Tujina

FOTO: Haiderju se je poklonilo okoli tisoč ljudi

Celovec, 11. 10. 2009 06.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na prvo obletnico smrti so koroškemu deželnemu glavarju Jörgu Haiderju postavili manjši spomenik. Njegovi privrženci, zbralo naj bi se jih okoli tisoč, pa so na mestu, kjer je tragično preminil, ves dan prižigali sveče.

Na obletnico smrti kontroverznega avstrijskega politika, dolgoletnega koroškega glavarja Jörga Haiderja, so na mestu, kjer je tragično preminil odkrili manjši spomenik, posvečen omenjenemu politiku. Haiderjev naslednik Gerhard Dörfler se je v govoru spomnil 'velikega politika' in 'velikega človeka' ter njegovih dosežkov za državo in njene prebivalce.

Spregovoril je tudi o prijateljstvu s Haiderjem, ki se je, tako Dörfler, začelo že precej pred začetkom njegove politične kariere. Tudi tokrat pa se ni mogel izogniti kritiziranju novinarjev, ki da v svet pošiljajo "izkrivljeno sliko" avstrijske Koroške in Korošcev.

Ob prvi obletnici glavarjeve smrti so ob kraju, kjer je v nesreči umrl Haider, prižigali svečke.
Ob prvi obletnici glavarjeve smrti so ob kraju, kjer je v nesreči umrl Haider, prižigali svečke. FOTO: Reuters

Dörflerjev namestnik Uwe Scheuch pa je povedal, da mnogi še zmeraj ne morejo verjeti, da je Haider pred letom zares umrl. "Na žalost je Haider res umrl. Kljub temu pa bo za vedno živel v srcih ljudi," je dejal.

Ob odkritju spomenika, ki je okrašen s fotografijami štirih svetnikov, med katerimi je tudi koroški patron, je igrala koroška himna, poroča avstrijska oe24.at. Obletnice Haiderjeve smrti so se spomnili že zjutraj, ko so v celovški katedrali darovali mašo, popoldne pa bodo izbrani gostje v spomin na deželnega glavarja prisostvovali koncertu na glasbeni akademiji v mestu Osoje.

Kraj nesreče je po podatkih policije obiskalo okoli tisoč ljudi, ki so se želeli pokloniti politiku. Cesta proti Ljubelju je bila zaradi spominske slovesnosti zaprta, vozišče pa so začasno spremenili v parkirišče. Spomin na pokojnega koroškega deželnega glavarja so z udeležbo na slovesnosti počastili ljudje z vseh koncev države, ki po večini še vedno verjamejo, da je pri nesreči pred letom dni šlo za zaroto. ''Vedno je bil za nas, male ljudi. Vedno je bil odprt za naše probleme,'' je povedal eden izmed obiskovalcev.

Prva obletnica

Na avstrijskem Koroškem so nekaj mesecev po Haiderjevi smrti enega od mostov čez reko Dravo slovesno preimenovali v most Jörga Haiderja.

Pred natanko enim letom je avstrijska Koroška izgubila svojega dolgoletnega deželnega glavarja in vodjo Zavezništva za prihodnost Avstrije Jörga Haiderja. 58-letni Haider je umrl v prometni nesreči v bližini Celovca, ko je po prehitevanju zdrsnil s ceste. Kot je znano, je Haider na cesti Celovec–Ljubelj prehiteval na odseku, ki ima dva pasova. Ko je s prehitevalnega zapeljal nazaj na vozni pas, je njegovo vozilo, službeni VW phaeton, začelo zanašati. Kasneje je trčil v betonski steber v ograji ob cesti, nato pa se je avtomobil večkrat prevrnil.

Haider je na odseku, kjer je dovoljena hitrost 70 km/h, vozil kar 142 km/h. Z avtomobilom je podrl tudi več prometnih znakov, hidrant in priletel v betonski steber. Koroški deželni glavar, ki je imel v krvi kar 1,8 promila alkohola, je zaradi hudih poškodb glave in prsnega koša umrl na kraju nesreče. Za seboj je pustil ženo in dve odrasli hčeri.

