Tujina

FOTO in VIDEO: Papež v Beli hiši o globalnem segrevanju, revščini in migrantih

Washington, 23. 09. 2015 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Zagovornik revežev je prispel v državo z največ bogataši na svetu in obenem številnimi reveži. Ameriški predsedniki običajno svetovne voditelje pozdravijo, ko pridejo v Belo hišo, Obama pa je tokrat prišel že do letala. V svojem govoru pred Belo hišo pa je papež izpostavil okoljske težave, revščino in migrantsko problematiko.

Papež Frančišek in ameriški predsednik Barack Obama
Papež Frančišek in ameriški predsednik Barack Obama FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v Beli hiši pripravil veličastni sprejem za papeža Frančiška, prvega papeža iz Amerike, ki se ga je udeležilo okoli 11 tisoč ljudi. Ob tem je Obama dejal, da je njegovo sporočilo ljubezni in upanja navdihnilo številne v ZDA in po svetu ter pozdravil papeževo prizadevanje za revne in za reševanje klimatskih sprememb. "Sveti oče, opominjate nas na našo dolžnost, da čuvamo naš planet, ki je veliko božje darilo," je dejal.

Obama je v pozdravnem nagovoru pohvalil dobro delo katoliške cerkve v ZDA, o čemer se je sam prepričal na ulicah Chicaga kot organizator skupnosti ter poudaril, da so ljudje navdušeni nad papežem, ne zaradi položaja, ampak zaradi njegove osebnosti, ponižnosti, preproščine, nežnih besed ter velikodušnega duha. V tem Obama vidi primer Jezusovih učenosti. "Spominjate nas, da je najmogočnejše božje sporočilo milost, kar pomeni dobrodošlica tujcu s sočutjem, odprtim srcem do beguncev in priseljencev, ki iščejo boljše življenje. Opominjate nas na ceno vojn in pozivate k miru," je dejal Obama in papežu izrazil hvaležnost za posredovanje pri otoplitvi odnosov s Kubo.

Papež je v svojem govoru pozval ZDA naj naredijo vse, da preprečijo uničevanje okolja ter poudaril, da živimo v "najbolj pomembnem trenutku v zgodovini". Teh težav ne moremo prelagati na prihodnje generacije, pač pa jih moramo reševati takoj zdaj, je pozval ameriško in svetovno javnost.

Papeževem govoru pred Belo hišo je prisluhnilo okoli 11 tisoč izbranih gostov.
Papeževem govoru pred Belo hišo je prisluhnilo okoli 11 tisoč izbranih gostov. FOTO: Reuters

Opozoril je tudi na problem revščine v svetu ter na to, da moderna ekonomija omogoča bogatenje peščice na račun mnogih ljudi. Pozval je tudi k spoštovanju verske svobode ter se dotaknil tudi migrantske politike in spomnil, da je tudi sam sin migrantov. Prav to je namreč tudi ena od glavnih tem ameriške predsedniške predvolilne kampanje, saj se ZDA že več let bori z nezakonitim priseljevanjem.

Tako Obama kot Frančišek sta poudarjala pomen svobode vere in dialoga, zavračanje diskriminacije in varstvo pravic posameznikov ter skupnosti. Frančišek je Američane spomnil, da so del sveta. Pred začetkom vrha o trajnostnem razvoju v petek na sedežu ZN je papež pozval k takemu razvoju, ker je stvari potrebno spremeniti zaradi odgovornosti do otrok in milijonov ljudi, ki jih je sistem spregledal.

"Želim si, da vsi ljudje dobre volje v tej veliki državi podprejo prizadevanja mednarodne skupnosti za zaščito ranljivih in vzpodbudijo takšne modele razvoja, da bodo bratje in sestre po svetu vedeli za mir in blaginjo, kakršno želi Bog za vse svoje otroke," je dejal Frančišek.

Papež Frančišek je Američane nagovoril v angleščini.
Papež Frančišek je Američane nagovoril v angleščini. FOTO: Reuters

Papež je govoril v angleščini in takoj na začetku omenil, da je kot sin imigrantske družine na obisku v državi, ki so jo večinoma postavile takšne družine. Izrazil je upanje, da bo kongresnike pozval, da ostanejo zvesti ustanovnim načelom ZDA, ter omenil, da gre tudi v Philadelphio, da izrazi podporo instituciji poroke in družine v tem ključnem trenutku naše civilizacije.

Po sprejemu in igranju himne obeh držav ter kratkem nagovoru Obame in papeža sta se skupaj umaknila na pogovor v ovalno pisarno Bele hiše, iz katere bo Frančišek potem nadaljeval obisk Washingtona s kanonizacijo španskega misijonarja iz 18. stoletja Junipera Serro med mašo v Baziliki nacionalnega svetišča brezmadežnega spočetja.

Spreminjanje pravil: Obama prišel že na letališče, papež pa se je od tam odpeljal s 'fičkom'

Ameriški predsedniki običajno svetovne voditelje pozdravijo, ko pridejo v Belo hišo, Obama pa je tokrat prišel do letala v bazi Andrews in papeža osebno pozdravil na rdeči preprogi v znamenje velikega spoštovanja. Tam je bila tudi celotna družina Obama, podpredsednik Joe Biden s svojo družino, pa tudi vojaki častne straže, šolarji, duhovniki, drugi cerkveni dostojanstveniki in politiki.

Zagovornik revežev je prispel v državo z največ bogataši na svetu in obenem številnimi reveži. Sprejel ga je predsednik, ki ga politični nasprotniki obtožujejo komunizma in muslimanstva. Na čelu z vodilnim kandidatom za republikansko predsedniško nominacijo Donaldom Trumpom, ki na prvo mesto v nasprotju od papeža postavlja bogastvo.

Obama je papeža pričakal že na letališču.
Obama je papeža pričakal že na letališču. FOTO: Reuters
Za okoli 30 odstotkov republikanskih volivcev v ZDA je Trump nezmotljiv, ker predlaga izgradnjo zidu na meji z Mehiko, papež pa pridiga o katoliški cerkvi, ki gradi mostove in podira zidove. O tem je Frančišek govoril v času obiska Kube, kjer je ošvrknil totalitarno ideologijo, v ZDA pa konservativci trepetajo v pričakovanju njegovega četrtkovega govora v kongresu, ker jih je strah, da bo ošvrknil njihovo vero v denar in pomanjkanje podnebnih sprememb.

Frančišek jih je skušal pomiriti na poti v ZDA, ko je dejal, da nikoli ni povedal nič takšnega, kar ne bi bilo v skladu z doktrino katoliške cerkve. Mnogi naj bi si napačno razlagali njegova pisanja in menijo, da je levičar. Kot dokaz svojega prepričanja je predlagal, da novinarjem recitira izpoved vere in dokaže, da je res katoličan.

Na žalost republikancev in ameriških škofov je sedanji papež zelo priljubljen med običajnimi ljudmi, kar je potrdil tudi s tem, da se je namesto za oklepno limuzino odločil za prevoz v fiatu 500L. Z letališča do rezidence vatikanskega veleposlanika v ZDA se je njegov "fiček" sicer peljal med dvema oklepnima športnima terencema, vendar je Frančišek skozi odprto okno veselo mahal množici ob poti. To sicer ni bilo po volji tajne službe, ki je zadolžena za njegovo varovanje, vendar pa papež vztraja tudi pri zunanjem izrazu skromnosti in preproščine s čimer je oživel katoliško cerkev.

Kdo se njegovega govora veseli in kdo boji?

Papežev uradni program v ZDA se začne danes, ko bo Frančišek obiskal Belo hišo, kjer ga bo na južni trati Bele hiše sprejel Obama in z njim 11.000 povabljenih. V četrtek bo imel govor pred obema domovoma ameriškega kongresa, ki se ga demokrati veselijo, republikanci pa bojijo v pričakovanju pozivov k boju proti podnebnim spremembam in revščini. Upajo, da jih bo razveselil vsaj z jasnim izrazom nasprotovanja umetni prekinitvi nosečnosti in homoseksualcem.

