Tujina

FOTO in VIDEO: Kate in William novega princa pokazala svetu: Še vedno nisva izbrala imena

London, 23. 07. 2013 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kate Middleton in princ William sta svojega sina pokazala svetu. Pred bolnišnico sta prijazno odgovorila na nekaj novinarskih vprašanj, nato pa je princ William svojo soprogo in sina odpeljal domov.

Potem ko je vojvodinja Catherine, soproga princa Williama, včeraj rodila fantka, je danes zvečer zapustila bolnišnico. Mlado družino so pred bolnišnico St. Mary's pričakali številni novinarji, fotografi in snemalci. Kate je pri odhodu iz bolnišnice držala fantka v naročju, nato pa ga je dala soprogu. Podoba kraljeve družine je s pomočjo televizij in družbenih omrežij v nekaj sekundah obkrožila svet. Kate in William sta bila potrpežljiva, odgovorila pa sta tudi na nekaj novinarskih vprašanj.

"Močna pljuča ima. Velik fant je," je o sinu, ki je ob rojstvu tehtal 3,8 kilograma, dejal princ William. "Še vedno nisva izbrala imena," je dodal. Kate pa je povedala: "To je zelo čustveno, gre za zelo poseben čas." Glede na to, da so novinarji toliko časa čakali pred bolnišnico, se je William pošalil, da bo sina, ko bo starejši, spomnil na njegovo zamujanje.

Kate je pojasnila, da je prvo pleničko zamenjal William. Ko so novinarji Williama povprašali o dojenčkovem videzu, je dejal, da je na srečo podoben Kate. Ta pa je odgovorila: "Ne, ne ne, ne vem, če je to res."

Princ je bil očitno dobre volje, saj se je pošalil: "Hvala bogu ima otrok več las kot jaz."

Nato sta se Kate in William za kratek čas vrnila nazaj v bolnišnico. Čez nekaj minut pa se je mlada družina že odpravila domov. Princ William je namreč sina in soprogo z avtomobilom sam odpeljal domov.

Kate in William pokazala sina - 3
Kate in William pokazala sina - 3 FOTO: Reuters

Na rojstvo čakali več ur

Napetost je včeraj začela rasti, ko so Kate v zgodnjih jutranjih urah pripeljali v bolnišnico, saj je začela rojevati. Sina je rodila ob 17.24 po našem času, a novico o rojstvu novega prestolonaslednika so javnosti sporočili šele v večernih urah. William je namreč želel preživeti nekaj časa sam s svojo soprogo in sinom, preden bi novica obkrožila svet. Nato je dal zeleno luč in tako so bili o rojstvu obveščeni ožji družinski člani, nato pa še svetovna javnost.

Danes je družina v bolnišnici začela sprejemati obiske. V bolnišnico sta v popoldanskih urah prišla Katina starša Carole in Michael Middleton. S svojim vnukom sta se družila približno eno uro, nato pa sta iz bolnišnice prišla vidno srečna. Novinarjem sta povedala, da se vsi dobro počutijo, Carole pa je dodala, da je bilo "prvo crkljanje čudovito". Svojega vnuka je Carole opisala kot "prelepega". Na vprašanje, ali so ji povedali, kako je otroku ime, je Carole odgovorila: "Nikakor ne."

Po odhodu zakoncev Middleton sta v bolnišnico prišla princ Charles in njegova soproga Camilla. Princ Charles je ob prihodu novinarje pred bolnišnico šaljivo vprašal: "Ali že dolgo čakate?" Obisk je bil zelo kratek, ob odhodu pa je Charles dejal, da je vnuk čudovit. Na vprašanje, ali je vse v redu, je odgovoril: "Počakajte, videli boste čez kakšno minuto."

Princ Charles in njegova soproga Camilla ob prihodu v bolnišnico
Princ Charles in njegova soproga Camilla ob prihodu v bolnišnico FOTO: Reuters

Navdušenje na ulicah, v parlamentu in na dvoru

Včerajšnje naznanilo, da se je kraljevi otrok rodil, je večtisočglavo množico na britanskih ulicah spravilo v evforijo. Ponoči se je v Veliki Britaniji pelo in plesalo, številne javne stavbe so dobile modro svetlobno preobleko v čast novorojenemu prestolonasledniku.

