Tujina

FOTO: Razjarjeni Španci so se spopadli s policijo

Madrid, 30. 09. 2012 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več deset tisoč Špancev je na ulicah Madrida protestiralo proti varčevalnim ukrepom. Protesti so se sprevrgli v nasilje, saj so se protestniki spopadli s policijo. Slednji so ostro posredovali. Ranjeni sta bili dve osebi, 12 pa so jih pridržali.

Več deset tisoč Špancev je v soboto zasedlo ulice Madrida, kjer so protestirali proti varčevalnim ukrepom vlade. Protesti so se znova sprevrgli v nasilje, saj so se od dolgotrajne gospodarske recesije in visoke stopnje brezposelnosti razjarjeni Španci blizu parlamenta že tretjič v manj kot tednu dni spopadli s policijo.

Nasilje je izbruhnilo, potem ko je več tisoč ljudi blizu parlamenta miroljubno protestiralo več ur. Malo pred polnočjo pa so posredovali policisti s pendreki, da bi razgnali preostale demonstrante, ki niso več imeli dovoljenja za protest.

Nekateri demonstranti so policiji odgovorili z metanjem steklenic in kamnov. Policisti so ostro posredovali proti enemu od protestnikov, ki so ga morali nato odpeljati v bolnišnico.

Po poročanju španskih medijev sta bili v protestih ranjeni dve osebi, 12 pa so jih pridržali. Vendar nasilje ni doseglo silovitosti torkovih demonstracij, ko je bilo ranjenih 64 ljudi, pridržanih pa 38.

Protesti tudi na Portugalskem in Poljskem

V soboto proti vladi niso protestirali samo Španci. Na ulicah portugalske prestolnice se je prav tako zbralo več tisoč ljudi, ki so demonstrirali proti varčevalnim ukrepom vlade pod vodstvom Pedra Passosa Coelha. Po navedbah sindikatov so proteste pripravili zaradi "kraje plač in pokojnin".

Tudi v poljski Varšavi se je v soboto na protivladnih protestih, ki so jih pripravili sindikati, katoliška gibanja in politiki, zbralo več deset tisoč ljudi. Demonstracije so bile še posebej usmerjene proti novemu zakonu o upokojevanju, ki zvišuje starostno mejo za odhod v pokoj na 67 let za vse. Trenutno je na Poljskem v veljavi zakonodaja, ki predvideva za ženske 60 let, za moške pa 65 let starosti kot pogoj za pokoj.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

artifakt
01. 10. 2012 10.52
tako pomembne novice tako slabo objavljene... ccc...
vincenzi
30. 09. 2012 20.07
+2
ta lopovski kapitalizem nas lahko pripelje do 3 sv vojne je vsa možnost da ljudje pridejo na proteste z orožjem ni pa nič čudno da se to zgodi narot ima že dovol te njihove umazane igre politikov kar naprej recesija varćevanje gospodje si pa bašejo miljone v svoj žep
Jure Herer
30. 09. 2012 13.20
+11
Če smo včeraj upravičeno negodovali nad popolno nesolidarnostjo Slovencev s protesti, ki so potekali po celotni Evropski uniji tudi v znak solidarnosti s Španci oziroma njihovo akcijo #RodeaElCongreso ter z Grki, ki so prav tako protestirali v soboto in so jih druga mesta povzela pod skupnim znakom #29s (Portugalska, Nemčija, Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, danes pa tudi Francija in Italija), bomo danes cinični in dejali, da glede na splošno mnenje, da bodo Slovenci zahtevali socialno pravičnost in konec neoliberalistične paradigme takrat, ko jim bo ekonomsko šlo slabše kot Nemcem. Za konec pa še ironija, da Slovenci dejansko ne vemo kaj početi v Evropski uniji in ne vemo kaj pomeni solidarnost. Delujemo še naprej tako da smo vase zaprti, nezmožni povezovanja z drugimi narodi in nepripravljeni se skupaj zavzemati za dobrobit vsakega posameznika. Ko bodo Slovenci morda kdaj na protestih zahtevali boljše pogoje življenja bodo še kako presenečeni, če bodo deležni mednarodnih solidarnostnih akcij podpore. Razmislimo skupaj o tem in o pomenu solidarnosti v današnjem globalnem svetu.
KisloZelje333
30. 09. 2012 21.40
+3
11.11
30. 09. 2012 13.03
+19
A samo v španiji? Kje so novice iz Londona, New Yorka, Lizbone, Quebeca,... Cel svet je na nogah, samo ne poveste, ker je vaše šefe strah, da bi se še v Sloveniji folk dvignu.
populus
30. 09. 2012 14.43
+3
točno tako je ,se bomo morali dvignit ni druge
rekapaka
30. 09. 2012 12.35
+2
Španci, borite se za svoje preživetje. V podporo vam pošiljam vašo pesem v slovenskem prevodu (ponarodelo): Donde vas morena ( Na oknu glej obrazek bled ) Na oknu, glej obrazek bled, na licih grenkih solzic sled. Zakaj pa dekle komaj dvajsetih let, tak žalostno gledaš v svet. V hribe šel je dragi moj, s fašisti bije težek boj; morda je v krvi obležal nocoj, ko branil je narod svoj. Dekle ne bodi žalostno, otri si solze in oko! Tvoj fant gotovo vrne se, ko zvezda utrne se. Preženi slutnje iz srca, ne delaj sama si gorja. Ne boj se, da fant se ne vrne z gora, ne toči nikar solza! Dekle, saj ni več daleč dan, ko bo pregnan s sveta tiran. Povrne iz boja se tvoj partizan, junak, vsemu svetu znan. Ponosen vrne se junak, ovenčan s slavo slavnih zmag, in vriskoma vrgel bo titovko v zrak, ko stopil čez tvoj bo prag
komarec
30. 09. 2012 12.29
+22
To kar se dogaja v Španiji je "dober znak", da se bliža počasi konec turbo kapitalizma.
saturnative
30. 09. 2012 11.53
+35
Že cel teden so takšne in še hujše štale, pa ste šele zdaj našli material za objavo? a ja, so blie pomembnejše novice... alya je igrala ruleto!!!
-Gannicus-
30. 09. 2012 13.29
+4