Tujina

VIDEO: Sandy upravičeno poimenovali 'Frankenstorm'

New York, 30. 10. 2012 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š.K./Reuters
Komentarji
55

Kot v filmu, dogajanje v noči na torek komentirajo ameriški mediji. Orkan Sandy je trčil ob vzhodno obalo ZDA in poplavljal nižje ležeče obalne predele. Morje je ponekod naraslo tudi do 5 metrov, k temu pa je nekaj prispevala tudi polna luna. A težav še ni konec, saj se bo nevihta nad tem območjem zadrževala še nekaj dni.

Zavedati se moramo, da so vremenski procesi energijsko izjemno hudi. Najbrž si nobeden ne predstavlja, da se v ozračju Slovenije v enem letu, medtem ko nastajajo oblaki, pri kondenzaciji sprosti energija, ki bi jo NEK proizvedla v 5000 letih. Jože Rakovec, profesor na katedri za meteorologijo

Nasa je zbrala številne satelitske posnetke orkana Sandy, ki je v noči na torek prizadel vzhodno obalo ZDA. Mesta so poplavljena, veter je ruval drevesa in rušil hiše, mnogi so še vedno brez elektrike, zaradi obsežnosti orkana, ki se je združil še z dvema frontama, pa bo vzhod ZDA in Kanade še nekaj dni priča izredno močnemu vetru, dežju in obilnim snežnim nevihtam. Sandy, ki je ob prehodu na kopno prešla v posttropsko nevihto, bo še nekaj dni povzročala številne nevšečnosti precejšnjemu območju severovzhoda ZDA in vzhoda Kanade. Njena moč še ne pojenja, res pa je, da so največ škode povzročale poplave in močni vetrovi, ki so ob stiku s kopnim prizadeli obalna območja New Jerseyja, Atlantic City in New York.

Kar so Nasini posnetki napovedovali, se je uresničilo

Meteorologi še vedno svarijo pred nevarnostjo poplav in sunkovitega vetra, a hkrati opozarjajo, da bo nevihta s pomikanjem proti notranjosti nekoliko oslabela.
Meteorologi še vedno svarijo pred nevarnostjo poplav in sunkovitega vetra, a hkrati opozarjajo, da bo nevihta s pomikanjem proti notranjosti nekoliko oslabela. FOTO: Reuters

Ves čas pomikanja orkana proti kopnemu je bilo jasno, da bo ta super orkan prve kategorije imel katastrofalne posledice. Agencija Nasa je na svoji spletni strani objavila posnetke različnih satelitov, ki so prečkali pot orkana Sandy tik pred stikom s kopnim in ob prehodu na kopno.

Na tem prvem infrardečem posnetku je središče orkana temno vijolične barve in še ni doseglo obale, pač pa se zadržuje le nekaj kilometrov vzhodno od obale New Jerseyja.
Na tem prvem infrardečem posnetku je središče orkana temno vijolične barve in še ni doseglo obale, pač pa se zadržuje le nekaj kilometrov vzhodno od obale New Jerseyja. FOTO: NASA
Sandy je ob prehodu na kopno prešla iz orkana v nevihto. Razlika med tema dvema poimenovanjema ni v moči, pač pa v tem, od kod nevihta črpa svojo energijo. Orkan toploto črpa iz oceana nad katerim se zadržuje, med tem ko post tropska nevihta večino svoje energije črpa iz velikih temperaturnih razlik v atmosferi. Sandy se je ob trku s severno in zahodno fronto spremenila v ciklon. Nastalo je veliko sklenjeno območje nizkega zračnega pritiska.

Na prvem infrardečem posnetku je središče orkana temno vijolične barve in še ni doseglo obale, pač pa se zadržuje le nekaj kilometrov vzhodno od obale New Jerseyja.

Nasa je objavila tudi radarski posnetek orkana, in sicer njegov prečni prerez, ki je razkril, da vzhodni obali poleg vetra in dežja grozijo še obilni snežni zameti. O obilnem sneženju poročajo iz Zahodne Virginije, Marylanda in Severne Karoline.

V animaciji, ki jo je pripravila Nasa, pa je vidna pot in krepitev orkana na poti proti severu. Da gre za res obsežen orkan, pove tudi podatek, da bi bila Sandy, če bi bila država, 20. največja na svetu. Premer orkana je po podatkih Nase presegel 1000 milj oziroma 1600 kilometrov.

Le nekaj ur pred prehodom na kopno se je Sandy pridružila še polarna fronta s severa ter manjša fronta z zahoda. Orkan se je še okrepil, saj je po izmerjenih podatkih zračni pritisk v središču padel z 946 milibarov na 943 milibarov, s tem pa je Sandy "prehitela" orkan Donno in postala rekorderka.