Danes pa so rojstvo obeležili s topovskimi salvami. V Green Parku je tako počilo 41-krat, pri znamenitem Tower of London pa 62-krat

Novorojeni kraljevi otrok še nima imena, bo pa nosil naziv princ Cambriški.

Javnost nestrpno pričakuje objavo otrokovega imena, ki so mu nekateri britanski mediji ljubkovalno nadeli začasno ime Princ X. O tem so celo stavili, tisti, katerih napoved bo pravilna, pa naj bi pobrali na tisoče funtov. "Mislim, da bo Edward. Delujeta kot tradicionalen par in dvomim, da se bosta izneverila tradiciji," je dejal eden od tistih, ki so nestrpno čakali pred porodnišnico. Na stavnicah sicer najbolje kaže imenoma George in James. 

Britanski časopisi so naslovnice današnjih izdaj posvetili rojstvu prestolonaslednika.
Britanski časopisi so naslovnice današnjih izdaj posvetili rojstvu prestolonaslednika. FOTO: Reuters
Čestitko je v London poslal tudi slovenski predsednik Borut Pahor. "V izjemno čast mi je, da lahko vajinima kraljevima visokostma ob rojstvu sina princa v imenu slovenskega naroda in v svojem imenu iskreno čestitam. Ta čudoviti dogodek je v vajino življenje prinesel novo luč, Združenemu kraljestvu nov zagon in veselje slovenskim državljanom ter ljudem po vsem svetu. Naj ta mali čudež napolni vajini srci s srečo, vnaša radost v vajino starševstvo in poglobi vajino ljubezen," je zapisal.

Čestitke sicer prihajajo z vsega sveta, osebje Clarence Housea pa je tistim, ki želijo izreči dobre želje, omogočilo celo, da pošljejo elektronsko voščilo. Med prvimi je paru čestital britanski premier David Cameron, na Twitterju se je oglasil ameriški predsednik Barack Obama, nato pa se je vsul plaz čestitk iz sveta politike, zabave in iz sveta "navadnih Zemljanov". Navdušeni so tudi mediji. Britanski The Sun se je za danes preimenoval kar v The Son (sin).

Med tujimi državniki, ki so v Veliko Britanijo že poslali čestitke, so sicer tudi avstralski premier Kevin Rudd, francoski predsednik Francoise Hollande in njegova življenjska sopotnica Valerie Trieweiler, ruski predsednik Vladimir Putin, izraelski premier in predsednik Benjamin Netanjahu in Šimon Peres, novozelandski premier John Key, kanadski premier Stephen Harper, japonski premier Šinzo Abe, singapurski premier Li Hsien Long, na novico o rojstvu pa se je s čestitko odzval celo Iran, ki je z Veliko Britanijo v sporu zaradi jedrskega programa.

Za trgovce je rojstvo prestolonaslednika odlična priložnost za zaslužek.
Za trgovce je rojstvo prestolonaslednika odlična priložnost za zaslužek. FOTO: Reuters

Trgovci si manejo roke

Kraljevi otrok sicer ni razveselil le družine, ampak tudi trgovce. Potrošniki naj bi bili nad novim članom kraljeve družine namreč tako navdušeni, da bo to močno vplivalo na podatke o potrošnji v prihodnjih nekaj tednih.

Po raziskavi trgovcev naj bi Britanci za artikle, povezane s kraljevim otrokom, porabili več kot 350 milijonov evrov, kar je še več, kot so zapravili ob poroki Williama in Kate, ko se je v žepe trgovcev steklo približno 200 milijonov evrov.

Trgovci na račun otroka služijo že vse od objave nosečnosti, v promet gredo tako lončki, krožniki in drugi predmeti kot tudi slaščice, ki naj bi jih navdihnil otrok.

Še posebej zanimive poteze so se domislili v londonskem hotelu Marriott, kjer lahko mladi starši z otrokom za okoli 13.000 evrov, tri noči bivajo v apartmaju, ki so ga menda opremili "z mislijo na kraljevega otroka".