V Združenih državah Amerike je okoli 70 milijonov katolikov.

Kljub zanikanju levičarstva je papež na poti s Kube spet širil prepričanja, ki niso povšeči konservativcem v ZDA. Na vprašanje o dosmrtnem zaporu, ki je bilo povezano s Kubo, je odgovoril, da je to enako kot umiranje na obroke in dodal, da je v katoliški cerkvi vse več glasov, da se takšna kazen ukine. Ameriški konservativci niso pripravljeni na ukinitev smrtne kazni, ki ji katoliška cerkev odločno nasprotuje, kaj šele dosmrtnega zapora.

Republikanci si lahko oddahnejo vnaprej vsaj glede odnosov med ZDA in Kubo. Papež je na letalu zagotovil, da govor kongresu ne bo vseboval poziva za odpravo blokade Kube, čeprav je sam posredoval v pogajanjih za normalizacijo odnosov med državama in nazadnje na Kubi izrazil upanje, da bosta državi šli po tej poti naprej.

Papeža so pozdravile tudi žena in hčeri ameriškega predsednika.
Papeža so pozdravile tudi žena in hčeri ameriškega predsednika. FOTO: Reuters

Politično vprašanje, kjer je papež na isti valovni dolžini kot demokrati in ameriški katoliški škofje, je vprašanje priseljevanja. Republikanski predsedniški kandidati z redkimi izjemami kar tekmujejo med sabo, kdo bo postavil večji zid na meji z Mehiko in vrgel ven iz ZDA več nezakonitih priseljencev, katoliška cerkev pa tem ljudem pomaga. Morda deloma tudi zaradi tega, ker so to katoličani iz Latinske Amerike.

Čeprav Frančišek nikoli ni odstopil od uradnega nasprotovanja katoliške cerkve homoseksualcem in splavu, je ti vprašanji nekako potisnil v ozadje ob poudarjanju boja proti revščini in podnebnim spremembam, zato so ameriški konservativni politiki in tudi katoliški škofje v ZDA sedaj zmedeni. Ameriški katoliki so nekoliko manj. Zadnja anketa ameriškega časopisa New York Times in televizije CBS ugotavlja, da ima v ZDA 63 odstotkov katolikov pozitivno mnenje o papežu, s smerjo kamor pelje cerkev, pa se strinja kar 80 odstotkov.

Papež bo imel v četrtek govor pred obema domovoma kongresa, kjer vodstvo obeh glavnih strank polaga kongresnikom na dušo, naj se spodobno obnašajo, brez večjih izrazov navdušenja ali neodobravanja nad njegovimi besedami. Papež ni napovedal, o čem bo govoril, vendar vsi ne bodo zadovoljni z vsem kar bo povedal. V petek zjutraj bo govoril na sedežu Združenih narodov, popoldne pa bo vodil mašo v dvorani Madison Square Garden. V soboto in nedeljo bo v Philadelphii na svetovnem srečanju družin, kar je tudi glavni razlog njegove poti čez Atlantik.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (219)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