Na tem posnetku je moč videti, kako zelo obsežno območje je in še bo prizadela Sandy.
Na tem posnetku je moč videti, kako zelo obsežno območje je in še bo prizadela Sandy. FOTO: NASA

Modra barva je območje neviht in močnega vetra, medtem ko je temna vijolična barva osrednji del orkana, v katerem divjajo izredno močne nevihte, oblaki pa segajo zelo visoko v ozračje. Temperatura v zgornjih plasteh oblakov je padla na do -52 stopinj Celzija, kar je še en podatek, ki prikazuje razsežnost oziroma uničevalno moč orkana. Višji so oblaki, nižje so temperature, močnejša bo nevihta. Glede na modro barvo se orkan razprostira čez območje Severne Karoline na jugu, območje Ohia in sega vse do vzhoda Kanade.

Z Nasinih satelitskih posnetkov je moč videti neverjetne razsežnosti te super nevihte.
Z Nasinih satelitskih posnetkov je moč videti neverjetne razsežnosti te super nevihte. FOTO: NASA

Nevihta "Frankenstorm", kot so Sandy poimenovali mediji, je prinesla določenim območjem katastrofalne padavine. S pritekanjem polarnega zraka s severa višjim predelom grozijo še snežni meteži. Poplavljeni so obsežni obalni predeli. Obalo New Yorka je prizadel dobrih 4 metre visok poplavni val. Zaradi vetra, močnih nalivov in visoke plime se je za toliko dvignilo morje in poplavilo nižje ležeče predele.

Zaradi stika orkana s hladno polarno fronto, ki se je Sandy pridružila s severa, ter zaradi polne lune, ki povzroča višje plimovanje, je Sandy zelo redka oblika hibridne nevihte, katere posledice bo mogoče čutiti tudi precej daleč v notranjosti, po ocenah strokovnjakov tudi do območja Velikih jezer, kjer na jezeru Michigan pričakujejo poplavne valove.

Kako je potekala njena pot?

Grafika Nacionalnega centra za orkane v Mijamiju, ki prikazuje predviden razvoj nevihte za naslednje dni.
Grafika Nacionalnega centra za orkane v Mijamiju, ki prikazuje predviden razvoj nevihte za naslednje dni. FOTO:
Po definiciji tropska nevihta preraste v orkan, ko minutno povprečje vetra preseže hitrost 119 kilometrov na uro. Podobno je tudi v nasprotnem primeru, ko orkan ob prehodu na kopno praviloma nekoliko oslabi in iz orkana nastane tropska nevihta. V primeru Sandy se je nekaj podobnega res zgodilo, a ne v takšni razsežnosti, saj se je Sandy pridružila še polarna fronta s severa in hladna fronta z zahoda, zaradi česar je Sandy ohranila izdatnost padavin ter vetra.

Orkan Sandy je svoj pohod pred dnevi začela severno od Paname. Na Haitiju, kjer je imela največjo moč, je umrlo 51 ljudi, o smrtnih žrtvah pa so poročali še z Jamajke, Kube in Bahamov. Močan veter je ruval drevesa, trgal daljnovode, rušil hiše in mostove, največ škode pa so povzročile katastrofalne poplave. Pot je nadaljevala proti severu in se približala vzhodni obali ZDA, ki jo je dosegla v noči na torek.

