Tujina

FOTO: Sojuz pristal na ISS

Moskva, 10. 06. 2011 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rusko vesoljsko plovilo sojuz z astronavti iz Rusije, ZDA in Japonske na krovu je pristalo na Mednarodni vesoljski postaji. Skušali bodo vzgojiti kumare in paradižnik, a "vesoljske hrane" ne bodo smeli poskusiti.

Američan Mike Fossum, Rus Sergej Volkov in Japonec Satoši Furukava so v vesolje poleteli v torek iz ruskega vesoljskega izstrelišča v kazahstanskem Bajkonurju. Trojica se je na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) pridružila Rusoma Aleksandru Samokutjaevu in Andreju Borisenku ter Američanu Ronaldu Garanu, kjer bodo ostali pol leta.

Astronavti so s seboj prinesli tudi zelenjavo, s katero naj bi opravili nekaj poskusov. Tako naj bi poskušali vzgojiti kumare in paradižnik. A astronavti "vesoljske hrane" ne bodo smeli poskusiti.

"Radi bi jih tudi pojedli, vendar jih ne bomo smeli," je povedal Furukava. Vodja misije Volkov pa je bolj optimističen in upa, da jim bo zemeljska kontrola dovolila nekoliko popestriti strogo prehrano, ki vsebuje le vnaprej pakirano zamrznjeno in posušeno hrano. Dodal je, da bodo v ruskem modulu gojili paradižnike in morda si bodo skupaj z japonskimi kolegi pripravili solato iz paradižnikov in kumar.

Z eksperimentom bodo poskušali ugotoviti, kako odsotnost težnosti vpliva na rast rastlin. Nedavni eksperiment na ISS je pokazal, da se navadne hišne muhe v breztežnostnem prostoru povsem normalno razmnožujejo, vendar pa se morajo po vrnitvi na Zemljo naučiti leteti.

Sojuz je na ISS poletel le mesec dni pred predvidenim zadnjim poletom ameriškega raketoplana Atlantis v vesolje. Po njegovi upokojitvi bo sojuz edino prevozno sredstvo za transport astronavtov na ISS.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
10. 06. 2011 14.59
lila.ayla in kje si ti to brala?a so ti v roke prišli kaki skrivni dokumenti Nase?
tinetone
10. 06. 2011 14.42
@lila.ayla brez skrbi ne vrjamemo vsem teorijam zarote, za začetek tvoji ne vrjamamemo
lila.ayla
10. 06. 2011 13.52
ne, ne delam v NASI, sem pa brala o teh dveh predhodnih raziskavah/odpravah, tako o ameriški kot japonski. ni ti treba bit genij, da ugotoviš, da je nekaj hudo narobe, če je japonska zelenjava ogromna, ameriška pa ne, in to v istem vesolju z isto odsotnostjo gravitacije. ok, mogoče zdaj ne preučujejo točno tega kar sem napisala, ampak gravitacije gotovo ne. no, da ne bo kakih zapletov... DNK se NE spremeni, se pa aktivirajo določeni deli tega (menda veste da imamo tudi ljudje skoraj 80% junk dnk-ja?). ne morm vrjet da vrjamete vsem možnim teorijam zarote, ko vam pa nekdo dejanko nekaj pove, pa že ni vredu, ker so vas v šoli učili drugače...
tinetone
10. 06. 2011 12.53
@lila.ayla hahaha imaš pa burno domišlijo seveda lahko sevanje spremeni DNK ampak v 99% primerih je to za vrso nepoazno ali škodljivo muha pa ni letala ker je imela prešibke mišice in jih je morala po vrnitvi na zemljo zopet okrepiti... oziroma sloh okrepiti, če je bila v vesolju izležena sicer pa je DNK malo bolj stabilen kot si misliš in za rahle spremembe, tudi velikosti, ni potebno spreminjati DNK
Martian
10. 06. 2011 12.40
lila.ayla10.06.2011, 12:011 haha kle se sploh ne gre za breztežnost! jaoo kolk to zavajajo javnost in nočjo povedat kaj dejansko preiskujejo... gre za evolucijo! za energije iz vesolja.. --- in kaj oni v resnici tm delajo,si ti izvedla kje?si zaposlena na kakem visokem položaju v Nasi?
lila.ayla
10. 06. 2011 12.01
haha kle se sploh ne gre za breztežnost! jaoo kolk to zavajajo javnost in nočjo povedat kaj dejansko preiskujejo... gre za evolucijo! za energije iz vesolja... ja, točno te, o katerih se zadnje čase toliko govori ;) zelenjavo v vesolju se že gojil tako američani kot japonci. zanimivo, da zelenjava američanov ni bilila nič kaj drugačna, japonska pa je bila OGROMNA. so bili američani v drugem vesolju?? seveda ne... imeli so samo drugačno vesoljsko plovilo, ki je odbijalo določeno sevanje oz. energije, ki vplivajo na DNK. japonsko plovilo jih je pa prepuščalo. seveda se je zato američanom nos povesil do tal in očitno so se zdaj zmenil, da gredo vse preverit skupaj. ponit je pa, da proučujejo kozmične energije, ki očitno lahko povzročijo evolucijo v eni sami generaciji in so izven Zemelske atmosfere še toliko močnejše. pa muha ni znala leteti ne zaradi gravitacije (konec koncev, zakaj ne bi frčala okoli po breztežnostnem prostoru, če je njena "mami" to počela na Zemlji?? saj nas učijo da imajo živali prirojen nagon, ane?), ampak ker je "vesolje" precenilo, da te sposobnosti pač ne potrebuje in je spremenil DNK do te mere, da to ni bilo več v njeni naravi oz. nagonu. dobesedno se je v eni generaciji muha popolnoma prilagodila na nove življenske pogoje, čeprav je imela ob rojstvu "staro Zemeljsko DNK zasnovo"... in zdaj preočujejo zakaj in kako je to mogoče.
bostjan_e
10. 06. 2011 11.30
Avtor članka, če dobro pogledate prva slika ne more biti slikana iz Endeavourja, če je le ta priključen na IIS. Prosim popravite.
EricFlat
10. 06. 2011 10.41
Murke bodo prodajni hit!!!
tinetone
10. 06. 2011 10.36
"...ISS, fotografiran iz Endeavourja..." kolikor vidim, da endejver gor parkiran...
tinetone
10. 06. 2011 10.34
"...Skušali bodo vzgojiti kumare in paradižnik..." potem bomo dobili hrano brez ecolija iz vesolja?