T_one
24. 09. 2015 10.38
+1
papež = glava Zveri - luciferjanskega Novega Svetovnega Reda...
novak.novak
24. 09. 2015 10.45
Dule Med
24. 09. 2015 14.39
T_one točno tako sedaj sta se združila črni in beli orijonca .
ONniON
23. 09. 2015 23.34
+4
ja revščina je postala velik problem v sloveniji , skoraj 300,000 slovencev živi pod pragom revščine, začnimo problem reševati kar tukaj doma kaj me briga kako je v ameriki
galjot
23. 09. 2015 23.33
kaj pa je temu "starprofiju"?
Dule Med
23. 09. 2015 20.11
-2
Evrope de rešavala Rusija pred temi zločinci !
novak.novak
24. 09. 2015 01.13
+1
Super Sonic
23. 09. 2015 19.31
-4
Jaz se pa veselim ,da pride čim več beguncev v evropo ,če že sami neznamo uničiti tega gnilega kapitalizama upam ,da naaaam ga bodo vsaj oni pomagali...časi so zaaa novo revolucijo , krščanski svet naj se že enkrat oddolži in vrne svetu denar ,ki ga je nakradla v dveh tisočletji-kaj če bi njim hag začel sodt za vsa grozodejstva ,ki so jim počeli po celem svetu...itd...ostale kolonij Anglija itd. Če se Evropa nebo postavila v luči nove SOCIJALISTIČNE IZBIRE in vse evropske države ,ki so proti naj se potem odločijo in se umaknejo iz evrope .Ne bo nam žal za njimi ,ker oni ustvarjajo negativno zaveso , ki pada na vso našo Evropo. OH to so itaq sanje ,dabi kar bi ostalo od evrope vse države umaknile iz nata id dejali ,da ne podpiramo kakršnega koli nasilja..
Alojz Železnik 1
23. 09. 2015 20.22
pe?navodo
23. 09. 2015 22.14
+3
Sergej , kaj čakaš. kar začni vračat svetu ker živiš v krščanskem svetu.
novak.novak
24. 09. 2015 01.15
+2
vidiš sergej, pa oni ravno v kapitalizem rinejo, ker jim tam doli socializem in diktatura ne prinašata nič dobrega....hehehehehe
Tone 12345
23. 09. 2015 19.00
+6
Za Papeža ne rečem da kot osebnost obsoja revščino-sam žal cerkev zagovarja kapitalizem dobiček ,ki je v prid tudi njej ne pa skromnost-to je vidno vsak dan-in to je samo en velik posel na račun naivnih ljudi!!
Dule Med
23. 09. 2015 18.12
+2
Danes se odloča o usodi človeštva ! Dve črni energiji ! Žalostno, da zaspani narod nič ne opazi kdo poganja kolo zla !!!
Salamandros
23. 09. 2015 16.50
+16
Ljudje se kregajo .. Levi desni, krščani muslimani, demokrati republikanci, komunisti nacisti.... V ozadju pa židje smejejo in dinarčke štejejo. hahahaha Saj veste tisti znani židovski zapis. Potrebno je skregati krščane in muslimane, da bomo imeli mi židje, ki smo izbrano ljudstvo več prostora na zemlji. Svet temelji na eni veliki LAŽI. Ljudje so pa slepi.
Dule Med
23. 09. 2015 20.09
+0
Ja res je vse je iluzija hologram kje prevladujejo temne sile sama ena velika laš in prevara !
lizing
23. 09. 2015 16.44
+0
Men je pa Michelle všeč.
glava2
23. 09. 2015 16.04
+5
ORBAN JE EDINI, KI IMA JAJCA , POLEG MERKLOVE!!!
Verbena
23. 09. 2015 15.37
+11
Verovati ..to daje človeku življensko moč...ali je sedaj za nekoga tista vera, ki pomeni verovati v Božjo ljubezen ali za nekoga nekaj povsem drugega...ogromno ljudi veruje v Jezusa in papež je nekako njegov namestnik na Zemlji ...vera sicer ne uči nč slabega, problem je samo v tem, da se tisti ljudje, ki jo širijo, povečini obnašajo v nasprotju z vsemi zapovedmi !!!....drugače pa ...jaz spoštujem vsakega verujočega, se ne norčujem iz njegove vere ali ga žalim...ker, lepo je imeti spoštovanje do ostalih, ki so drugačni od mene, če drugače niso slabi ljudje... papež Frančišek se kot vidim, želi ravnati po Jezusovem nauku..preprostost in odprtost...a miniti bo moralo še kar nekaj časa, da se bo tudi krščanska vera modernizirala ..ne bo več tako toga ...
