Tujina

FOTO: Ena skupina že na poti v libijsko prestolnico

Ljubljana/Tripoli, 23. 02. 2011 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.V./N.D./V.L.
Komentarji
43

17 slovenskih turistov je že na poti proti libijski prestolnici Tripoli. Druga skupina pa še čaka v mestu Sebha. Zaradi položaja v Libiji številne države poskušajo pomagati svojim državljanom pri vrnitvi v domovino.

Delavci in turisti čakajo na letalo, ki bi jih popeljalo iz Libije.
Delavci in turisti čakajo na letalo, ki bi jih popeljalo iz Libije. FOTO: Reuters

Skupina 17 slovenskih turistov, ki je v Libijo potovala z agencijo Potovanja Pisanec, je iz Sebhe na poti v Tripoli. Druga skupina 11 turistov, ki potuje z agencijo Oskar, pa še čaka na let do Tripolija.

Kot so nam povedali v agenciji Potovanja Pisanec, so imeli turisti kupljene in rezervirane karte za večerni let proti libijski prestolnici. V Tripoliju imajo tudi že rezerviran hotel, kjer bodo počakali na let proti Beogradu, od tam pa letijo v Slovenijo.

Na agenciji so popoldne iskali tudi druge možnosti, če bi bil večerni let odpovedan. Pri Adrii so prosili za najem čarterja, letalo so dobili, a zapletlo se je pri dovoljenju za polet proti Libiji, saj ga Adria ni dobila.

Skupina, ki potuje z agencijo Oskar, pa še vedno čaka na prost let do Tripolija. Noč bodo preživeli v hotelu, jutri pa naj bi se skupaj z italijanskimi državljani odpravili na letalo proti prestolnici. Kot je za 24ur.com že dopoldne povedal Uroš Grohar iz omenjene agencije, bi morali njihovi turisti iz Sebhe proti prestolnici poleteti že dopoldne, vendar letala, ki naj bi jih odpeljalo tja, ni bilo.

''Za danes popoldne smo imeli urejen let iz Tripolija v Evropo, a ni bilo letala, ki naj bi nas odpeljalo v Tripoli. Trenutno poskušamo ugotoviti, kaj je z libijskimi notranjimi leti, a je dostop do informacij zaradi komunikacijske blokade zelo otežen.''

Ko bodo prispeli v Tripoli, bodo na vsak način ostali v letališki stavbi, kjer je dokaj varno. Po besedah Groharja ''ni variante, da bi jih prevažali po mestu''.

Delavci in turisti čakajo na letalo, ki bi jih popeljalo iz Libije.
Delavci in turisti čakajo na letalo, ki bi jih popeljalo iz Libije. FOTO: Reuters

Notranji leti odpovedani

Tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je izpostavil problem notranjih letov. Ena od možnosti je, da bi se turisti priključili posebnemu letu kakšne druge države, recimo Italije ali Francije, je razložil Šter.

Glede pomoči Turčije, turški zunanji minister je namreč izjavil, da je 21 držav zaprosilo za njihovo pomoč pri evakuaciji turistov, pa Šter pravi, da s Turčijo dobro sodelujejo. Na pomoč so priskočili tudi, ko so bili nemiri v Egiptu. S Turki tako tudi izmenjujejo informacije glede prostih kapacitet na njihovih letih, še dodaja Šter.

Ko bi turisti prišli na letališče v Tripoli, bi jih vključili na prvi let. Po besedah Štera v Tripoliju letalski promet, tako redni kot čarterski leti, poteka nemoteno.

Na letališču naj bi bila situacija po informacijah iz avstrijske ambasade obvladljiva. A kot dodaja Šter, je na letališču v Tripoliju nepopisna gneča. Vsi nestrpno čakajo na vkrcanje in prvi prosti let. Drugi problem pa so roparski napadi, ki se dogajajo na vseh prometnicah. Do skupin avstrijskih, srbskih in čeških delavcev, ki so v hostlih, se ne morejo prebiti, ker so obdani s sovražno razpoloženimi domačini. Kot pravi Šter želijo naše turiste spraviti direktno na letališče, kjer jim lahko zagotovijo varnost.

