Tujina

FOTO: Shod proti dodatnemu varčevanju

Madrid, 14. 07. 2012 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi napovedi o novih varčevalnih ukrepih so ogorčeni Španci odšli na ulice Madrida. Menijo namreč, da bo znižanje plač javnim uslužbencem še poslabšalo stanje v državi. Na ulicah pa so se nekateri protestniki spopadli s policisti.

Španijo že dlje časa pestijo hude gospodarske težave, katerim ni bila kos ne prejšnja levosredinska vlada Joseja Luisa Zapatera, pravega recepta pa nima niti aktualna desnosredinska vlada. Premier Mariano Rajoy je ta teden zaradi zahtev Bruslja po novih varčevalnih ukrepih in zvišanjih davkov predstavil nov, 65 milijard evrov vreden varčevalni paket. Ta med drugim zajema zvišanje davka na dodano vrednost, zmanjšanje nadomestil za primer brezposelnosti in znižanje plač v javnem sektorju.

Nekateri pa menijo, da bodo ukrepi še poslabšali stanje v državi, ki jo pesti 24,4-odstotna raven brezposelnosti, medtem ko brezposelnost med mladimi znaša 52 odstotkov. Zato so se zbrali na velikem shodu v Madridu. Protestniki, obkroženi z najmanj 20 policijskimi vozili, so proteste začeli pred sedežem španske vladajoče Popularne stranke (PP). Premierju Rajoyu so bili namenjeni vzkliki "Odstopi! Odstopi!", na transparentih pa so imeli zapisano "Temu pravijo demokracija, ki pa to ni". Nato so shod nadaljevali proti sedežu španske opozicijske Socialistične stranke, ki jo obtožujejo nesposobnosti v času krize.

Na demonstrante, med katerimi so bili tudi policisti in gasilci (seveda v prostem času), pa je pritisnila policija, zato so protest nadaljevali v smeri parlamenta. Policisti se niso mogli upreti uporabi gumijevk, zato je bilo več protestnikov poškodovanih, aretiranih pa je bilo najmanj pet oseb.

Na razmere se je z medtem z enim redkih političnih komentarjev odzval tudi španski kralj Juan Carlos. Ta je vlado pozval, naj pri spopadu s krizo ne pozabi na brezposelne. "Nihče ne bi smel biti izključen iz gospodarskega okrevanja, ki si ga vsi želimo in nanj upamo," je dejal na seji vlade.

Španija je četrto največje gospodarstvo območja z evrom, ki tiči v globoki recesiji. Julija je postala četrta država, ki je po Grčiji, Irski in Portugalski morala zaprositi za finančno pomoč drugih držav z evrom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mario7
15. 07. 2012 09.03
Ne vem,kaj še čakamo slovenci?
bobocat
14. 07. 2012 23.43
+2
ko ljudje končno poštekajo da so ljudje bolj pomembni kot profit potem so kapitalu šteti dnevi.. Dogaja se rop vseh časov. Kapitalisti pa neizmerno bogati,... na svetu je 1000 miljarderjev. Skoraj ves kapital je skoncentriran v rokah cca. 1000 ljudi, ki imajo zelo krvavo za nohti. Dokler bo tako ne more biti bolje na svetu, pač pa je lahko samo še slabše.
Nina Nubia 1
14. 07. 2012 22.44
+3
zakaj pa amerike ne omenite,ker v ameriki isto potekajo protesti???????????????????????????????????
and1977
14. 07. 2012 21.54
+2
Zakaj pa zdaj ne komentirajo naši mediji tako demokracijo, kmal bo tudi Evropa Egipt.... ko je par sto ljudi (plačanih) v Rusiji šlo na proteste je bilo potrebno o tem veliko pisati ka ko NI DEMOKRACIJE, kmal bo demmokracija tukaj pri nas Z PENDREKI!!!
luckyss
14. 07. 2012 18.01
+5
Kar milo se mi je storilo. ko sem se ob tem spomnil na naše policiste.. Prvo jamrajo za svoje bedne plače, potem pa bodo tepli druge, ki bodo jamrali zaradi še bednejših plač..:)
BogatunLOL
14. 07. 2012 19.45
-2
V Španiji so policisti plačani neprimerno bolje kot pri nas. Slabo plačan policist se prav gotovo ne bo izpostavljal, vrjemi mi ;)
WikiX
14. 07. 2012 15.44
+1
V duhu Evropskih integracij in sodelovanja, bi lahko Špancem poslali našo oblast, da jih prepriča v nujnost varčevalnih ukrepov. Španci varčujte, drugače boste postali Slovenci!
WikiX
14. 07. 2012 15.47
+0
Isti problemi kot pri nas, država si enotavno ne more privoščiti, da toliko denarja teče skozi skorumpirane javne službe, preden se vrne v ekonomijo, da bi dohitevali standard imperijev, kjer kolonije še nesejo.
ikabi
14. 07. 2012 15.33
+11
Da mene policaji začnejo streljati z gumijastimi naboji, verjemite meni, pridem nazaj s pravimi...oni lahko streljalo, a mi "sužnji" moramo pa samo gledati! Ne bomo več dolgo prenašali zlagane politike, in predvsem ZLAGANE medije, ane 24ur?
Flux55
14. 07. 2012 14.51
+9
Samo še čas je, ko se bo tudi policija pridružila raznim protestom po svetu. Potem pa bo hudo....
slonicka
14. 07. 2012 19.58
+0
verjemite da bi vrgu bombo v policijo če prav niso oni nič krivi da morajo delat mir in zasčititi to bando lopovsko
BogatunLOL
14. 07. 2012 14.47
+14
Na fotografiji je lepo vidno nebogljeno dekle, ki jo policist po nalogu nadrejenih pretepa s pendrikom. Razlike med temi mirnimi protestniki, ki se ne strinjajo z dejanji vladajoče hunte in protestniki v Siriji, ki tudi slučajno niso bili nikoli tako mirni je več kot očitna. Lahko rečem le da je to izživljanje oblastnikov nad mirnim civilnim prebivalstvom, ki žele le kruh in pogoje za preživetje. Urednik pravi da je to moderna demokracija... Hja, očitno ste skregani z definicio!!!! Demokracija pendrika - NE HVALA!!!