Tujina

FOTO: Pred 10 leti se je poslovil, njegova karizma pa ostaja

Ljubljana, 02. 04. 2015 06.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mineva deset let od smrti najbolj priljubljenega papeža Janeza Pavla II., ki je pomembno zaznamoval Cerkev v 20. stoletju. Karizmatični papež je bil lani povzdignjen v svetnika, njegova priljubljenost pa je še vedno neverjetna - tako med verniki, kot neverniki.

"Pustite me, da odidem v Očetovo hišo," so zadnje besede, ki naj bi jih pred smrtjo izgovoril Poljak Karol Wojtyla. Umrl je 2. aprila 2005, ob 21. uri in 37 minut, star 84 let. Zadnja leta življenja je bil slabega zdravja in pod neprestanim zdravniškim nadzorom, umrl pa je zaradi zastoja srca.

Ko se je Janezu Pavlu II. bližala zadnja ura, se je na trg sv. Petra začela zgrinjati množica vernikov, med katerimi je bilo na deset tisoče mladih, in že takoj po smrti so se pojavile zahteve Santo subito - svetnik takoj.

Pogreb, ki se ga je udeležilo več kot milijon vernikov

Pokopali so ga 8. aprila 2005 v grobnico pod glavnim oltarjem bazilike svetega Petra v Vatikanu. Pogreba se je udeležilo več kot milijon vernikov in kakih tisoč najvišjih predstavnikov vlad in držav.

27. aprila lani je bil razglašen za svetega.
27. aprila lani je bil razglašen za svetega. FOTO: Reuters

Njegov naslednik, papež Benedikt XVI. je predčasno dovolil začetek postopka za beatifikacijo, ki je bila 1. maja 2011. Sedanji papež Frančišek pa ga je 27. aprila lani skupaj s papežem Janezom XXIII. razglasil za svetnika.

Ni bil reformist, bil pa je neverjetno etičen človek

13. maja 1981 je nad Janezom Pavlom II. na trgu sv. Petra v Rimu Turek Mehmet Ali Ağca izvedel poskus atentata. Papež je atentatorja leta pozneje obiskal v zaporu in mu odpustil.

Glavno pozornost v svoji teološko-filozofski usmeritvi je papež Janez Pavel II. namenjal etiki. Njegov pontifikat so tako zaznamovali predvsem spoštovanje hierarhičnosti na vseh področjih, spiritualizem ter tradicionalistična in stroga morala. V zgodovino se zato ne bo zapisal kot reformist.

Njegova konservativna usmerjenost je poskrbela za številne napetosti v cerkvenih krogih, predvsem zaradi njegovega vztrajanja pri nedotakljivosti celibata in prepovedi razprave o možnosti, da bi ženske lahko postale duhovnice. Nepopustljiv je bil tudi do vernikov in je vztrajal pri prepovedi umetnih metod preprečevanja nosečnosti.

Bahovec: Papež je Evropo videl kot celoto

Igor Bahovec, predavatelj sociologije religije na ljubljanski teološki fakulteti, je dejal, da moramo pri Janezu Pavlu II. upoštevati čas, v katerem je vodil Cerkev. "Ob začetku njegovega papeževanja je bila Evropa še razdeljena na demokratični zahod in komunistični vzhod, ko je umrl, pa so bile razmere povsem drugačne. To je zaznamovalo tudi njegov pogled na svet in zato ni povsem razumel drugih celin, kot je denimo Južna Amerika."

Trg svetega Petra v Vatikanu je nekaj dni pred papeževo smrtjo pokal po šivih.
Trg svetega Petra v Vatikanu je nekaj dni pred papeževo smrtjo pokal po šivih. FOTO: Reuters

Delitev Evrope je bila ob začetku pontifikata Janeza Pavla II. osrednji problem sveta. "Zdi se mi, da je naredil veliko delo pri spremembi starega sistema v novega, zlasti zato, ker je hkrati s tem Evropo videl kot celoto," je dejal Bahovec in dodal, da je Janez Pavel II. večkrat dejal, da ima Evropa dve pljučni krili, s katerima mora dihati skupaj.

Poleg tega je Janez Pavel II. papeški dvor približal ljudem ter naredil ogromno za sožitje različno verujočih. Prosil je tudi odpuščanja za napake in grehe Cerkve.

