Tujina

FOTO: Protesti se nadaljujejo: Mi smo ljudje

St. Louis, 11. 10. 2014 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ameriškem St. Louisu ni miru. Protestniki opozarjajo, da so tarča policijskega nasilja. Zahtevajo preiskavo primerov, ko so policisti streljali na domnevno neoborožene ljudi. Opozarjajo, da so ljudje in da imajo pravice.

V ameriškem St. Louisu se nadaljujejo protesti. Tamkajšnji prebivalci opozarjajo, da so tarča policijske brutalnosti in zahtevajo, da se do njih obnašajo korektno. Oblasti pozivajo, naj preučijo vse zadnje primere policijskega nasilja in naj zakonsko ukrepajo proti tistim policistom, ki so prekoračili svoja pooblastila.

V sredo je namreč pod policijskimi streli umrl 18-letni Vonderrit Myers Jr.. Primer spominja na smrt Michaela Browna avgusta, zaradi katere je v predmestju St. Louisa Ferguson izbruhnilo hudo nasilje. Tudi tokrat je pod streli belega policista umrl temnopolti najstnik, vendar pa je bil za razliko od Browna Vonderrit Myers oborožen s pištolo iz katere je na neidentificiranega 32-letnega policista izstrelil tri naboje, nakar se mu je pištola zataknila. Policist je proti najstniku izstrelil 17 nabojev, od katerih jih je nekaj zadelo cilj. Vodja policije v St. Louisu Sam Dotson je povedal, da je bil policist v sredo zvečer oblečen v uniformo, vendar ni bil v službi, temveč je opravljal honorarno varnostno službo na območju botaničnega vrta v mestu. Opazil je tri temnopolte najstnike in obrnil vozilo, da jih zasliši, kaj delajo tam, nakar so fantje začeli bežati. Myersa je ujel in se z njim zapletel v pretep. Fant naj bi potem pobegnil na hribček in z njega začel streljati v policista.

Protest v St. Louisu
Protest v St. Louisu FOTO: Reuters

Obstaja še ena različica zgodbe

Prebivalci policijski verziji zgodbe ne verjamejo. Pokojnikova mama Syreeta Myers je zatrdila, da policisti lažejo in da njen sin ni imel pri sebi nič drugega kot sendvič. Temnopolti voditelji sprašujejo, zakaj je policist nadlegoval mladeniče, ki so šli svojo pot, in zahtevajo preiskavo s strani pravosodnega ministrstva ZDA ter imenovanje posebnega preiskovalnega odbora.

Da naj bi imel mladenič v rokah le sendvič, naj bi potrjeval tudi posnetek nadzorne kamere v trgovini, ki jo je Myers tik pred smrtjo obiskal. Na posnetku se vidi, kako Myers v družbi prijateljev kupi sendvič in ni znakov, da bi bil oborožen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

