Tujina

FOTO: 'Povejte svetu, da nismo vsi preprodajalci!'

Rio de Janeiro, 13. 11. 2011 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Elitne policijske enote so z vojaškimi vozili in helikopterji prišle v največje barakarsko naselje Rio de Janeira. Šlo je za policijsko akcijo, s katero pristojni želijo ojačati varnost v mestu, ki je že dolgo znano po nasilju.

Okrepljene policijske ekipe so prišle v največje barakarsko naselje Rio de Janeira, imenovano Rocinha. Akcija je trajala več ur, policija se je odpravila tudi v bližnje barakarsko naselje Vidigal, slišati pa ni bilo niti enega strela. In medtem ko so naselji preplavili policisti, helikopterji in ne nazadnje tudi novinarji, so prebivalci dogajanje opazovali skozi okna svojih domov. Eden izmed prebivalcev je medtem začel vpiti: "Povejte svetu, da nismo vsi preprodajalci! Mi smo delovni ljudje in zdaj so prišli, da nas osvobodijo!

"Z zadovoljstvom vas obveščam, da sta faveli Rocinha in Vidigal pod našim nadzorom. Ni bilo incidentov in ni bilo streljanja. Nimam podatkov, da bi prišlo do aretacij ali zasega orožja," pa je po končani akciji sporočil šef vojaške policije Alberto Pinheiro Neto.

Oblasti ocenjujejo, da je v Rocinhi, ki leži na strmem pobočju med dvema bogatima četrtma, še kakih 200 kriminalcev, potem ko so v četrtek prijeli vodjo kriminalnih tolp v Rocinhi Antonia Francisca Bonfima Lopesa, znanega kot Nem, med poskusom pobega iz favele.

Operacija sodi v okvir prizadevanj mestnih oblasti, da bi iz Ria naredili varnejše mesto, predvsem zaradi dveh pomembnih športnih dogodkov, ki jih bo Brazilija gostila v prihodnjih letih – svetovnega prvenstva v nogometu leta 2014 in olimpijskih iger leta 2016. Doslej so vzpostavili nadzor v 19 favelah, kjer pa morajo zaradi stabilizacije razmer večkrat posredovati.

V favelah, umeščenih na strma gričevja okoli mesta, živi okoli tretjina od šestih milijonov prebivalcev Ria de Janeira, v njih pa so desetletja vladale oborožene kriminalne združbe, ki se ukvarjajo predvsem s preprodajo mamil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saturnative
14. 11. 2011 10.13
+1
Pri nas pa šefi mafijskih združb služijo mastne dnarce na račun davkoplačevalcev in se razkazujejo v medijih s svojimi populističnimi parolami. Kradejo narod in državo in se delajo norca z vseh po vrsti vključno sodnim sistemom ki itak ni nič vreden saj je pravica tako ali tako v rokah kapitala...
godhead
14. 11. 2011 10.07
+1
pri nas pa zelo dobro poznamo preprodajalce orožja, vsak dan jih gledamo v parlamentu
pehtaa
14. 11. 2011 09.39
-1
HandOfSteel ZAKAJ pa ne? a cigarete,tobak, alkohol nenazadnje tudi kava ato je pa lahko v trgovini?Zakaj ne pustijo cloveku da dela kar mu paše če ti sede se drogirat se drogiraj ce ti sed pit pij itd
HandOfSteel
14. 11. 2011 08.00
bobocat: ja, najbols, da heroin, kokain in ostale droge kar v marketih prodajajo ...
vengus
13. 11. 2011 21.56
bobocat.lepo si povedal,vendar je državam v interesu,da ostane tako kot je,več zaslužijo na tak način.
anzi_mahackala
13. 11. 2011 16.10
bope is coming ...neto je ze umrl al kak ..(v filmu) :)
Shorty Zupancic
13. 11. 2011 15.06
bobocat
13. 11. 2011 14.45
Ah kako je grozno videti, ko se države ne naučijo čisto nič - no nekatere od njih se roko na srce niti nočejo naučiti. Edino zdravilo, ki je sposobno uničiti kriminal povezan z uživanjem "prepovedanih" drog je Liberalizacija. Liberalizacija prodaje mamil v lekarnah bi znižala cene le-teh na raven, ki bi uničila narko kartele. Hkrati bi zasvojencem omogočila dostop do droge ravno v času, ko so pripravljeni na izvedbo kriminalnih dejanj. V končni fazi bi lahko še pomenila zaslužek države ali pa vsaj omogočila spremljanje sedaj demoniziranih uživalcev drog. Na koncu lahko ugotovimo, da smo ljudje tako in tako odvisni od marsičesa v tem življenju: zrak, voda, hrana, denar, služba, ostalih ljudi, adrenalina, itd. Eni ljudje imajo na tem seznamu pač kokain - in kaj je to slabega? Seveda vse dokler zaradi tega ne začnejo delati kriminala - kar pa tako in tako velja za vse nas - zakaj bi odvisniki morali biti glede tega na slabšem.
Tone 12345
13. 11. 2011 14.18
Kakšna svetovna kriminalna beda je to,vključno z policijo ki ni znala delati red kot je treba!V kali!!
Desktop.Messiah
13. 11. 2011 14.02
Groza, tile dilerji po favelah se preseravajo in odvračajo pozornost svetovne javnosti od Gaze, kjer ljudje RES trpijo :-(
kitekatus
13. 11. 2011 13.54
Oglejte si,kot je Maximator omenil,film Tropa de elite 1.in2.del. Ni neko holivudsko srje,pač pa skoraj najboljši prikaz kako deluje politika v Riu de Janeiru. Film je resnično vreden ogleda,ni pa za mlajše od 18let,je res veliko nasilja prikazanega. Marsikje bi morale biti prisotne te specialne enote.
maximator
13. 11. 2011 13.33
tropa de elite
Koturoc
13. 11. 2011 13.15
Ljudem je treba dati priložnost, delo, morajo se čutiti enakopravni... S temi akcijami ne bodo naredili ničesar, saj je preprodaja skoraj edini način preživetja/zaslužka v teh favelah... Žalostno
Desktop.Messiah
13. 11. 2011 12.29
Mondeni Rio naj se dodobra očisti, da petičnim obiskovalcem elitnih športnih spektaklov ne bo neprijetno ob pogledu na bedo favel.