Tujina

FOTO in VIDEO: Neurja ne pojenjajo, oblasti opozarjajo ljudi, naj ostanejo doma

Pariz/Rim, 07. 11. 2011 08.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.D./Ni.J.
Komentarji
7

Deli Italije so še vedno ogroženi zaradi vremena. S poplavami se borijo prebivalci otoka Elba, kjer je umrla 81-letna ženska. Ena oseba je umrla tudi v Pozzuolu, v okolici Matere pa dve osebi pogrešajo.

V Italiji se tudi danes spopadajo z močnim deževjem in poplavami. Izredne razmere so tako na otoku Elba, kjer je po zadnjih podatkih, ki jih navajajo italijanski mediji, umrla ena oseba. 81-letna ženska naj bi se utopila v svojem domu, ko je v hišo vdrla voda. Kljub hitremu odzivu reševalne ekipe, ki je bila v bližini, ženski ni bilo več pomoči. V isti občini, Marina di Campo na Elbi, je zaradi poplav poškodbe utrpelo še najmanj pet oseb. Dve osebi naj bi bile huje poškodovane. Prebivalci, po katere reševalci niso prišli pravočasno, so si pomagali sami. Zlezli so na strehe avtomobilov, splezali na drevesa, na strehe hiš. Pri reševanju sicer sodelujejo tudi ekipe s helikopterji.

V številnih krajih na otoku je porušenih več mostov, ceste so uničene zaradi plazov, posledično pa je kar nekaj krajev odrezanih od sveta. Zalilo je številne hiše, med drugim tudi hotele. Kraj Campo je odrezan od preostalih delov otoka, več ekip civilne zaščite pa poskuša spet vzpostaviti prometne povezave, zavarovati hiše, ki so polne blata, ki ga je voda pustila za sabo. Prebivalci Campa se soočajo z vremenskimi ujmami že od sobote, saj dežuje že tri dni. Sicer so imeli težave tudi zaradi močno razburkanega morja. Valovi so presegli štiri metre. V noči na nedeljo so valovi zaradi vetra, ki je proti obali pihal s hitrostjo okoli 90 kilometrov na uro, poplavili obalna območja, a škoda ni bila obsežna. Morje med otokom in kopensko Italijo je še vedno močno razburkano, kar močno otežuje oskrbovanje prebivalcev otoka in prihode reševalnih skupin.

"Pretreseni smo, situacija je dramatična," je za Il Corriere della Sera povedal župan občine Campo Vanno Segnini. "Zaradi novice o smrti starejše soobčanke je ta izkušnja še toliko bolj grozna in boleča." Tudi župan je ostal ujet v svojem domu. Obljubil pa je, da bo občina nudila vso pomoč družini umrle. Dodal je, da je alarm, ki so ga izdali meteorologi, veljal le do nedelje, ponedeljkove ujme so jih presenetile. "Pripravljeni smo bili na val slabega vremena, ki je bil predviden za konec tedna, a ne na tako obsežno neurje, predvsem pa ne za ponedeljek," je pojasnil. Občina pa je že prejela nov alarm zaradi vremena, in sicer za današnjo noč. Občane opozarjajo, naj ne zapuščajo domov, če to ni res nujno.

Poplave so številne nevšečnosti povzročile tudi v Neaplju in okolici. Oglejte si posnetke reke odpadkov:

Slabo vreme je prizadelo tudi Ligurijo in Piemont. Močna neurja niso prizanesla niti Kampanji, Sardiniji in Siciliji. V občini Pozzuoli v Kampanji je v svojem avtomobilu umrl 64-letnik, potem ko je na vozilo padlo drevo, ki ga je podrl veter. Po navedbah prič naj bi se moški ustavil pod drevesi, saj je močan naliv oviral vožnjo. Gre za nesrečo, ki bi se ji po mnenju občanov lahko izognili. Že pred dnevi so od lokalnih oblasti zahtevali, naj odstranijo drevesa, ki so bila zaradi vremenskih ujm nestabilna. Oblasti zahtevi niso ugodile.

Nekaj kilometrov od Matere pa pogrešajo dve osebi, in sicer 44-letno žensko in njenega 86-letnega očeta. Njun avtomobil je prevrnil tok reke. Iz vozila so se rešili mož pogrešane in njuni dve hčerki. Avtomobil je odnesel tok, našli pa so ga pozno ponoči. Vozilo je bilo prazno.

V Genovi pa se prebivalci že soočajo s posledicami dežja in poplav. Prostovoljci so zaposleni s čiščenjem ulic, lastniki lokalnih trgovin in lokalov pa skušajo v red spraviti svoje poslovne objekte. "Ne vem, kako naj ugotovim, kakšna je finančna škoda," je dejala Mirela Mormodol, lastnica ene izmed kavarn. Uradne ocene škode še niso znane, a nekateri mediji poročajo, da bi škoda zaradi poplav lahko znašala tudi do 300 milijonov evrov.

Posledice poplav v Genovi so resne.
Posledice poplav v Genovi so resne. FOTO: Reuters

Resne težave zaradi poplav tudi v Franciji

Poplave so zaznamovale tudi konec tedna v Franciji, kjer so na jugu države reke prestopile bregove ter poplavljale ceste in domove. Na nekaterih ulicah so vozila "plavala" po cestah, medtem ko so prebivalci poskušali pomesti in prečrpati vodo s svojih domov. Po podatkih policije so v nesrečah, povezanih z vremenom, najmanj trije umrli. Starejši zakonski par je umrl v svoji hiši, ko je poskušal iz kleti prečrpati vodo, medtem ko so našli tudi truplo 51-letnega brezdomca, ki je utonil v narasli reki Herault.

Gasilci so medtem na varno pomagali približno 1200 ljudem, od katerih so jih 30 rešili s pomočjo helikopterja. 600 ljudi je moralo zapustiti svoje domove.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
07. 11. 2011 20.13
Dobro, da obstaja forum, da se novinarji lahko naučijo kakšno stvar. :)
LeviGnoji
07. 11. 2011 19.07
Saj so napovedal da bo prineslo smeti od japonskega cunamija, a niso !?
JezekTekaTeka18
07. 11. 2011 19.02
Vsaj smeti jim bo odnesl ...
Robert Poga?nik
07. 11. 2011 18.57
naj še kdo pove od kod toliko smeti vreki če bi bilo pri nas tako bi se že v lj. vse zamašilo.ni mi vse jasno.
gruber74
07. 11. 2011 14.07
A antibes je v Italiji???To ja zdaj za nekatere po novem.Koliko jaz vem je bil se nedavno nazaj v Franciji.
Maltežan
07. 11. 2011 09.48
Narasla reka Po - zame je to reka Pad!
Odpri.oci
07. 11. 2011 09.39
"FOTO: Resne težave zaradi poplav tudi v Franciji" . Slike so pa iz Italije !!!!