Tujina

G20: Prihodnje leto v Kanadi in Južni Koreji

Pittsburgh, 25. 09. 2009 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
15

Prihodnji dve srečanji voditeljev G20 bosta prihodnje leto v Kanadi in Južni Koreji. Voditelji naj bi se dogovorili, kakšna naj bi bila nova arhitektura G20, kdo naj bi bil član skupine in kako pogosto naj bi se srečevala.

Prvi vrh 20 najrazvitejših in najhitreje rastočih svetovnih gospodarstev (G20)  bo junija v Muskoki severno od največjega kanadskega mesta in finančne prestolnice Toronto, drugi pa novembra v korejski prestolnici Seul. V Muskoki bo med 25. in 27. junijem prihodnje leto tudi vrhunsko srečanje sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G8).

Poleg skupine G8 skupino G20 sestavljajo še EU kot celota (predstavljata jo predsednik Evropske komisije in predsedujoča EU - trenutno Švedska) in najhitreje razvijajoča se gospodarstva - Argentina, Avstralija, Brazilija, Kitajska, Indija, Indonezija, Mehika, Savdska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja in Turčija.

Voditelji G20 naj bi se prihodnje leto dogovorili, kakšna naj bi bila nova arhitektura G20, kdo naj bi bil član skupine in kako pogosto naj bi se srečevala. Leta 2011 pa naj bi novo ureditev začeli izvajati v praksi.

Voditelji 20 najrazvitejših in najhitreje rastočih gospodarstev so se danes na srečanju v Pittsburghu dogovorili, da bodo ključne teme svetovnega gospodarstva odslej obravnavali v okviru skupine G20 in ne več skupine G8, ki jo sestavlja sedmerica industrijsko najrazvitejših držav sveta in Rusija.

Doslej je za vodilni gospodarski forum, v okviru katerega so se sprejemale vse najpomembnejše smernice v svetovnem gospodarstvu, veljala skupina G8. To sestavljajo države skupine G7 (ZDA, Nemčija, Japonska, Velika Britanija, Francija, Kanada, Italija) ter Rusija. Slednja se je skupini pridružila v 90. letih prejšnjega stoletja. O varnostnih temah pa naj bi se še naprej pogovarjali v okviru skupine G7.

Tisti kritiki, ki so že doslej nasprotovali odločanju v okviru ozkega foruma G8, bodo sedaj najverjetneje nasprotovali tudi forumu G20, pa čeprav predstavlja preko 80 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda. Predstavlja namreč le majhen delež celotnega članstva ZN (192 držav).

Na aprilskem vrhu skupine v Londonu sta za mizo sedeli tudi Španija in Nizozemska, obenem pa na srečanjih sodelujejo tudi predstavniki osrednjih mednarodnih finančnih in gospodarskih ustanov.

Protest proti skupini G20 v Pittsburghu.
Protest proti skupini G20 v Pittsburghu. FOTO: Reuters

Solzivec za protestnike v Pittsburghu

Protestniki proti zasedanju skupine G20 v Pittsburghu so se spopadli s policijo. Ta je odgovorila s solzivcem. Protesta, ki ni bil prijavljen oziroma ga mestne oblasti niso dovolile, se je udeležilo več sto ljudi. Ti so proti policijskim enotam začeli porivati smetnjake na kolesih, policija pa je mednje izstrelila solzivec. Nekateri protestniki so nato blokirali cesto. Tisti, ki so bili izpostavljeni solzivcu, so kašljali, navlažene pa so imele tudi oči.

Demonstranti so poskušali med shodom doseči Konvencijski center, v katerem poteka vrh, ob tem pa so vzklikali protikapitalistična gesla. Potem ko so jih ustavili policisti, so se razdelili v več manjših skupin.

