Tujina

FOTO in VIDEO: Odpravljanje posledic bo trajalo pet do sedem let: namesto rodovitne zemlje le še kamenje

Sarajevo, 22. 05. 2014 08.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
M.R./N.Š.
Komentarji
24

Reke na ozemlju BiH počasi upadajo, umikajo se tudi poplavljene vode, a prebivalci imajo še številne težave. Reka Spreča je v naselja nižje od Petrovega nanesla praktično celotno deponijo. Premier Bevanda pravi, da je prizadetih 1,5 milijona prebivalcev.

V Bosni in Hercegovini je sinoči gladina reke Save upadala na vseh meritvenih točkah. Voda je že sinoči začela odtekati tudi na območju Odžačke Posavine, odtekanje pa je pogojeno z ravnijo reke Save, katere pretok je še vedno zelo velik.

Sicer pa se voda še vedno razliva v Kopanicah, kjer je tudi prebila nasip. Oborožene sile še vedno skušajo preprečiti dotok vode iz Save, kar naj bi končali tekom današnjega dne.

Epilog bo tokrat spregovoril o poplavah na Balkanu, reševanju, pomoči … Objavili bodo zgodbe tistih, ki so se rešili in tistih, ki so reševali. Gosta bosta tudi košarkarja Goran Dragić in Rašo Nesterović. Epilog danes ob 20. uri na POP TV in VOYO.si.
Več kot 50 odstotkov občine Odžak, ki leži ob reki Bosni, je pod vodo, razseljenih pa je še vedno 5000 tamkajšnjih prebivalcev. Najhuje je v vaseh Prud, Vojskova Zorice in Gornja ter Spodnja Dubica, kjer je poplavna voda še vedno globoka od 70 centimetrov pa do 4,5 metra. V ta del države pomoč prihaja počasi, meščani pa imajo vse manj moči za boj proti naravi, poroča bosanski časopis Avaz.

Na območju naselja Ugorsko, ki je od glavne ceste Vogošća-Sarajevo oddaljeno 400 metrov grozi nevarnost novih zemeljskih plazov. Ti so že ogrozili več stanovanjskih in gospodarskih objektov, ugrezanje tal pa je poškodovalo tudi eno cesto v tem naselju, nadaljnje proženje plazov pa bi lahko ogrozilo celotno naselje, ki bi lahko zaradi tega ostalo odrezano od sveta.

Dodatno nevarnost predstavljalo tudi trupla poginulih živali, ki plavajo na poplavljenih območjih. Potrebujejo prostovoljce, ki bi pomagali pri čiščenju mesta, hkrati pa potrebujejo tudi orodje, zdravila, čistilna sredstva, saj pomoč predvsem vozijo v druga večja mesta. Vse več je tudi komarjev, širi pa se tudi neznanski smrad.

Reka odnesla celotno deponijo

Narasla reka Spreče je po svoji strugi do mosta Donja Orahovica, ki povezuje Federacijo BiH in Republiko srbsko naplavila celotno občinsko deponijo iz Petrova, to pa predstavlja pravo ekološko katastrofo. Na tisoče ton odpadkov z divje mestne deponije, ki so jo neodgovorni politiki postavili ob reki, je zdaj v vodi. To je že razjezilo prebivalce Spodnje Orahovice in občin Graćanica, Doboj vzhod in Doboj, ki bodo zahtevali odgovornost pristojnih. Predsednik mestne skupnosti v Donji Orahovici Admir Gazibegović pravi, da so dolga leta pristojne v Petrovem opozarjali na težave deponije, zdaj pa pričakuje, da bo nekdo med njimi odgovarjal.

Katastrofa v Doboju

Iz Doboja poročajo, da ne glede na to od kod človek pride tja, na vsakem koraku vidi naplavljene ruševine, smeti, človek pa lahko vidi tudi človeško izmučenost, saj vsem primanjkuje osnovnih življenjskih potrebščin, hkrati pa trepetajo pred boleznimi.

Prebivalci mesta pravijo, da je tam nekoč bilo mesto, zdaj pa so tam le sledi, da se je tam nekoč živelo. Dobrodošel bi bil že veter, ki bi vsaj malo odnesel prah in vonj ter bolečino, ki se je naselila v to mesto. Mara Stojanović se sprašuje, kako se bo v teh dneh nadaljevalo njeno življenje. Spomni se malega vrta, ki je bil posejan z zgodnjimi vrtnimi kulturami, zdaj pa je povsem prekrit z muljem.

V mestu ne obratuje nič, razen nekaj točk, na katerih delijo osnovna življenjska živila. Še vedno je največja potreba po pitni vodi, v vseh delih mesta še vedno ni elektrike, so pa povsod velike količine smeti, naplavljenega pohištva, garderobe in ostalih stvari, ki jih je uničila voda.

