Tujina

FOTO: Pozitivna stran Isaaca: dež za območja, ki jih je prizadela suša

New Orleans, 31. 08. 2012 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Isaac pošteno namaka Louisiano in Misisipi, zaradi narasle vode pa so morali evakuirati 60.000 ljudi. A nevihta se pomika proti osrednjem delu ZDA, kjer bo dež po hudi suši še kako dobrodošel.

Tropska nevihta Isaac še vedno poplavlja na območju držav Louisiana in Misisipi. Narasle vode so v četrtek grozile, da prestopijo jez na jezeru Tangipahoa v državi Misisipi na meji z Louisiano in oblasti so iz okolice evakuirale 60.000 ljudi. Če bo voda še naprej naraščala, načrtujejo načrtno preluknjanje jezu, da usmerijo tok vode za čim manj škode.

V New Orleansu pa razen poplav večje škode ni bilo in nasipi, ki so jih utrdili po katastrofalnem orkanu Katrina pred sedmimi leti, so pritisk Isaaca zlahka vzdržali. Slabše so se obnesli nasipi kanalov na podeželju. Mesto New Orleans tudi ni doživelo ponovitve vsesplošnega plenjenja in ropanja. Župan Mitch Landrieu je sporočil, da so pristojni opravili 12 aretacij in ponovil, da je zagrožena minimalna kazen tri leta stroge ječe.

Jugovzhodno v občini Plaquemines je voda nasip prestopila in poplavila redko naseljeno območje, reševalci pa so v četrtek imeli na suhem vse ljudi, ki niso ubogali ukaza o evakuaciji. Severozahodno od mesta pa so v občini Sv. Janeza Krstnika evakuirali 3000 ljudi stran od jezer Pontchartrain in Maurepas, ker se je gladina vode nevarno povišala.

O večji škodi ne poroča niti naftna industrija v Mehiškem zalivu. Malce je zalilo le eno rafinerijo v Louisiani. Največji problem za okrog milijon odjemalcev v Louisiani in Misisipiju je izpad električne energije. Ko je Isaac dosegel kopno, je veljal za orkan, takrat pa so poročali o dveh smrtnih žrtvah. 37-letni moški v Louisiani je padel z drevesa, na 62-letnika v Misisipiju pa je padlo drevo.

Sicer se Isaac počasi pomika proti osrednjemu delu ZDA, kar  bo lahko tudi pozitivno, saj Isaac sproti izgublja moč, a vseeno prinaša zadostno količino padavin, da bo ta lahko koristila delu države, ki ga je prizadela huda suša.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.