Tujina

FOTO: Kaos v Evropi. Kaj pa pri nas?

Bruselj/Brnik, 19. 12. 2010 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Letališča po Evropi so polna potnikov, ki so zaradi slabih vremenskih razmer obtičali daleč od doma. Na letališču v Frankfurtu so potnikom omogočili vsaj to, da spijo na zložljivih posteljah.

Potniki na letališču Zaventem v bližini Bruslja
Potniki na letališču Zaventem v bližini Bruslja FOTO: Reuters
V soboto so sicer zaradi zimskih razmer iz Londona v Pariz preusmerili kakih 5000 potnikov. Na stotine jih je zato moralo noč preživeti na letališču.

Evropska letališča so polna potnikov, ki neuspešno poskušajo priti do želenega cilja, poročajo tuji mediji. Zaradi mraza in obilnega sneženja so namreč številni leti odpovedani ali pa imajo večurne zamude. Številna letališča so popolnoma zaprta, med njimi je tudi londonski Heathrow. Opravili bodo le nekaj poletov v tujino, vse druge potnike pa pozivajo, naj ne hodijo na letališče, kjer je že gromozanska gneča. Na Heathrowu je obtičalo na tisoče potnikov, ki so noč preživeli na terminalih. Več sto zaposlenih poskuša pomagati, da bi bilo potnikom čim bolj udobno in toplo. Z enakimi težavami se soočajo tudi na letališču Gatwick.

O trenutnih razmerah na letališčih poroča Eurocontrol, ki ga lahko spremljate tudi na socialnih omrežjih Twitter in Facebook.

S težavami se soočajo tudi letališča v Nemčiji, Belgiji, Švici in drugih evropskih državah.

Frankfurt: Razmere se očitno ne bodo umirile

V Frankfurtu so tako odpovedali 500 od 1330 letov, noč na letališču pa je preživelo na stotine potnikov, nekateri celo drugo noč zapored. Čez dan naj bi zapadel nov sneg, zato ni pričakovati, da se bodo razmere umirile, je povedala tiskovna predstavnica letališča.

Čeprav so vzletno-pristajalne steze na letališču v Frankfurtu očiščene, pa so leti moteni zaradi težav drugod po Evropi, zaradi česar nekateri potniki že od petka čakajo na nadaljevanje poti. Nemška letalska družba Lufthansa je potnikom svetovala, naj uporabijo železniški promet, ki pa v Nemčiji v teh dneh tudi beleži zamude in odpovedi voženj.

Frankfurt: Številni potniki so ostali ujeti na zasneženih cestah, saj je tako močno snežilo, da plužne službe niso zmogle sprotnega čiščenja. Policisti po Evropi opozarjajo voznike: strpno in mirno! Če se odpravljate na pot v tujino, ne pozabite na odejo, vodo in hrano v avtu. Številni vozniki in njihovi sopotniki so namreč te dni ure in ure stali na zasneženih cestah, nekateri so v koloni preživeli tudi noč.
Frankfurt: Številni potniki so ostali ujeti na zasneženih cestah, saj je tako močno snežilo, da plužne službe niso zmogle sprotnega čiščenja. Policisti po Evropi opozarjajo voznike: strpno in mirno! Če se odpravljate na pot v tujino, ne pozabite na odejo, vodo in hrano v avtu. Številni vozniki in njihovi sopotniki so namreč te dni ure in ure stali na zasneženih cestah, nekateri so v koloni preživeli tudi noč. FOTO: Reuters

Francoska vlada: Uporabljajte avtomobile le v nujnih primerih

Tudi letališče v Münchnu se spopada s težavami zaradi snega. Promet na letališču so morali zaradi čiščenja snega danes zjutraj omejiti, je povedal predstavnik letališča. Odpovedali so okoli 50 letov, v Hamburgu pa 40.

Debela snežna odeja je prekrila tudi Pariz. Zaradi močnega sneženja je na pariškem letališču Charles de Gaulle danes prišlo do številnih odpovedi letov in zamud. Zjutraj so morali za dobro uro zapreti vse štiri vzletno-pristajalne steze, da so lahko očistili sneg. Letalske oblasti so letalskim družbam svetovale, naj danes odpovedo četrtino letov.

Francoska vlada je svoje državljane v regijah, ki so jih snežne razmere močno prizadele, pozvala, naj uporabljajo avtomobile samo v nujnih primerih ter naj si priskrbijo zimsko opremo in verige.

Bruselj: Približno 4000 potnikov noč preživelo na letališču

Tudi letališča v Španiji, na Nizozemskem in Danskem so danes poročala o odpovedih letov in zamudah. Na amsterdamskem letališču so danes odpovedali 30 letov.

Obilno sneženje je prisililo tudi okoli 4000 potnikov, da so noč preživeli na letališču v Bruslju. Številni so se sicer lahko nastanili v hotelih v bližini letališča. 1500 potnikov, ki so želeli v Veliko Britanijo in so jih zaradi zaprtja londonskih letališč preusmerili v Bruselj, je moralo noč preživeti v območju za potnike v tranzitu, saj mnogi prihajajo iz Kitajske, z Južne Koreje, Kuvajta in ZDA ter niso imeli vizumov.

