Tujina

FOTO: Protesti se nadaljujejo

Koebenhavn, 13. 12. 2009 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V danski prestolnici, kjer poteka podnebna konferenca, so že drugi dan potekali protesti. Policija je prijela več kot 200 protestnikov, ki zahtevajo odločno ukrepanje proti podnebnim spremembam.

V Koebenhavnu, kjer se predstavniki 194 držav te dni pogajajo o novem globalnem sporazumu za boj proti podnebnim spremembam, je policija danes priprla več kot 200 protestnikov, ki že drugi dan zapored zahtevajo odločno ukrepanje proti podnebnim spremembam.

V danski prestolnici se je na neformalnih pogovorih za zaprtimi vrati danes zbralo 48 ministrov za okolje z vsega sveta. Ministri se srečujejo pod taktirko nekdanje danske ministrice za okolje Connie Hedegaard, ki vodi pogajanja v Koebenhavnu.

Policija je prekinila današnje zborovanje protestnikov, ki za to niso imeli dovoljenja. Protestniki so bili namenjeni proti mestnemu pristanišču, vendar jih je policija ustavila, pri nekaterih pa opravila tudi varnostni pregled, je pojasnil tiskovni predstavnik koebenhavnske policije Steen Munch.

Protesti z nasilnimi izgredi so dansko prestolnico zajeli že v soboto, ko je policija priprla 968 ljudi. Do aretacij v danski prestolnici je prišlo po tem, ko so začeli nekateri zamaskirani protestniki, večinoma mladi, ob robu sicer pretežno mirnih demonstracij metati kamenje in opeke ter razbijati okna.

Večino protestnikov je policija že izpustila, v priporu pa jih je pridržala 13. Trije protestniki, dva Danca in Francoz, bodo morali zaradi spopadov s policijo stopiti pred sodnika. V sobotnih spopadih je bil sicer lažje ranjen policist, je še sporočil Munch.

Policija domneva, da je izgrede namerno izzvala manjša skupina protestnikov, odločno pa je tudi zanikala očitke o uporabi pretirane sile v soboto.

Policija v Koebenhavnu je priprla skoraj 1000 protestnikov.
Policija v Koebenhavnu je priprla skoraj 1000 protestnikov. FOTO: Reuters

Danski parlament je nedavno sprejel sporni zakon, ki daje policiji pravico "preventivnega priprtja" oseb, za katere obstaja utemeljen sum, da bodo kršile zakon. Vse, ki so bili v soboto "preventivno priprti", naj bi sicer v zaporu zadrževali le kakšne štiri ure, medtem ko naj bi tisti, ki so bili aretirani, pred sodnika stopili v 24 urah.

Protesti po vsem svetu

Poleg protesta v Koebenhavnu – na njem se je po navedbah policije zbralo 30.000, po navedbah organizatorjev pa kar 100.000 ljudi – so podobne demonstracije v soboto zvečer potekale v približno 130 večjih mestih po vsem svetu, od Avstralije do Arktike.

Protest v Koebenhavnu-6
Protest v Koebenhavnu-6 FOTO: Reuters

V Washingtonu so protestniki postavili Noetovo barko in skušali na ta način svetovne voditelje opozoriti, da Zemlji grozi katastrofa bibličnih razsežnosti, če ne bodo ukrepali.
Delegatom na podnebni konferenci v Koebenhavnu, ki bo trajala še teden dni, so se sicer ta konec tedna pridružili že tudi prvi ministri za okolje. Zadnjega dne, 18. decembra naj bi se konference po zadnjih podatkih udeležilo kakih 110 svetovnih voditeljev.

'Fantastičen napredek'

Nekdanja danska ministrica za okolje Connie Hedegaard, ki vodi pogajanja v Koebenhavnu, vztraja, da je bil napredek, ki so ga dosegli v prvih šestih dneh pogajanj v primerjavi z minulimi meseci "fantastičen". "Glavni pogovori so se resnično začeli," je dejala, a obenem priznala, da sodelujoče v prihodnjih dneh čaka še veliko dela.

Tudi danski premier Lars Lokke Rasmussen je na danski televiziji dejal, da udeležence do dogovora, ki ga želijo doseči v petek, čaka še "dolga pot". Kot je zatrdil, bodo delo v drugi polovici konference "prestavili v višjo prestavo".

