Tujina

FOTO: Washington zahteva 'najstrožje ukrepe', saj Severna Koreja 'prosi za vojno'

Seul, 04. 09. 2017 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem ko je Severna Koreja izvedla svoj šesti jedrski poskus in znova sprožila zaskrbljenost mednarodne javnosti, se je odzvala njena južna soseda z obsežnimi vojaškimi vajami. Kot sporočajo iz Seula, imajo dokaze, da Severna Koreja pripravlja še več izstrelitev balističnih raket. Washington poziva k strogim ukrepom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trenja med Severno Korejo in ZDA ne pojenjajo
    02:30
    Iz 24UR: Trenja med Severno Korejo in ZDA ne pojenjajo
  • Iz 24UR ZVEČER: Bogomir Ferfila o grožnji Južne Koreje
    03:34
    Iz 24UR ZVEČER: Bogomir Ferfila o grožnji Južne Koreje

Zaradi novega jedrskega poskusa Severne Koreje zaseda Varnostni svet Združenih narodov. Ameriška odposlanka pri ZN Nikki Haley je od Varnostnega sveta zahtevala ''najstrožje možne ukrepe'' zoper Severno Korejo po njenem jedrskem poskusu. 

''Čas je, da izkoristimo vse diplomatske ukrepe preden bo prepozno,'' je še dejala na izrednem zasedanju sveta. Dodala je, da Kim Džong Un prek svojih dejanj ''prosi za vojno''

''Vojna ni nekaj, kar si želijo ZDA. Ne želimo je, ampak potrpljenje naše države ni neomejeno,'' je še pojasnila. 

Takoj po poskusu se je na Severno Korejo usul plaz obsodb iz vsega sveta. Južnokorejski predsednik Moon Džae In je pozval k "najostrejši mogoči kazni", Seul in Washington pa sta napovedala nove skupne vojaške vaje.

Ameriški predsednik Donald Trump je v nizu tvitov v nedeljo obsodil poskus, češ da so besede in dejanja Pjongjanga "še naprej zelo sovražna in nevarna za ZDA". S Trumpom se je o krizi po telefonu pogovarjala nemška kanclerka Angela Merkel in ga pozvala k mirni rešitvi krize. Hkrati sta se ob zavzela za čimprejšnji sprejem zaostrenih sankcij Varnostnega sveta proti Severni Koreji.

Ostrejši je bil obrambni minister James Mattis, ki je Severno Korejo posvaril, da bodo na vsako grožnjo ZDA ali njenim zaveznikom odgovorili z "obsežnim vojaškim odzivom, ki bo tako učinkovit kot uničujoč."

V Severni Koreji so poskus označili za "popoln uspeh". Sporočili so, da so testirali vodikovo bombo, Pjongjang pa trdi, da so izdelali takšno vodikovo bombo, ki bi jo lahko naložili na medcelinsko balistično raketo. Strokovnjaki sicer niso prepričani, za kakšno bombo je šlo, vendar pa priznavajo, da je šlo za najmočnejši in najuspešnejši jedrski poskus do sedaj.
Iz Bele hiše so nato še sporočili, da so ZDA pripravljene braniti sebe in svoje zaveznike z vsemi svojimi zmožnostmi, tako "diplomatskimi, konvencionalnimi kot jedrskimi". K temu se je zavezal Trump po pogovoru z japonskim premierjem Shinzom Abejem, s katerim sta sicer tudi obsodila "nadaljnja dejanja destabilizacije in provokacije" Severne Koreje.

Po telefonu sta se pogovarjala tudi Abe in južnokorejski predsednik Moon, ki sta izrekla podporo novi resoluciji Varnostnega sveta ZN proti Severni Koreji. Ta se bo sicer danes sestal na izrednem zasedanju.

Z Moonom se je po telefonu pogovarjal tudi ruski predsednik Vladimir Putin in se zavzel za ponovna pogajanja s Severno Korejo. Ruski predsednik je še menil, da bi morali dejavno izkoristiti politično-diplomatska sredstva, so ob tem sporočili iz Moskve in dodali, da sta predsednika obeh držav obsodila zadnji severnokorejski jedrski poskus. Ruski predsednik in Moon se bosta sicer v sredo osebno srečala ob robu gospodarskega foruma v ruskem Vladivostoku.