 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spik3king
26. 09. 2009 07.35
@malipandit Zgleda da nikoli nisi bil na nikakršnem protestu ? Res je, da policija pošlje svoje ljudi ampak tale tvoja teorija zarote nima smisla. Zanimivo pa je to, da se incidenti vedno dogajajo ko se nabere večje število levičarjev. Dam ti lahko na ogromno primerov, da ni problema imeti miren protest in da se incident zgodi ko se levica pridruži protestu. "...anarhisti ena navadna drhal " Tukaj bom citiral tvojega Anarhističnega prijatelja :ninja.subversion : " nasilje je bilo vedno del anarhizma " Zgleda da ne poznaš Anarhističnega Black Blocka. Če nekdo pride na protest 100% zamaskiran molotovkami sigurno mu nič pametnega hodi po glavi ? Za naš boljši jutri ? Z transparenti , z nedelujočo ideologijo in z uničevanjem tuje lastnine .. Ne vem kako se oni " borijo " za " naš " boljši jutri ? To bolj deluje zame kot, da ta mladina hoče uničevati / zabavati ali pa enostavno iščejo neko skupnost.
Valentin77
25. 09. 2009 21.57
vse to da se pripravi javnost na vkljucevanje vojske v civilne zadeve. Mediji pa nebojo pokazali resnice.
malipandit@email.si
25. 09. 2009 20.42
Mirnih protrstov ni vec zaradi tega ker policija poslje med demonstrante svoje ljudi, ki potem zacnejo z razbijanjem izlozb in zaziganjem. To potem da pravi policiji znak da naj razzenejo demonstrante pod pretvezo da so postali nasilni. Nekaj demonstrantov vklenejo, nekaj prebutajo in prestrasijo. Vse pa imajo potem na spisku za naslednjic. Na ta nacin v navadnih ljudeh ki spremljajo proteste na televiziji ali kot sedaj mi na internetu povzrocijo da si mislimo da so te anarhisti ena navadna drhal kar pa seveda ni res, saj se borijo za nas boljsi jutri.
skydrol7
25. 09. 2009 19.42
to so pac poklicni protestniki se selijo iz drzave v drzavo kjer je kaj za protestirat,policaji pa morajo svoje puske z solzilcem preizkusit.
Valentin77
25. 09. 2009 19.30
protest je bil prijavljen, samo ga niso odobrili. Poglejte si na internet za video ki ga na tv neboste nikoli videli. Linke nemorem poslat tukaj, ker jih scenzurirajo.
spik3king
25. 09. 2009 18.42
@rok18488 Mah rok ti sploh nimaš pojma o čem govoriš. Te ' ljudje ' so protestirali proti G20. Maš internet nam te učil kako se uporablja Google. Protest se mora prijaviti če si levičar, desničar ali nezemljan. Osebno mislim, da ga niso prijavili zato ker so hoteli priti v Konvencijski center. In če bi ga bi policija bila bolj pripravljena na njih. Ljudje na vrhu nočejo da zvemo kaj ? Bedarija oni podpirajo levičarje kolikor se da. Mogoče hočeš, da ti jaz povem novico katero vsi novinarji bojkotirajo ? Cheers.
rok18488
25. 09. 2009 17.56
sej res pa sploh ne piše zakaj so protesteral pa zakaj niso prjavl protesta...HMMMMM.... mogoče zato, ker ljudje na vrhu nočejo, da zvemo? o čem pa bojo ti ljudje razpravljal, da je so se ljudje tako ujezili...
rok18488
25. 09. 2009 17.53
ninja.subversion mas plus od mene na obeh komentarjih pa res ne vem od kje dva minusa od prej.... kere budal e
plucky
25. 09. 2009 17.12
zFoo
25. 09. 2009 15.08
Proti čemu so ap sploh protestirali, tak za foro ker majo čas ali akj bol konkretnega?
ninja.subversion
25. 09. 2009 13.12
anarhizem se je rodil z mocjo dinamita in petroleja, nasilje je bilo vedno del anarhizma, hoces ali noces... raje umrem na nogah, kod pa na kolenih, poslušen pred gospodarji ne bog ~ ne gospodar !
spik3king
25. 09. 2009 12.56
Kaj se je zgodilo z mirnimi protesti kjer so množice hotele povedati svoje mnenje ? Dandanes ni mogoče videti levičarski protest brez incidenta al kaj ? Anarhistični Black Block pa je spet iskal izgovor za spopade ... " tradicija ". Cheers.
ninja.subversion
25. 09. 2009 11.44
da ne bi izgubili sle po življenju, tvegajmo vse kar moramo tvegati kajti samo bedak samo bedak bi bul zvest svetu kakršen je če bi le mogel zadati en sam udarec kod kljubovanje njihovi moči, čeprav bi jih zato moral prenesti še sto več modrice bi prenašal kod rubine in okove bi imel za krono in če bi imel sto src, bi jih raje vseh sto vrgel pred njihove puške preden bi prodal enega samega, da bi nad njim zavladali
blastaman
25. 09. 2009 11.38
TOLIKO O DEMOKRACIJI....
GSG-9
25. 09. 2009 11.36
Ah dejte se hecat, to so neki kvazi anarhisti, nimajo pojma, če se gre protestirat se naredi štalo kokr se zagre.