Tujina

FOTO: Proruski aktivisti razglasili neodvisnost Donecka

Kijev, 07. 04. 2014 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Proruski aktivisti, ki so v ukrajinskem mestu Doneck zasedli glavno upravno stavbo, so razglasili ustanovitev suverene "ljudske republike", ki je neodvisna od kijevskih oblasti. Separatistične akcije kažejo, da Rusija izvaja "drugo stopnjo posebne operacije" razbijanja Ukrajine, pravi Turčinov.

V Ukrajini je spet zelo napeto. Proruski aktivisti, ki so v ukrajinskem mestu Doneck na vzhodu države zasedli glavno upravno stavbo, so danes razglasili ustanovitev suverene "ljudske republike", ki je neodvisna od kijevskih oblasti. Odločitev je novinarjem sporočil tiskovni predstavnik protestnikov, ki je prišel iz zasedene stavbe. Posnetki, ki so jih objavili na You Tubeu, pa kažejo govornika, ki zbranim v dvorani govori: "Razglašam ustanovitev suverene države, ljudske republike Doneck."

V Donecku se je že v nedeljo v vladno zgradbo zabarikadiralo okoli sto protestnikov, ki so izobesili rusko zastavo, tisti protestniki, ki so ostali pred zgradbo, pa so vzklikali "Rusija, Rusija".

Proruski aktivisti so vdrli v vladne zgradbe v Donecku, Lugansku in Harkovu.
Proruski aktivisti so vdrli v vladne zgradbe v Donecku, Lugansku in Harkovu. FOTO: Reuters

Ruska tiskovna agencija Itar-Tass poroča, da so deklaracijo o suverenosti ljudske republike Doneck prebrali na seji regionalnega sveta, na kateri so tudi sprejeli odločitev o razpisu referenduma glede priključitve Rusiji. Ta naj bi bil 11. maja ali pozneje. V sprejetem dokumentu tudi piše, da bo republika "svoje odnose gradila v skladu z mednarodnim pravom na temelju enakosti in obojestranske koristi". "Ozemlje republike s priznanimi mejami je nedeljivo in neoskrunljivo," so še sklenili na seji sveta.

Guverner Donecka Sergij Toruta je medtem vlado pozval k nujni seji varnostnega in obrambnega sveta v regiji. "Danes je bil v Donecku, Luhansku in Harkovu uresničen načrt za destabilizacijo miru kot tudi socialne in gospodarske stabilnosti," je zapisal v sporočilu za javnost.

Protestniki zavzeli vladna poslopja tudi v Harkovu in Lugansku

V nedeljo so proruski protestniki vladna poslopja zavzeli tudi v Harkovu in Lugansku. Danes je policija sporočila, da so protestniki v Lugansku zavzeli poslopje varnostnih sil, pri tem pa vdrli tudi v prostore z orožjem in jih izpraznili. Policija je zato zaprla vse vpadnice v mesto. "Neznanci, ki so v stavbi, so vdrli v orožarno in zasegli orožje," so sporočili. Notranji minister Arsen Avakov pa je na svojem Facebook profilu zapisal, da so v Harkovu protestnike, ki so zasedli vladno poslopje, pregnali iz zgradbe.

V vseh treh mestih so protestniki od regijskih poslancev zahtevali, da razpišejo referendum o priključitvi Rusiji, kot se je to pred približno enim mesecem zgodilo na Krimskem polotoku.

V Lugansku je policija protestnike, ki so zahtevali izpustitev 15 proruskih aktivistov, ki so bili prejšnji teden zaprti in obtoženi netenja nasilnih nemirov, obstreljevala s solzivcem. Po poročanju lokalnih medijev sta bila pri tem poškodovana najmanj dva človeka. 

Tudi v Harkovu so iz zasedenega poslopja mahali z rusko zastavo, to pa je pozdravila množica protestnikov pred zgradbo. Policija je zavrnila posredovanje in se po vdoru protestnikov umaknila.

'Sovražniki delujejo po Krimskem scenariju'

Zaradi vseh teh dogodkov je predsednik Oleksander Turčinov odpovedal obisk v Litvi in sklical izredni sestanek o varnostnem stanju v državi. Po sestanku je dejal, da je posebna ruska operacija s tem, ko so separatisti zavzeli vladna poslopja na vzhodu države, prešla v drugo fazo razdelitve Ukrajine. V televizijskem nagovoru državljanom je dejal, da v Harkovu, Lugansku in Donecku sovražniki delujejo po krimskem scenariju. "Cilj Rusije je destabilizirati Ukrajino, strmoglaviti ukrajinsko vodstvo, spodkopati predsedniške volitve in razbiti našo državo. Tega ne bomo dovolili," je zatrdil.

