več kot 80.000 domov.

Kitajska zaradi gneče poziva tisočere prostovoljce naj ne prihajajo na območje

Kitajska je pozvala prostovoljce, naj ostanejo proč od prizadetega območja, saj da so zaradi prevelikega prometa blokirane oskrbovalne poti, nastajajo dolge kolone vozil, na območje pa prihajajo številne trenutno nepotrebne dobrine. Poleg tega so mnoge poti zaradi zemeljskih plazov še vedno neprevozne. V Longtoushanu, kjer je bil epicenter potresa, na cestah poteka tudi miniranje velikih skal, zato delavci tam zaradi varnosti večkrat ustavijo promet.

Starejšo žensko iz ruševin rešili po več kot 50 urah 

S prizadetega območja prihajajo tudi dobre zgodbe. Reševalci so po več kot 50 urah iz ruševin rešili 88-letno Kitajko Ksiong Zengfang, ki so jo v nedeljo pokopali podirajoči zidovi. Družina jo je z vso vnemo iskala vse od takrat, a upanje, da je še živa, je kopnelo iz ure v uro. Ko so na območje prišle reševalne ekipe, je njen sin reševalce prosil za pomoč. "Prišli smo sem, nakar nam je moški povedal, da je v ruševinah ujeta njegova mati," je tamkajšnjim medijem pripovedoval reševalec Zang Juhu. "Slišali smo glas, zato smo na danem mestu zvrtali luknjo in se po strokovnem ogledu odločili, da je to najboljše mesto za reševanje te gospe," je dodal. Presrečna ženska, ki je ure in ure ležala v popolni temi, je po poročanju CCTV v trenutku, ko je do nje prišel prvi reševalec, dejala: "Ti porednež, prižgi že to luč!"

Kot smo poročali je potres območje stresel v nedeljo ob 16.30 po lokalnem času (10.30 po srednjeevropskem), dve uri kasneje pa je območje stresel še močnejši popotresni sunek z magnitudo 4,1. Po navedbah kitajske televizije je bil to najmočnejši potres v pokrajini Yunnan v zadnjih 14 letih. Leta 1974 je na primer v potresu z magnitudo 6,8 na tem območju umrlo več kot 1500 ljudi, septembra 2012 je v dvojnem potresu na goratem območju pokrajin Yunnan in Guizhou umrlo 80 ljudi, potres z magnitudo 8 maja 2008 v pokrajini Sečuan, ki meji na Yunann, pa je zahteval več deset tisoč življenj in je dobesedno zravnal obsežna območja v pokrajini.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bmoto
06. 08. 2014 09.31
+3
kako je lahko pomoč nepotrebna??