asdfghjklqwertz
12. 10. 2014 04.11
+2
Kaj američanom ni jasno? Oni, sami so tisti glavni in največji krivci, zaradi katerih je policija taka do njih. Pri nas se po večini spodobno obnašamo do policisto, ne rabijo nositi neprebojnih jopičev, skoraj nikoli noben ne strelja na njih itd, torej sploh nimajo razloga pri nas policisti, da bi že ob manjšem sumu potegnili pištolo ven. Malo pa si mislim, da ti črnci zdaj že malo izkoriščajo tisti prejšnji incident, oz dva incidenta, zdaj vedo, da jih bodo sodržavljani ščitili že ob najmanjšem incidentu, zato bodo še nalašč malo naredili večjo sceno.
majorb
11. 10. 2014 18.48
-4
čas je da civilisti vzamejo pravico v svoje roke in pokažejo kdo so
asdfghjklqwertz
12. 10. 2014 04.17
-1
Če to naredijo pri nas, je slovenija druga amerika, ker pri nas je stanje bolj porazno, kot v ZDA. Ker prvo imamo kar veliko g*****i (da se sam cenzuriram) v parlametnu, ki bi jih bilo treba s silo izseliti iz države, pol veliko privatnikov, ki na veliko izkoriščajo in nategujejo delavce, pol veliko ostalih lopovov, pol veliko sovražnikov ... še dobro, da imamo policijo. Če v ameriki navadni prebivalci prevzamejo nadzor, bo pravi Wild West, cajtingi pa ne bodo folgali pisati o umorih in strelskih pohodih.
AlternativeFacts
11. 10. 2014 17.31
+3
Tam že dolgo niso več ljudje, ampak samo številke na papirju, oziroma človeški vir...pa dobro jutro, tudi EU ni daleč od tega...
asdfghjklqwertz
12. 10. 2014 04.19
+2
A kaj pa si ti za naše politike? Številka, ali te vsi tam poznajo kot največjega mafijoza, ki jim delaš dobiček? V vsaki državi si samo številka. Če te danes teroristi ugrabijo, te bo naša država pustila, da te obglavijo. En prebivalec manj, kaj pa to takega, pa še najmanjši strošek bo s tem mela.
nikhrast
11. 10. 2014 16.51
+0
Se kdo vpraša zakaj je toliko problemov ravno s črno populacijo, s Kitajci, Korejci, Vietnamci, pa tudi z Latinos ni problemov. Evropejci smo se takoj prilagodili življenju v Severni Ameriki, sposobni, brihtni, pridni... smo, isto z Azijci.
AlternativeFacts
11. 10. 2014 17.31
+0
dannyer
11. 10. 2014 18.15
+1
hopla čisto prav je povedal naj več problemov delajo tp in latinoti celo po eu imamo probleme prav z tp saj so nasilni agresivni in to naj bi bilo dovoljeno če pa opozoriš si pa rasist . poglej prav taki kot si ti so krivi za zločine . ker jih podpiraš imaš ti umazane roke s krvjo
AlternativeFacts
11. 10. 2014 18.21
-1
dany@ A bla bla bla...najprej jih ožigosaš da so leni, neumni potem pa od njih pričakuješ, da te bodo spoštovali in bodo do tebe prijazni? Ja s katerega planeta si pa ti na glavo padu...sicer pa spet voham rasistka....
dannyer
11. 10. 2014 20.20
+2
obistvo si to ti tisti ki podpira napade na svoje je ponavadi rasistka . drugače si pa spet same izgovore dajal .
AlternativeFacts
11. 10. 2014 20.35
-1
dany@ bluziš kot najbolj zafrustruiran blues-ist...nič jaz ne podpiram, samo za razliko od tvoje nečimrnosti, razumem zakaj je tako kot je....in sedaj se pa že ornk duha rasitični pzdec....
dannyer
11. 10. 2014 21.24
+1
lepo da se opišeš kot rasitični pzd..... očitno ne razumeš ker če bi preverjal razmere podatke ter izgovore tej skupine bi ti bilo jasno . po naravi so bolj nasilni ,. ti pa jih zagovarjaš . če bi bil to demokratični medij biti par rasističnih primerov napadov nad evropejce napisal ki so se končali z okrutnostjo največjega izvora . sodišča iz velike britanije , kanade ,zda,francija, nemčije, švedske. okrutni primeri ki v javnost ne pridejo . ena iz med preživelih žrtev s katero sem trenutno pogovarjam pravi da si nehuman človek brez čustev morale .itd.
dannyer
11. 10. 2014 21.58
+2
lepa prijazna Švedinja je . živi v Stockholmu . zaradi poškodb otrok nebo mogla imeti .
AlternativeFacts
11. 10. 2014 23.59
-1
dany@ Greva drugače..ko v zda najdejo mrtvo osebo je prvo kar spacajo skupaj to, da je 90% kriv črnc, potem če ne najdejo primernega kandidata, poskusijo na latinosih, če še tam ni uspeha so na vrsti azijati in na koncu, ko res ni več drugih opcij pomislijo na belca..to so dejstva. Drugo kar ti "pametni" spregledaš je, da v zda še danes obstaja KKK, sedaj samo navrži da so to simpatizerji temnopoltih, da ZDA gradi na južni meji zid, ker obožujejo latinose....Ker si že pri Švedih, si ti kdaj bil na Švedskem, ali Danskem? Saj imajo na vzven lepo družbo, ampak v samem jedru so pa zelo nacionalistično usmerjeni, biti pri njih tujec pomeni eno samo žalost od življenja ker te načrtno degradirajo v 2 razrednega državljana, ki se mora non-stop dokazovati da je vreden biti del njih, no edino, če jim prinašaš "višjo dodano vrednost", beri denar, potem si pa povsem enakopravni član družbe...Recimo Danci imajo kampe, kjer stacionirajo te tujce in ti tujci nimajo direktnega stika z državljani..pojdi kdaj po svetu, ne meni bučke in svoja rasistična stališča prodajat'...
dannyer
12. 10. 2014 12.49
+3
