Tujina

FOTO: Spopad antičnih rimskih centurionov in varnostnih sil 21. stoletja

Rim, 12. 04. 2012 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rimski Kolosej je bil znova prizorišče bojev. Rimski centurioni v popolni bojni opremi – rdeče krilo, oklep, meč in čelada s perjanico – so se spopadli z varnostnimi silami 21. stoletja – rimsko mestno policijo. Rimska vojska je zabeležila poraz, a javnost je na njeni strani.

Rimska policija je pred antični amfiteater prispela z namenom, da rimske centurione oziroma moške, oblečene v antične vojake, odstrani izpred Koloseja. Italijanski kulturni minister je namreč ugotovil, da možje, ki se v zameno za nekaj denarja postavljajo pred fotoaparate radovednih turistov, za to početje nimajo dovoljenj in da so vsiljivi ter nadlegujejo turiste. Prav tako pa naj bi vsaj nekateri uničevali zgodovinsko podobo vojaških stotnikov, ker so pod krili oblečeni v kavbojke, namesto v usnjene sandale pa so obuti v moderne športne copate.

Rimsko vojsko želijo pregnati izpred Koloseja.
Rimsko vojsko želijo pregnati izpred Koloseja. FOTO: Reuters

Spopad je izbruhnil, ko je mestna policija poskušala odstraniti dva centuriona, ki sta ''stražila'' pred Kolosejem. Na pomoč sovojakoma je priskočilo 25 mož, v prerivanju se je eden izmed njih tudi lažje poškodoval. ''Nenadoma, po 17 letih, nas želijo spoditi od tu. To je absurdno,'' je dejal 'centurion'' David. ''To delam za preživetje samega sebe, moje žene, mojih otrok, sedaj pa mi rečejo, dovolj! To ni mogoče. Želim, da se zadeva zakonsko uredi in da na tak način zaslužimo za svoj kruh,'' je še povedal in dodal, ''v Benetkah imajo gondoljerje, v Rimu pa centurione. To je vse.''

Tudi v 21. stoletju je boje spremljala množica, ki je glasno navijala za rimsko vojsko: ''Pustite jih pri miru. Mi vsi smo centurioni,'' je odmevalo ob Koloseju. A prvi mož Rima Gianni Alemanno je nepopustljiv. Če ne bodo upoštevali pravil, ki jim jih narekuje mesto, potem bodo izgnani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gajona
13. 04. 2012 10.28
+0
Ma ne no, prov face so...to more bit tm!!! Brez njih ni Koloseja;)
damir26
13. 04. 2012 07.08
+2
ave caesar :)
Audy
12. 04. 2012 22.04
+4
Včasih bi vojščaki take vsiljivce poklali brez milosti. Danes ba že vsak mori ljudem za vsako malenkost. Liberalizem prve klase.
upornik_007
12. 04. 2012 21.48
+8
piko112
12. 04. 2012 22.29
+1