novak.novak
24. 09. 2015 01.18
+1
tisti ljudje ki jo širijo?! mati tereza, pedro opeka, papež frančišek....sam za primer...so tile v nasprotju s tem, kar učijo? najdi mi protislovja...
Aerys Targaryen
23. 09. 2015 15.23
+0
ne štekam..kaj ni bilo amerišemu orangutanu po volji.?
brabusednet
23. 09. 2015 15.10
+7
Kdaj se bodo naši voditelji vozili s fičkoti.Verjetno nikoli,še Tito se je vozu z avtomobili gnilega iskoriščevalnega kapitalizma saj tako so nas učili v komunističnih šolah.Razkošje kapitalizma je pa užival na veliko.Nam pa pral možgane z iskoriščevalnem kapitalizmu.Pa mnogi norci opranih možganov to niso videli in še danes hvalijo komunizem.
Verbena
23. 09. 2015 15.39
+6
..za njih so dobri le BMW-ji..Audi-ji...lohk bi se , glede na to, da daje Revoz ali Cimos delo kar precejšnjemu številu ljudi, vozili in s tem podpirali ti dve znamki !..a kaj, ko nista tako prestižni...
DUCATY
23. 09. 2015 14.48
+4
YUGO 55 AMERIKA FIAT 500 AMERIKA oba sestavljena v Kraguljecu
DUCATY
23. 09. 2015 14.50
-1
žlikrofi
23. 09. 2015 14.21
+0
prvo obdavčiti rkc potem se lahk tud z fererijem voz
novak.novak
24. 09. 2015 01.19
+0
a še vedno bluziš? torej obdavčit državo, a ne 2875...
pe?navodo
23. 09. 2015 13.55
+3
Vemo pa že iz MArijinih sporočil v Garabandalu vidkinji Končiti, DA BO ČETRTI PAPEŽ LAŽNI PREROK. Mati nas je učila. In celo Njeni otroci zavračajo njeno učenje. In še več. Nekateri duhovniki hodijo z Jezusom kot župnik Kmet, zdraven katerega sem jaz videl Jezusa kako stoji ob njem na njegovi desni strani in stal nad ljudmi in bil visok do stropa cerkve in svetloba okoli Njegove glave je bila tako velika da nisem videl ne Jezusovega obraza ne stropa cerkve. To videnje je trajalo nekaj sekund . Ampak tudi taki župniki zavračajo Jezusovo učenje in nas preganjajo. Nas katere je Jezus poslal da pripravljamo in učimo ljudi o njegovem skorajšnjem povratku. IN UČIMO ZAKAJ JE BOŽJI PEČAT ki ga je Bog Oče dal Mariji Božjega Usmiljenja tako zelo pomeben ne za MOJE odrešenje ali za tiste ki že imajo BOŽJI PEČAT, ampak za naše bližnje, moje in vaše otroke, moje in vaše prijatelje in starše KI PA BOŽJEGA PEČATA NIMAJO in celo zavračajo Boga. Ampak Božje volje se ne da zaustavit. Gospod se vrača , MOLITE MOLITE in ne pozabit molit tudi križarske molitve DANE IZ NEBES za nas. Bog vas blagoslovi.
CyberWorm90
23. 09. 2015 14.16
-3
združene komunistične držawe pa to hahahaha
CyberWorm90
23. 09. 2015 14.18
-1
admin dela widm : )))) mu morm spet spustit ene 5000 komentarjeu da si bo per zaslužu po šihtu : ))))))
RožleMMM
23. 09. 2015 14.55
+4
biggbrader
23. 09. 2015 13.42
Crvena Zastava dela Papamobile.
novak.novak
24. 09. 2015 01.21
in Fructalove sokove tud, no ne sicer drvena zastava...pa vseen...
pe?navodo
23. 09. 2015 13.40
+3
