Tujina

FOTO: Sojenje voditeljem krvavega režima

Phnom Penh, 27. 06. 2011 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Četverica najvišjih voditeljev Rdečih Kmerov je stopila pred sodnika. Obtožena je genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Gre za najbolj kompleksen primer od sojenja nacistom po drugi svetovni vojni.

Pred posebnim sodiščem za genocid v Kambodži se je danes začelo sojenje štirim nekdanjim voditeljem Rdečih Kmerov. Četverica najvišjih predstavnikov krvavega režima, ki je bil v sedemdesetih letih odgovoren za smrt skoraj dveh milijonov Kambodžanov, je obtožena genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti.

Med obtoženimi je najvišji 84-letni Nuon Chea, glavni ideolog režima, ki je bil namestnik vodje režima Pola Pota, ki je Kambodži vladal od leta 1975 do 1979. Poleg njega so obtoženi še tedanji formalni predsednik države Khieu Samphan, zunanji minister Ieng Sary in njegova soproga Ieng Thirith, ki je bila ministrica za socialne zadeve.

Četverico so prijeli leta 2008, potem ko so desetletja živeli na svobodi. Vsi so štirje zanikajo krivdo.

Četverica obtoženih.
Četverica obtoženih. FOTO: Reuters

Gre za najbolj kompleksen primer od sojenja nacistom po drugi svetovni vojni. Med žrtvami režima in svojci žrtev je sojenje že dolgo nestrpno pričakovano.

Prehodno zaslišanje naj bi trajalo najmanj štiri dni, v ospredju pa bodo seznami prič in strokovnjakov ter pravni pomisleki. Sojenje naj bi trajalo več let, bilo pa naj bi ključnega pomena za celjenje globokih ran, ki jih je režim zadal kamboškemu ljudstvu.

Posebno sodišče, ki deluje ob podpori Združenih narodov, je bilo ustanovljeno leta 2006 za sojenje visokim predstavnikom nekdanjega režima, obtoženim genocida in zločinov proti človečnosti.

Na prvem sojenju so julija 2010 na 30 let zapora obsodili vodjo zloglasnega zapora Tuol Sleng v Phnom Penhu, Kainga Gueka Eava, bolj znanega po vzdevku Duch.

V času režima Rdečih Kmerov, ki ga je vodil pokojni Pol Pot, so hoteli državo preoblikovati v skladu z idejo maoizma o agrarni utopiji. Med letoma 1975 in 1979 je v državi umrlo okoli dva milijona ljudi oziroma četrtina takratnega prebivalstva Kambodže. Številne so usmrtili, mnogi pa so umrli tudi zaradi mučenja, izčrpanosti ali podhranjenosti. Pol Pot je umrl naravne smrti leta 1998.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika poka ježek
27. 06. 2011 16.43
UPS, jemljem nazaj.
pika poka ježek
27. 06. 2011 16.40
V neki Kambodži zmorejo kaznovati komunistične zločince, pri nas pa tožilstvo ovrže ovadbo zoper Ribičiča. V prestolnici imamo novo avenijo imenovano po diktatorju in zločincu Josipu Brozu, imamo cel kup Kidričevih ulic, Ministrstvo za obrambo ima sedež na Kardeljevi ploščadi.
pika poka ježek
27. 06. 2011 16.37
Komunistična usmrtitev na poljih smrti Rdečih Khmerov. Plastična vrečka poveznjena čez glavo žrtve in rahlo zategnjena okoli vratu. Likvidatorji - 10 letni otroci s kalašnkovoko in kapo na kateri je rdeča zvezda. Kjerkoli so komunisti prišli na oblast, so pobili 10 - 15 % prebivalstva, v Kampučiji (Kambodža v času Rdečih Khmerov) pa je bilo pobitih 25% prebivalstva. Rdeči Khmeri se pri pokolih 1/4 svojega prebivalstva niso niti imeli namena ustaviti, kar je spodbudilo sicer zločinski komunistični režim v Vietnamu, da je vojaško posredoval v Kampučiji zaradi zaščite prebivalstva Kampučije.
Martian
27. 06. 2011 12.33
sami komunistični človekoljubi
tinetone
27. 06. 2011 10.18
"...Četverica najvišjih voditeljev..." najvišjega ni med njimi...