Delavci in turisti čakajo na letalo, ki bi jih popeljalo iz Libije.
Delavci in turisti čakajo na letalo, ki bi jih popeljalo iz Libije. FOTO: Reuters

Evakuacije po morju, zraku in kopnem

Zaradi položaja v Libiji številne države poskušajo pomagati svojim državljanom pri vrnitvi v domovino.

Tiskovni predstavnik Evropske komisije je danes dejal, da je trenutno v Libiji ''okoli 10.000 državljanov EU. V sodelovanju držav članic se je začela operacija za njihovo evakuacijo''.

Danes je bil v bližini Tripolija ustreljen turški delavec, ki je za posledicami strela umrl. Turčija, ki ima v Libiji 25.000 državljanov, načrtuje največjo evakuacijo v svoji zgodovini. Turški zunanji minister Davatoglu je dejal, da je Turčijo 21 držav zaprosilo za pomoč pri evakuaciji.

Združene države bodo svoje državljane iz Tripolija s trajektom prevažale v Valeto na Malti. Nemčija, Kanada, Nizozemska, Grčija, Bolgarija, Ukrajina, Španija, Italija, Japonska, Rusija in Savdska Arabija so po svoje državljane poslale ali pa še nameravajo poslati vojaška in civilna letala.

Hrvaškemu časniku Jutarnji list je uspelo vzpostaviti stik s hrvaškimi delavci v Bengaziju. "Prosimo, pokličite ministrstvo za zunanje zadeve in jim povejte, naj nas nujno pokličejo,“ je novinarjem časnika včeraj dejal neimenovani delavec podjetja Montmontaže. Položaj v Bengaziju je opisal kot kaotičen. Podnevi naj bi bilo dokaj mirno, a ponoči naj bi streljali.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so dejali, da se zavedajo, da je položaj v Bengaziju dramatičen. Gre za 11 delavcev, ki delajo v podjetju Montmontaže in še dva hrvaška delavca, ki sta zaposlena v tujih podjetjih. Iz Bengazija države ni več možno zapustiti z letali, saj je tamkajšnje letališče popolnoma uničeno, in tako bodo hrvaške delavce domov poskušali prepeljati z ladjami. Pri tem hrvaška vlada sodeluje tudi z drugimi državami, ki se prav tako trudijo svoje državljane spraviti iz Libije.

Delavci iz Egipta pri gradnji hotela v Tripoliju maja 2010. V Libiji je v preteklosti denar od nafte in plina poganjal ekonomski razvoj in gospodarsko rast. Podjetja in delavci iz vsega sveta so drli v Libijo, da bi bili deležni gospodarske rasti, ki je ni prizadela svetovna ekonomska kriza.
Delavci iz Egipta pri gradnji hotela v Tripoliju maja 2010. V Libiji je v preteklosti denar od nafte in plina poganjal ekonomski razvoj in gospodarsko rast. Podjetja in delavci iz vsega sveta so drli v Libijo, da bi bili deležni gospodarske rasti, ki je ni prizadela svetovna ekonomska kriza. FOTO: Reuters

V težavah so tudi britanski delavci na naftnih poljih na vzhodu Libije. Britansko vlado so danes pozvali, naj ukrepa, saj so jim po besedah Jamesa Coyla oboroženi okoliški prebivalci pokradli vozila in zaloge hrane ter vode. ''Lokalni prebivalci prihajajo s kalašnikovkami in jemljejo, kar se jim zljubi. V taboru imamo zelo malo hrane in vode, morda dovolj, da preživimo še en dan.''

