Tujina

FOTO: V Egiptu prisegla začasna vlada

Kairo, 16. 07. 2013 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Egiptu je dva tedna po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija prisegla začasna vlada pod vodstvom premiera Hazema al Beblavija. Državo naj bi vodila do izvedbe volitev. Medtem pa so se Mursijevi privrženci spet spopadli s policijo, umrlo je sedem ljudi.

V Egiptu je danes dva tedna po odstavitvi predsednika Mohameda Mursija prisegla začasna vlada pod vodstvom premiera Hazema al Beblavija. Vlada, v kateri ni noben minister povezan s katero od islamističnih strank, naj bi državo vodila do izvedbe volitev.

35 članov vlade je posamezno priseglo pred začasnim predsednikom države Adlijem Mansurjem. Položaj zunanjega ministra je zasedel nekdanji veleposlanik v ZDA Nabil Fahmi, finančni resor pa bo vodil Ahmad Galal, ki je delal pri Svetovni banki. Mohamed Ibrahim bo kljub pozivom k zamenjavi obdržal položaj notranjega ministra, ki ga je zasedal že pod Mursijem.Obrambni minister bo v skladu s predvidevanji še naprej poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah al Sisi, ki je odigral ključno vlogo pri odstavitvi Mursija. Poleg tega je zasedel tudi položaj namestnika premiera. V vladi pa so tudi tri ženske.

Prisega nove vlade predstavlja enega od korakov v obdobju politične tranzicije, kot jo je predvidelo začasno predsedstvo. Poleg tega naj bi v roku šestih mesecev država dobila novo ustavo, izvedli bi parlamentarne volitve in na koncu še predsedniške. Te naj bi potekale v začetku prihodnjega leta.

Beblavi sicer ni izključil možnosti, da bi v vladi sodelovala tudi Muslimanska bratovščina, iz katere izhaja Mursi, a je ta tovrstno sodelovanje zavrnila, češ da "ne sklepajo dogovorov s pučisti". "Ne priznavamo niti legitimnosti niti oblasti te vlade," pa je po prisegi dejal tiskovni predstavnik Gehad al Hadad.

Začasno predsedstvo poleg tega po eni strani poziva vse politične akterje, naj sodelujejo pri prizadevanjih za "narodno spravo", hkrati pa je sprožila številne postopke proti visokim predstavnikom Muslimanske bratovščine.

Protest Mursijevih pristašev v Egiptu - 1
Protest Mursijevih pristašev v Egiptu - 1 FOTO: Reuters

Spopadi v Egiptu zahtevali sedem žrtev

Medtem pa se je več sto islamistov, ki podpirajo strmoglavljenega egiptovskega predsednika, v ponedeljek zvečer v Kairu spopadlo s policisti. Protestniki so zaprli glavni most čez Nil v središču prestolnice, varnostne sile so odgovorile s solzivcem, protestniki pa s kamenjem.

Po podatkih zdravstvenih virov je bilo v protestih v Kairu in njegovi bližini ubitih sedem ljudi, ranjenih pa 261. Dva človeka sta umrla v spopadih v bližini trga Tahrir, še pet pa jih je bilo ubitih v Gizi, je povedal vodja reševalnih služb Mohamed Sultan. Med ranjenimi so tudi pripadniki varnostnih sil. 401 osebo so policisti prijeli.

Protestov, na katerih pozivajo k vrnitvi Mursija, se je udeležilo več tisoč ljudi. Mursijeva Muslimanska bratovščina vztraja pri njegovi vrnitvi na oblast in je napovedala, da bo to vztrajno zahtevala na mirnih protestih, zavrača pa sodelovanje v začasnih oblasteh.

Ponedeljkovi spopadi so bili prvi, odkar je bilo na protestih pred sedežem elitne enote vojske pred tednom dni ubitih več kot 50 Mursijevih pristašev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

didiss
18. 07. 2013 16.25
zivim v egiptu in delam iz prve roke vam povem slovenija da nic ne veste kaj je tu res in kaj ni,zato pa po forumih lajte neumnosti nekateri seveda,...muslim brother so teroristicna organizacija,kar je seveda slabo bolj to da se sklicujejo v imenu vere kar seveda rece se temu iskoriscanje vere v zle namere,...
ljx
16. 07. 2013 15.30
+1
In to ti je kao pomlad! Kopljejo si lastne grobove,dokler jim zahod kupuje vodje za židovske dolarje.
M74R
16. 07. 2013 14.14
-1
Zakaj je Mursija vojska odstavila, če so ga oni postavili na položaj? Mogoče zato, da navzven zgleda da so na strani protestnikov. Nekje sem bral da imajo američani v vrhu egiptovske vojske svoje ljudi, da nastavljajo lutke. Glede na to da se nova lutka že meni v IMF-jem o novih posojilih za državo, je to zelo verjetna zgodba
appollyon
16. 07. 2013 16.01
+1
aha vojska morsija postavla na položaj?!? Hehhe, da ne bo res, je pa prva stvar ki jo je morsi hotel naredit zamenjat vojaške vodje in ministre, pa ga je ustavno sodišče skenclalo! In nato še vojska! Od kar je ta islamistična lutka Morsi podprt s strani Irana, postal predsednik se je sinaj prelevil v raj za terroriste! Prej ko je imel to čez mubarak je bil mir! In če pogledamo zadnje izjave MB-ja pred volitvam, vidimo da je imel morsi plan obkolt izrael z skrajnimi islamskimi voditelji! Prav tako so nekaj let nazaj isto poizkušali v Bahrainu, Qatarju, Jordaniji, pa jim ni ratal in so jih preporvedal!
Karli Re?nik
16. 07. 2013 14.10
+4
če bi bila prinas sloga tako kot prinjih bi vsi skupaj stopli na ulice in pokazali vladi hudiča
appollyon
16. 07. 2013 16.01
+1
Sami mi nismo taki verski fanatiki, da bomo protestiral za cerkvev!