Haider pil v gejevskem baru

Razstavo, ki so jo pripravili v Haiderjevo čast, je obiskala tudi njegova žena.
Razstavo, ki so jo pripravili v Haiderjevo čast, je obiskala tudi njegova žena. FOTO: Reuters

Po Haiderjevi smrti so se mediji razpisali, da je glavar svoj zadnji večer preživel v klubu, kjer je pil peneče vino, nato pa se je odpeljal v gejevski bar v Celovcu, kjer je po navedbah očividcev z neznancem pil vodko. Ugibanja o tem, ali je bil Haider gej so živa še danes. Prav pred prvo obletnico smrti je 33-letni natakar Rene za nemški Bild razkril, da je bil kar osem let Haiderjev ljubimec.

Avstrija je žalovala

Tragedija, ki je pretresla celotno Avstrijo, je najbolj prizadela Korošce, ki so pred sedežem deželne vlade v Celovcu prižigali sveče in polagali cvetje. V žalno knjigo se je vpisalo na stotine ljudi, med njimi tudi škofa tamkajšnje katoliške in evangeličanske cerkve.

Haider pustil pečat

Avstrijski politiki so bili ob smrti Haiderja pretreseni in poudarili so, da je pustil pečat v političnem življenju Avstrije. Od kontroverznega avstrijskega politika so se poslovili številni gostje z vsega sveta. Mašo zadušnico pa sta darovala škof Egon Kapellari in škof Alois Schwarz. Mašo so lahko spremljali le izbrani gosti, koroška ORF pa je slovesnost prenašala v živo.

Haider je skorajda na istem mestu, kjer je pred enim letom umrl, prometno nesrečo doživel že leta 1995, vendar takrat ni bil poškodovan.

Po uradnih slovesnostih so Haiderjevo truplo odnesli v beljaški krematorij, kjer so ga upepelili, nato pa so ga v Medvedjem Dolu pokopali v ožjem družinskem krogu.

Kdo je bil Haider?

Haider se je rodil leta 1950 v mestu Bad Goiser. Študiral je pravo, politično pa se je udejstvoval že kot študent. Kritiki so ga videli predvsem kot ambicioznega človeka, oportunista, ki je v svojih političnih nastopih izrabljal nacistično retoriko in problematiko azilantov.

Ob Haiderjevi obletnici-13
Ob Haiderjevi obletnici-13 FOTO: Reuters

Njegova politična kariera se je začela leta 1977 v desničarski Svobodnjaški stranki (FPÖ), ki je leta 2000 sestavljala vladno koalicijo skupaj s krščanskimi demokrati Wolfganga Schüssla. Pomembnejša osebnost je postal že leta 1986, ko je postal vodja Svobodnjaške stranke (FPÖ ). Leta 1991 je bil njegov mandat guvernerja prekinjen, saj je javno pohvalil nacistično politiko zaposlovanja.

Leta 2002 je Evropska unija zaradi Haiderjeve vloge v okviru tedanje vlade, ko je njegova stranka vstopila v vlado, uvedla sankcije proti Avstriji. Sankcije so veljale pol leta. Leta 2005 je ustanovil novo stranko – Zavezništvo za prihodnost Avstrije ( BZÖ).

Vodstvo avstrijske stranke Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) je za novega predsednika stranke po Haiderjevi smrti soglasno imenovalo takratnega generalnega sekretarja stranke Stefana Petznerja.

Med temami, s katerimi se je avstrijski populist ukvarjal vso svojo kariero, so bili tujci, glede katerih je bil zelo oster. Avstrijsko in tujo javnost je razburil s predlogom, da bi prosilce za azil opremili z elektronskimi zapestnicami in vzpostavitvijo posebnega zavoda za prosilce za azil.

V zadnjih letih je bil še posebej v Sloveniji znan po nasprotovanju dvojezičnim krajevnim napisom na avstrijskem Koroškem. Ignoriral je odločitve ustavnega sodišča ter zavrnil več kompromisnih predlogov za rešitev tega problema.