Povedal je še, da so nekateri separatistični aktivisti v roke vzeli orožje in proti njim bodo ravnali v skladu s "protiterorističnimi ukrepi". Sporočil je, da so ukrajinske oblasti ustanovile protikrizne štabe, s katerimi želijo okrepiti varnost na vzhodno meji. Napovedal je tudi, da bo v torek ukrajinski parlament razpravljal o zakonu, ki predvideva strožje kazni za separatizem in ostale zločine proti državi. "Izpostavili bomo tudi vprašanje o prepovedi političnih strank in javnih organizacij, ki zagovarjajo separatizem," je še dejal.

Proruski protestniki pred poslopjem ukrajinske vlade v Harkovu.
Proruski protestniki pred poslopjem ukrajinske vlade v Harkovu. FOTO: Reuters

'V teku je protiukrajinski načrt'

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je zaradi zadnjih dogodkov v regijo že napotil svojega namestnika Vitalija Jarema. Posvaril je, da se "skrajneži", ki so zasedli vladna poslopja na vzhodu Ukrajine, koordinirajo s posebnimi enotami tujih vlad. Pri tem je opozoril, da ima Rusija vojsko nameščeno v pasu, ki je od meje z Ukrajino oddaljen največ 30 kilometrov. "Protiukrajinski načrt je operativen. Predvideva, da tuje enote prestopijo mejo in zasedejo državno ozemlje. Tega ne bomo dovolili. Scenarij je napisala Ruska federacija in njen edini namen je razkosanje Ukrajine," je še dejal na seji vlade.

Bivša ukrajinska premierka in predsedniška kandidatka Julija Timošenko je posvarila pred poskusi Rusije, da pred predsedniškimi volitvami priključi nekatere dele Ukrajine. Zavzela se je za ostro ukrepanje proti "separatistom"."Takoj odpotujem v Doneck," je zapisala na svoji spletni strani. Dejala je, da zavzetje stavb predstavlja neposredno nadaljevanje ruske agresije na Ukrajino in voditelje EU in ZDA pozvala, naj sprejmejo ostrejše ukrepe proti Rusiji.

Avakov pa je ruskega predsednika Vladimirja Putina in odstavljenega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča obtožil, da sta ukazala in plačala nov val separatističnega nasilja na vzhodu države. "Ljudje, ki se zbirajo, niso številčni, so pa zelo agresivni. Brez prelivanja krvi bomo prevzeli nadzor nad položajem. Hkrati pa bodo vsi, ki bodo napadali vladna poslopja, varnostne sile ali druge državljane, deležni zelo čvrstega pristopa," je še zapisal.

Ruski vojak ubil ukrajinskega častnika

Na Krimskem polotoku je ruski vojak ustrelil in ubil častnika ukrajinske mornarice, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Incident naj bi se zgodil včeraj v mestu Novofjodorovka. Drugih podrobnosti ministrstvo ne navaja.

Številni ruski vojaki ob meji z Ukrajino naj bi bili v pripravljenosti

Ameriški veleposlanik pri Organizaciji za varnosti in sodelovanje v Evropi (Ovse) Daniel Baer je dejal, da imajo močne dokaze o tem, da je ob meji z Ukrajino na ruski strani na desettisoče vojakov, ki niso na položajih, značilnih za mirno obdobje. "Rusija bi morala zdaj sprejeti ukrepe za umiritev krize. Prevzeli so glavno vlogo v krizi in obstajajo jasni praktični koraki, s katerimi lahko to umirijo," je povedal in dodal, da bi to lahko storila s pogovori z mednarodno skupnostjo in privolitvijo v prihod opazovalcev, ki bi spremljali vojaške premike.

EU in ZDA zaskrbljeni

Na dogajanje v Ukrajini se je že odzvala Evropska unija. Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton je v Bruslju dejala, da EU "natančno in skrbno" spremlja dogajanje v Ukrajini. "Politične zahteve v Ukrajini morajo biti nenasilne, v skladu z demokratičnimi standardni in pravnim redom," je še dejala. Dodala je, da bodo predsedniške volitve 25. maja dobra priložnost za to.

Ameriški in ruski zunanji minister John Kerry in Sergej Lavrov sta se po telefonu pogovarjala o načrtih za pogovore med ZDA, Rusijo, Ukrajino in EU, ki naj bi jih izvedli v naslednjih desetih dneh. Kerry je ponovil prepričanje ZDA, da ima pri nemirih na vzhodu Ukrajine prste vmes tudi Rusija. Pogovori o točnem času in programu srečanja se bodo nadaljevali, so sporočili iz State Departmenta.

V Moskvi so znova pozvali k federalizaciji Ukrajine in Kijevu sporočili, da ne sme ignorirati "legitimnih zahtev" ljudi na vzhodu države. Ob tem poudarjajo, da morajo oblasti v Kijevu upoštevati legitimne zahteve prebivalcev rusko govorečega vzhoda države in uvesti federalni sistem. Dolgoročna stabilnost Ukrajine ni mogoča "brez izvedbe resnične ustavne reforme", ki bo preko federalizacije zagotovila interese vseh regij, so ocenili na zunanjem ministrstvu v Moskvi. "Prenehajte kazati s prstom na Rusijo in jo kriviti za vse težave današnje Ukrajine," so še poudarili.

ZDA pa so naredile prav to – s prstom pokazale na Rusijo. Tiskovni predstavnik Bele hiše je Putina pozval, naj preneha destabilizirati Ukrajino, in poudaril, da so ZDA pripravljene uvesti dodatne sankcije proti Rusiji, tokrat proti njenemu gospodarstvu, če se bodo razmere še zaostrovale. "Zaskrbljeni smo zaradi zaostrovanja v Ukrajini ta konec tedna. Ocenjujemo jih kot rezultat naraščajočega pritiska Rusije na Ukrajino," je še dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
08. 04. 2014 16.49
-3
Joj, joj, kaksni analitiki pod menoj. Samo se vprasanje casa je, ko se bosta Ljubljana in Kopar proglasila za neodvisni republiki.
DeBill
08. 04. 2014 10.17
+3
In tema je takšna, da jo je treba prej prebrat in to dobro?
DeBill
08. 04. 2014 10.16
+4
Tu pa je seveda še nova rezervna valuta Juan. Rubelj, Juan in Evro pa so precej bolje stoječi kot Dolar in Funt.
DeBill
08. 04. 2014 10.15
+5
Zanimivo, na Wikipediji so podatki o Ukrajini že prirejeni. Govori se o predsednikih, ki niso bili izvoljeni, Krim je del UE, govori se o povezavah, ureditvi. Hm, tale propagandni stroj jih bo fasal da bo joj. Če ne želijo najprej Rusiji vrniti miliard takoj, ko dobi UE sredstva, v bistvu se bodo ta kar prelila na Ruski račun so zahodne obveznice in drugi vrednostni papirji vredne manj kot papir, ki ga uporabiš za brisanje riti. Če bodo tako nadaljevali se zna zgoditi, da se bo začela tudi vojna proti Evru. Zdaj je jasno, zakaj VB ni v tem loncu, oni so pač del eonomije ZDA, ampak vse je izdano ravno po njihovih pavilih in preklic teh bi pomenil finančni kolaps VB.
IQ007
08. 04. 2014 09.51
+7
Rusi ne bojo več poslovali z dolarjem.po novem se bo plačevalo za nafto,plin in ostale dobrine v eurih in rubljih
rissp1
08. 04. 2014 08.33
+7
Aha. Ko v Kijevu protestniki neznanega izvora (med njimi EU politiki, neonavisti, teroristi s krvavimi rokami še iz Kavkaza zasedejo vladne zgradbe in razglasijo "novo vlado", je to "demokratična vlada" ki jo tako ZDA kot EU (tudi Slovenija) takoj prizna kot LEGITIMNO, ko pa zatirani domačini (zatirani ravno s strani te "nove vlade") zasedejo javne zgradbe (s tem da ne najamejo ostrostrelcev, kot so to storili pučisti v Kijevu) , pa so "zločinci" , "ruski plačanci", itd,itd,itd... 24 ur - neodvisni medij..hahaha...
cirenij
08. 04. 2014 07.59
+13
Putin je zadnja in edina barikada pred požrešnimi ameriškimi interesi. Nekdo mora vladat s trdo roko. Kaj pomaga nam, da se prepira vlada, stranke......parlamentarci.....ki samo vlečejo plače. Narod od tega nima nič. Pokregaj pa vladaj! Nekdo bi moral udarit po mizi in reči Bobu..bob!!!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
