Tujina

FOTO: Na Češkem vse več žrtev poplav

Dunaj/Praga, 25. 06. 2009 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V poplavah na Češkem je umrlo že deset ljudi. Več krajev je odrezanih od sveta, oblasti pa so razglasile izredne razmere.

Medtem ko se v Avstriji in na Bavarskem razmere izboljšujejo, se na Madžarskem na najhuje šele pripravljajo.

V poplavah, ki so po obilnih padavinah v minulih dneh prizadele srednjo Evropo, je na Češkem po zadnjih podatkih umrlo deset ljudi. Več krajev na Češkem je zaradi poplav danes odrezanih od sveta, oblasti pa so razglasile izredne razmere.

Večino žrtev so po navedbah češke policije poplave terjale na severovzhodu države, v ali nedaleč od mesta Novy Jicin, ki so ga narasle vode najbolj prizadele. Šest oseb se je sicer po navedbah policije utopilo, štiri pa so umrle zaradi srčnega napada, saj jima zaradi slabega vremena niso mogli nuditi pravočasne zdravniške pomoči. Število žrtev utegne še narasti, saj se je čez dan ves čas spreminjalo.

Več krajev na vzhodu Češke je bilo sicer davi zaradi poplav odrezanih od sveta, oblasti pa so začele evakuirati tamkajšnje prebivalce in v regiji razglasile izredne razmere. Zaradi poplav je moten tudi železniški promet.

Situacija na Češkem se danes počasi umirja, rekordno visoki vodostaji rek pa postopoma nižajo. Češki premier Jan Fischer je že zagotovil, da so razmere pod nadzorom in da bo prebivalcem pri odpravljanju posledic povodnji v naslednjih dneh pomagalo 1000 vojakov. Vremenoslovci so namreč napovedali, da se utegnejo poadavine nadaljevati še v prihodnjih dneh.

Razmere v Nemčiji in Avstriji se umirjajo

Poplave v Avstriji-3
Poplave v Avstriji-3 FOTO: Reuters
Na Dunaju so danes začeli z evakuacijo skladišča muzeja Albertina, saj so senzorji začeli opozarjati na visoko vlažnost v poslopju, v katerem je 950.000 umetniških del. V Avstriji trenutno pri odpravljanju posledic poplav sodeluje kar 13.000 oseb.

Tudi v delih Avstrije in na nemškem Bavarskem, kjer so se v zadnjih dneh prav tako spopadali z deževjem, naraslimi vodami in poplavami, se razmere nekoliko umirjajo. Med drugim je tako upadla gladina Donave in njenih pritokov.

Meteorologi ocenjujejo, da naj bi bilo v Nemčiji najhuje že mimo, čeprav je za konec alarma še prezgodaj, medtem ko za južno in vzhodno Avstrijo napovedujejo nove padavine.

V avstrijskih zveznih deželah Spodnja in Zgornja Avstrija je sicer več rek danes še vedno poplavljalo, prekinjene so cestne povezave. Pri odpravljanju posledic in preprečevanju morebitne nove škode zaradi poplav v Avstriji po navedbah avstrijske notranje ministrice Marie Fekter sodeluje okoli 13.000 policistov in vojakov. V avstrijski zvezni deželi Salzburg se je zaradi močnega deževja sprožil zemeljski plaz, ki je poškodoval neko hišo.

Madžarska: Priprave na poplave

Potem ko je gladina Donave narasla najbolj v zadnjih štirih desetletjih, pa sedaj grozijo poplave na Madžarskem. Vodostaj Rabe v Monoštru je za skoraj pet metrov višji od običajnega in je za 30 centimetrov presegel rekord iz leta 1965, ko so poplave uničile velika območja na zahodu Madžarske. Od takrat so protipoplavno zaščito občutno izboljšali, vendarle pa so že bili odpovedani vlaki med Madžarsko in Avstrijo.

Na poplave v prihodnjih dneh se sicer pripravljajo ob celotnem spodnjem toku Donave na Madžarskem, vključno s prestolnico Budimpešto. Po navedbah ministra za okolje Imreja Szaba naj bi gladina Donave do nedelje narasla za kar 7,6 metra nad običajno in bi tako lahko poplavila tudi gosto naseljene dele na severu prestolnice.

Poljska: Razmere so se umirile

Dolgotrajno deževje in huda neurja so medtem tudi na jugu Poljske v torek in sredo povzročila poplave, a se je položaj do danes že bolj ali manj umiril. V Šleziji je bil ponekod v sredo ustavljen železniški promet, saj je voda zalila progo. Pod vodo je bila tudi ena od hitrih cest, v največjem šlezijskem mestu Bielsko-Biala pa sta bila po navedbah poljskega radia med drugim poplavljena bolnišnica in zavod za zaposlovanje. Voda je trgovine in kleti zalila tudi v Olsztynu in Ostrodi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

byteME
26. 06. 2009 13.56
to vse do nas pride...
Bolivar
26. 06. 2009 02.01
Bratje Čehi ,z vami smo ,v dobrem in slabem!!!
mona133
25. 06. 2009 21.13
Ježek zarukan. A tvoja družina ježkov tudi zna plavat?
suckyourass
25. 06. 2009 21.11
suckyourass
25. 06. 2009 21.07
najbolš da ljudje namest avta vzamejo čoln za prevozno sredstvo za na šiht
Goran Jovi?
25. 06. 2009 21.06
Sm iz Železnikov in vem kako je ko narava dobesedno ponori. Res pa je da smo za te nenadne spremembe krivi sami. Na žalost pa ljudje, ki bi lahko vplivali na današnji način življenja ne naredijo veliko. Aja janezek-teka-teka pa poizkusi ti plavati v močnih tokovih.
Roxy79
25. 06. 2009 17.50
Med mrtvimi za 1x še vedno vodi H1N1 .
jezek-teka-teka
25. 06. 2009 16.13
Pa kaj je s temi Čehi ... a ne znajo plavat ... al kaj ...
mona133
25. 06. 2009 15.45
Kaj zdej jih je 6 al 8 umrlo. Pišete da jih je 6 utonilo 2 pa je zadela kap. Naslov videa pa je - na češkem umrlo 6 ljudi. Zjasnite se 24kur
Dr.GregoryHouse
25. 06. 2009 12.45
JozaFric zakaj si sploh na te strani če ti ni nc prov
jezek_puha_puha
25. 06. 2009 12.27
Saj so res napovedali dolgo in vroče poletje, počakajmo do 1. julija, za 1x še pričakujemo nevihte in deževje.
proofreader
25. 06. 2009 12.24
Vremenarji so za letos napovedali dolgo vroče poletje.
frako
25. 06. 2009 12.23
največji problem pri poplavah je. pa sej je sam 20cm vode kle grem do sosede pogledat če ma kej za pod zob. in kaj pol na pou poti pa voda začne hitrejše tečt in je 20 cm vode dovol da auto odnese ne samo človeka
kursa
25. 06. 2009 11.46
ja ta str je pa res pametn...je su s kolesom v vodo...=))