Samo v Banjaluki uničenih prek tisoč hiš

V Banjaluki so poplave uničile več kot tisoč hiš in 75 gospodarskih poslopij, sporoča župan Slobodan Gavranović, ki dodaja, da so hiše, iz katerih se je voda že umaknila, dezinficirali, na posameznih mestih pa poteka tudi deratizacija, danes pa naj bi začeli tudi dezinsekcijo na področjih ob reki.

Večina ljudi, ki jim je voda odnesla hiše, stanovanja, notranjo opremo in belo tehniko po besedah župana pravijo, da sami ne bodo sposobni sanirati objektov in kupiti nove opreme.

Pri Bijeljini je osem dni po začetku poplav gladina Save tudi še vedno zelo visoka in je le malenkostno nižja. Zato še vedno utrjujejo nasipe na reki. Tudi na območju tega mesta imajo veliko dela z odstranjevanjem poginule živine.

So pa Bijeljino danes zapustili britanski gasilci, ki so posebej usposobljeni za reševanje. V petih dneh reševanja na območju tega mesta, so rešili 45 stanovalcev, evakuirali pa so jih 58. Hkrati so delavcem elektrogospodarstev pomagali pri popravilih na transformatorskih postajah.

Vode naj bi odnesle tudi opozorilne table za minska polja, zato bi lahko mine po poplavah predstavljale hudo nevarnost.
Vode naj bi odnesle tudi opozorilne table za minska polja, zato bi lahko mine po poplavah predstavljale hudo nevarnost. FOTO: Reuters

V Lukovac prispela slovenska pomoč

Danes je v Lukovac prispel konvoj petih tovornjakov Slovenske vojske s človekoljubno pomočjo, ki sta jo poslala Rdeči križ Slovenije in partnerska občina Velenje. Pripeljali so hrano, vodo, obleke in agregate. Tovor na dveh tovornjakih je namenjen za ogrožene prebivalce omenjene občine, ostale tovornjake pa so usmerili na druga ogrožena območja.

V BiH danes prihajajo tudi ekipe iz Estonije, Litve, Latvije in Poljske. Prve tri so napotili v območje Orašja, kjer bodo s pumpami pomagali izčrpavati vodo iz objektov, Poljska ekipa pa z dvema večjima pumpama odhaja v Bosanski Šamac.

Pričakujejo pa tudi ekipe iz Nemčije in Švice, pomoč pri prečiščevanju in izčrpavanju pa je ponudila tudi Avstrija.

Poplave prizadele milijon in pol prebivalcev BiH

V BiH je moralo zaradi poplav svoje domove zapustiti okoli 9500 ljudi, poplave pa so prizadele približno 1,5 milijona prebivalcev, je sporočil predsedujoči svetu ministrov (premier) BiH Vjekoslav Bevanda. Prizadetih je 60 občin, po prvih podatkih pa je velika škoda nastala tudi na cestni in železniški infrastrukturi.

"Na severu BiH je danes položaj zelo težak in kritičen. Pojavljajo se možnosti zastrupitev, kot se je zgodilo tudi v vojašnici oboroženih sil BiH v Dubravah pri Tuzli, kjer so morali zaradi pojava garij, uvesti karantensko delitev tistih, ki so trenutno v vojašnici," je povedal Bevanda.

Po njegovih besedah se je v Posavju in Semberiji pojavil tudi problem s komarji, zaradi česar je BiH Bruselj že zaprosil za dovoljenje za zapraševanje. To dovoljenje so že dobili od Hrvaške.

Po poročanju medijev je v BiH v poplavah umrlo 20 ljudi, Bevanda pa je dejal, da točnega podatka še nimajo in ga pričakujejo jutri zjutraj.

Za odpravo škode računajo tudi na pomoč EU iz sklada solidarnosti in instrumentov pristopne pomoči, vendar pa bo višina odvisna od prijavljenih projektov. Pomoč sicer pričakujejo tudi od ostalih donatorjev in finančnih institucij, kot je tudi Svetovna banka. Svet ministrov je danes zunanje ministrstvo zadolžilo tudi, da organizira donatorsko konferenco, s katero bodo skušali zbrati čim več sredstev za obnovo uničene lastnine.

Parlament na izredni seji

Sicer pa danes in jutri na izredni seji zaseda parlament Federacije BiH. Med drugim naj bi razpravljali tudi o rebalansu letošnjega proračuna, podpredsednik parlamenta Tomo Vidović pa je pojasnil, da je vlada zaradi izrednih razmer predlagala spremembe na odhodkovni strani proračuna. Redne seje so zaradi razmer v državi že odpovedali.