08. 04. 2014 05.38
+17
kličko poglej kaj si zakuhal!! te je amerika možgane oprala zdaj boš pa ob pol ukraine, kličko prej se razmišlja potem se udari to ni boks!!
asdfghjklqwertz
08. 04. 2014 02.34
-19
Le zagovarjejte putina .... če bi slovenija bila ob meji z rusijo, bi jo putin že pojedel ... bi bila prej na njegovem seznamu kot Krim ... oz. ukrajina ... Dokler EU oz. nato ne bo poslal vojske v ukrajino, tako dolgo bo putin sral po njih ...
asdfghjklqwertz
08. 04. 2014 02.53
-14
Sicer pa ... če je tem rusom v ukrajini tako hudo ... še vedno imajo možnost, da grejo živet v rusijo ... rusija je zelo neposeljena ... vsak si lahko najde svoj miren kotiček ...
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
08. 04. 2014 05.40
+10
hvala bogu da nas bi rusija pojedla bi bli vsaj svobodni slovani zdej smo pa amerišlke ovce zarad takih kot si sam!! zakaj bi rusi iz ukraine hodili v rusijo če je ukraina lahko ruska !!
cirenij
08. 04. 2014 07.51
+5
Ne moreš verjet----------------se vidi, da si anofalbet. Kako naj gre človek, ki si je ustvaril dom in eksistenco živet drugam. Zapusti ti svojo hišo ali stanovanje pa se spokaj. Ne vidiš daloje od svojega povešenega nosu.
dreko123
08. 04. 2014 08.18
-2
protestniki niso rusi ampak so ukrajinci ki so naklonjeni rusiji... če bi bila slovenija pod rusijo bi bilo 1000x boljš kot pa pod fašistično evropo... kaj misliš da smo mi kaj na boljšem? nimamo nobene besede, identitete, suverenosti ali možnosti odločanja... samo molzejo nas in nas pufajo ter diktirajo politiko... do 2016 bomo samo pufe odplačevali šele nato bomo začeli glavnico odplačevat
rissp1
08. 04. 2014 08.37
+4
Seveda, 40 % prebivalcev Ukrajine (toliko je Rusov) naj "se spelje"? Oz. kar 70% prebivalcev Ukrajine (toliko skupaj jih NE podpira novih pučistov)....
IQ007
08. 04. 2014 09.09
+2
DeBill
08. 04. 2014 10.19
-1
Zadnje volitve so dale pučistom okoli 2%. Vsi skrajni desničarji umirajo v nepojasnjenih okoliščinah. Bagra, ki si je prisvojila oblast je nenormalno bogata, izvor premoženja ne morejo dokazat.
asdfghjklqwertz
08. 04. 2014 14.10
+1
Zakaj bi jaz mogel hoditi v avstrijo živet, na primer, če je lahko slovenija avstrijska ... bi še nam lepše šlo, kot pod rusijo ...
gongash
08. 04. 2014 02.12
-4
to se ne bo dobro končalo, krim ok , ostala mesta pa ...wtf???
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
08. 04. 2014 05.40
+4
andro2009
08. 04. 2014 00.24
+12
Vtipkajte v gugl "Right Sector Alexander Muzichko and Dmitry Yarosh - "West's peacuful, protesters" in Ukraine" in poglejte prvi video dolg 6.16 min na jutubi. Vse vam pove.
Pjeva? Tuge
08. 04. 2014 00.20
-11
Jah rusi sedaj delajo isto sranje kot ga je srbija v jugoslaviji
gongash
08. 04. 2014 02.12
-7
acim
08. 04. 2014 06.54
+0
Prvo Rusi se piše z veliko začetnico.Srbija in Jugoslavija tudi.In naprej uživaj v svojem prepričanju.
DeBill
08. 04. 2014 10.20
+1
daj poji raje jedrske elektrarne šraufat, na to se bolje spoznaš
Pjeva? Tuge
08. 04. 2014 15.24
-1
acim opranoglavec z veliko začetnico naslavljam tiste, ki so tega vredni. Ti pač tega nisi videl tako kot ne vidiš za kaj se gre v Ukrajini.
dreko123
08. 04. 2014 00.09
+27