V zadnjih letih življenja je papež po oceni Bahovca pokazal, da je celotno človekovo življenje smiselno. "Tukaj pa nastopi težava. Zdi se, da ga je v zadnjih letih življenja kurija prerasla in da številne težave, ki so se nakopičile v Cerkvi, izvirajo iz tega obdobja," je dejal Bahovec.

Papež Janez Pavel II. na brniškem letališču leta 1996.
Papež Janez Pavel II. na brniškem letališču leta 1996. FOTO: Reuters

Med prvimi priznal Slovenijo in ji izkazoval posebno mesto

Papež Janez Pavel II. je bil naklonjen Slovencem in je igral pomembno vlogo pri mednarodnem priznanju slovenske samostojnosti. Sveti sedež je januarja 1992 med prvimi priznal samostojno Slovenijo.

Veliko priljubljenost poljskega papeža pa Bahovec razlaga s tem, da obdobje njegovega papeževanja časovno še ni oddaljeno in nam je blizu. Ljudem se je prikupil tudi zato, ker je odprl pot med Vzhodom in Zahodom, preteklostjo in sedanjostjo ter pot sodelovanja med klerom in laiki.

Slovenijo je obiskal dvakrat: prvič leta 1996, drugič leta 1999, ko je v Mariboru za blaženega razglasil škofa Antona Martina Slomška. Bahovec meni, da je Janez Pavel II. z obiski in razglasitvijo Slomška za blaženega dal slovenskemu krščanstvu priznanje. Za Slovence je pomemben tudi zaradi svojega poziva, da je treba z drugačnimi živeti v lepem odnosu.

Papež Benedikt XVI. pripravil prostor za spremembe

Obdobje po smrti Janeza Pavla II. je zaznamovalo predvsem dejstvo, da je bil njegov pontifikat zelo dolg, zaradi česar je bilo potrebnega precej časa za spremembe. Bahovec je ocenil, da je njegov naslednik, papež Benedikt XVI., zelo dobro pripravil prostor za spremembe ter zelo jasno izpostavil težave Cerkve, kot so pedofilija in težave z vatikansko kurijo.

Janez Pavel II. je bil zelo priljubljen med ljudmi, zadnja leta pa je le s težavo opravljal svoje delo, saj je bolehal za Parkinsonovo boleznijo.
Janez Pavel II. je bil zelo priljubljen med ljudmi, zadnja leta pa je le s težavo opravljal svoje delo, saj je bolehal za Parkinsonovo boleznijo. FOTO: Reuters

Glede pedofilije je Bahovec izpostavil, da so se zlorabe dogajale tudi v času Janeza Pavla II., da pa so bili časi tedaj drugačni in se je o tovrstnih primerih govorilo manj kot danes. Zaradi nekaterih težav, ki so se nakopičile v Cerkvi, je bil po mnenju Bahovca tudi izvoljen sedanji papež Frančišek.

