Tujina

FOTO: Putin zamudil na srečanje s papežem

Rim, 25. 11. 2013 22.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Papež Frančišek je ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu namenil 35-minutno zasebno avdienco. Putinov obisk v Vatikanu je v času, ko se krepijo pričakovanja, da bi lahko prišlo do zgodovinskega srečanja papeža in ruskega patriarha Kirila.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je srečal s papežem Frančiškom. Putin je na zgodovinsko srečanje zamudil slabe pol ure. Kljub temu mu je sveti oče namenil 35-minutno zasebno avdienco.

To je bilo za Putina že četrto srečanje s papežem – dvakrat ga je sprejel Janez Pavel II. in enkrat Benedikt XVI.

Kot so sporočili iz Vatikana, sta z ruskim predsednikom govorila o pomenu krščanstva, ohranjanju družinskih vrednot, človeškem dostojanstvu in politikah za spodbujanje rojstev, pa tudi o nujnosti, da se v državljanski vojni v Siriji dosežeta humanitarna prekinitev ognja in rešitev konflikta s pogajanji.

Papež, ki je močan glas proti oboroženemu mednarodnemu posredovanju v Siriji, je Putinu pred septembrskim vrhom skupine G20 poslal pismo, v katerem ga je pozval k prizadevanjem za mir v Siriji in širše na Bližnjem vzhodu ter za bolj pošten globalen gospodarski sistem.

Do Putinovega obiska v Vatikanu prihaja v času zbliževanja med Pravoslavno in Katoliško cerkvijo, ko se krepijo pričakovanja, da bi lahko prišlo do zgodovinskega srečanja papeža in ruskega patriarha Kirila. Pri tem koraku utegne Putin odigrati pomembno vlogo. A Frančišku je danes prenesel le pozdrave od Kirila, povabila na obisk v Rusijo pa (še) ne.

Pred baziliko italijanski člani Greenpeacea, Putin večerjal z Berlusconijem

Pred baziliko svetega Petra v Rimu so se ob obisku Putina zbrali člani italijanske veje okoljske organizacije Greenpeace. Protestirali so zaradi aretacije 30-članske posadke Greenpeaceove ladje Arctic Sunrise.

Putina so pričakali tudi protestniki.
Putina so pričakali tudi protestniki. FOTO: Reuters

Protesti so potekali tudi pred predsednikovim uradom in uradom premierja, kjer se je nadaljevala Putinova pot v Italiji. Putin se je srečal z italijanskim predsednikom Giorgiem Napolitanom in nekdanjim premierjem Romanom Prodijem, zdaj odposlancem ZN za afriški Sahel.

Sledila je večerja s prijateljem Silviem Berlusconijem. Slednjemu še ta teden grozi izključitev iz senata, potem ko je bil pravnomočno obsojen zaradi utaje davkov.

Nekateri italijanski mediji so ob tem ugibali, da bi utegnil Berlusconi pobegniti z ruskim potnim listom, ki bi mu ga izdal Putin. S tem bi se namreč izognil pravnomočno izrečeni kazni – letu dni hišnega pripora ali družbenokoristnega dela – in tudi drugim kaznim, ki so mu jih že ali mu jih še bodo izrekli v vrsti drugih sodnih procesov. A nekdanji premier je takšne načrte odločno zanikal in zatrdil, da je "stoodstotno Italijan" in ne razmišlja o odhodu v tujino.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

appollyon
26. 11. 2013 07.16
-1
Srečanje mafije - MAFIOZZO 2013 :D
Dante18
26. 11. 2013 01.40
+3
Drugo leto bo še zanimivo
RoccoS
26. 11. 2013 00.40
+3
Če bi papež gledal dokumentarec o putinu, bi vedel, da zamudi na vsak sestanek oz pride, ko so že vsi tam!
dreko123
25. 11. 2013 23.31
+24
te protestniki naj raje čestitajo putino ker je preprečil krvavo in dolgotrajno vojno na bližnjem vshodu... ne pa da protestirajo zaradi par plačanih zadrogirancev ki uletavajo na naftne ploščadi kjer se ve da je se to zelo resno sankcionira - ne more kar par hipijev ki jih sponzorirajo zahodne agnecije plezat na prepovedana in zaščitena območja - če bi bil jaz putin ne bi nobenga pomilostil ali spustil proti varščini tako, kot so sedaj naredili... vse v gulage za zgled drugim... potem se pa še najdejo "zeleni" protestniki... naj se vozijo z jadrnicam če so tako zeleni ne pa z ladjam ki požrejo več nafte na eni furi kot jo porabi marsi kdo v celem življenju... to bando bi itak moral pozaprt... ni prav da jedrska elektrarna, ni prav da so vetrnice, ni prav da je termo elektrarna, ni prav da se črpa nafta... vsi bi se pa z avti vozil, gledal tv, se greli in uporabljali elektriko... sprane glave!
dreko123
25. 11. 2013 23.33
+9
če bi plezali po zahodnih exomobilovih ploščadih bi do konca življenja pristali v kakem gvantanamu in bili obdolženi terorizma pa bi lahko hipiji po celem svetu "protestirali"
Prism
25. 11. 2013 22.54
+7
Naj pride še obama k spovedi...
Prism
25. 11. 2013 22.54
+5