Tujina

FOTO: Po poplavah jih čaka naporna obnova

Brisbane, 13. 01. 2011 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brisbane se je zbudil v poplavljeno jutro. Raven vode je nekoliko nižja, kot so pričakovali, a kljub temu je 118.000 ljudi brez elektrike, poplavljenih je 35 mestnih četrti. Župan meni, da bo obnova trajala najmanj leto in pol.

Prebivalci Brisbana so se danes zbudili v povsem poplavljeno jutro, saj so poplave dosegle najvišjo točko, a ta je za kak meter nižja, kot so sprva predvidevali strokovnjaki. Kljub temu pa je premierka avstralske zvezne države Queensland Anna Bligh dejala, da je položaj vseeno resen, saj imajo mnogi prebivalci "uničene domove ali delovna mesta, nekateri pa celo oboje". "Morali bi imeti v mislih, da je mati narava povzročila veliko škode. Trenutno ljudje živijo, kot da bi bilo ravno konec vojne," je dodala.

Voda v Brisbanu po pričakovanjih ne bo več naraščala, se bo pa trenutno raven vode ohranila še nekaj časa. Nekoliko, a ne veliko naj bi upadla ob koncu tedna. V dvomilijonskem mestu je okoli 118.000 prebivalcev brez elektrike, poplavljenih je 35 mestnih četrti, ki so danes bolj podobne italijanskim Benetkam, saj morajo prebivalci za transport uporabljati čolne.

Obnova bo dolgotrajna

Od ponedeljka je svoje domove moralo zapustiti skoraj 40 tisoč prebivalcev Queenslanda, ki so se zdaj, ko naj vode ne bi več naraščale, začeli vračati v svoje domove, ki pa so večinoma uničeni in tako prebivalce čaka naporen proces obnove.

"Kogar koli z buldožerjem, nakladalcem ali tovornjakom želimo videti. Potrebovali vas bomo za čiščenje ulic, ko bo odtekla voda," pa je dejal župan Brisbana Campbell Newman. Opozoril je tudi, da ko bo voda odtekla, nevarnost pred okužbami še ne bo minila. "Menim, da bo čiščenje trajalo več tednov, obnova mesta pa bo trajala leto in pol, morda celo dve leti," napoveduje župan glavnega mesta Queenslanda.

Avstralski vremenoslovci napovedujejo, da naj bi se monsunska nevihta nad koralnim morjem, severno od obale Queenslanda, v naslednjih 24 do 48 urah spremenila v ciklon, ki pa naj ne bi dosegel obale. Vsako hujše deževje bi namreč v tej avstralski deželi povzročilo dodatne težave, saj so tla popolnoma namočena, jezovi so polni vode, reke pa že tako poplavljajo.

V poplavah v Queenslandu je do zdaj umrlo 19 ljudi, 61 pa jih še vedno pogrešajo. Po prvih ocenah ekonomistov je nastalo za 6 milijard dolarjev škode. Mesto Toowoomba in dolina Lockyer Valley, zahodno od Brisbana, sta popolnoma uničena in sta neprepoznavna. To so najhujše poplave po letu 1974, ko je v poplavah prav tako umrlo več ljudi. Tokrat je raven vode za približno en meter nižja, kot je bila pred 36 leti. Oblasti trdijo, da je k temu pripomogel jez, ki so ga zgradili po omenjeni tragediji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
13. 01. 2011 21.15
Tam bo BDP za odstotek nižji, pri nas pa za deset! In potem nas skrbi Brisbane, tu se pa ne moremo znebiti Pahorja, ki je hujši od vseh klimatskih sprememb! Dokler ga ne zamenja Janša, so vse razprave o klimatskih spremembah popolnoma brezpredmetne! Pri nas še Železnikov niso sanirali, pa se je jen Podobnik tako trudil, da smo se vsi raznežili! OPa kaj bi Slovenci brez upanja v Janšo, tudi vreme se bo baje popravilo!
Vodokotlic
13. 01. 2011 16.19
Da sem šel en dan kasneje na letalo iz Brisbena v LJ bi še zdaj bil dol. Ne morem verjeti, da je South Banks poplavljen. Tam sem se večkrat sprehajal in celo kopal v tistem peščenem bazenu. Da pride voda tam gor mora biti res OGROMNA količina vode.
Ramzess
13. 01. 2011 14.29
"Kača gnezdi na telekomunikacijski opremi." Po moje se tja umaknila pred vodo, ... sicer se lahko tudi ona utopi.
Kimberley-Echo
13. 01. 2011 12.07
V Brisbanu in ožji okolici je med drugim poplavljenih 60 šol in 86 vrtcev. Voda se zdaj ne dviguje več oz. zelo rahlo upada. 19 vojaških helikopterjev pomaga pri iskanju in reševanju ljudi, ki so izolirani. Iz Townsvilla pa vozita dve letali vrste C-17 amfibijska vozila. Pomoč v reševalnem osebju so ponudile NZ, UK, USA, Španija, Japonska in Singapur. Donacije je nakazala Indonezija in celo Nova Gvineja, pa kitajski rdeči križ, čaj pa Šri Lanka. Voda je ponovno zalila mesto Bundaberg (sladkorni trs in odličen rum), v glavnem pa se poplavni val širi proti NSW. Danes bo zalilo mestece Goondiwindi do višine 10.85m, njihov protipoplavni zid pa je visok 11.00m. Do zdaj je uradno potrjeno 15 mrtvih.
Odpri.oci
13. 01. 2011 10.05
"To so najhujše poplave po letu 1974, ko je v poplavah prav tako umrlo več ljudi. Tokrat je raven vode za približno en meter nižja, kot je bila pred 36 leti." . @proofreader 12.01.2011, 20:38 "Upam da to berete tisti, ki stalno kritizirate našo Lučko." . VAŠA Lučka, ki se zavzema za "kitajsko verzijo politike enega otroka" (nasilni splavi drugega in nadaljnjih otrok...)... bi zagotovo trdila, da je za poplave kriv CO2.... . Pa čeprav ti (žal šele po tednu alarmantnega poročanja) zgornji članek JASNO pove, da je bilo leta 1974 huje.... . Pa naj TVOJA LUČKA pove, koliko CO2 je bilo v letu 1974 ???? Odgovora sicer ne pričakujem, ker se bo skrila za svoj IPCC in bo tiho do poletja (upam), kjer bo spet na veliko razglabljala, da je 25 st. C v senci nekaj nenormalnega in da mora Slovenija "nakazati" UN in IPCC-ju 5% GDP-ja...... za njene honorarje (med drugim)...
Dzeki Hadzic
13. 01. 2011 10.04
Vse več bo naravnih katastrof.
.eu.
13. 01. 2011 10.04
Župan se že skoraj opravičuje in pravi da bo obnova trajala leto in pol. Da se to zgodi v Sloveniji obnova traja 15 let pa še vmes bi pokradli mal pa bi se podaljšalo na 25 let. Avstralija je država v pravem pomenu mi smo pa pač banana republika.
XardasM
13. 01. 2011 09.25
Jurjur in Bingo: Kokr jst vem je ravn morje udarl da so nastale poplave, torej nebi niti kanal do morja pomago oziroma bi lahko blo še slabš... no lahk da se motim, sam glede na to da so govoril o valovih in cunamiju...
Klampfman
13. 01. 2011 09.15
Tudi pri nas še vedno imamo poplavljence! Voda je odtekla, škoda pa ostaja. Ampak to pač ni "NOVICA DNEVA!!!". Važno je, da ima Megan Fox lepo zadnjico.
sloforce
13. 01. 2011 09.05
a je vlada že odprla račun za pomoč mestu duhov
jurjur
13. 01. 2011 08.49
Bingo: Če bi izkopali poleg mesta kanal, bi bila v njem (in v mestu) točno tako visoka voda, kot je sedaj. Kanal bi moral biti speljan povsem do morja, da bi imel efekt.
bingo 1
13. 01. 2011 08.35
Poglejte tole kačo reko skoz mesto mogoce bodo videli ta pravi arhitekti inženjerji in ostali sposbneži da je treba pokraj mesta izvesti kanal kateri bo visek vode požrl in otpeljal brez problemov pac bi danes samo gledali to poplavo ---bingo x Munchen----
hotchilipoper
13. 01. 2011 08.27
Sanirali bodo pa prej kot pri nas
lima16
13. 01. 2011 08.20
o joj joj bogi ljudje