Janez Pavel II. in Benedikt XVI. evropska, Frančišek svetovni papež

S papežem Frančiškom je Cerkev doživela veliko spremembo, saj je postala del globalnega sveta, je ocenil Bahovec. Janez Pavel II. in Benedikt XVI. sta bila evropska papeža, ki sta šla v svet z evropskimi pogledi in nista znala v polni meri prisluhniti drugim kulturam. Frančišek je tudi papež, ki zna prisluhniti ubogim, in ki je papeštvo "detroniziral" ter ga približal ljudem. Predvsem pa je papež v svetu, ki je zelo protikrščanski, zlasti Evropa, pokazal, da je treba razlikovati med grehi Cerkve v preteklosti in dejansko pravo podobo, je ocenil Bahovec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AtaAufbiks
02. 04. 2015 20.29
+1
Meni bo ta papež ostal v spominu po tem, da je bil uspešen branitelj katoliške pedofilije. Zdaj je očitno že vsak kriminalec lahko svetnik!
Sirius.2
02. 04. 2015 17.30
-8
Bog ga je kaznoval umrl je zelo nečloveško.
borzojoj
02. 04. 2015 17.32
+3
novak.novak
02. 04. 2015 19.13
+2
Novorazodetje
02. 04. 2015 17.24
+1
Bog na zemlji!
borzojoj
02. 04. 2015 17.31
+3
Ja res je. Jezusov namestnik na zemlji. To potrditev najdeš celo v Svetem pismu.
novak.novak
02. 04. 2015 19.15
+1
glede na to, da mož žene( al moža?) nima nič veze z cerkvijo, vero,...se nekam strašno veliko angažira na straneh kjer so objavljeni članki o verujočih, in njihovih predstavnikih...
Novorazodetje
02. 04. 2015 17.16
-4
Napad (poskus atentata) na tega papeža je bil zrežiran. To so režirali Jezuiti. Agca ga je z razdalje 3m zadel papeža v spodnji del trebuha. In ne pozabite, da je bil Agca mafijski strelec. Če bi ga hotel ubiti, bi ga ubil. S tem so papežu povečali priljubljenost predvsem pri starejših vernikih....In Agca je na prostosti.....
borzojoj
02. 04. 2015 17.29
+5
Papež je bil ustreljen v prsni koš. Ne lagat ! Ko je Ali Agca videl, da ga ni usmrtil je rekel dobesedno: "Ampak jaz sem streljal pravilno". Začudeni so bli tudi zdravniki, ker je krogla napravila ovinek, da ni zadelo v srce. To je bil čudež. Mati božja je papeža obvarovala pred sigurno smrtjo........... TAKO DELA BOG, dragi moji. Ne se norčevat iz Boga !
novak.novak
02. 04. 2015 19.17
+1
in kaj hočeš povedat, možek? razen da mal prirejaš?tud lovec v prekmurju je bil lovec, sam na mrtvo pijan, pa kar iz dveh kozarcev je zajemal žlahtnost šmarnce....in zakaj po tridesetih letih ne bi bil na prostosti?
borzojoj
02. 04. 2015 17.14
+2
Pred sv. Janezom Pavlom II., boljšega državnika ni bilo.
Novorazodetje
02. 04. 2015 17.18
-1
Njegovega predhodnika so njegovi po treh mesecih papeževanja pokopali (brez obdukcije).
borzojoj
02. 04. 2015 17.24
+2
Novorazodetje
02. 04. 2015 17.26
-1
Beri zgodovino (ne tisto cerkveno, ki je vsa cenzurirana) in boš izvedela, za še več hitrih zamenjav na krmilu katoliške cerkve.
borzojoj
02. 04. 2015 17.34
+2
novak.novak
02. 04. 2015 19.18
mož, in katero zgodovino bereš ti? si tolk odprt do informacij tudi o povojni zgodovini?
Infraping
02. 04. 2015 16.20
-2
leta 2005, ko sn se taktično umaknu z nahrbtnikom polnim podatkov dol z nordije, je papež umrl, Brazilc je bil ustreljen, ko je bil sumljiv s svojim nahrbtnikom v Angliji, js sn leta 2004 na faksu oddal zanimivo poročilo z glavne obravnave, blo je velik sodb v imenu ljudstva, leta 2004 sn na skrivaj tut neki sklicu sam odigral to tak de je zgledal ko de bi če bi res blo tak, bi bla pa to šala svetovna, in pol se js ne bi spomnu, ka sn vinklerjevi povedu ko sn prš po opravičilo de mi ni blo treba štipendije vrnt, ko če pogledamo kake ocene sn mel v lj in pol v mb, bi itak mog met zoisovo spet - se pa spomnem tut slike na wc-ju na borgergade, pa ka je kazala, pa tut de sn gečko deceptivno klicu mrtu ppjan pa ka sma se menla, je pa dejstvo de sam midva z njo vema, ka sma mela, kakor je dejstvo tudi to, de js še bol vem, ka to je blo od nje - predvsem pa vem ka je razlika med socializmom in demokracijo pa razliko še med kakimi drugimi bolj vsebinsko pomembnimi diametralnimi pojmi