V spomin na kontroverznega politika so v celovškem muzeju, nekdanjem nacističnem bunkerju, razstavili njegove otroške čevlje, igrače, obleke in številne fotografije. Razstavo si je ogledala tudi Haiderjeva žena, številni njegovi privrženci pa že nekaj dni ob kraju, kjer se je zgodila tragična nesreča prižigajo svečke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preseren2
02. 08. 2010 09.26
No slovenjceljni, za vsakega tujega politika najdete izgovor, celo pohvalite ga za svoja nacistična dejanja. Domače politike pa kritizirate brezkompromisno. Zakaj pa ne greste v Avstrijo, saj je pot kratka?. Pojdite se poklonit temu nacistu in tam tudi ostanite.
resslovenka
12. 10. 2009 12.55
Nekateri ne bodo nikoli razumeli oz. dojeli, da tudi politiki Haiderjevega kova naredijo kaj dobrega za slovence. O dobrih stvareh se pri nas ne piše veliko, o slabih pa na prvih straneh vsega dnevnega tiska in z velikimi črkami na naslovnicah. Če nek slovenec oz. slovenka, ki malo bolje pozna razmere na avstrijskem koroškem reče, da se niti pod razno ne bi želel/a vrniti v Slovenijo, ker mu je tam mnogo bolje, si je pač potrebno priznati da je naš življenjski standard na psu. Včasih so se izseljenci radi vračali domov, danes pridejo na obisk in odidejo nazaj v tujino s spomini na lepoto naše dežele na sončni strani Alp. Niti toliko treznosti več ne premoremo, da bi sprejeli drugačno mnenje, kakšna zaplankanost nas vodi in ena zlagana resnica.
bozicek321
12. 10. 2009 10.27
opravičila sprejeta pa sej ni nč hudega vsak se zmoti. lep dan še naprej
bozicek321
12. 10. 2009 10.26
vsi mene neki tunkate pa nism jaz malincica. mene je sam zanimal, če lahko malinčica odgovori, kako pa ona vse ve kar se dogaja pri nas, če ne pride veš sem dol al ne bo več pršla kakor koli me sploh to ne zanima. Sam zanimivo je pa to kako pol ve vse o nas drugače kakor pa prek medijev, foruma, k je ona nas obtoževala kako moramo vedet kaj se dogaja gor drugače kakor pa prek novinarjev foruma... Drugače pa jz osebno ne zamenjam te države za nobeno drugo, razn tm v Lj. bi parlament poslala drugam ampak to je čist druga zgodba. Drugače mamo pa lepo državo katera država ma vse tko k Slovenija, gore, morje itd.
nefretete
11. 10. 2009 21.19
ah40 11.10.2009, 20:58 0 sory, sm mislu da se zaje*avaš he he, saj si prav mislu. Lepo pa je prebrati opravičilo.
M-teorija
11. 10. 2009 21.16
malincica 11.10.2009, 12:34 Še malo o motnji in zavzetju parkirnih placev pred trgovskimi centri. Ja morda je res nerodna zadeva, ko nima človek kje parkirati. Pa vprašaj lastnike trgovskih centrov, pa tudi Mini mundusa in raznih smučič, če jim je to kaj odveč, ko si manejo roke ob cingljanju blagajniškega zvoka. Osebno nimam nič proti, če bi bilo obratno.
M-teorija
11. 10. 2009 21.06
bozicek321 11.10.2009, 19:52 Božiček tudi jaz se opravičujem tudi mene je očitno zmedlo. Moj komentar je bil namenjen MALINČICI.
ah40
11. 10. 2009 20.58
sory, sm mislu da se zaje*avaš
nefretete
11. 10. 2009 20.55
ah40 11.10.2009, 20:51 nefretete 11.10.2009, 20:06 Kako moreš govoriti traparije, ko pa je JJ najboljša opcija politika trenutno? In kaj vse je že naredil za Slovenijo?!!! Si pa res.... Še vedno je Janša naredil več kot pa rdeča banda Ja... in kaj sem jaz drugega napisala? Saj govoriva o istem JJ?
