Tujina

FOTO: 'Spustil se je v vojno z lastnimi ljudmi'

Bukarešta, 27. 10. 2010 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tako menijo kritiki, ki romunskemu premierju očitajo nepremišljeno sprejetje varčevalnih ukrepov. Ta pravi, da je njegov kabinet naredil točno to, kar je moral narediti.

Romunski parlament je danes razpravljal o nezaupnici desnosredinski vladi premierja Emila Boca, ki jo je vložila opozicija. Nezaupnica vladi – opozicija jo je vložila, ker se je Bocov kabinet po njenem s sprejetjem varčevalnih ukrepov "spustil v vojno" z lastnimi ljudmi –, po pričakovanjih ni bila izglasovana. Nezaupnico je podprlo 218 poslancev, potrebovali pa so 236 glasov, poroča tiskovna agencija Reuters.

Ljudje so nezadovoljni ...

V središču Bukarešte se je zbralo več deset tisoč ljudi, ki protestirajo proti varčevalnim ukrepom vlade. Omenjeni ukrepi med drugim predvidevajo odpuščanja in zniževanje plač v javni upravi ter zvišanje davkov.

Množica protestnikov v središču Bukarešte
Množica protestnikov v središču Bukarešte FOTO: Reuters

Premier Boc je v današnji razpravi branil nepriljubljene varčevalne ukrepe, s katerimi skuša njegova vlada preprečiti, da bi recesija "potopila" Romunijo, ter državi zagotoviti lani obljubljeno 20 milijard evrov vredno finančno injekcijo Mednarodnega denarnega sklada, Evropske unije in Svetovne banke. V zameno za slednjo je Bocova vlada namreč pristala, da bo izpeljala paket strogih varčevalnih ukrepov, ki med drugim vključujejo zmanjšanje števila javnih uslužbencev za 70.000 do leta 2011, že uresničeno zvišanje davka na dodano vrednost z 19 na 24 odstotkov ter zmanjšanje plač v javnem sektorju za četrtino.

... premier pa jih razume.

"Razumem, da so ljudje nezadovoljni in jih ne morem kriviti," je dejal Boc, obenem pa vztrajal, da je njegov kabinet naredil "točno to, kar je moral narediti", da bi zajezil škodo, ki jo je Romuniji zadala gospodarska kriza. Ukrepe, ki jih predlaga opozicija, je premier označil kot populistične in "napačno zdravilo".

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš LuLe Luki?
28. 10. 2010 18.17
romunija se je odpovedala svoji nafti in prodala rom-petrol omv-ju... v romuniji se proizvajajo pločevinke za vse eu pivovarne ima veliko količino izvirskih voda...nekaj mora bit na tem
Martian
27. 10. 2010 19.27
Chilly_Willy isti kokr nas...že ko so nas sprejeli,se je videlo da lohk v EU pride vsaka banana republika
kuzlabreja
27. 10. 2010 19.05
Chilly_Willy27.10.2010, 17:011 Men sam ni jasn kdo jih je v EU spustu ?! willi, američani, bilderbergi!
Chilly_Willy
27. 10. 2010 17.01
Men sam ni jasn kdo jih je v EU spustu ?!
ProE
27. 10. 2010 16.51
Slovenski javni uslužbenci, kaj pravite na to?