Severna Koreja je prerasla iz regionalne v globalno grožnjo, je dejal šef mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Yukiya Amano. Testiranje vodikove bombe je ''nova dimenzija grožnje,'' je dodal za CNN. IAEA sicer ni mogla potrditi, da je šlo za vodikovo bombo, kot je zatrdila Severna Koreja, vendar pa zadnji test po mnenju Amana pomeni, da so dosegli velik napredek. 

Švica je medtem pripravljena posredovati kot posrednik pri reševanju krize na Korejskem polotoku, je povedala švicarska predsednica Doris Leuthard. V Bernu bi lahko gostili tudi ministrske pogovore, je dodala. Poudarila je še, da morata ZDA in Kitajska prevzeti svoj del odgovornosti.

"Pripravljeni smo ponuditi dobre usluge kot posrednik," je dejala švicarska predsednica. Po njenih besedah imata Bern in tudi Stockholm, ki bi lahko prav tako sodeloval pri reševanju krize, dolgo zgodovino nevtralne in diskretne diplomacije.

Del naloge bi bil poiskati tudi primerno lokacijo za pogovore uradnikov, ki bi jih lahko gostili zunanji ministrstvi obeh držav. "Twitter namreč ni najbolj primerno orodje, to mora biti zelo diskretno," je povedala.

Nova raketa? 

Južna Koreja že vse od nedeljskega jedrska poskusa Severne Koreje pri svoji severni sosedi opaža znake, da se pripravlja na novo izstrelitev rakete, je danes sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. Ocenili so, da se Pjongjang najverjetneje pripravlja na izstrelitev medcelinske balistične rakete, poročajo tuji mediji.

Južna Koreja je danes izvedla raketne vaje, s katerimi je simulirala napad na prizorišče jedrskih poskusov svoje severne sosede.
Južna Koreja je danes izvedla raketne vaje, s katerimi je simulirala napad na prizorišče jedrskih poskusov svoje severne sosede. FOTO: AP

Ministrstvo je sporočilo, da od nedeljskega jedrskega poskusa dosledno opažajo znake, da se Severna Koreja pripravlja na novo izstrelitev balistične rakete. Niso pa pojasnili ali nakazali, kdaj naj bi Severna Koreja nameravala izstreliti raketo.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je na izrednem zasedanju parlamentarnega odbora v Seulu danes pojasnilo, da je nedeljska eksplozija dosegla moč 50 kiloton.

To je petkrat večja moč od severnokorejskega petega jedrskega poskusa septembra lani in trikrat večja od ameriškega jedrskega napada na Hirošimo. Američani so takrat odvrgli jedrsko bombo, ki je dosegla moč med 14 in 17 kiloton, tista na Nagasaki pa je dosegla moč 21 kiloton.

Kitajska je po jedrskem poskusu na severnokorejsko veleposlaništvo naslovila uraden protest. Petčlanska skupina Brics, ki jo sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Južna Afrika in tokratna gostiteljica Kitajska, pa je sporočila, da obžalujejo jedrske poskuse v Severni Koreji.
Japonska in Kitajska sicer po poskusu nista zaznali sevanja. "Rezultati kontrol so jasno pokazali, da severnokorejski jedrski poskus zaenkrat ne vpliva na naše okolje ali javnost," je zapisalo kitajsko okoljsko ministrstvo na svoji spletni strani. Podobno je sporočila tudi japonska vlada.

Po jedrskem poskusu in prvem potresu so kitajske oblasti namreč le nekaj minut kasneje zabeležile novo tresenje tal z magnitudo 4,6. Posumili so, da bi lahko bili tresljaji posledica zrušenja kamnitega stropa jame, kjer naj bi izvedli poskus, zaradi česar bi se lahko v okolje razširilo sevanje.

ZDA krepijo protiraketni obrambni sistem

Južna Koreja in ZDA bodo v odgovor na jedrski poskus okrepile protiraketni obrambni sistem, je še sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo.

Ameriški protiraketni sistem THAAD, ki so ga namestili v Južni Koreji, ima namreč zaenkrat operativni le dve izstrelišči. Zaradi zaskrbljenosti javnosti, kakšen vpliv ima sistem na okolje, so začasno prekinili z dokončno namestitvijo sistema.

Obrambno ministrstvo je pojasnili, da bodo po posvetovanju med Južno Korejo in ZDA zaradi vedno večje severnokorejske grožnje kmalu začasno namestili še preostala štiri izstrelišča.

Južna Koreja je sporočila, da je opazila znake priprav na novo izstrelitev rakete iz Severne Koreje.
Južna Koreja je sporočila, da je opazila znake priprav na novo izstrelitev rakete iz Severne Koreje. FOTO: AP

Obsežna vojaška vaja v odziv na svernokorejski poskus

Tečaji delnic v Aziji so se danes, potem ko je Severna Koreja v nedeljo preizkusila vodikovo bombo, večinoma znižali. Tokijski in seulski indeks sta izgubila po skoraj odstotek vrednosti, hongkonški tri četrtine odstotka, šanghajski pa je malenkost v zelenem.

V odzivu na nedeljski jedrski poskus Severne Koreje je južnokorejska vojska danes izvedla raketne vaje, s katerimi je simulirala napad na prizorišče jedrskih poskusov svoje severne sosede.

V okviru vaj je južnokorejska vojska iz letala izstrelila rakete, s kopnega pa balistične izstrelke. Vsi so glede na navedbe vojske zadeli tarče v Japonskem morju, domet, ki je bil enak razdalji do prizorišča jedrskih poskusov Severne Koreje Punggye-ri.

Vaje so izvedli v odgovor na šesti jedrski poskus, ki ga je v nedeljo izvedla Severna Koreja. Šlo naj bi za vodikovo bombo, ki naj bi jo bil Pjongjang po lastnih navedbah sposoben namestiti na raketo dolgega dosega. Glede na nekatere ugotovitve naj bi šlo na največji in najuspešnejši jedrski poskus Severne Koreje doslej.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (313)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARMEL
06. 09. 2017 14.19
Severokorejske rakete je potrebno takoj sklatiti kaj se čaka..
Dule Med
05. 09. 2017 14.14
Igra ne čustvenih nezemljanov se nadaljuje Zemlja je poligon za tujo zabavo, ne razumem kako še nekateri niste tega skapirali, da je človek na Zemlji igralec v igri zla.
Enota NAprej
05. 09. 2017 13.34
ko so napadal irak, libijo in sirijo, se niso bal, zdaj se pa tudi super super vele vele sila boji. s tem da so pri iraku lažno širil informacijo da poseduje orožje za množično. s koreja ki pa resnično poseduje orožje za množično uničevanje,...
kor22
05. 09. 2017 12.04
ja nič, čas je da evropejci naredimo red po svetu, združeni smo neuničljivi, če je lahko ena sama nemčuija tako razgrajala, kaj bi še le lahko naredla cela evropa povezana.
Frane Šajn
05. 09. 2017 11.33
+1
In vi dragi Ameriški žepar pardon žandar nepoštenjak nad poštenjaki, le kdo jih je pahnil v ta vrtinec neumne oboroževalne tekme kaj si mislite vi tam čez lužo, če vam ni odveč povedati.
Frane Šajn
05. 09. 2017 11.44
+1
Najnovejša Ameriška cvetka prihaja iz Cube tam imajo baje tajno super orožje , ki uničuje sluh braniteljem svobode Američanom zaposlenim na poslaništvih in na braniku kvazidemokracije vse v stilu filma , ki ga je režiral Ameriški rodoljub Michael Moore in večni kritik uzmazane Ameriške politike , kot parodija je v igri podtalni napad Kanadčanov na Ameriško demokracijo tarča in krivec pa televizijski stolp v Otavi. ( nedavno so ga vrteli na naši TV) Svet o ti slepi svet le kdaj boš spregledal!?
BUONcaffee
05. 09. 2017 10.07
Noč minila mirno?????
jzkzfzmz
05. 09. 2017 09.08
+4
24 ur, kaj na Sirijo ste pozabili, sedaj ko Sirci z Rusi, Iranom in Hezbolahom tolčejo po ameriških teroristih? Ko so američani poraženi v Sirji? Pa o Jemnu tudi nič? Palestini? V S: Koreji vsi, ki malo sleidmo tuje medije vemo, da Kim ne bo nikogar napadel. Vsi vemo kdo izziva ves čas pred tujim pragom, to so američani, , j. koreja in japonci, ki imajo oprane možgane in na ta račun zapravljajo mljrd dolarjev za THAAAD sistem. Pač biznis mora bit. V ameriki se gre samo za biznis, ni važno koliko ljudi pobijejo, to so dokazali v WW2 Hirošima, Nagasaki, in dalje na ostale države, ki še sedaj trpijo njihovo požrešnost....
Frane Šajn
05. 09. 2017 11.35
+1
Oni samo ščitijo sebe in seveda najbolj popljuvano besedo z njihove strani "demokracijo!"
Krematorij666
05. 09. 2017 09.01
+2
Očitno tu komentira večinoma mularija, ki se je bojevanje šolala v igri Battlefield...še normalnega služenja vojaškega roka niste sposobni opraviti in vsaka želja po jedrskem konfliktu je le odraz omejenosti milenijcev...nihče ni nedolžen v tem konfliktu a trenutno je večje zlo mali pujsek, ker je edini, ki lahko sproži na gumb brez posvetovanja z ostalimi...
komarec
04. 09. 2017 22.56
+7
Saj ne, da mi je Kim in njegovo početje tako všeč, všeč mi je, da se amerom meša od gneva.
samuray1
04. 09. 2017 22.39
+4
Največjo napako v zgodovini ljudstva je storil Hruščov ko je umaknil jedrsko orožje iz Kube. Zaupati zahodnjakom je enako samomoru. Kimu je jasno ,Hruščov je le s čevljem udarl po mizi in to je takrat bilo dovolj za zahodnjaško streznitev,toda Kimov čeveljček je premajhen,in ne bo imel efekta.On pač bolj kot v čevelj upa in računa da bo z jedrskim orožjem razbil okove s katerim so njegovo domovino zahodnjaki okovali .
BUONcaffee
04. 09. 2017 22.47
-5
Ne rabiš pametovat. Če bajsek spusti bombo na Evropo boš razumel da pametuješ. Letimo vsi v zrak.
komarec
04. 09. 2017 22.54
+4
komarec
04. 09. 2017 22.36
+4
Trump je obljubljal gnev in ne vem še kaj. A so mu pobrali pooblastila?
Green90
04. 09. 2017 22.42
-1
komarec
04. 09. 2017 22.50
+0
Nekateri so napovedovali konec Koreje že pred mesecem dni. Pa še nič. Kaj se čaka?
BPGC
04. 09. 2017 22.29
+6
Trgovci s smrtjo si ze manejo roke, pod trumpetom bo biznis laufal 100 na uro.
bakiras
05. 09. 2017 08.34
+2
če bodo uporabili jedrsko orožje, ne bo nobenega, ki bi delal biznis iz tega.
BUONcaffee
04. 09. 2017 22.22
-5
Pujsek nas bi vse spravil na oni svet, ker ga nočemo za svetovnega vladarja. Za njega smo sedaj vsi domobranci.
komarec
04. 09. 2017 22.31
-1
den456
04. 09. 2017 22.46
+0
Rdečkar si misli, da je pomemben. Manjka mu samo še ena pika. Na sredini čela, vsaj 9 mm.
komarec
04. 09. 2017 22.52
+1
Dovolj je pomemben, da se pol sveta trese od strahu.
FreikorpsSLO
04. 09. 2017 22.07
+5
Za judovske parazite vojn in morij ni nikoli dovolj.
komarec
04. 09. 2017 22.53
+6
Izrael ima lahko atomsko bombo, Kim je ne sme imeti, malo morgen.
ni_mi_vse_eno
04. 09. 2017 21.34
+17
Mene ne skrbi vojna s S. Korejo. Mene skrbi, da se njihovi apetiti ne bodo ustavili. Za Sirijo bodo hoteli še Iran (kar velikokrat govorijo, da se Iran ne podreja) in za Iranom Rusijo. Zato se postavlja raketni ščit v romuniji, za ofenzivo proti Rusom, da bi onemogočili povračilne ukrepe rusije. Seveda bi se iz zgodovine lahko kaj naučili in spoznali, da se na ruskem medvedu vsi orli polomijo zobe.
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.40
+10
Ta raketni ščit jim nič ne pomeni. Kaj misliš zakaj se Putin ni z njim obremenjeval.
den456
04. 09. 2017 22.47
-5
ni_mi_vse_eno
04. 09. 2017 21.25
+5
ZDA si želi vojne in jo bo dobil v taki meri, da bodo njihovi sinovi umirali brezdomci na tuji zemlji.
srebrnibreg
04. 09. 2017 21.10
+11
Kitajska in Rusija so podale predlog za kompromis. V zameno, da amerika s kupaj z Južno korejo odpove vojaške vaje v Kitajskem morju bo Kim odstopil od poskusov. Američani so to gladko odbili sedaj so pa spet drugi krivi predvsem Kim kar pa ni res. Sami so edini krivec.
Rolesx
04. 09. 2017 22.04
-8
Ko se boste slovenci umaknili iz piranskega zaliva tud hrvatov tam nebo več. to je podoben primer temu v koreji
fiftgear
04. 09. 2017 22.47
+13
s to razliko da piranski zaliv je slovenski ; si pozabil omeniti, ne vem zakaj bi se umikali s svojega, kdo pa ste vi da se vam bomo umikali ?????
Aijn Prenn
04. 09. 2017 21.10
-1
Vse to je zgolj fehtanje za hrano, ker je bila letina slaba... :-))))
NiVzdevka76
04. 09. 2017 21.12
-2
NiVzdevka76
04. 09. 2017 20.56
-5
Da se nau pujci pokaku? :)))))
Ost1234
04. 09. 2017 20.59
+4
Kater? Tist v Severni Koreji al tist v Severni Ameriki?
prince of persia
04. 09. 2017 20.53
+1
Upam da vam sprašijo gnile kapitalistične ameriške riti!
deltex
04. 09. 2017 20.54
-3
AH, daj no, to bi bil boj Davida z Goljatom.
prince of persia
04. 09. 2017 20.55
+8
...ne vem če bi Kitajska in Rusija mirno gledale zraven
Green90
04. 09. 2017 21.00
-12
Kaj ti sanjas.. se zavedas kaksno vojasko moc ima ZDA? Lohk je tuki kitajska,rusija.. korejcki jih bojo fasal!
Ost1234
04. 09. 2017 21.00
+12
Kitajci so bili jasni - po našem dvorišču nihče ne bo razgrajal!
deltex
04. 09. 2017 21.02
+0
Ja, ampak bodo, sploh Kitajci so preveč povezani z ZDA, sploh gospodarsko, tudi izjemno močna skupnost živi v ZDA in obratno. Putin ima Kima že tudi poln kufer, tako da ga vojaško ne bodo branile. Tako kot ZDA niso branile Krima...velesile se bodo prej zmenile, preden bo prva raketa poletela proti SK.
Ost1234
04. 09. 2017 21.03
+2
In vso to vojaško moč so Vietnamci nažgal skorajda za šalo! Še enkrat - vojne se ne dobi z razkazovanjem mišic, ampak z možgani , razsodnostjo in predvsem močnim motivom!
deltex
04. 09. 2017 21.06
+2
Ost, ZDA ravno zaradi Vietnama ne bodo šle v kopensko ofenzivo...
Green90
04. 09. 2017 22.47
-3
Misls da je bila v vietnamu celotna vojska ZDA? Amater
fiftgear
04. 09. 2017 22.49
-2
ne delaj si utvar ost in ne primerjaj vietnam in severno korejo. Iz severne koreje lahko naredijo igrišče za golf v samo 48 urah če želijo