JanezNovakJohn
02. 04. 2015 17.17
+2
LaFemme
02. 04. 2015 16.13
-4
Papeži so umetno ustvarjene ikone, s katerimi cerkev lažje ohranja svojo kvazi dobroto. RKC ni nikoli delovala v skladu z verskimi naukom, ki zapoveduje strpnost in dobroto. Zgolj okorišča se z denarjem, širi sovraštvo in se spravi na vsakogar, ki to ogroža.
Infraping
02. 04. 2015 15.37
Tale gospod je pa bil papež, ja. Mi je pomagal leta 2004, 2005 in leta 2013. Ta ne bi lagal.
Infraping
02. 04. 2015 15.41
Pa ved je, de Bog obstaja. Se je bil pa igralec.
Trapist
02. 04. 2015 13.44
-4
Strašna karizma, res. Milijoni sirot, okuženih in umrlih zaradi spolno prenosljivih bolezni, razploda po zajčje in prepovedi kontracepcije. Splono zlorabljanje otrok v enormnem obsegu in prikrivanje le-tega. Kraja in preprodaja novorojenčkov. Življenje verskih voditeljev na veliki nogi. Finančne mahinacije... Edino povsem zaslepljeni verniki se lahko navdušujejo nad tako karizmo, ostali pa smo zgroženi.
hillya
02. 04. 2015 14.03
+7
In "po tvoje", je vsega tega hudodelstva kriv sveti Janez Pavel II., kajne? Joj, si razgledan !!!!
Trapist
02. 04. 2015 14.19
+0
Zanimivo se mi zdi, da so verniki tako zelo racionalni in logični, kadar je govora recimo o denarju, ko beseda nanese na religijo, pa imajo miselno blokado. Kdo je pridigal o prepovedi kontracepcije? Kdo je imel pod seboj Vatikansko banko? Kdo je vedel za premeščanje pedofilskih duhovnikov in za skrivanje pred roko pravice? Zagovor tega je zgolj dokaz več o globoki indoktriniranosti in gojenju kulta osebnosti. Od JP2 sem slišal zgolj opravičilo bogu, zlorabljenim vernikom pa nikdar.
borzojoj
02. 04. 2015 17.03
+0
novak.novak
02. 04. 2015 19.22
ja res, pravi trap-ist. in ko si tolk napreden, trapist, zakaj je pol pri nas tolko splavov? saj menda slovenija ni krščanska država, v cerkev hodijo farje poslušat sam starke( te menda ne zanosijo)...kakšna je ta tvoja genialna razlaga?
provocateur
02. 04. 2015 13.27
+0
Naj počiva v miru, ampak nikoli mi ni bilo jasno zakaj ni bilo govora o zlorabi otrok v času njegovega pontifikata. Tu nekaj smrdi.
windmaster
02. 04. 2015 13.26
+9
Jaz sem bil tam. Na trgu Sv. Petra! Na pogrebni slovesnosti najbolj priljubljenega papeža zadnjih stoletij. Ponosno sem držal edino slovensko zastavo ki je takrat vihrala med tisočimi drugimi zastavami iz celega sveta! Ponosen sem da sem Slovenec, ponosen na svojo domovino in z ponosom sem se na pogrebu zahavlil papežu za vse dobro ki ga je storil za našo domovino! Vsi ki pljuvate po njem, se vprašajte kaj so za vas naredili politiki ki vas hujskajo, brata proti bratu, sestro proti sestri! Vprašajte se kaj so naredili za vas, za našo domovino! Ugrabili so jo in potisnili na dno! Za to ni kriv papež Janez Pavel II, za to so krivi politikantje ki so vam oprali glavo da sovražite vse okoli sebe in postajete nezmožni ljubiti bljižnega
hillya
02. 04. 2015 14.05
+4
arose
02. 04. 2015 14.14
+0
in kaj je naredil dobrega za našo domovino?
borzojoj
02. 04. 2015 17.47
+3
Bil je prvi državnik, ki je po osamosvojitvi priznal Slovenijo in njemu so sledile še druge države. To je zelo pomembno.
mackon08
02. 04. 2015 12.13
-3
Tudi jaz sem si ga zapomnil, samo ne po dobrem.
hillya
02. 04. 2015 14.06
+2
Novorazodetje
02. 04. 2015 17.22
+0
Del davkoplačevalskega denarja, ki je prišel v cerkvene roke iz državne blagajne in del iz vernikovih denarnic, je končal tudi pri Vojtili.
borzojoj
02. 04. 2015 17.49
+0
novak.novak
02. 04. 2015 19.24