Direktorica britanske trgovinske zbornice sicer dodaja, da na prodajne rezultate ne vpliva le prodaja predmetov, povezanih z otrokom. "Takšen dogodek ljudi spravi v dobro voljo, dobrovoljni kupci pa na splošno zapravijo več," je dejala.

Kate Middleton - 6
Kate Middleton - 6 FOTO: Reuters

Stresna nosečnost

Kate in William sta nosečnost uradno naznanila zelo zgodaj, v to sta bila primorana, ker so vojvodinjo hospitalizirali zaradi hudih slabosti.

Poleg slabega počutja je k stresu ob začetku nosečnosti dodala še neposrečena potegavščina avstralskih radijskih voditeljev, ki se je končala s samomorom medicinske sestre, ki je voditeljema, ki sta se pretvarjala, da kličeta iz palače, razkrila preveč podrobnosti o počutju vojvodinje

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (828)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jaka Planinc
24. 07. 2013 18.03
-7
Bog je ROJEVANJE NADGRADIL Z ORGAZMOM. POROD,TO JE ZA PORODNICO VRHUNEC ORGAZMA. TODA DOHTARJI SO VSE SKUPAJ TRANSFORMIRALI V BOLEČINE, V KAR PA ŽENSKE VERJAMEJO,KAR SEVEDA VPLIVA NA PSIHIČNO STANJE PORODNICE IN SE PORODA BOJIJO. ČE BI JIM SPOROČILI DA JE TO ORGAZEM,DA NAJ GA ISKORISTIJO V POLNI MERI, UŽIVAJO IN UŽIJEJO,KER JE POROD IN POVZROČI MOČNEJŠI ORGAZEM,KOT PA GA POVZROČI DEDCEV PENIS-OTEPAČ.
9searn
24. 07. 2013 23.38
+5
To lahko izjavi samo kak egocentričen moški, ki na svojo srečo nikdar ne bo izkusil poroda, pri katerem, žal, kljub čudoviti in enkratni izkušnji, vseeno JE prisotna bolečina.
Saloreich
24. 07. 2013 16.36
+0
A prdnil je že? Sam vprašam, pa to... Bi se lahko mal razpisali..
levi jošk
24. 07. 2013 10.51
+0
upam da bo dobil tako pravo angleško ime..tipa Sanjeev Mohamad Cambridge....
Strelec74
24. 07. 2013 10.33
+0
Mislim kaka patetika
kratko in jasno
24. 07. 2013 09.43
+27
v bistvu se mi Kate smili, tiste ženske, ki so že rodile vedo in razumejo zakaj.... ženska je kar nekaj ur rojevala, je zmatrana in ranljiva, rabi počitek in mir.... morda je tudi kaj "rezana in strgana" "spodaj" pa že mora biti vsa našminkana, lepa in urejena pred množico norcev, ki so kampirali pred porodnišnico. Noro.
CtrlDelete
24. 07. 2013 10.25
+0
Je pa vseeno fajn biti preskrbljen....crklan itd
levi jošk
24. 07. 2013 10.52
-2
bo vrgla uč na stanje tekočega računa pa bo boljše..brez skrbi...
biggbrader
24. 07. 2013 09.41
+1
Tine naj bo; ti ne to, ti ne ono, ti ne smeš tega, ti ne moreš med ljudi,...
biggbrader
24. 07. 2013 09.29
+25
Kate mi je všeč, ker deluje kljub preseravanju tastare, dokaj naravno in spontano.
moj i
24. 07. 2013 09.25
+2
Čestitke mladi družinici in veliko veselja z malim princem, čeprav mi nekako ne gre ta kraljeva družina v današno obdobje, nekak mi ne pade, pa vendar Angleži in še kdo pač imajo veselje, drugi pač na ta račun bogovsko žive. Mi pa oprostitev dakov kralj. družine nekako še manj pade v teh težkih časih, no oni so oproščeni, naši vladarji pa sami poskrbe, da jim ni treba kaj plačati, vrniti in da imajo toliko kot jim srče poželi pa lep dan
biggbrader
24. 07. 2013 09.32
+3
