Tujina

FOTO: Španski kralj sestopil s prestola, predaja ga sinu Felipeju

Madrid, 18. 06. 2014 21.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kralj Juan Carlos se je s podpisom zakona o njegovi abdikaciji poslovil od svoje skoraj 40-letne vladavine, prestol pa prepušča svojemu sinu Felipeju. Ta bo prisegel v parlamentu, nato pa se bo peljal po ulicah Madrida.

Španski kralj Juan Carlos je podpisal zakon, s katerim je abdiciral in prepustil prestol svojemu sinu Felipeju. Na prestolu je bil skoraj štiri desetletja, kot novi kralj pa bo princ Felipe prisegel že jutri.

Zakon, ki je Juanu Carlosu omogočil abdikacijo, je v torek potrdil španski parlament. Kralj ga je danes podpisal na posebni slovesnosti, ki jo je prenašala tudi televizija.

Potekala je v stari kraljevi palači, na njej pa so bili prisotni številni dostojanstveniki. Princ Felipe bo kralj postal opolnoči, zjutraj mu bo nato oče predal še trak vrhovnega poveljnika vojske, nato pa se bo novi španski kralj odpravil v stavbo parlamenta, kjer bo prisegel na slovesni skupni seji obeh domov. Prejel bo tudi krono in žezlo, nato pa nagovoril zbrane.

Na jutrišnjo slovesnost so vabljeni domači politični voditelji, tujih državnikov in predstavnikov monarhij pa ne bo. Na prisegi ne bo niti Juana Carlosa.

Sledila bo vojaška parada, nato pa se bo novi kralj Felipe s kraljico Letizio popeljal po ulicah Madrida do kraljeve palače na zahodu prestolnice, kjer bosta z balona v družbi dveh hčera in dosedanjega kraljevega para pomahala zbranim. Sledil bo sprejem za približno 2000 gostov, med njimi pa bodo tudi tuji veleposlaniki.

V središču Madrida pričakujejo več tisoč navdušencev nad monarhijo, za varnost pa bo skrbelo do 7000 policistov. Oblasti pričakujejo tudi protestnike, ki nasprotujejo monarhiji in se zavzemajo za razpis referenduma o spremembi statusa Španije v republiko.

Odšel v luči številnih afer

76-letni Juan Carlos se je za abdikacijo odločil 2. junija, in sicer, da bi sinu omogočil, kot je dejal, prenovo monarhije. Sam je Španiji vladal 39 let, od 22. novembra 1975, dva dni po smrti diktatorja Francisca Franca. Po padcu fašističnega režima je veljal za branik krhke španske demokracije. Zaradi tega je še danes med ljudmi zelo cenjen.

A njegov ugled se je v zadnjih letih močno zmanjšal. To je predvsem posledica afere, ko si je sredi najhujše gospodarske krize in epidemične brezposelnosti v državi leta 2012 privoščil razkošen lov na slona v Bocvani. To bi sicer ostalo skrito, če si pri tem ne bi zlomil kolka. Prav tako je podpora kraljevi družini padla zaradi sumov vpletenosti kraljeve hčerke Cristine in njenega soproga Inakija Urdangarina v korupcijske posle.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika poka ježek
18. 06. 2014 21.54
-8
Kralj Juan Carlos, učenec Francesca Franca, pa to, HEH