Tujina

FOTO in VIDEO: Po orkanu vode počasi odtekajo, objavljen ganljiv posnetek reševanja v Severni Karolini

Charleston/Port-au-Prince, 09. 10. 2016 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Haitiju se je začelo tridnevno žalovanje za žrtvami orkana Matthew. V tej revni državi sicer še preštevajo mrtve, neuradno jih je že okoli 900. Prispele so tudi prve pošiljke pomoči za prizadete prebivalce. Zaradi orkana, ki sicer izgublja svojo moč, pa v ZDA več kot milijon in pol ljudi ostaja brez elektrike. Na Floridi je že stekla sanacija, celotna škoda pa je ocenjena na 6 milijard dolarjev.

Orkan Matthew je v soboto le dosegel obalo in sicer pri Charlestonu v Južni Karolini, vendar le za kratek čas in še komajda kot orkan. Na jugu ZDA so si ljudje oddahnili, da jim je bilo prihranjeno najhujše. "Res smo blagoslovljeni, da ni udaril naravnost na kopno," je povedal guverner Floride Rick Scott.

Na Haitiju uradno zaenkrat 470, neuradno pa že okoli 900 mrtvih

Orkan Matthew je s hitrostjo vetrov do 233 kilometrov na uro pred tednom dni razdejal Haiti, kjer so do sobote uradno potrdili 470 smrtnih žrtev, vendar jih bo verjetno še več. Neuradno poročajo, da se je številka že približala 900 smrtnim žrtvam. Številna območja so nedostopna, ni povezav, zato je težko oceniti posledice.

V državi so razglasili tridnevno žalovanje za žrtvami, ki se začenja danes. V času žalovanja bodo zaprte številne ustanove, tudi nočni klubi. Zastave bodo spuščene na pol droga. "Dneve žalovanja smo razglasili, da bi združili državo v bolečini staršev in prijateljev umrlih," so sporočili iz predsedniškega urada.

Na prizadeto območje že pošiljajo humanitarno pomoč

Iz sveta medtem že prihajajo spodbudne novice o pomoči. Francija je med drugim poslala 32 ton humanitarnih zalog in pripomočkov za prečiščevanje vode.

Začasni predsednik Haitija Jocelerme Privert je posledice orkana po ogledu območja iz zraka po navedbah nemške tiskovne agencije dpa označil za katastrofo. "Kar smo videli ... ni mogoče opisati z besedami. Ljudje so izgubili streho nad glavo, ničesar nimajo jesti ali piti. Hitro moramo pomagati," je dejal.

Sočutje prizadetim je izrazil tudi papež Frančišek. "Z bolečino sem sprejel novice o hudih posledicah orkana, ki je v minulih dneh prizadel Karibe, še posebej Haiti, in za seboj pustil številne žrtve, brezdomne in materialno škodo," je Frančišek dejal v Rimu.

Matthew je izgubil status orkana in je trenutno tropska nevihta, a je v času divjanja na Haitiju prinašal veter s hitrostjo do 230 kilometrov na uro, zaradi česar so uničeni številni domovi. Veter je tudi ruval drevesa, zaradi močnih padavin pa so poplavile številne reke in za seboj pustile blatno razdejanje.

ZDA so sporočile, da na Haiti pošiljajo ladjo s 300 marinci, ki se bodo pridružili 250 pripadnikom z devetimi helikopterji, ki se že bližajo Haitiju.

Humanitarna organizacija s sedežem v Kaliforniji Mednarodne ekipe za pomoč je v sodelovanju s še dvema organizacijama napovedala donacijo v višini sedem milijonov dolarjev v obliki medicinskih potrebščin.

Ameriška razvojna agencija Usaid je za odpremo predvidela več kot 480 ton pomoči, med drugim 40.000 odej in 20.000 higienskih kompletov. Kuba, Kolumbija in Venezuela so na prizadeto območje poslale material in zdravniške ekipe.

Poveljnik modrih čelad, ki v sklopu misije Združenih narodov pomagajo na Haitiju, general Ajax Porto Pinheiro je medtem opozoril, da je Matthew povzročil tudi okoljsko katastrofo. "Kokosove palme so izkoreninjene, uničene plantaže banan," je poudaril. Pripadniki modrih čelad si trenutno sicer prizadevajo, da bi ponovno vzpostavili prevoznost cest.

Orkan je nato rahlo oplazil Kubo, kjer je povzročil materialno škodo, s streh pometal strešnike in podrl nekaj dreves, nato pa čez Bahame krenil proti Floridi, kamor je prispel v četrtek.

10 smrtnih žrtev v ZDA

Na srečo je ostal nad Atlantikom in je povzročil le tradicionalno škodo, ki pride z orkani, to so poplave, veliko dežja, izruvana drevesa, porušeni daljnovodi in podobno. V ZDA so do sobote našteli skupaj deset smrtnih žrtev, najbolj črne napovedi o razdejanju največjega orkana v zadnjem desetletju pa se niso uresničile.

Matthew naj bi kot tropska nevihta še malce pihal ob obali Južne Karoline, nato pa se obrnil nazaj proti jugu, vendar že zelo šibak in bo na Florido in Bahame prinesel le dež.

