Tujina

FOTO: Prva parada ponosa v Ukrajini trajala 40 minut

Kijev, 25. 05. 2013 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvo ukrajinsko parado ponosa so pospremili protesti pravoslavcev, ki so protestirali proti udeležencem parade. V približno 40 minutah je bila parada končana, udeležence pa so s prizorišča odpeljali z avtobusi.

V Kijevu je bila danes prva parada ponosa v Ukrajini, ki se je je udeležilo okoli sto istospolno usmerjenih aktivistov. Sodišče v Kijevu je sicer pred dnevi parado prepovedalo, pojavljale so se tudi številne grožnje z nasiljem, na ulicah pa je bilo veliko policistov.

"To dogodek bo zapisan v zgodovino kot eden izmed ključnih dogodkov v boju za enakopravne človekove pravice," je dejala ena od organizatork dogodka Elena Semjonova.

Parada je trajala le približno 40 minut, potekala pa je nedaleč od središča Kijeva. Udeleženci so nosili plakate, so jih pa organizatorji že vnaprej opozorili, naj ne prihajajo v provokativnih oblačilih. Pozvali so jih, naj pridejo v udobni obutvi, da bodo lahko v primeru napada ali neredov zbežali na varno. Po končani paradi so se udeleženci z avtobusi odpeljali s prizorišča in se tako izognili morebitnim nevšečnostim.

Ob robu parade so se namreč zbrali tudi protestniki, ki so nasprotovali organizaciji takšnega dogodka. "Trudimo se zaščititi družinske vrednote. Pred homoseksualno propagando želimo zaščititi naše otroke. Ta parada promovira istospolnost. Lahko bi za celotno življenje zaznamovala naše otroke," je povedala pravoslavna aktivistka Joksana Keresten.

Oblasti prejele pritožbe

Kijevske mestne oblasti so ta teden sporočile, da so prejele kakih 500 pritožb zaradi napovedane parade, več kot 60 ukrajinskih poslancev pa je podpisalo pismo, v katerem so se zavzeli za prepoved vseh gejevskih dogodkov v maju in juniju.

Po podatkih organizatorjev parade v Ukrajini, ki ima 45 milijonov prebivalcev, živi med milijonom in dvema milijonoma istospolno usmerjenih. A homofobija je v državi splošno razširjena in družbeno sprejemljiva. Do istospolno usmerjenih je sovražno nastrojena tudi Pravoslavna cerkev.

Zbor istospolnih v Moskvi se je končal z aretacijami

Istospolno usmerjeni so se danes zbrali tudi v Moskvi, pri čemer jih je policija okoli 30 aretirala, med njimi vodjo zveze ruskih homoseksualcev Nikolaja Aleksejeva.

V Rusiji sicer homoseksualnost ni kazniva, kljub temu pa oblasti redno preprečujejo zbiranja istospolno usmerjenih. Najvišje sodišče v Moskvi je lani celo prepovedalo parade ponosa vse do leta 2112.

Ruski parlament pa prav zdaj razpravlja o prepovedi t. i. homoseksualne propagande, pri čemer zagovorniki prepovedi trdijo, da jim gre za zaščito otrok.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja