Tujina

Raketa ni poletela, je pa zato varno v morju pristalo plovilo Zmaj

Miami, 11. 02. 2015 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi močnega vetra so napovedano izstrelitev rakete Falcon 9 prestavili. Kot pravijo v komercialnem podjetju SpaceX, bodo s pisanjem zgodovine znova poskusili v noči na četrtek. Medtem je v Tihem oceanu pristalo plovilo Zmaj, ki je na Zemljo prineslo kar 1,6 tone tovora z Mednarodne vesoljske postaje.

Poskus izstrelitve rakete Falcon 9 s satelitom za opazovanje in proučevanje sončnih neviht in Zemlje zaradi neugodnih vremenskih razmer ni uspel. Raketa bi morala iz izstrelišča na Floridi v vesolje poleteti v noči na danes, a so morali zaradi močnega vetra izstrelitev prestaviti za 24 ur. Ponovno bodo torej poskusili v noči na četrtek po našem času, začeli bodo nekaj minut čez polnoč.

Komercialno podjetje SpaceX se poskuša zapisati v zgodovino s prvim varnim pristankom tovrstne rakete na kraju izstrelitve. Raketa Falcon 9 ima vgrajene štiri noge, ki bi ji omogočile varen pristanek, s čimer bi jo lahko večkrat uporabili. A prvi poskus jim ni uspel. Raketa, ki je letos na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) ponesla plovilo Zmaj (Dragon) z zalogo in opremo za astronavte, je namreč precej ponesrečeno udarila ob ploščad.

V Tihem oceanu srečno pristalo plovilo Zmaj

Vesoljsko plovilo Zmaj
Vesoljsko plovilo Zmaj FOTO: Reuters

Čeprav izstrelitev zaenkrat omenjenemu podjetju ni usojena, pa je zato ponoči v Tihi ocean varno pristalo plovilo Zmaj. Kot poročajo, je bil pristal 416 kilometrov severozahodno od kalifornijske obale. Plovilo je na Zemljo prineslo 1680 kilogramov Nasinega tovora, med drugim tudi napravo za 3-D tiskanje. "Poskusi, kot je 3-D tiskanje v vesolju, so zelo pomembni, saj Nasi in vsemu človeštvu omogčajo hitrejše napredovanje pri misiji potovanja proti Marsu," uporabo teh naprav opravičuje Nasin znanstvenik Kirt Costello. Zmaj je na Zemljo prinesel tudi vzorce, računalniško opremo in podatke številnih bioloških in biotehnoloških študij, ki so jih astronavti izvajali na Mednarodni vesoljski postaji.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.