Na Irskem se prav tako soočajo z najhujšimi snežnimi padavinami zadnjih desetletij, vendar letališči v Belfastu in Dublinu danes ostajata odprti, čeprav so na spletnih straneh letališč opozorili na morebitne odpovedi in zamude.

Na letališču Jožeta Pučnika zaradi snega zaenkrat nimajo težav

Na letališču Jožeta Pučnika zaradi obilnega sneženja, ki močno ovira letalski promet na številnih letališčih po Evropi, zaenkrat ne beležijo večjih težav. Doslej so morali odpovedati le jutranji polet v Frankfurt, predvsem zaradi težav na tamkajšnjem letališču. Tako prihodi kot odhodi praktično potekajo brez večjih zamud, je povedal vodja prometa na brniškem letališču Tomaž Škofic.

Zaenkrat so odpovedali le polet Adrie Airways proti Frankfurtu, predviden ob 7.55. Na tamkajšnjem letališču so zaradi slabega vremena zmogljivosti tako zapolnjene, da se je nacionalni prevoznik odločil odpovedati let in preusmeriti potnike na druge destinacije, je pojasnil Škofic.

Manjše težave lahko po njegovih besedah pričakujemo na popoldanskih oziroma večernih letih za Pariz, London in Skopje. Vendar pa v Adrii Airways zaenkrat pravijo, da bodo tudi ti leti potekali bolj ali manj po načrtih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
20. 12. 2010 09.15
SE BODO SAJ MAL NASPAL
santamaura
20. 12. 2010 08.46
Kaos v Evropi. Kaj pa pri nas? Pri nas kaos pač ni odvisen od vremenskih razmer
Marcel Korošec
20. 12. 2010 08.00
jao u bolnici Franja so imeli bolša ležišča !
hanse
20. 12. 2010 07.49
Kaj bo kdo napisal, da je za to kriva naša vlada???
tarzi
20. 12. 2010 07.24
Za Frankfurt vozi direkt vlak iz Ljubljane, zato ne bi smel biti problem za potnike.
crysis
19. 12. 2010 23.24
smilijo se mi otročki k jh tkole matrajo
goso
19. 12. 2010 20.50
Premalo CO2 je v zraku. Gremo v ledeno dobo.
Artorious
19. 12. 2010 20.04
A se sam meni zdi da je ta zadnja slika rahlo nastala v photoshopu?? :)
slovenc4ever
19. 12. 2010 19.59
vas naslov Kaos v Evropi. Kaj pa pri nas? tukej zgleda tako kot da slovenija ni v evropi
beton
19. 12. 2010 19.05
haha,dobro da je sneg,kaj bi drugače pisali...kaos??? pa kaj še
dajno
19. 12. 2010 19.02
Ne spodaj pisat neumnosti o tem da so si sami krivi da so ostali na letališčih. Očitno to pišete tisti, ki še niste šli dlje od soseda. Lahko imaš plačan aranžma, lahko imaš službeno pot.. ko si 1x na letališču ti potem najavljajo vsako uro, ali manj, ali bolj poredko, kdaj bo let, ali ti ga napovedo čez 5, 6,7 ur... torej da prideš v hotel rabiš kakšno urco, pa toliko nazaj... torej? Tisti hotel(li),ki so bo letališčih so običajno takoj polni. V Manchestru so ob letališču 4 hoteli, pa sem komaj dobil sobo!
ZALJUDI
19. 12. 2010 19.00
FOTO: Kaos v Evropi. Kaj pa pri nas? ..pri nas na Balkanu je ok.!!
sloforce
19. 12. 2010 18.41
kakšen kaos je pa lahko pri nas razen enga majhnega letališča z majhnimi aviončki
boberx1
19. 12. 2010 18.09
super da bo se vec snega
Buci_buci_buc
19. 12. 2010 17.46
Buci_buci_buc
19. 12. 2010 17.45
razen stadiona Stožice, od koder so včeraj, ves dan, v kamionih odvažali, sneg ... v Ljubljanico verjetno, vlada v nekaterih delih Ljubljane oz ljubljanskega podeželja, če temu lahko tako rečem, KAOS. Plačevala sem torej odvoz snega s stadiona, meni oz. nam pa ni nihče prišel sneg odmetati oz. plužiti. Cesta je ot drsalnica.
Spetsnaz
19. 12. 2010 17.44
Kak si lepo to spesnil! Hvala ti ! vukanovic82 19.12.2010, 16:59 0 Joj kak je to prekrasno , sneg gre snegec pada kako lepo in kak se ga sele otroci veselijo ko tekajo po snegu ter se kepajo , ribajo in imajo nato rdeca licka ter snezakce delajo ter mu korencek za nosek naredijo ter klobuk postavijo ter rajajo nato okoli njega Veselimo se snega ter zimske radosti in se ne ozirajmo na letala
primmo
19. 12. 2010 17.40
no upam da bomo lahko prileteli v München...pa domov
saintjozef
19. 12. 2010 17.27
Velika izguba.
SLOVENIASTAN
19. 12. 2010 16.59
Joj kak je to prekrasno , sneg gre snegec pada kako lepo in kak se ga sele otroci veselijo ko tekajo po snegu ter se kepajo , ribajo in imajo nato rdeca licka ter snezakce delajo ter mu korencek za nosek naredijo ter klobuk postavijo ter rajajo nato okoli njega Veselimo se snega ter zimske radosti in se ne ozirajmo na letala