Haiti je opustošen. Bojazen, da se bo po poplavah začela širiti kolera, se uresničuje. Doslej poročajo o najmanj 13 žrtvah.
Haiti je opustošen. Bojazen, da se bo po poplavah začela širiti kolera, se uresničuje. Doslej poročajo o najmanj 13 žrtvah. FOTO: AP

Na Floridi odpravljajo posledice, škode za šest milijard dolarjev

Na Floridi so v soboto že odpravljali posledice, letališča so se odprla, prav tako tudi turistični centri, kot je zabaviščni park Disney World v Orlandu. Še vedno pa ogromno gospodinjstev ostaja brez elektrike. Na Floridi je brez elektrike približno milijon ljudi, v Južni Karolini pa okoli 250.000. O izpadih poročajo tudi iz Severne Karoline.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Audy
09. 10. 2016 17.09
-3
Neverjetno dobri ljudje. Po vsem rasizmu, napadih in streljanjih v zadnjem času so reševalci in policisti še vedno pripravljeni pomagati BLM članom. Jaz bi jih pustil tam in naj se rešujejo sami.
nikhrast
09. 10. 2016 16.02
+2
Butatsti Slovenci bi gradili na Floridi bajte kot v Sloveniji. Na Floridi je vse v pesku, saj nobeden nima kleti, saj se vsepovsod lahko pogreza, poglej koliko "sinkholes". Pa bi zidal bajto v Severni Ameriki, saj nobeden ne ve kaj je štemanje, nobeden električar ti ne bi štemal da bi napeljal elektriko. Ej, lesena ograda, cevi, kabli... vmes, potem pa suhe stene, zunaj pa izolacija, pa opeka... Da bi zidal bajto, smejali bi se ti.
Vabis
09. 10. 2016 16.43
+4
nikhrast
09. 10. 2016 18.06
+1
Če bi ti živel v Severni Ameriki, bi gradil ravno tako. Bajta se pa gradi da jo lahko prodaš, folk se pa tako stalno seli, skoraj nobeden ne gre na pokopališče, saj še ne vedo kje so predniki pokppani.
SEJBOBOL
09. 10. 2016 12.11
+5
Razumem , da človek nima za nov ali rabljem avto , ne razumem pa več tega da v 2016 nimajo niti pitne vode .... blišč in beda so tko blizu in vendar zlo oddaljeni .....
Ramzess
09. 10. 2016 11.31
-6
Ni udaril neposredno na kopno, jasno da ne, če so mu pomagali v drugo smer. Ali pač sam se odločil tako.
dzons
09. 10. 2016 10.41
+2
Če bi z našo burjo delali hišice iz kartona, kot to delajo oni, bi tudi imeli vsako leto take prizore...a zaenkrat nismo še tako neumni...mislim, se jim hitro približujemo, ampak nismo še tam.
Ramzess
09. 10. 2016 11.36
+1
Ne gre samo za hiše (sicer vprašanje od kod jim ves material zato, ker tega ni malo), pač pa tudi imovino v njih, če nimaš zato namenskih varnih omar, sefov, ipd. Ne predstavljamo si kako ljudje iz praktične nule vsakokrat sestavljajo življenje, ... razen če jim sistem in birokracija gresta na roko, namesto da jim otežujeta življenje še bolj. Pri nas ne vem če bi bilo to izvedljivo, sistem ni temu ustrezen, birokracija pa tudi ne.
graf
09. 10. 2016 10.15
+8
Če primerjaš slike s Haitija in Floride se lepo vidi da gre povečini za barakarska naselja ! Za Haiti kjer je revščina doma je to razumljivo , ne razumem pa da priobalni Ameri živijo v barakah ko dobro vedo da vsak orkan zmelje take objekte ! Je pa možno da živijo od zavarovalniških odškodnin ...
AAnima
09. 10. 2016 10.48
+3
V Ameriki je bolj razširjena gradnja hiš iz lesa. Tega gradbenega materiala je več na razpolago, gradnja je cenejša in hitrejša in predvsem bolj cenovno dostopna za širšo populacijo. Zato tale izraz 'barake', za podoben tip hiš odpade. So lesene hiše, mi smo pač vajeni na naš razširjen tip gradnje. p.s. Tudi velika večina visokih zgradb tam ima beton ali opeke le kot zunanji obod, vmesna konstrukcija pa je iz lesa.
SEJBOBOL
09. 10. 2016 12.13
+1
graf masivna ali lesena je tam tud 1:4 razlike , pri nas je pa le do 40% cenejša ......
SEJBOBOL
09. 10. 2016 12.15
pa še nekje ve pozitiva teh hiš . da v primeru orkana kot je ta je laho velik delov še uporabnik , kakor pa v mas. gradnji je samo RUŠI ...
graf
09. 10. 2016 22.39
graf
09. 10. 2016 22.53
-1
Če je objekt narejen iz lesa je lahko baraka , drvarnica , lopa , brunarica ali kozolec ...nikakor pa ne hiša ! Za hišo se smatra objekt ki je narejen iz trdnih , vremensko obstojnih materialov ! Jst sicer lahko svojo drvarnici rečem da je hiša , ko pa se zgodi orkan se takoj zadeve postavijo na svoje mesto oziroma se vidi kaj je montažno in kaj zgrajeno , pa čeprav kot pravi SEJBOBOL da so hiše masivne ...ampak so lesene in popolnoma neodporne na ekstremne vremenske pojave ki se tam skoraj vsakoletno pojavljajo! Na netu je morje fotografij po opustošenih naseljih po orkanih , ampak vse kar je porušeno je bilo nekoč leseno in zato po takih dogodkih primerno samo še za trske za podkurit ! Les je les ...beton je pa beton !
GlavniModerator
09. 10. 2016 10.12
-5
rasisticen orkan, napadu je samo crni haiti. Pretezno belo florido je pustu na miru. Lahko pricakujemo BLM protestnike po vseh vecjih mestih, kjer bodo uniceval tujo lastnino v znak protesta proti rasizmu nad crnci
korintos23
09. 10. 2016 10.07
+1
Ameri se nimajo kaj bati, tam je raj, država jim bo vse naredila, in še to zastonj. Smilijo se mi pa vsi ostali siromaki.