Tujina

FOTO: 'Nikoli nisem videl take velikodušnosti in solidarnosti, kot ste jo pokazali po cunamiju'

Banda Aceh/New Delhi/Pattaya, 26. 12. 2014 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V državah ob Indijskem oceanu so se z molitvami in spominskimi slovesnostmi spomnili naravne katastrofe, ki je odnesla 230.000 življenj. "Nikoli nisem videl take velikodušnosti in solidarnosti, kot ste jo pokazali po cunamiju," je dejal podpredsednik Indonezije Jusuf Kala.

V indonezijski provinci Aceh, ki jo je cunami najhuje prizadel, se je uradne slovesnosti udeležil tudi podpredsednik Indonezije Jusuf Kala, ki se je državam zahvalil za njihovo sodelovanje pri obnovi območja po tragediji. "Nikoli nisem videl take velikodušnosti in solidarnosti, kot ste jo pokazali po cunamiju," je poudaril. Dodal je, da so celo otroci z vsega sveta razbijali hranilnike, da bi pomagali žrtvam cunamija.

V Indoneziji, kjer je v cunamiju umrlo okoli 130.000 ljudi, so se žrtev spomnili tudi z molitvami v mošejah in ob množičnih grobiščih.

PREBERITE ŠE: Številna območja, ki so bila pred katastrofo obubožana in zanemarjena, so danes veliko bolj urejena.

Na Šri Lanki so obletnico obeležili s spominsko vožnjo vlaka od prestolnice Colombo do kraja Pereliya na jugu države, ki so se je udeležili tisti, ki so preživeli potovanje z vlakom pred desetimi leti. Tedaj je cunami zajel prenatrpan vlak, umrlo pa je več kot 1400 ljudi. Na spominski vožnji so uporabili tudi nekaj popravljenih vagonov vlaka, ki ga je zajel cunami.

Na Šri Lanki je sicer katastrofa zahtevala 35.000 življenj, med drugim pa so se je spomnili tudi z dvema minutama molka.

Na Andamanskih in Nikobarskih otokih, ki so del Indije, so potekale številne verske slovesnosti in molitve. Na jugovzhodni obali Indije, v zvezni državi Tamil Nadu, pa so prebivalci molili ob spominskih stebrih ob obali ter v vodo kot daritev spuščali hrano na majhnih splavih. V šolah pa so potekale molitve za učenci, ki so jih izgubili v tragediji. V Indiji je cunami odnesel več kot 16.000 življenj.

Slovesnosti ob obletnici cunamija - 7
Slovesnosti ob obletnici cunamija - 7 FOTO: Reuters

Na Tajskem so verske slovesnosti med drugim potekale v vasi Ban Nam Khem v provinci Phangna, kjer je umrlo 2000 ljudi. Slovesnosti, na katerih so se spomnili tudi številnih tujih turistov, ki jih je na Tajskem odnesel cunami, so skupaj vodili budistični menihi, krščanski duhovniki in muslimanski imami.

Med tujimi turisti umrlo največ Švedov

Tajski premier je v kraju Bang Niang blizu priljubljenega letovišča Phuket položil venec za žrtve ob nasedlem policijskem čolnu, ki je postal simbol katastrofe. Cunami je čoln iz morja odplaknil dva kilometra na kopno. "Ta težka izguba je vsem v opomin," je poudaril pred več tisoč zbranimi na slovesnosti. Svoj govor na slovesnosti je imela tudi Čehinja Petra Nemcova, ki je cunami preživela, a je v njem izgubila zaročenca. "Hvaležna sem vsem, ki so tvegali življenje, da so me rešili," je poudarila.

Med tujimi turisti, ki so izgubili življenje v cunamiju, je bilo največ Švedov, in sicer jih je umrlo 543. "Za Švedsko je to še vedno šok," je dejal švedski premier Stefan Löfven. Uradna slovesnost za švedskimi žrtvami cunamija bo popoldne v katedrali v Uppsali, po napovedih pa se je bodo udeležili člani švedske kraljeve družine in vlade.

PREBERITE ŠE: Izpovedi Slovencev, ki so doživeli in preživeli bes cunamija.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pgdpgd
26. 12. 2014 12.28
-5
Danes cela stran tega cunamija...jutri bo pa že Majer spet na vrsti.
CtrlDelete
26. 12. 2014 16.09
-1
Majer je bolj voda iz wc kotlička. Za njim je treba še z metlico počistit. V glavnem švoh curk.