Tujina

FOTO: Razbit policijski avto, dva policista pristala v bolnišnici

New York, 02. 05. 2012 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za praznik dela so se na ulice podali tudi v ZDA. Največ protestnikov se je zbralo v New Yorku, kjer je policija aretirala več kot 40 ljudi. Tradicionalne prvomajske delavske parade v Nemčiji in Švici pa so zaznamovali nasilni spopadi med demonstranti in policijo.

Precej manj množično kot drugje po svetu so se v torek za praznik dela podali na ulice tudi protestniki v ZDA, ki so se ponekod spopadli s policisti, večina protestov pa je ob majhnem številu udeležencev minila mirno. Največ aretacij za majhne prestopke je bilo v New Yorku.

Newyorška policija je aretirala več kot 40 ljudi, večinoma zaradi hoje po cesti, nekaj pa tudi zaradi nasilja. Razbit je bil policijski avtomobil, dva policista pa sta končala v bolnišnici z lažjimi poškodbami. Protesti so potekali po mestnih parkih, kot sta Bryant in Union Square, zvečer pa še v parku Battery na jugu Manhattna.

Nezadovoljstvo nad sistemom v ZDA

Protestov so se udeležili sindikalisti, pripadniki gibanja Okupiraj Wall Street in druge skupine ter posamezniki, ki so izražali nezadovoljstvo nad sistemom v ZDA, ki sicer dovoljuje mirno izražanje nezadovoljstva zaradi izkoriščanja finančnega kapitalizma, vendar mnenja protestnikov ne upošteva.

V New Yorku se je zbralo več tisoč protestnikov, po drugih ameriških mestih pa jih je bilo precej manj. Najbolj vroče je bilo v kalifornijskem Oaklandu, kjer je policija s solzivcem razgnala okrog 400 ljudi, ki se niso strinjali s poskusom aretacij nekaj udeležencev protesta. Aretiranih je bilo najmanj devet ljudi.

Prebivalci Seattla so obujali spomine na leto 1998, ko so tam potekali veliki protesti proti Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). Manjša skupina anarhistov je razbila nekaj izložb bank, trgovin in lokalov. Policisti so dva prijeli.

V Atlanti je za pravice priseljencev in delavcev pred mestno hišo demonstriralo le dobrih 100 ljudi, v Chicagu se je zbralo okrog 2000 sindikalistov in "okupatorjev", v Philadelphii pa okrog 120 ljudi. Napovedi organizatorjev protestov, da bodo za prvi maj zaprli promet in onemogočili poslovanje, se tako niso uresničile.

Policiste obmetavali s kamni

Tradicionalne prvomajske delavske parade v Nemčiji in Švici pa so zaznamovali nasilni spopadi med demonstranti in policijo. Posebej napeto je bilo v noči na sredo v Berlinu, kjer je približno 10.000 protestnikov policiste obmetavalo s kamni, manjkalo pa ni niti petard, vandalizma in zmerljivk.

Policisti so se pred napadi najbolj zagrete skupine v črno oblečenih protestnikov morali celo umakniti za tovornjak, kjer so počakali, da so se protestniki umirili in prostovoljno odšli. Največji protesti so bili po pričakovanju v berlinskih četrtih Kreuzberg in Friedrichshain.

Ne glede na izgrede je bil letošnji prvi maj v Berlinu mirnejši od tistih v preteklih letih. Berlinska policija je protestnike sicer pričakala pripravljena, saj je imela za posredovanje na voljo 7000 policistov in več helikopterjev.

Približno 1400 demonstrantov se je zbralo tudi v Hamburgu, kjer so se protesti prav tako odvili nepričakovano mirno. Policistom, ki so korakanje demonstrantov skozi mesto spremljali s pripravljenim vodnim topom, ni bilo treba posredovati.

Nasilje zaznamovalo tudi Zürich

Več dela je imela policija v švicarskem Zürichu, kjer je nasilje sicer stalnica prvomajskih demonstracij, ki se jih je letos udeležilo približno 12.000 ljudi.

Preglavice je züriški policiji povzročilo tudi nekaj deset razgretih mladih v kapucah, ki so jih po tradicionalnem prvomajskem shodu napadli s kamni in steklenicami. Varuhi miru so morali posredovati s solzivcem in vodnimi topovi, nekaj oseb pa so tudi aretirali.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lolipoly
02. 05. 2012 21.48
-1
V Ameriki ne poznajo prvimajskih praznikov, torej ti ki so demonstrirali so prisleki iz bliznjega vzhoda in Evrope.
fsad
02. 05. 2012 15.24
+5
naj se anarhija začne!!!!!!!!!!! naj oblastneži in bogataši okusijo jezo in moč ulice!!!!!!! EU is a whore orf USA! destroy capitalism!!!!!!!!!
Nina Nubia 1
02. 05. 2012 12.21
+11
krscansko kapitalisticni demokraciji bije zadnja ura
Miro Štibler 1
02. 05. 2012 21.31
+1
lolipoly
02. 05. 2012 21.47
+0
Kaj pa ti hoces muslimanstvo? Verjetno je imajo lepse.
Braavos
02. 05. 2012 11.13
+8
Kaj zdaj ..to je odraz tega na kakšen način gospodarijo z svetom
HellWolf
02. 05. 2012 10.09
+15
Še je treba kaj ponavljat da so se hitlerjeve sanje uresničile čez lužo? Če ima človek kolikortoliko pameti ne bo treba. Vzpostavljena je masivna propaganda, strogo kaznovanje tisthih ki izstopijo it okvirja in začnejo razmišljati po svoje in gazenje po kakršnikoli obliki upora. Ustvarjanje neki notranjih in zunanjih sovražnikov za opravičilo za vojno, netenje vojn okoli po svetu in nastavljanje hlapcev da vodijo province, zasužnjevanje s krediti (ne s tanki) in plan kako kontrolirati vse svoje province.
abigail
02. 05. 2012 09.39
+3
Obama pa ima preveč dela z Al Kaido...
jeb...
02. 05. 2012 10.15
+13
pa ti nisi čist normalen.pejt tja na biba leze komentirat kok so komunisti krivi,da so plenice drage
Dont.Panic
02. 05. 2012 13.05
+5
@Marinaconti ne pozabit, da so za vse težave tega sveta krvi strici iz Murgel ;) Resno pa: iz vseh tvojih komentarjev bruha sovraštvo, ki je sicer očitna posledica nerazgledanosti in omejenosti. Daj raje primi kakšno knjigo v roke (recimo zgodovinsko-bi bila dobrodošla v tvojem primeru), usedi se pod kakšen drevo, jo preberi in zagotavljam ti, da bo paranoja pred komunizmom popustila. Srečno.
abigail
02. 05. 2012 15.09
+1
Prav imata! Ko se bo Marinacontiju in njemu podobnim posvetila v glavi žarnica in bodo dojeli, da je do sedaj resnični komunizem obstajal samo v glavah in knjigah utopistov in marksistov in en del lepega socializma v SFRJ ter v zahodnih državah, ki z določenimi socialnimi ukrepi boljšajo življenja ljudi, se bo morda spet zasvetilo tudi upanje, da si še kdaj polepšamo prihodnost z uresničevanjem lepih idej...
Braavos
02. 05. 2012 09.22
+13
dva policista sta pristala v bolnišnici--- kaj pa od prostesnikov,kdo je pa v njih metal plinske bombe pa jih sprejal..a tem pa nič---vsaj protesniki še niso začeli metat molotovk pa ostalega kot v grčiji ... zopet amerška propaganda... Revolucija 2012!!!!
uh...ja
03. 05. 2012 08.17