z razliko od tebe sem bil v tujini in to večkrat. ti imaš svoje rasistične poglede z pravljicami če pogledaš zda največ kriminala na leto izvedejo tp , latinoti , belci in nato ljudje iz azije ter indijanci . to so dejstva in ne pravljice . ti sploh očitno neveš kaj se dogaja v zda jaz vem poglej si nizozemsko 75% vseh zločinov kdo jih dela . na danskem zanimivo je odstotek večji na švedskem tvori prav tako okoli 90% od 1990 do 2012 je na švedskem kriminal naraste za 400 % to so uradne podatke levih vlad ki to podpirajo in ne neki kvazih desnih ali skrajnih skupin. da ne omenim francije , nemčije, britanije, kdo privalduje po stopnji nasilja kdo se ne prilagaja kdo ustrahuje kdo ima rasistične izpade z pozivi kdoo . ti pa prodaji svoje ne zrele bučke saj očitno sediš za 4 stenami ter si zatiskaš oči
dannyer
12. 10. 2014 18.36
+3
drugič statistični podatki niso rasizem .vsaj kaj je rasizem se nauči .očitno konoplja res škodi še en dokaz
jenihvetes
11. 10. 2014 14.22
+10
evo vam, to so vam prodajali leta 91 pod pretvezo "demokracija,svoboda ipd.", v jugi je bilo nasilje pač usmerjeno zgolj proti oporečnikom, tukaj pa proti vsakomur preprosto ker si na napačnem kraju ob napačnem času oz. ker ne izgledaš bogat in vpliven. Hvala Kučan, hvala Janša, dobro sta nas nadrajsala...
frako
11. 10. 2014 13.32
+0
Ja no gli hpar dni nazaj je polcaj u ameriki knockouteral mulca ker je kadil cigaret izgovor da je mislu da je bla marihuana, mulc roke ne more premikat pa ma probleme s spominom no sam še zmer bolš kot pa standardna polcijska praksa tm streljaj prvo pa bomo že pol pogruntal za kaj se je šlo.
dannyer
11. 10. 2014 13.16
+2
danes je očitno greh biti ponosen , delaven priden razgledan ,iznajdljiv bolje je biti len agresiven pretepaški , z izgovora mi. to namreč deluje za to skupino tp . lepo . sramota toliko o enakosti ter 3 meril .
dannyer
11. 10. 2014 13.18
+3
po obnašanju pa dvomim da sodijo v skupino . če preberemo na sliki kaj ima en napisano . to bodo pa mogli dokazati z obnašanjem
dannyer
11. 10. 2014 13.09
+1
1976-2011 je v zda zaradi streljanja umrlo 280,000 ljudi ot tega okoli 20,000 drugih . terr 260,000 TP od tega kar absolutno večina med seboj ??? kaj ti to pove .???
provokatorr
11. 10. 2014 12.11
+3
temnopolti so v ZDA ljudje samo dvakrat na štiri leta. na dan lokalnih volitev in na dan predsedniških volitev.
Leonardo09
11. 10. 2014 12.25
+0
dannyer
11. 10. 2014 13.05
+4
med tem ko so daleč najbolj nasilni takoj za njimi pa hispanci ? imajo 40 oz skupaj kar 90 političnih organizacij in privilegije da ne govorim o štipendijah . ko so 4 tp naredili nad fantom in punsko leta 2007 pa ni nihče protestiral . gre za en naj hujših zločinov v mukah . pa 24 ur še toliko moral ni imel da bi to predvajal ne mi o teh pravljicah kako so bogi itd. sigurno ni bil nedolžen mediji pa kot vedno delajo cirkus tako kot za primer trevon zimmerman ko so kazali sliko 12 letnika ki to ni bil .bil je 17 mišičast treniral je borilne veščine . bil je suspendiran zaradi kraje preprodaje drog , pretepanja itd . škodo ki so jo mediji naredili ????? je pa velika odgovarjal pa ni nihče .
Samson80
11. 10. 2014 13.05
-2
pred volitvam jih pa še kakšne 20% zbrišejo iz registra volivcev
dannyer
11. 10. 2014 13.12
+3
po nasilju so belci res manjšina prav tako o krutosti . tolpe so tam in ki delajo ogromno škode . koliko nedolžnih ljudi in policistov umre zaradi tega uff. imajo pa same izgovore kako se jim ne da učiti ter delati . rajši preprodajajo ter se pretepajo .
dannyer
11. 10. 2014 13.13
+2
med tem ko si belci ne upajo protestirati zaradi njihovega uničevanja ter nasilja sa bi jih označili za rasiste oni pa se javno izražajo o grozotah pa jih nihče ne opozori . pač lahko delajo kar hočejo .
Začni Živeti
11. 10. 2014 11.54
+3
Mi smo ljudje, ok! Oni so pa reptili, ki Vas bodo popolnoma zmanipulirali in uničili, če se ne boste konkretno uprli oz spremenili način življenja! Njim se J E B E za nas! Važno da povročajo kaos in nam vlivajo strah v kosti.....
BioKokos
12. 10. 2014 08.10
+0
CucurbitaPepo
11. 10. 2014 10.50
+11
Tudi pri nas policaji policaji preverjajo skupine belopoltih najstnikov ki pijančujejo po mestih. Vendar se redko zgodi da belec ponori z pištolo v roki ;)
Samson80
11. 10. 2014 13.03
+4
če bi v ameriki naredili to kar se je pri nas ko so metali granitne kocke v policaje in če bi pri njih metali kocke v Senat - kaj misliš da bi se zgodilo, nočem niti pomislit :(
Skopušnik Janez
11. 10. 2014 10.12
+14
V ameriki imajo KKK v sloveniji pa SDS.
rogerrabbit
11. 10. 2014 10.43
+12
Ja... sam s to razliko, da je KKK nastrojen proti temnopoltim... SDS pa ''motijo'' nekdanji komunisti ( oni jih seveda vidijo v vsakem ki se ne strinja z njimi)... :P
dannyer
11. 10. 2014 13.07
+4
kkk je bila politična organizacija prvotno se je zavzemala za to kar se danes zavzemajo organizacije ki so v lasti judov , afričanov hispancev, azicev , kkk uradno ne obstaja več obstajajo pa skupine ki si kličejo kkk .
nikhrast
11. 10. 2014 16.43
-1