hehehehehe, je bil za inkasanta, pol pa za poštarja, najprej je dnar pobral, pol pa v rdeči aktovki odnesel k vojtili...a ne mož...hehehehehehe
Ramzess
02. 04. 2015 11.45
-5
Saj je znano, da so mu z injekcijo pomagali.
hillya
02. 04. 2015 14.06
+3
novak.novak
02. 04. 2015 19.25
ja, najbrž mu je tisti dohtar v kliničnem povedal kako je treba...hehehehehee, pa saj to ne more bit res, ej, kolk so eni sledljivi, ...beee beee...
cirenij
02. 04. 2015 10.42
-1
Naj počiva v miru!! Pa ne verjamem, ker je podpihoval preveč gorja na tem svetu. In vatikanski denar namenjal za uničenje drugače mislečih. Verjamem, da ima Bog drugačna merila. Kaki svetniki, ki jih protežira RKC? Verjel jim bom, ko ukinejo vsaj celibat, vse drugo so floskule. Verjamem v Boga ampak ne v njihovega.
Dule Med
02. 04. 2015 11.20
-2
Največja firma ( DOO VATIKAN VSE KAR SE DOGAJA NA PLANETO JE MASLO VATIKANA BELI PAPEŠ JE SAMO LUTKA GLAVEN JE ČRNI PAPEŠ, KI KROJI USODO NA PLANETU !!! ) .
Ramzess
02. 04. 2015 11.45
-1
hillya
02. 04. 2015 14.08
+2
Sta se našla dva "medena duleta", ki vesta vse ravno narobe, kot to dela posnemovalec Boga.
Sirius.2
02. 04. 2015 10.05
+3
Kakšna karizma pa tale človek je potpihoval veliko vojn naj več na Balkanu.
vsismosužnji
02. 04. 2015 10.11
+1
JanezNovakJohn
02. 04. 2015 10.35
-1
patriot73 . Markeževa je odstopila. Ovce ne morejo odstopiti se pa prepustimo pastirjem. Imamo pa srečo da pastirje volimo. in tu je greh če nismo pošteni. na
JanezNovakJohn
02. 04. 2015 09.38
+1
Bomo pa tudi videli ovce komu bodo sledile in če bodo imele resnico v srcu. Kje bodo odložili napuh, če ga ovce zmorejo, lakomnost, nevoščljivost, požrešnost, jeza, lenoba...laž, kraja,...
24Ppkur
02. 04. 2015 10.16
+0
ti si najbrž brez greha, kaj? Počisti najprej svoj prag, kajti na njemu je od blizu in od daleč videti veliko svinjarije ....
JanezNovakJohn
02. 04. 2015 10.28
-2
JanezNovakJohn
02. 04. 2015 09.31
+3
Dodati je treba da se Slov. RKC mora spovedati in priznati svoje grehe. Nato sledi kesanje in pokora. V župniji Rovte so imeli predavanje o kolaboraciji partizanov z Nemci. To me NE spominja na kesanje in pokoro. Mislim da bo v slovenski RKC moral nastopiti še en POGROM. Tudi to bomo videli in doživeli.
JanezNovakJohn
02. 04. 2015 09.37
+0
novak.novak
02. 04. 2015 19.26
JanezNovakJohn
02. 04. 2015 09.23
-1
Vse gre v pravi smeri, le Slovenska RKC je zašla očitno v času Rodeta in nato ostalih škofov, ki so pozabili na Jezusovo skromnost in poslanstvo. Slov. RKC je izvajala tihi in preveč hiter državni udar. Poleg tega jih je gnal pohlep. Vatikan ni sledil svoji vlogi v svetu, zato je prišel Vojtila, nato na kratko Razinger. Sedanji papež je reformator, vendar bo moralo priti še nekaj papežev da se bo Vatikan spreobrnil in se vrnil na pravo pot. NSI in podobni, ki se deklarirajo za Kristjane, so pod neverjetnim vplivom Neoliberalcev in ne sledijo papežu Frančišku, zato jih bo moralo doleteti razsulo ali ŠTRAF. Bomo videli.
janez139
02. 04. 2015 08.38
+19
Pravi moški, ki si je upal kljubovati nacizmu in komunizmu. Pokončen človek ki je lahko zgled vsem! Če bi bilo več takih bi bil svet bistveno boljši!
Žiga Senekovi? 1
02. 04. 2015 08.40
-13
hahahahahahahahhahahahahahahahahhahahahahahahhahahaaaaaaaaahahhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Sirius.2
02. 04. 2015 10.09
+0
Janez on se je upal kljubovat samo nemočnim in majhnim ljudem. Niti enem niti drugem političnem sistemu se ni upal zoperstaviti.
cirus
02. 04. 2015 08.25
-1
Desetletja je ščitil pedofile in prikrival vse informacije o njima. Podpiral je neomejeno rojevanje otrok, ne pa skrb za njih. Stotine tisoč zavrženih otrok, ki se morajo sami hraniti na ulicah južne Amerike. To so njegovi dosežki.
Debely
02. 04. 2015 09.09
-5
24Ppkur
02. 04. 2015 10.17
+2