In Jezus MOj BOG mi je pokazal kako ga zaboli srce ko se ob molitvah in pri Sveti Maši ljudje prosijo Boga da usliši prošnje PO NAMENIH PAPEŽA. meni ki mi je Jezus dal drugo srce in mi ga pokazal da je to občutljivo kadar hoče Bog tako kot Njegovo je bolečina od neprepoznavanja IN ZAVRAČANJA spoznanja dana že od La Sellate , Fatime, Garabandala in Vidkinje iz Irske ZELO VELIKA. ------------------------------- Jezus se vrača zelo zelo kmalu , kakor je pisano in kakor sem milostno videl po Božji volji. Ne boste čakali 10 let in že bo prišel. Še pred tem pa bo OPOZORILO
pe?navodo
23. 09. 2015 13.46
+1
To mi je pokazal v Međugorju pri Sveti Maši, kjer tudi ŠE NE dojemajo da je Frančišek lažni prerok , nekajkrat pri Sveti Maši in zadnjič v molitveni skupini , kjer sva z prijateljem ki jim je povedal resnico bila označena za heretika in še kaj. Že prej pa je Jezus vedel kaj se bo zgodilo in mi je naklonil milost da sem začutil v srcu kar sam začuti ko ga njegovo verno ljudstvo prosi za uresničenje ŽELJA " papeža" Frančiška. Seveda jim nisem rekel , ker ne bi razumeli.
pe?navodo
23. 09. 2015 13.31
+5
Spoštovani, Komentiranje na naših portalih je moderirano in deluje v skladu s pravili, ki določajo njihovo objavo.Vaš komentar ni v skladu s temi pravili in smo ga zato tudi izbrisali. In kaj ni v skladu z pravili dragi moderator da si mi zbrisal komentar ??
pe?navodo
23. 09. 2015 13.32
+1
Razen tega da se resnico briše ker ni sprejemljiva za svet.
pe?navodo
23. 09. 2015 13.32
-2
Izbrisan komentar: Posvečenje Petrovega apostolata je na BENEDIKTU. On je Petrov edini naslednik do svoje smrti. Božje posvečenje ni politično svetovna Vatikanska politika. Satan se sprehaja po Vatikanu in iluzija je popolna.
CyberWorm90
23. 09. 2015 13.57
-1
swašta : ))) mi metalci smo pa kao satanisti pa take bulane maste kleriki : ))))
RožleMMM
23. 09. 2015 14.04
+1
A nam lohka še zaupaš vsebino komentarja...?
pe?navodo
23. 09. 2015 14.33
+1
Vi metalci ste pa praviloma demonsko posedovane osebnosti. In to ni važno kaj imamo mi kleriki ampak je dejstvo ,ki ga vi metalci IGNORIRATE. Lahko ga ignorirate imate svobodno voljo.
pe?navodo
23. 09. 2015 14.34
+1
Vsebina komentarja izbrisanega je napisana, ali prekopirana. O posvečenju ki je nad benediktom . In to je bilo sporno za admina .
pe?navodo
23. 09. 2015 14.35
+1
Ti pa ne meši janšata , kučana in komuniste z Jezusovim povratkom , AMPAK SE PRIPRAVI NA SOOČANJE PRED BOGOM s svojimi grehi
RožleMMM
23. 09. 2015 15.00
+5
RožleMMM
23. 09. 2015 15.02
+4
Čeprav so pa Brazilci pobožen narod.....
pe?navodo
23. 09. 2015 13.25
+1
Previdnost pred lažnim prerokom Frančiškom opisanim v razodetju in po sporočilih Marije MAtere naše iz Garabandala , Fatime tretja skrivnost ki govori o dveh papežih in Vidkinje iz Irske THE WORNING SECOND COMING. Jezus se kmalu vrača . Pomirite se z Bogom. Pa ne bilokaterim. Ampak Bogom Abrahama , Itzaka in Jakoba in njegovega edinega sina Jezusa Kristusa, ker je iluzija v svetu popolna. Naš papež in posvečenje je pa samo na Benediktu.
Borut Novak 1
23. 09. 2015 13.27
+4
Lažni preroki so bili Stalin Mao. Lenin, Tito, Che, Castro, Chavez, Hitler, Mussolini ... skratka sami levičarji.
Salamandros
23. 09. 2015 16.43
+2
Kaj pa preroki Rotchild in Rockafeller, ki sta financirala celotno 2 sv vojno in vse omenjene diktatorje? hihihih