Tujina

Jugo in petmetrski valovi

Dunaj/Rim/Split, 11. 12. 2008 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na avstrijskem Koroškem je ponoči zapadlo kar meter snega, v osrednji Italiji se spopadajo s poplavami, na hrvaški obali pa težave povzroča veter.

Evropski sistem za opozarjanje pred vremenskimi ujmami Meteoalarm za skoraj celotno Italijo ter za jug Avstrije razglaša nevarnost najvišje, rdeče stopnje.

Na jugu Italije naj bi glavno grožnjo predstavljale nevihte in močni sunki vetra, v Furlaniji tik ob meji s Slovenijo pa napoveduejjop močno deževje. Na avstrijskem Koroškem pa naj bi zapadlo še do 70 cm snega.

Medtem ko v Sloveniji težave povzroča predvsem deževje, jo je našim sosedom na avstrijskem Koroškem zagodel sneg. Nočno močno sneženje je na cestah povzročilo kaos. Zapadlo je namreč do meter novega snega, zaradi česar je dolina Lesachtal na območju Šmohorja popolnoma odrezana od sveta, neprevoznih pa je tudi več drugih cest. Zaradi novozapadlega snega so delno ustavili tudi avtobusni in železniški promet.

Vremenskih nevšečnosti, ki za zdaj po poročanju avstrijske radiotelevizije ORF niso povzročile hujših prometnih nesreč, so se verjetno razveselili šolarji na avstrijskem Koroškem, saj imajo zaradi snega danes prost dan.

Rekordna količina snega v Švici

Sneg v Švici
Sneg v Švici FOTO: Reuters

Z obilnimi snežnimi padavinami se spopadajo tudi v Švici, kjer je v večjem delu države ponoči zapadla domnevno rekordna količina snega. V osrednjem delu države je snežna odeja visoka 20 centimetrov, v kantonu Ticino pa je dosegla pol metra. Sneženje naj ne bi ponehalo pred petkom zvečer. Vremenoslovci svarijo pred vse večjo nevarnostjo snežnih plazov.

V neurju umrla ženska

Pouk je odpadel tudi v nekaterih šolah v italijanski pokrajini Trentino. Tam, pa tudi v Liguriji, Furlaniji in Južni Tirolski namreč že drugi dan močno sneži. Zaradi tega na milanskih letališčih Linate in Malpensa prihaja do zamud letov.

Težave neveste v Milanu
Težave neveste v Milanu FOTO: Reuters

Srednjo in južno Italijo medtem pesti obilno deževje. Nevihte s točo so v Rimu poskrbele za pravi kaos, reka Tibera je prestopila bregove. Gasilci so morali na varno pomagati več deset ljudem, ki so v svojih avtomobilih obtičali na poplavljenih cestah. Žal pa je neurje zahtevalo tudi smrtno žrtev. V bližini Rima se je utopila 54-letnica, ki je z avtom zapeljala v poplavljen podvoz.

Oblasti nameravajo v italijanski prestolnici razglasiti izredne razmere, prebivalce pa svarijo, naj se odpravijo na pot z avtomobili le, če je to nujno.

Na jugu države so morali zaradi močnega deževja in viharnega morja odpovedati tudi številne plovbe.

Poplavljen Rim
Poplavljen Rim FOTO: Reuters

V Španiji številne ceste neprevozne

Močno sneženje in temperature, ki so se spustile globoko pod ničlo, povzročajo hude težave tudi na severu Španije. 16 gorskih cest je zaprtih, na štiridesetih drugih pa so obvezne snežne verige. Oblasti so celo razglasile oranžni alarm za nevarnost. Z njim voznike opozarjajo, da so tudi vozne razmere na avtocestah otežene.

Sneg v New Orleansu

Zima kaže zobe tudi v Združenih državah. Na vzhodu, tudi v New Yorku, že sneži, zapasti utegne več deset deset centimetrov snega, ki se bo mešal z ledenim dežjem. To pa pomeni veliko nevarnost – poledico. Ponekod je že oviran promet, številne šole in uradi so ostali zaprti.

Sneg je zapadel tudi na jugu, kjer ga niso vajeni. Nekaj centimetrov belega presenečenja je razveselilo otroke v New Orleansu.

Sneg v New Orleansu.
Sneg v New Orleansu. FOTO: Reuters

Petmetrski valovi pljuskajo na obalo

O vremenskih težavah poročajo tudi s hrvaške obale, le da tam preglavice povzroča veter. Že ves dan namreč piha najmočnejši jugo letos. Najhuje je v srednji Dalmaciji, predvsem v okolici Splita, kjer veter piha s hitrostjo 100 kilometrov na uro, na odprtem morju pa sunki dosegajo tudi hitrost 120 kilometrov na uro. 

Zaradi orkanskega vetra so prekinjene vse katamaranske linije proti srednjedalmatinskim otokom, prav tako so v pristaniščih ostali trajekti, ki vozijo na progah Sumartin–Makarska, Split–Vela Luka, Split–Vis, Split–Jelsa, Bari–Dubrovnik in Dubrovnik–Rijeka. 

