Tujina

FOTO in VIDEO: Papež napad talibanov na kristjane označil za podlo dejanje, ti napovedujejo že nove napade

Lahore, 28. 03. 2016 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G./N.Š.
Komentarji
95

Po terorističnem napadu v pakistanskem mestu Lahore poteka tridnevno žalovanje za žrtvami napada. Odgovornost za tragedijo so prevzeli pakistanski talibani. Kot so poudarili, so bili tarča napada pakistanski kristjani. Zagrozili so tudi z novimi napadi.

Na napade se je odzval tudi papež Frančišek, ki je dejal, da gre pri napadu na kristjane za podlo dejanje, pakistanske oblasti pa pozval, naj zaščitijo verske manjšine v državi.

Pakistanska vojska je po nedeljskem samomorilskem napadu na kristjane v mestu Lahore začela racije, med katerimi je aretirala več osumljencev. V napadu je po zadnjih podatkih policije umrlo 72 ljudi, med njimi 35 otrok, ki so jih bližnji danes začeli pokopavati. Več sto ljudi je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Več osumljenih teroristov in posrednikov je bilo aretiranih, odkrito pa je bilo tudi veliko skrivališče orožja in streliva," je dejal tiskovni predstavnik pakistanske vojske Asim Bajva. Dodal je, da so racije izvedli v Lahoreju, Faisalabadu in Multanu ter da jih več še načrtujejo.

Talibani žugajo kristjanom

Odgovornost za napad so prevzeli pakistanski talibani. Kot so poudarili, so bili tarča napada pakistanski kristjani. "Izvedli smo napad v Lahoreju, ker so kristjani naša tarča," je po telefonu povedal Ehansula Ehsan, tiskovni predstavnik skupine Džamat ul Ahrar, ki velja za eno od vej pakistanskih talibanov. Skupina je ob tem napovedala nove napade, katerih tarče naj bi bile predvsem šole in fakultete.

Večina žrtev so ženske in otroci, saj naj bi bomba odjeknila v neposredni bližini otroškega igrišča. Policija sicer še vedno preverja, ali drži, da so napad izvedli prav njihovi skrajneži.

Po napadu v Pakistanu
Po napadu v Pakistanu FOTO: AP

Tridnevno žalovanje

V pakistanski provinci Pandžab so po napadu začeli tridnevno žalovanje za žrtvami. Zastave v provinci so spuščene na pol droga, šole in druge izobraževalne ustanove so zaprte. Zaprte so tudi tržnice. Pokopali so že več žrtev napada.

Napad v Pakistanu - 4
Napad v Pakistanu - 4 FOTO: AP

Teroristična skupina je v svojem sporočilu še dejala, da so Lahore izbrali tudi zato, ker je politično naklonjen premieru Nawazu Sharifu. Prav njemu naj bi želeli s tem predati sporočilo, da so vstopili v Lahore in da mestu grozijo novi napadi. Premier je sicer po napadu odpovedal načrtovan obisk Velike Britanije, svojcem žrtev pa je izrekel sožalje in razglasil dneve žalovanja.

Ban Ki Moon pozval k zaščiti manjšin

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je napad v nedeljo najostreje obsodil in pozval, naj krivce privedejo pred roko pravice. Ob tem je pozval pakistansko vlado, naj naredi vse, kar je v njeni moči, za zaščito verskih in drugih manjšin v državi.

Vatikan: Ubijalsko sovraštvo je znova zadelo najbolj nemočne

"Fanatično nasilje" nad kristjani je v nedeljo zvečer ostro obsodil tudi Vatikan. Kot je poudaril tiskovni predstavnik Svetega sedeža Federico Lombardi, gre za "grozen pokol več deset nedolžnih ljudi, ki meče temno senco na praznik velike noči". "Ubijalsko sovraštvo je znova zadelo najbolj nemočne. S papežem molimo za žrtve in mislimo na ranjene, družine žrtev, člane krščanskih manjšin, ki so znova tarča fanatičnega nasilja, napaden pa je ves pakistanski narod," je še dejal.

Tudi predsednik republike Slovenije Borut Pahor je po nedeljskem samomorilskem napadu v Lahoreju na vzhodu Pakistana danes na družbenem omrežju Twitter izrazil sožalje pakistanskemu predsedniku Mamnunu Husainu in pakistanskemu ljudstvu.

Napad v Pakistanu - 5
Napad v Pakistanu - 5 FOTO: AP

Nedeljski napad se je zgodil dve leti po podobnem napadu leta 2015, ko so se samomorilski napadalci skupine JA razstrelili v dveh katoliških cerkvah v Lahoreju. V napadih je tedaj umrlo 15 ljudi.

Skupina JA je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa ena najbolj aktivnih in najokrutnejših skrajnih skupin v Pakistanu. Sunitski skrajneži po vsem Pakistanu izvajajo napade proti državi, pa tudi na nemuslimane, na primer na kristjane. Med drugim je prevzela odgovornost za napad na indijsko-pakistanski meji novembra 2014, v katerem je izgubilo življenje več kot 50 ljudi.

Skupina, ki se je septembra 2014 odcepila od krovne organizacije pakistanskih talibanov TTP, deluje v več zavezništvih. Po nekaterih informacijah naj bi vodja JA Omar Halid Horasani sklenil zavezništvo tudi s skrajno Islamsko državo (IS), skupina pa ostaja tesno povezana tudi s TTP. Po podatkih obveščevalcev je poveljniška sktruktura JA v Afganistanu, predvsem v provincah Kunar in Nuristan.

Pakistanska vojska je sicer junija 2014 sprožila ofenzivo proti islamskim skrajnežem, ki so povezani s teroristično mrežo Al Kaida na severozahodnem plemenskem območju blizu meje z Afganistanom. Od takrat se je število napadov zmanjšalo, zadnji večji napad v Lahoreju pa je bil pred letom dni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja