Tujina

FOTO: Protestniki metali barvo in dimne bombe

Rim, 07. 10. 2011 15.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavkajoči šolniki in študenti so zavzeli italijanske ulice. Protesti niso bili povsem mirni: skupina zamaskirancev je na sedež Moody'sa v Milanu zmetala barvo in dimne bombe, z jajci in barvo so napadli tudi Unicredit.

Zaradi varčevalnih ukrepov, ki jih je sprejela italijanska vlada in naj bi prizadeli izobraževalne ustanove, so učitelji začeli splošno stavko.

V 90 mestih po državi so bili zato protesti, ki se jih poleg šolnikov udeležuje tudi več tisoč mladih. Simbolično so se začeli v Rimu z zvonjenjem budilk pred vladno palačo. Oboroženi z budilkami so mladi vladi želeli sporočiti, da je njen čas potekel in da njihova generacija ne želi več izgubljati časa.

Nasprotujejo krčenju sredstev za izobraževanje, ki naj bi ogrožalo delo 130.000 za določen čas zaposlenih učiteljev in hkrati omogočalo postopno razgradnjo javnega šolskega sistema.

Uradno se je stavka začela z manifestacijo pred ministrstvom za izobraževanju v Rimu, ki ga vodi ministrica Maria Stella Gelmini. Levi sindikati, ki so podprli stavko, in opozicija vladi očitajo, da skušajo s krčenjem sredstev okrepiti zasebne izobraževalne ustanove.

Protest se je razširil tudi po spletnih socialnih omrežjih. Na spletni strani, namenjeni zbiranju predlogov za drugačno reformo izobraževalnega sistema, lahko vsi oddajo svoje predloge za izboljšanje sistema.

Mladi opozarjajo tudi na slab položaj, v katerem so se znašli

Nekateri mladi sicer ne protestirajo zgolj zaradi sporne reforme izobraževalnega sistema in krčenja sredstev, ampak tudi zaradi splošnega slabega stanja v državi. Opozarjajo, da je skoraj polovica mladih v začasnih delovnih razmerjih in da jih je skoraj 30 odstotkov brezposelnih.

Množice študentov, ki so pod vihrajočimi zastavami Federacije študentov zasedle trge in ulice večjih italijanskih mest, se nameravajo v soboto pridružiti tudi protestu javnih uslužbencev, šolnikov in raziskovalcev, ki ga organizira največje sindikalno združenje v državi Cgil.

Protesti niso povsem mirni

Protesti ne potekajo povsem mirno. Skupina zamaskiranih mladeničev je na sedež bonitetne agencije Moody's v Milanu zmetala barvo in dimne bombe, z jajci in barvo pa so napadli tudi poslopje največje italijanske banke Unicredit.

V Rimu je prišlo do incidenta med mladimi protestniki in policijo, ko je skupina mladih želela spremeniti prijavljeno smer pohoda proti ministrstvu za izobraževanje. Ko so skušali ubrati drugo pot, so naleteli na blokado policistov, na kar so se odzvali z metanjem petard in dimnih bomb. Po kratkotrajnem sporu s policijo so nadaljevali po predhodno prijavljeni poti povorke.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
08. 10. 2011 13.52
Ne vedo proti čemu se borijo :) Ves denar v obtoku je dolg nekoga, FED denar natiska in pričakuje več povračila (obresti) tega denarja pa enostavno ni. Nujno torej prihaja do finančnih zlomov. Banke in korporacije se odplača z javnim dolgom, ljudstvo se še malo bolj stisne, ker so nevedni, korporacije pa lahko naprej poslujejo, ker so "preveliki, da bi propadli". Dokler imaš hrano v želodcu in film, ki ti odvzame realnost se ne zavedaš, da si moderni suženj korporacij. Ko se bo začelo čiščenje ima že FEMA postavljena taborišča (camps) in pol miljona krst (FEMA COFFINS)
sosed11
08. 10. 2011 09.09
Čas bo da se tudi mi slovenci pobotamo s svojim sosedom in se odpravimo na proteste v Ljubljano. Pokažimo da smo slovenci tudi enotni narod, čeprav se tega že dolgo ne kaže. Posameznik ne more spremeniti sistema, skupaj ga pa lahko. Stopimo skupaj in izboljšajmoživljenske razmere za sebe in druge!!!
nikhrast
07. 10. 2011 22.47
Seveda, spet revolucija, potem pa življenje na račun drugih; saj smo že šli skozi to, 50 let komunizma. Porka flek, ta stari imate slab spomin, ta mladi pa ne veste tega.
bobocat
07. 10. 2011 21.13
Grim_reaper 07.10.2011, 20:32 Če se Evropa ni naučila, kakšno sranje je vojna, pa naj se iztrebi! Žal vojna gospodom predstavlja najbolj elegantno rešitev vsega tistega, kar nas tare: pokojninskega sistema, zasičenosti trga, brezposlenosti, multikulturalizma, moralne dekadence itd. Elite raje pošljejo milijone umirat na bojišča, kakor da bi se odpovedale delu svojega profita oz. zaslužka. Zadeve, Evropa so resne, ni kaj dodati. Vendar bi v Evropi morali bolj enotno vsi politiki drzav znotraj EU ugotoviti, da se kapitalizem po meri Amerike v Evropi ne more usidrati. Edini logicni in miroljubni izhod oz trenutne krize, je vsesplošni vsaj delni odpis dolgov in začasno zamrznenje valutnih razmerij....
vrbe
07. 10. 2011 21.00
haha škoda da v sloveniji se to nebo nikoli zgodilo, pri nas bojo pripelali šleper piva pa bojo protesniki ko ga bojo spili pozabli zakaj so šli štrajkat :S
yarrick
07. 10. 2011 20.32
bobocat 07.10.2011, 17:29 a veš v čem je problem revolucij? NIKOLI ampak res NIKOLI niso prinesle drastičnega izboljšanja bivalnih/življenskih pogojev za rajo.Oblast se je zamenjala, en čas delala v prid ljudstva potem pa znova zapavala v stare vode pohlepa in izkoriščanja ter terorja. Niti prejšnje niti ta ne bodo prinesle nič boljšega, kvečjemu slabo.Pa ne me vzeti sedaj kot da sem ANTI revolucionar ali kaj podobnega, zgolj gledam na zadevo bolj celotno in iščem primerjave v zgodovini.Poleg tega jep a to moje OSEBNO mnenje ;). Pa mislim, da ne bo treba let da bo narodu prekipelo.Dovolj je da se nemci odločijo vpeljati nazaj nemško marko, pa bo evropa GORELA, politiki pa bežali kot podgane iz potapljajoče se ladje.
winfried
07. 10. 2011 18.27
Tako je se osem dni in revolucija v slo...
Svobodni
07. 10. 2011 18.21
Kot sem že velikokrat omenil, se bo zgodilo vstaja narodov.
upornik_007
07. 10. 2011 17.44
živela revolucija
bobocat
07. 10. 2011 17.29
Me zanima, koliko časa bodo zadeve tekle takole. Mislim, da bo narod iz jeze in obupa čez nekaj let potolkel vse sedanje vidne politike in gospodarstvenike.Ljudstvo ima dovolj da nas kapitalisti teptajo !! SLEDI UPOR Z REVOLUCIJO Živela Revolucija! Tisti, ki so zakuhal krizo, sedaj narodu pamet solijo...
artifakt
07. 10. 2011 17.11
najs! ...še 8 dni!