Tujina

FOTO in VIDEO: Razbili mrežo tihotapcev drog in zasegli za 250 milijonov evrov kokaina

Sydney, 29. 12. 2016 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstralska zvezna policija je skupaj z mejno policijo in kriminalisti Novega Južnega Walesa razbila mrežo tihotapcev in preprodajalcev kokaina. V enem največjih zasegov do zdaj so odkrili pol tone kokaina, v celotni operaciji, ki je trajala kar dve leti in pol, pa so zasegli 1100 kg kokaina. Droge so v državo tihotapili na lažnih ribiških ladjah.

Avstralska policija je uspešno končala dve leti in pol trajajočo operacijo Okesi, v kateri so razbili mrežo tihotapcev in preprodajalcev kokaina. V operaciji so zasegli skupno 1100 kilogramov kokaina v skupni vrednosti skoraj 260 milijonov ameriških dolarjev oziroma slabih 250 milijonov evrov.

Zasežen kokain.
Zasežen kokain. FOTO: AP

Zadnja v seriji racij je potekala na božični dan, ko so posebne enote zasegle pol tone kokaina. Kot je dejal predstavnik avstralske policije, je to eden največjih zasegov drog v zgodovini države in hkrati rekorden zaseg kokaina, z njim pa so zadali močan udarec mamilarskim kartelom.

V operaciji je sodelovala avstralska zvezna policija, kriminalisti Novega Južnega Walesa ter mejna policija. Vodja kriminalistične policije Novega Južnega Walesa Mark Jenkins je pohvalil sodelovanje vseh strani in dejal, da je bila operacija zelo uspešna tudi zaradi usklajenega in intenzivnega sodelovanja vseh treh policij.

Operacija je trajala kar dve leti in pol, policija pa je z uspešnim sodelovanjem vseh strani razbila lokalno mrežo tihotapcev.
Operacija je trajala kar dve leti in pol, policija pa je z uspešnim sodelovanjem vseh strani razbila lokalno mrežo tihotapcev. FOTO: AP

Pred dvema letoma in pol je policija Novega Južnega Walesa dobila namig, da naj bi kokain v Avstralijo tihotapili na lokalnih ribiških ladjah. Ugotovili so, da gre za lokalni kartel, ki s kokainom zalaga velik del avstralskega trga. Kokain naj bi v Novi Južni Wales z ribiškimi barkami pripeljali iz Sydneyja.

Prvi večji zaseg so opravili marca letos, ko so na Tahitiju zasegli 606 kilogramov kokaina, ki je bil na poti v Avstralijo. Na začetku decembra so policisti začeli slediti ribiški ladji, ki je zapustila pristanišče v Sydneyju in plula proti Novemu Južnemu Walesu. Na božični večer so opazili, da je del posadke s čolnom zapustil ribiško barko, čoln pa je nato pristal v zalivu Parsley. Čoln so obkolili specialci, ki so odkrili, da je na njem kar pol tone kokaina. Aretirali so sedem ljudi, v naslednjih nekaj dneh pa še osem. Skupaj je torej aretiranih 15 ljudi, starih od 29 do 63 let, ki so se predstavljali za ribiče, v bistvu pa so z ribiškimi ladjami tihotapili droge.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
29. 12. 2016 17.35
,ubogi (bogati)Kupci