Orkan ali tudi tropski ciklon je viharni vremenski pojav v Zemljinem ozračju. Gre za območje skrajno nizkega zračnega pritiska, ki v splošnem nastane nad tropskimi oceani. Gre za zelo obsežne zračne vrtince, v katerih je zelo nizek zračni pritisk in močna nevihtna dejavnost. Orkani se pomikajo po precej nepredvidljivih poteh. Na severni polobli pogosto zavijejo proti severu. Ko pridejo nad kopno, njihova moč običajno začne usihati. Zaradi uničujoče moči sodijo med največje naravne katastrofe na Zemlji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Urša Suhoveršnik
31. 10. 2012 16.51
+2
Tipicno slovensko,ko berem nekatere komentarje ...........Kako ste lahko tako butasti in drugim privoscite slabo ,vam pa bog ne daj da samo las z glave pade ,svaka vam cast !O slovenskem gradbenistvu pa raje ne bi .Mislim da ko je nekaj casa nazaj na primorskem pihala burja ,tista o kateri se je neomejeno govorilo in pisalo ni bilo zaradi treh ceglov ,ki naj bi jih pometalo s strehe ,ali pa se motim ???????Drugic ko greste kaksno stvar komentirat malo razmislite kaj boste pisali .......
Entropy
31. 10. 2012 10.15
-2
Leta 1997 so imeli v ameriki vajo,če bi slučajno,kdaj bila taka nevihta in glej ga zlomka poimenovali so jo SANDY. 24 kur me briše,ko ko napišem kako do te strani in videa satelitskega posnetka,pred združitvijo neviht,s pomočjo chemtrailov in infrasoničnega valovanja.
vtusar
31. 10. 2012 09.52
+1
Ko na primorskem piha 180 km na uro odnese tri cegle. Ko v ameriki 140 odnese vse papirnate bajte. Mislim da je problem v gradbeništvu!!!!!
61810
31. 10. 2012 07.43
+2
Slovenci pa taki, prav norčujemo se ob takih nesrečah, pri nas pa so poplavi, ki tudi so uničile veliko domov. Vsaka človeak ne glede na pripadnost vere je treba rešiti, Kakor tudi živali. Narava ima svojo rušilno moč, ne samo v poplavah, potresih itd...... Zdaj se bodo pojavile pa še ulične tolpe, ki bodo uničile še tisto kar je ostalo. Na eni strani gasilci, prostovoljci, na drugi lopovi. To je zelo žalostno
ZaZaZuu
31. 10. 2012 00.17
-4
kako z veseljem spremljam take novice, ko se pokaze kako majhen in nebogljen je clovek ko udari narava....
NoExit
30. 10. 2012 15.06
+21
Mogoče je pa Al Kaida kriva ....
JanezNovakJohn
30. 10. 2012 16.19
+12
korintos1
30. 10. 2012 17.52
+1
Enega vsaki dan vse bolj motijo strici iz podstrešja!
meskec99
30. 10. 2012 14.04
+9
Kje je Chuck Norris?
Roxy79
30. 10. 2012 18.04
+4
draghci
30. 10. 2012 14.04
+12
leta 1997 je bila izvedena kao neka vaja z izmišljenim orkanom, ki se je naključno imenoval tud Sandy. Poimenovan je bil tudi kot frankestorm. Tudi pot je imel zarisano skoraj polpolnoma isto. Torej samo naključje ali teorija zarote, ki to ni. Vsekakor zelo sumljivo.
saintjozef
30. 10. 2012 13.47
+10
Mi imamo Janšo!
korintos1
30. 10. 2012 17.53
+11
conkord
31. 10. 2012 09.20
+1
bog nam poagaj tudi v takih "naravnih "nesrečah. TO je lahko še huje kot orkan.
Transformerji
30. 10. 2012 13.43
+7
A si je New York že kdaj ogledal naša neurja in poplave?
lolipoly
30. 10. 2012 17.08
-5
JE in tudi veliko daroval za katastrofe, ne pa ce malo sava naraste.
revolucija1
30. 10. 2012 18.59
+1
lolipoly
30. 10. 2012 19.30
+1
@revolucija1.....kako me lako obtozis za laznivko? Ko sem pa iz svojega zepa dala , za donacijo v Sloveniji,ti , ko je bila tista nevihta z poplavami pred nekaj leti ...bilo je objavljeno po celi Ameriki in prosnja za doniranje....to ste ze pozabi?.
Fischerpro
30. 10. 2012 19.34
+4
Majda ko boš mela ti tornade 5. stopnje in pa take orkane v SLO, pol se lahko menimo.
BananaRepublika
30. 10. 2012 13.41
+17
Res je fajn vidt to privoščljivost namest sočutja. Sej niso sam Američani krivi, vsi smo po svoje nardil kaj narobe. Pa sami sebi nebi privoščli kej tazga. Sem spremljala ponoči njihovo stanje v živo in je res grozno blo vidt. Nikomur ne privoščim tega. Vsi pravijo, kolk ljudje pretiravajo, ko pa vidš kašno je realno stanje, ko se naravi utrga..potem je druga zgodba. Sožalje vsem svojcem in upam da si vsi kmalu opomorejo.
olyca