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KLIPAN71
14. 12. 2009 06.43
Se spomnite hipijev iz 60-ih let, kiso se zavzemali za ohranjanje narave? Vsi politiki in gospodarstveniki so se smejali iz njih. Po 50 -ih letih se je izkazalo, da so imeli prav. Čez 50 let bo seveda jasno, da so imeli prav tudi vsi antiglobalisti. Ampak, takrat bo seveda že prepozno, saj nam bodo vmes orkani že 5x odnesli streho.
piss
13. 12. 2009 17.33
mediji so prodani..... filmaska in glasbena industrija- prodana ameriška vlada-prodana vsi ki so na vrhu, o katerih se piše vse dobro in lepo so prodani... vsi tisti ki nočejo bit del satana....jim bodo preko medijev uničevali življenja... in vsi tisti ki bodo protestirali...bodo zaprti pretepeni....itn.
WhoLetTheDogsOut
13. 12. 2009 17.33
Protestniki se čudijo,ker jim je bila kratena pravica do njihovega miroljubnga zborovanja pri katerem so tako mimogrede razbiili nekaj šip in izložb,vendar to je bilo le zato ker se jim 7,2 MLRD USD zdi drobiž za takšno stvar...Saj glede na to, da so protestniki sami mulci,ki verjetno še vsi po vrsti hodijo v ali pa okoli šole in ne plačujejo položnic doma, se še ne zavedajo da bomo vse to z različnimi dodatnimi davki in taksami plačali davkoplačevalci (nekaj že plačujemo).Če so res takšni okoljevarstverniki in jim je toliko za pridobitev več denarnih sredstev,naj bi vsak od njih raje prispeval 1000,-€ ,glede na to da jih je toliko po svetu bi se nabrala še enkratna vsota.
piss
13. 12. 2009 17.29
protestniki že vejo zakaj so tam....in nas je lahko sram da se človeštvo ne zaveda kaj se v resnici dogaja..........vsi verjamejo vse kaj se jim proda....satanistična dela....celi svet je prodan...ti ljudje tam ki protestirajo to vejo..... resnica je 100krat bolj kruta zato se ne piše o njej...samo da bi bogati prišli do svojega cilja na "Demokratičen" način........... če bi vsak drugi po svetu vedel kaj se planira za človeštvo...bi izbruhnil Kaos po vsem svetu....zato pa nam je resnica prikrita....da lahko človeški um kontrolirajo z lažmi..... danes je vse laž kaj vidiš in kaj slišiš..... vsak naj zase raziskuje resnico......
camcboj
13. 12. 2009 15.17
"Policija zanika očitke o uporabi pretirane sile." Zanima me, ali so že kdaj priznali??
sdat
13. 12. 2009 10.45
hahaha kk fajn sedijo :D kr v vrsti. tko ko psi na razstavi. drgač pa ja : "Change the politics, Not the climate"
Leandra
13. 12. 2009 10.31
Tablo Rimokatoliški Odpustek...je 14 Eu DDV Turistična taksa.. bi morali zabiti vsakemu, ki omeni en evro plačila...za kriminal nad naravo..
S.M.P.
13. 12. 2009 10.24
P.s. ta tabla na prvi sliki: "Change the politics, Not the climate", pa kar drži ja :)
S.M.P.
13. 12. 2009 10.23
Kakšni protestniki neki? A mogoče tista neolikana hitlerjeva mladina? Na youtube si poiščite "lord monckton youth" in si oglejte par posnetkov pa bo jasno o čem govorim... Za vas 24ur pa, dajte objavit te posnetke če vas je kaj v hlačah! :-)
BananaPoslanec
13. 12. 2009 09.45
samo pri nas ne...
vzhod
13. 12. 2009 09.25
to je ze samo po sebi logicno da ko policija napade je prekomerna uporaba sile.ker nastradajo tudi tisti ki niso delali izgredov.tak kot na tekmi v celju maribor-interblock ko so tepli vse po vrsti se punce pa se fante ki se je vidlo dani viola ampak piflarcek z ocali ki je pomoje prvic bil na tekmi
nintendo64@email.si
13. 12. 2009 09.17
Ti protestniki so ena navadna razbijaška drhal. Zakaj pa ne mečejo kamenja v svoja okna, v tuja pa lahko?
Samuel Likar
13. 12. 2009 09.16
Kdaj bomo pa mi slovenci kaj pametnega naredili?? NPR. Šli pred parlament in stavkali, še Strojanovi, ki so pred občino spali so dobili zastonj stanovanje, lahko kradejo in delajo kar jih je volja.. mi slovenci pa se ne moremo zbrati in narediti kaj dobrega za nas?...
Dejan Zajebancije
13. 12. 2009 09.11
A ti ljudje se borijo za lepši svet in našo lepšo prihodnost? Zanimiv način so si izbrali... vsega spoštovanja vreden... za vzgled vsem dobro mislečim...