Domačini naj bi po njegovih trditvah povsem oplenili bližnji tabor nemških delavcev, zaradi česar so se Nemci zatekli k njim, kar pa je še povečalo stisko s preskrbo v taborišču s 300 prebivalci, kjer so poleg Britancev in Nemcev še delavci iz Avstrije, Bangladeša, Pakistana in Romunije.

Coyle je za BBC po telefonu izjavil, da britanska vlada ignorira pozive k pomoči, ki so jih v zadnjih dnevih delavci pošiljali prek telefonov in elektronskih sporočil. ''Potrebujemo Herculesa (transportno letalo), da nas vse skupaj spravi od tod,'' je povedal Coyle in dodal, da je v bližini tabora letališka steza.

Britanska vlada se na navedbe o ignoranci še ni odzvala, je pa včeraj britanski zunanji minister William Hague dejal, da Britanija načrtuje čarterski let, ki bi od tam pripeljal britanske državljane. V vode pred libijsko obalo pluje tudi vojaška ladja, da bi pomagala pri evakuaciji, če bi bilo to potrebno.

Gneča na letališču v Tripoliju
Gneča na letališču v Tripoliju FOTO: Reuters

Tudi srbski državljani, ki so v Bengaziju, bodo domov poskušali priti z ladjami. Je pa Srbija v Libijo poslala tudi dve letali, ki sta že pristali na letališču v Tripoliju, v načrtu pa je, da po svoje državljane pošljejo še eno letalo.

Turki so se zatekli k uporabi trajektov, na katere se je vkrcalo skupno 3000 Turkov. Svojo ladjo je poslala tudi turška mornarica, v okviru evakuacije pa Turki načrtujejo, da bodo v Libijo poslali še dve ladji. Po podatkih turških oblasti je v Libiji okoli 25 tisoč Turkov, številni pa so zaposleni v gradbeništvu.