30. 10. 2012 13.40
+9
Mehaniki, pravzaprav drobni obrtniki bodo imeli dosti dela, vsaj za kakšno leto.
mferk11
30. 10. 2012 13.06
+38
Komentar na facebook strani: Isti orkan je razfukal Jamajko, Kubo in ostale majhne karbiske državice, le New York je malo zalil. Najbolj bogi so v Ameriki ja. Ful se mi smilijo
lolipoly
30. 10. 2012 23.12
+2
In kdo je kriv zato, ce se o Kubi in Hajtih nic ne pise? Vi Sami ker vas splh nebi zanimalo in sploh nebi klikali.
ni_mi_vse_eno
30. 10. 2012 12.55
+7
Boga ni. :) Pa kako smo lahko še vedno tako odvisni? Mislimo, da nekdo tam gori sedi in nas preverja vsako minuto vsakega dneva in nas bo vrgel v pekel takoj, ko bomo naredili nekaj s čimer se on ne strinja in nas bo kaznoval s strašnimi bolečinami in trpljenjem v večnem ognju, ki mu nikoli ne bo konca. Pazi, ampak on te LJUBI. On te LJUBI in potrebuje denar. :) (Vir: George Carlin; Religion)
Jure Herer
30. 10. 2012 18.15
+1
RED_line
30. 10. 2012 12.52
+1
iščete boga šele takrat ko se vam zgodi kaj slabega. kje pa ga iščete ko je vse v redu?
ZaZaZuu
30. 10. 2012 13.13
+11
lih kontra je. ko se dobre stvari dogajajo, nam jih je (domnevno) poslal bog. bogu se zahvaljujemo ob rojstvu otroka, ob raznih dosežkih, itd... ko se nam zgodi nekaj slabega, pa boga noben ne omenja. to je pa vedno kdo drug kriv. primer... po tem orkanu se bodo zacele akcije za zbiranje denarja in dobrin za ljudi ki jih je orkan prizadel. ljudje bodo darovali denar, obleke, hrano, gradbeni materijal.... ko bodo te stvari prisle do ljudi ki so ostali brez vsega, se bodo vsi zahvaljevali bogu kako dober je... trenutno pa noben ne sprejme svoje usode da mu je orkan unicil zivljenje, ker je pac bog tako hotel...
primitive love
30. 10. 2012 14.35
-3
Senca6
30. 10. 2012 12.42
-5
mogoče bodo zdaj američani končno uvideli da boga ni! :P
Google_Chemtrails
30. 10. 2012 13.00
+24
Bog je, bog smo mi, ki sami ustvarjamo svojo usodo, s svojimi mislimi, mi smo kreatorji svojega življenja.;)
dias
30. 10. 2012 12.40
+8
Mah če mene vprašaš sploh ni nič posebnega, vpijejo pa kot, da bo pol Amerike zalilo in odneslo. V Vipavi bo sedaj pozimi veter vsaj 2X na mesec tako pihal. LP I.
Jagoda8367
30. 10. 2012 12.19
-6
Bog ljudem ne pošilja katastrof – nasprotno: Bog je pravočasno svaril!
RED_line
30. 10. 2012 12.50
-1
ni_mi_vse_eno
30. 10. 2012 13.01
+4
bog ne pošilja katastrof, ne. :) Se kaj naredi, da ne bi imel bog vednosti o tem? Ima bog moč nad katastrofami in jih lahko prepreči, če želi? Tak bog mora biti nasilni samovšečnik ali pa mu mora biti vseeno za svet, ki ga je ustvaril. Izberi si takega boga, kot si ga želiš in mu služi. :)
3D-Flatland
30. 10. 2012 13.03
+3
Pa še kako je Bog svaril. Obama in Bog sta si nekaj časa dopisovala po elektronski pošti vendar, kjer ga je Bog svaril o naravnih nesrečah vendar ga Obama ni poslušal. Bog je Obami celo povedal kdaj bo sprožil okran Sandy. Če se želita prepričati da Bog res obstaja bu lahko pišete na naslov bog@bog.com. Mogoče ne bo takoj odgovoril ker je neurje poškodovalo tudi njegov internetni priključek, zadje čase pa je zelo zaposlen saj mora odgovarjati na vse molitve ljudi.
BloodPatriot983
30. 10. 2012 12.04
+25
Američani se bodo morali začeti lepše obnašati do narave, jo manj onesnaževati. Dobili so na žalost to, kar so sadili v pretklosti.
hiterkstrela
30. 10. 2012 12.52
+9
a mi smo pa v čem boljši do narave???? s premogovnikom velenje, trbolje zagorje, hrastnik, tam so se še ptiči odselili. Misli, da so prav američani odkrili ter razvili fotocelice, ki proizvajajo elektriko s soncem, so največji proizvajalci in posredo koristniki veterne energije, itd...... Kaj trosite neumnosti??
hiterkstrela
30. 10. 2012 12.53
+0
Pa imamo tut bombo v krškem, pa nas ni niti za en munchen...... tak da ne sam tralala....
Katja kkk
30. 10. 2012 13.40
+0
se pravi, da oni ko živijo v Afriki, pa majo samo kako coto okol riti, brez civilizacije, pa trpijo pomanjkanje vode in hrane, so si tud sami krivi?
duhec86
30. 10. 2012 11.47
-4
tu mate zdaj 21.12.2012