V Opatiji je zaradi visokih valov, ki so včeraj na obalo metali celo 15 kilogramov težke kamne, potonilo več plovil. Kljub napovedim, da bo danes morje bolj mirno, so valovi že drugi dan zapored dosegli pet metrov višine. O podobnih razmerah poročajo tudi z Lošinja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

feeder
12. 12. 2008 12.00
danes je na sporedu drama, ker majo italjani snega za barvo (?!), cez 1 tedn boste pa nekje najdli clanek o globalnem segrevanju... Napiste, da je sneg, da je lepo ker je, in naj uzivamo, dokler je! Ne mi delat tukaj drame v stilu EVROPA V KAOSU ZARADI SNEGA, (saj je vsako leto madona)zarad par italjanov, sploh pa o svici, ki je itak snezna dezela in pol metra snega ni pri njih nobena posebnost. Raje napisite stanje na cestah, kot mi kazat kitajsko imigrantko v italiji ki se danes zeni, madona. Ko folk zametan in promet zadusen, pol pa piste.
bob475
12. 12. 2008 10.13
Joj samo da se ne bo s snegom zgodilo isto kot pred leti!! Za vse ki ne veste kaj se je zgodilo -- pobralo ga je :D
civitasstain@gmail.com
12. 12. 2008 09.36
Ja punčka, to bi bilo fajn. En meter snega. Ne boš mogla v šolo, saj v šoli se itak nič pametnega ne naučiš. Mobitel ti kupi ati, mama računalnik in pozneje bo pomagala socialna...
jezni_jezek
12. 12. 2008 09.27
meni bi pasalo da zapade meter snega ko pa poplava ker neznam plavat pa še bata skorne nisem si kupla,baje so ful v modi letos ko da bi vedli da bojo poplave
civitasstain@gmail.com
12. 12. 2008 09.25
475871 Ti dam čisto prav. Si nekateri ljudje današnjega časa mislijo, da imajo s svojo tehniko vse v roki in ne rabijo nobenga. Ha, ha....Še bo človek opazil kako majhen je, kako minljivo je njegovo bogastvo in kako tanka je nitka življenja. To bi moral malo razmislit..... morbit že pri šolskem pouku????
jurjur
12. 12. 2008 09.24
Čisto na nobeni sliki ni videti omembe vredne količin snega.
gospakatja
12. 12. 2008 09.20
rahlo sem zaskrbljena, ker prevodi niso usklajeni ( oz. verodostoji) z izrečenimi besedami. možakar na posnetku (iz okolice rima ) razlaga, da je v službo prišel ob 11.30 (undici e mezzo), tv pa je menila, da mora (sme?) to prevesti v\"po dvanajsti\". le zakaj? ker se to lepše sliši? ker je bolj dramatično? kdo nam lahko garantira, da so sicer prevodi natančni, če se grejo \"popravljanje\" celo pri taki malenkosti kot je ta?prosim pop tv za odgovor!!!!!
nutrispirit
12. 12. 2008 09.16
petmetrski valovi na hrvaškem? v dolžino? pa dajte nehajte se smešit, petmetrski valovi so na odprtem oceanu in ob obalah kjer je pot na odprt ocean, ne pa na eni hrvaški... cunami ki je pobil v indoneziji ogromno ljudi je meril v višino v povprečju 7 metrov... torej so vsa obalna mesta na hrvaškem poplavljena, na tisoče mrtvih, ... in na avstrijskem koroškem pol metra snega? sm bil včer gor pa ga je komi za vzorec, še 5 cm ga ni!!! jao ko ste luzerji, k se lažete in vzganjate paniko!!! da vas ni sram!!!
475871
12. 12. 2008 08.58
TO JE ŠE EN DOKAZ VEČ DA OBSTAJA VIŠJA SILA,PRAV JE TAKO KER TA SVET JE ČIST ZMEŠAN,PO DOMAČ POVEDANO TO JE MAŠČEVANJE ,MAL RAZMISLITE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
byteME
12. 12. 2008 08.57
Ja kdaj pa naj bo sneg če ne zdej??? poleti??? kdo bo pa kidau v taki vročini???
Zakon1
12. 12. 2008 08.20
Imamo, kar si prislužimo, včasih pa celo, kar si zaslužimo.
gengal
12. 12. 2008 08.19
rekordna količina snega v švici - 20 cm, v enem kantonu 50cm?!?! kaj naj pa pol avstrijci rečejo, če majo švicarji pr 20 cm rekord?
goso
12. 12. 2008 04.11
V povprečju nč posebnga. Enkrat mal bl,drugč mal mn. Zima je, a j prov.
Roxy79
12. 12. 2008 01.17
Pa ste htel imet obalo vse do Zadra. ha ha....
Lukeatluke
11. 12. 2008 23.59
Trkam po mizi, da pri nas tega ne bo.
julij13
11. 12. 2008 23.03
Ne tudi marokini, nigerijanci in nekaj malega italijanov..
rostan7
11. 12. 2008 23.02
Slike iz Italije, pa sami Kitajci na fotkah !!
Francek62
11. 12. 2008 22.57
Kaj v Italiji živijo večinsko Kitajci???!!!
konjusina
11. 12. 2008 22.44
tako ko smo mi do narave je narava do nas......
SysOP
11. 12. 2008 22.42
pri nas ga pa nikoli ni...