Prek letališča v Tripoliju je Turčija evakuirala 1425 državljanov, 429 pa je našlo pot prek Bengazija, še preden se je tamkajšnje letališče zaprlo. 286 Turkov se je iz Libije z avtobusi odpravilo proti Egiptu, nato pa iz Aleksandrije odletelo domov.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CSI-Morost
24. 02. 2011 09.00
Lepo prosim za par razlag. Sem ravnio skidal štalo., in sem se dal tle gor da se malo izobrazim. Če bo prismrdelo po štali, si še malo zamukajte, po folklora 100%. Ne vem, kdaj so turisti šli tja dol. A se je Arabcem že dvignu? Torej sami so si krivi. Drugič naj gredo na sever, tam je mir. Nadalje pa predlagam, da tako kot ja za moje krave, uredite ON-LINE prenos premikov teh mandeljcev. Blazno me zanima kako se premikajo od ene kamele do druge. Upam, da bodo cepci kritizirali ko se vrnejo domov, tako kot tisti iz Egipta. Ja zdej pa moram prašiče nafotrat....
Way2Hell
24. 02. 2011 07.40
ko se bodo vrnili v SLO bodo pajamrali da so spet imeli pokvarjen dopust..kot pri egipcanih...
Cannavara
23. 02. 2011 22.01
ja dons v musli države pač ni za it...vsaj mene ne vidno še en lep cajt
antitrust08
23. 02. 2011 21.52
Ja, lepo, de majo tolk dnarja da putujejo po svetu, ampak potem naj še posledice sami nosijo, če hodijo nastavljat rit tja, kamor je ni treba. Za potovanje v xy države ti pa res nisem fouš....Se rajši osebno držim tople evrope.
LuckyBastardo
23. 02. 2011 21.42
boeing ne bluzi, kaj ti mislis da je meni lepo biti doma da niti na moreje ne morem z familijo .. fouš!! nisem fouš sem pa jezn oz.besen
boeing7
23. 02. 2011 21.17
Spet ste eni ki ste jim fouš, da oni potujejo vi morte pa delat. Pač na svetu obstajamo tudi ljudje, ki radi potujemo po svetu, ker nočmo bit celo življenje v Sloveniji. Pač življenje ni pravično, ene družine v Sloveniji ne morjo it niti v Portorož na morje, mi pa potujemo po svetu, pa nekateri mate 2 mobitela ki si jih kakšen prvošt ne more. Še enkrat bom reku življenje ni pravično ! Zdej pa nehite jokat da naj dol ostanejo pa take stvari, pač so šli odkrivat svet nevedoč, da bodo pristal v nemirih, pa tud če so vedl. Jst jim želim velik sreče pri vračanju v Slovenijo.
antitrust08
23. 02. 2011 19.55
Dol naj ostanejo!
scipio
23. 02. 2011 19.43
če bi bil zdajle jaz dol, bi bil vesel vkrcanja na vsako ladjo ali na trajekt, ki bi me od tam odvlekel nekam na severozahod, sever ali severovszhod, od španije do turčije bi mi bila mila vsaka zemljica, kjer bi pristal in se potem počasi in v miru odpravil domov. no da bi jih le čimprej spravili ven, to je zdaj naloga za te naše agente in diplomate.
bognarodomovina
23. 02. 2011 19.31
Sedaj bi lahko naš znameniti Falcone izpolnil poslanstvo, za katero je bil namenjen in rešil naše ljudi od tam. Saj smo ga kupili za ta namen, mar ne, gospod Pahor?
periot
23. 02. 2011 19.30
Vsak svojo kamelo pa avanturistično domov.
hurapiki
23. 02. 2011 18.58
Ko berem komentarje nemorem verjet, da iz njih veje veliko fovšije do turistov. Le če gres v tujino lahko ugotoviš, da je v Sloveniji lepo. Po vsakem potovanju v po tujini sem doživel lepe iskušnje in se ves poln energije vrnil v Slovenijo.Saj ko so šli na potovanje niso vedeli, da se bo v Libiji kaj takega zgodilo. VSEM ŽELIM. DA BI SE ČIMPREJ SREČNO VRNILI IN OHRANILI LEPE TRENUTKE IZ POTOVANJA. SREČNO!
webr66
23. 02. 2011 18.57
VOJASKO LETALO POSLAT ZA RESITEV, RACUN PA AGENCIJAM :)
jaz77
23. 02. 2011 18.44
Take evakuacije se v normalnih državah rešujejo z vojaško transportno aviacijo. Aja sam slovenijaje nima - se bo pa neka Italjanska letalska družba rešvala to zadevo vrjetno zastonj za dobre sosedske odnose.
njanez43
23. 02. 2011 18.40
Vedeli so kam gredo in sedaj naj se vrnejo kakor vedo in znajo, vendar absolutno ne na stroške davkoplačevalcev, halo ?!
aojz
23. 02. 2011 18.37
Ko jih bodo rešili iz Libije bodo pa tožili zaradi prekinjenega dopusta. Kar tam naj bodo
tv1
23. 02. 2011 18.37
pa koga ti turisti zanimajo, saj so pa rekli da ne rabijo predčasne evakuaciji .-))) hočejo za svoj denar uživat .-)))))
Jinks
23. 02. 2011 18.23
Naj jih rešijo potovalne agencije na lastne stroške! Pa tudi stroške za tisto "reševanje" iz Egipta pred časom naj krijejo potovalne agencije. To je in mora biti njihov riziko! Sicer malo offtopic: Podobno je z bankami. Ko prideš po kredit ti ponudijo zavarovanje pri zavarovalnici, za primer izgube službe!? Helou? Naj prevzamejo riziko. Tajkunom in raznim politikom pa dajejo zastonj kredite!! In za milijonske odpravnine in nagrade je tudi denar!
tacamaca
23. 02. 2011 18.20
Saj so hoteli avanturo.Pod pod noge.
exdetektiv
23. 02. 2011 18.17
Veliko žrtev ...žal
upornik007
23. 02. 2011 18.17
ocitno obozujejo adrenalin