Tujina

FOTO: Prve smrtne žrtve hudih poplav v Kanadi

Calgary, 22. 06. 2013 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zahod Kanade je zajelo hudo deževje s poplavami, zaradi katerih so morali evakuirati celotno središče Calgaryja. Po prvih podatkih so v poplavah umrli trije ljudje, v krajih, kjer so poplave najhujše, pa so razglasili izredne razmere.

V Kanadi so reke prestopile bregove po obilnem deževju, nekateri kraji pa so popolnoma odrezani od sveta. V krajih, kjer so poplave najhujše, so oblasti že razglasile izredne razmere. Narasle vode so poplavile ceste, mostove in hiše ter prekinile oskrbo z elektriko.

Domove je moralo zapustiti okoli 100.000 ljudi, med drugim so v petek evakuirali celotno središče Calgaryja v provinci Alberta. V poplavah so po prvih podatkih umrli trije ljudje.

Kanadski premier Stephen Harper si je v petek ogledal nekatera poplavljena območja. Obljubil je, da bodo tisti, ki so jih poplave prizadele, dobili državno pomoč. "To je neverjetno. Ne vem, ali je kdo med nami že videl kaj takšnega," je povedal Harper.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rain rain go away
23. 06. 2013 04.10
+1
Calgary ima vsako leto mini zastoje kanalskih vod pod nekaterim nadvozi, ker ima poddimenzionirano kanalizacijo, poplav pa se nikdar ni bilo. Skozi mesto teceta dve reki, manjsa Elbow in vecja Bow. Poplavila je sele manjsa reka, Elbow, Bow bo pa sele dosegla svojo najvecjo visino. Obe vodi pritekata iz Skalnatega gorovja, kjer je preteklo zimo zapadlo nadpovprecno veliko snega, saj je snezilo skoraj dnevno. Ta sneg se tali, pospeseno se pa talijo tudi ledeniki zaradi povisane povprecne temperature. In ker je klima tako spremenjena, je letosnje leto ze drugo izjemno dezevno leto v 3 letih; dezuje skoraj vsak dan in se bo. Evakuirali so 10% prebivalstva. Ker so hise lesene, je vprasanje, koliko jih bo se bivalnih ko bo voda odtekla, zavarovalnice pa skode zaradi poplav ne zavarujejo. Naslednji teden bi se moral zaceti Calgary Stampede, prireditev, ki v mesto prinese 1 miljon obiskovalcev v 2 tednih. Po drugi strani bi se pa lahko reklo, da so poplave Bozja strafunga, saj Calgary zivi od nafte; v njem imajo sedeze vse kanadske naftne firme in tiste, ki crpajo zemeljski plin, skodo pa delajo drugje po drzavi (npr. Regija Fort McMurryja) in seveda krepko prispevajo k spremenjeni svetovni klimi.
bobo75
23. 06. 2013 05.51
+2
To pa si res hudo pameten. Bow da ni poplavila. Zakaj pa je center pod vodo? Pa zivalski vrt? Pocasi se stanje umirja. Nivo reke pa naj bi zacel padati. Poplav se nikdar ni bilo? Vecje poplave so nazadnje bile 2005! Niso pa se bile tako hude. Stampede pa se zacne cez 2 tedna.
Joker3
22. 06. 2013 09.59
+1
Kdaj bodo ljudje spoznali, da so potrebni resni ukrepi za ustavitev klimatskih sprememb, ki resno ogrožajo človeštvo? V svetu ljudje protestirajo iz enega ali drugega razloga, a morda bi bilo najbolj smiselno protestirati proti vladam, ki ne ukrepajo s spremembami zakonodaje proti klimatskim spremembam.