ah40
11. 10. 2009 20.51
nefretete 11.10.2009, 20:06 Kako moreš govoriti traparije, ko pa je JJ najboljša opcija politika trenutno? In kaj vse je že naredil za Slovenijo?!!! Si pa res.... Še vedno je Janša naredil več kot pa rdeča banda
mbedeni1
11. 10. 2009 20.32
JA VSE SE ENKRAT KONČA
rasb
11. 10. 2009 20.26
@OBOA tale tvoja izjava o "čisti" evropi zelo spominja na besede nekega politika pred več kot pol stoletja. mislim da je bil malar in celo avstrijec, pa brke je imel in prečko... ring a bell?? peace, unity, love & respect!
spartanec_90
11. 10. 2009 20.23
pa haider je bil populist
asven
11. 10. 2009 20.19
Pa so na razstavi slike iz njegovega dejanskega življenja ali samo družinske,kot recimo tiste ko objema svojo ženo. Mogoče pa so le kje v kotu tudi slike,kjer je v družbi mladeničev,kak objem,poljub,pač njegovo dvojno realno življenje........
M-teorija
11. 10. 2009 20.18
bozicek321 11.10.2009, 19:52 Oprosti ampak, res je večino nas ne briga ne Haider ne njegovo zlagano življenje. Pravzaprav se mi celo smili, ker je celo življenje živel in je bil paradoks stvarem, ki jih je obsojal konzervativni del, še bolj pa sam strankarski del na koroškem. Vendar, če so bile te table res tako minoritetna in nepomembna zadeva, zakaj hudiča je Haider in njegova stranka izgubljala toliko energije in časa z njimi. Očitno je šlo za neko simbolno dejanje s katerim se je poskušalo negirati in se še vedno poskuša negirati ADP. Pogodbo, ki je edini in zelo pomembni element uresničevanja pravic tako slovenske, kot hrvaške manjšine. Le to želimo, kar oni zahtevajo za svoje rojake na južnem tirolskem od Italijanov. Samo to in nič več. Za samega Haiderja, mi sicer ni veliko mar , ker je deloval proti mojim življenskim načelom , da smo si vsi ljudje enaki. Ga pa niti ne obsojam, kot morda nekateri, ker je vsaj poskušal delovati v nekaterih okvirjih. Vendar ne pozabimo, da je tudi Mološevič deloval v rokavicah in po nekih pravilih. Je pa tudi res , da ne vemo, kaj bi se zgodilo, če bi imel še večjo moč in oblast. Tudi Hitler se je v začetku držal demokratičnih pravi...potem pa vemo...
Nauders
11. 10. 2009 20.18
dolgcajt je že tale hajderova tema in to ornk
Oboa
11. 10. 2009 20.12
RASB. ja, selijo se iz države kjer imajo zaradi vere tako ekonomske kot politične težave in ko se enkrat nadihajo svobode v eni katoliški evropski državi, pa želijo svoje cerkvene objekte, pa svoje običaje, pa svoje vrednote, čeprav so ravno zaradi tega pobegnili. Kolikor se še da, je potrebno ohraniti srednjo evropo čisto!
nefretete
11. 10. 2009 20.10
bozicek321 11.10.2009, 19:52 OPROSTI MI STOKRAT PROSIM!!! sem prehitro prebrala. Moje besede so namenjene MALINČICI.
nefretete
11. 10. 2009 20.08
bozicek321 11.10.2009, 19:52 Ti že nisi Slovenka, niti velike začetnice ne znaš uporabljat in v takem primeru je res bolje, da ostaneš tam kjer si. Upam, da nimaš kakih pravic iz slovenskega državljanstva.
kolesar111
11. 10. 2009 20.08
Se ne spodobi a vseeno,zaslužil si je 200% človek brez srca pa veliki nacionalist.he he