Če si poslušal (a) sinočnje "Odmeve", si lahko zasledil, da je kraljeva družina brend - blagovna znamka (kot pri nas Tina Maze), kateri nosi ogromno denarja angležem; in to po celem svetu.
VirusSlo
24. 07. 2013 09.39
Ne vem zakaj bi plačevali davke, če so pa iz davkov plačani. To je pač neka druga tradicija, če jo hočejo imet, naj jo pač imajo. Mene ne stanejo nič.
Eva Gruden 1
24. 07. 2013 15.02
služijo pa na njih take denarce da glava boli :)
pakajje
24. 07. 2013 09.24
+11
Slovenci smo res čuden narod. Nevoščljiv in privoščljiv. Zato pa nam gre tudi tako slabo. Britanci se ne zgražajo, da dvor živi na njihov račun, ampak se veselijo z njimi ob srečnih dogodkih. Verjetno bi tudi nam šlo bolje s takšnim razmišljanjem. Pa dajte to no ljudje vzet takšne novice v dobro, ne pa sami slabi nevoščljivi komentarji. Bi bilo res boljše, da je danes namesto te novice gor spet, kako nam je neki Jankovič pokradel denar? Saj vse to nam novinarji servirajo, da smo slabe volje, zgodi se pa tako ali tako nič.
biggbrader
24. 07. 2013 09.35
+4
Angleži bi Jankovića že zdavnaj vzeli s seboj, na lov na lisice,...
Eva Gruden 1
24. 07. 2013 15.02
ja ker vedo kolko ta družina tudi prinese denarja v blagajno že samo zato ker je...
d_dejan
24. 07. 2013 09.22
+11
iiiiii kok so luštkani :D se vidi da so srečna familija :D
POPUŠI MI, pa to ...
24. 07. 2013 09.17
+0
Tole pa ni fer, pa to ... v Burkini Fasso so pa po 90 evričev, pa to ...
Proletarci Vseh Dežel
24. 07. 2013 08.58
-3
Kaj sta sta ga starša ze previla sama? A je mali že podrl kupčka? Kolko krat ga je že podojila? Nič še niste o tem napisali. Ne vem kako ste lahko tako malomarni.
tina202
24. 07. 2013 09.04
+1
sei bojo v naslednjem članku, ne mrjo use u enmu napipisat
JLA01
24. 07. 2013 08.54
+13
Največja ironija pri vsem tem pa je da imena otroku ne bo mogla izbrati mati sama.
de?va1
24. 07. 2013 09.17
+1
sej niti nisem brala, a res al kaj, a drugi ga bodo zbral....oježešmarija
JLA01
24. 07. 2013 08.53
+9
Ko se otrok rodi v kliničnem centru pop-tv o tem ne poroča, ko pa se je rodil v kraljevi družini pa so spali pred vrati nekaj dni, samo da so lahko o tem poročali. WHO GIVES THE ****
buhtl5
24. 07. 2013 08.49
+19
Big deal... Prave zvezde so brezposelni in tisti z nizkimi dohodki, ki se odločijo za otroka in ga uspešno vzgojijo ter spravijo do kruha.
hoco
24. 07. 2013 08.42
+6
Mediji! Pa kaj vam je! Že presedate s tem sranjem. A je to edini otrok, ki se je rodil al kaj?
Luna Mesec 1
24. 07. 2013 08.39
+23
Tako dobro mi je videti srečo na njunem obrazu, kot pri vseh starših, ki dobijo novorojenca
Saloreich
24. 07. 2013 08.37
+8
Kot, da bi slavili konec vojne.
biggbrader
24. 07. 2013 10.36
+2
Saloreich
24. 07. 2013 08.34
+9
Zakaj hudiča je ta novica tako pomembna, že 3 tedne preden je rodila pa zdaj, ko je rodila, pa kako mu bo ime, pa kako bo odraščal, kaj bo jedel, kako se počuti... Sploh za nas?! Čisti angleški dolgčas!
cirenij
24. 07. 2013 08.46
+4
Beda od bede. Ko bo pa hotel odletet iz tega utesnjenega in lažnega življenja kot Diana, bo šele problem.
zakonik
24. 07. 2013 08.33
+11
Ime,ime... lahko bi bil Janez! :)
cirenij
24. 07. 2013 08.46
+4