kako se je amerika zopet opekla pri ukrajini... hoteli so vsilit svojo vlado, radikalce in neonaciste, ki so edini proti rusiji... pa so se spet ušteli - večina ukrajine drži z bratsko rusijo in se ne pustijo prevzeti zahodu... najbrž niso računal da bodo slovanske brate težko podjarmili in napumpali proti bratom... najbolje da se s svojimi agencijami, plačanci in politiki spokajo iz ukrajine nazaj v svojo židovsko vodeno ameriko, ker pri slovanih nimajo najmanjše šanse da si jih zopet pokorijo
torkov
07. 04. 2014 23.59
+8
Še ena info: Ban Ki Moon, generalni sekretar OZN, je danes razkril podatek, da Ukrajina po svoji osamosvojitvi ni uredila svojih mej oz. se ni zaregistrirala kot država, tako po vseh zakonih velja za regijo bivše Sovjetske zveze. In ker ni mej, ne more iti za krajo ozemlja, ki ne obstaja oz. je bila aneksija Krima za OZN popolnoma zakonita. To je še ena v vrsti informacij, ki jih zahodni mediji ne bodo objavili :)
DeBill
08. 04. 2014 10.21
+0
in ker je Rusija pravna naslednica SZ gre v bistvu za ruske notranje zadeve!
SamMalPokukam
07. 04. 2014 23.41
-18
dragi moji rusofili, pojma nimate o zgodovini in kaj predstavljajo ti * rusi. Dovolj bo že če vzamete v roke sobotno prilogo in si preberete članek zakaj se je Tito pravočasno odtrgal od rusov, vedel je kaj so, lažnivci ( upam, da poznate še kaj poleg compa, časopis ali knjiga npr= pa lep pozdrav. Saj res v sredo bo deževalo, sigurno so Nato ali pa Američani krivi.....Karamba
Gavrane20
07. 04. 2014 23.44
+7
gongash
08. 04. 2014 02.15
+4
tito je mel jajca boli ga k za stalina in se mu je uprl, jugi je cel svet zavidal
DeBill
08. 04. 2014 10.23
+1
ko je Stalin odletel je Hruščov takoj obiskal Tita. Bilo je dano tudi opravičilo in začel se je nov sklop odnosov. Za Brežnjeva pa je itak znano, da je bil Titifil, med tem ko je Andropov že razmišljal moderno.
torkov
07. 04. 2014 23.23
+9
Preverjene informacije: ker policaji niti nočejo ovirati protestnikov, je nova vlada na Jugovzhod Ukrajine poslala pripadnike Pravega sektorja in približno 150 ameriških vojakov, ki so zaposleni v ameriškem privatnem podjetju, katerega so najeli. Sicer se v Ukrajini že od začetka protestov nahaja okoli 2000 ameriških vojakov, ki delajo za zasebno podjetje, ki je sicer do zdaj izvajalo naloge v Iraku ter v okoliških državah.
Gavrane20
07. 04. 2014 23.35
+5
Placanci pa to .. Mercenaries al kako se ze napise hi hi
dreko123
08. 04. 2014 00.05
+5
Pepermint
07. 04. 2014 23.15
+2
Ukrajina bi bila lahko še naprej samostojna država, če ne bi v zahvalo za rusko pomoč in praktično zastonj plin, Rusiji obrnila hrbta in se orientirala k Nemčiji in ZDA! Američani ki imajo svoje baze vsepovsod po svetu, Rusom tako rekoč trkajo na zadnja vrata. Putin bi se moral lotiti tudi Aljaske, ki je bila nepremišljeno in za drobiž prodana ameriki.
nsiirhilnil
08. 04. 2014 00.26
+2
hondica
07. 04. 2014 23.05
-1
Teroriste je potrebno brez izjeme in milosti prignati pred roko pravice.
bozicki
07. 04. 2014 23.08
+0
Bodo vsi TERORISTI dobil zasluženo kazen ja. Najbolje jo bodo sicer odnesli tisti, ki bodo pristali na psihijatričnem odelku klinike ATOS v Munchenu.
nsiirhilnil
07. 04. 2014 23.19
+11
Res je!! Jest bi začel pri clintonu, condolizzi, bushu, huseinu, bleru, širaku, clintonovi, gejtsu, morganu, rotschildu, janezu, zoranu, itd. Sam kaj k folk ni za? Pa se oproščam še enkrat za moj pravopis, če sem slučj koga od "velikih vodi užalo" i to...
bozicki
07. 04. 2014 22.36
+6
VSAKA OBLAST, KI SE LOTI LJUDI S SILO, BO DOŽIVELA NJIHOVO SODBO!!! Zapomnite si to 24 UR!!!!
nsiirhilnil
07. 04. 2014 22.34
+3
Nej velja voja ljudstva. Je čas, da se reče NE!!! in prav je tako:)
bozicki
07. 04. 2014 22.37
+1