Poplave v Bosni
Poplave v Bosni FOTO: Reuters

Gospodarstvo in kmetijstvo na kolenih

Poplave v BiH pa za seboj puščajo tudi ogromno gospodarsko škodo. Proizvodnjo je moralo prekiniti vsaj 100 podjetij, katerih obstoj je odvisen od izvoza, je povedal predsednik Zunanjetrgovinske zbornice Ahmet Egrlić. "Poplave so povzročile največjo katastrofo po vojni," je dejal. Izguba podjetij naj bi dosegla več sto milijonov evrov. Prav tako bodo številna podjetja le s težavo obnovila proizvodnjo. Gospodarski analitik Duljko Hasić meni, da bo gospodarsko za okrevanje potrebovalo pet do sedem let.

Vsaj tako dolgo ali še dlje bo za okrevanje potrebovalo tudi kmetijstvo. Voda je uničila najboljšo kmetijsko zemljo, še posebej na območju Bosanske Posavine in Semberije. "Tam je ostalo samo še kamenje, zemlje ni več," je dejal Hasić in dodal, da so področja, kjer so se doslej preživljali s kmetijstvom, ostala brez sredstev za življenje.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lisa Koy
22. 05. 2014 19.58
+12
Grozljivo!!! BOGI LJUDJE! Bog obvaruj Slovenijo pred takšnim razdejanjem! Ne predstavljam si, kako je ko izgubiš prav VSE! To je resnična tragedija!!! Mati narava nam kaže zobe in nas opozarja na RESNIČNE VREDNOTE! In te niso v kvadratnih metrih in super avtomobilih....čez noč ostaneš brez vsega. JAooo! Ko vse odnese voda in vsi ostanejo brez vsega, se loči- zrno od plevela, črno od belega in dobro od slabega...človek od človeka-roka od roke in srce od srca. IN pa beseda-od besed...
Super1337
22. 05. 2014 19.09
-5
Če je za to kriv ionosferski grelec, je vprašanje kateri ali EISCAT ali SURA ... HAARP je predaleč stran... malo teorij zarot...
Seljako1899
23. 05. 2014 09.58
+1
HAARP lahko stoji čist na drugi strani sveta in vpliva na podnebje v nekem območju...EISCAT in SURA se ve zakaj se uporabljata ameriški HAARP pa prav tako...eni za znanost eni za uničevanje našega planeta...
lnterReflections
22. 05. 2014 18.17
+17
Denar jim bo dala EU, pred tem pa zahtevala uvedbo določenih reform, ki bodo BIH in Srbijo zbližali pridružitvi EU. Mislim, da že vsi vemo, kako poteka pridobivanje pomoči iz Bruslja. Ne potrebuješ biti preveč pameten za to.
domus
22. 05. 2014 18.00
+27
na vso to bedo ljudi v stiski bi se pa lahko eni vzdržali bedastih komentarjev. Če jim ne moreš ali nočeš jih vsaj na miru pustite, saj nadrsa itak vedno nič kriv narod.
manuella 1
22. 05. 2014 17.50
-1
A njegove pa so,ne moreš verjet
beboboy
22. 05. 2014 17.43
-7
lnterReflections
22. 05. 2014 18.32
-1
mami 55
22. 05. 2014 12.27
-25
celotno deponijo - divje odlagališče odpadkov jim je narava vrnila !
mami 55
22. 05. 2014 13.01
-8
narava vedno vrne, če delaš lepo z njo ti obilo povrne, če ne pa tud !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mami 55
22. 05. 2014 13.03
+3
mami 55
22. 05. 2014 13.04
+1
narava vrača dobro z dobrim, slabo s slabim !
BogiEmil
22. 05. 2014 15.12
+18
Ko bo tebi narava vračala, ti bo 1000-kratno ... Brez srca in duše si ... Me zanima, kako bo takrat ... Neumesten komentar in brezveze, skrajno neokusno in bolano ....
Ramzess
22. 05. 2014 12.25
+17
Reka res pokaže ogledalo človeku.
samanthka
22. 05. 2014 10.23
+5
Upam, da se bo sedaj koncno nasla tudi volja in pomoc okoli min.Odkar Dijane ni vec, tudi cistilnih akcij ni vec
Švr?ko
22. 05. 2014 09.33
-14
Kar so metali v reko... so dobili po hitri pošti!
PioneerS
22. 05. 2014 11.36
+8
Švr?ko
22. 05. 2014 11.38
-10
že nikola tesla je rekel... da bog obstaja... ve pa tko, da ko je v vesolje poslal svetlobo in jo na drugi strani ven dobil...
binmister
22. 05. 2014 09.13
+3
Mine so sami zakopavali eni in drugi
KlubPravilnoPretepenihŽena
22. 05. 2014 16.24
-8
mine so izključno postavljali srbi, Bosna jih sploh ni imela
FAKejj
22. 05. 2014 08.52
-9
vlada se maščuje ljudem zaradi protestov mesec ali dva nazaj
Švr?ko
22. 05. 2014 09.31
-7
če je božiček pravi, zakaj nebi bila tudi tvoja izjava?... božiček izvira iz anglosaksonov... to je bil anglosaksonski šaman!