Tujina

FOTO: Poplave in plazovi prizadeli jug Balkana, drugod težave povzroča sneg

Tirana/Skopje/Atene, 03. 12. 2017 17.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Albaniji so zaradi hudega dežja in poplav pod vodo številna kmetijska zemljišča in hiše. Reke poplavljajo tudi v Makedoniji, kjer je močno oviran promet. Izredne razmere so zaradi poplav in plazov razglasili na zahodu Grčije. Ponekod drugod na Balkanu medtem promet ovira sneg.

Albanija, kjer so že v preteklih dneh evakuirali veliko ljudi, se še vedno spopada s poplavami. Pod vodo je skoraj 8000 hektarjev kmetijskih zemljišč in več kot 3000 hiš. Skupaj so albanske oblasti mobilizirale 6400 vojakov in policistov, ki pomagajo na prizadetih območjih, je povedal predsednik vlade Edi Rama, ki je razmere v državi označil za "zelo kritične".

V Albaniji je pod vodo še vedno precej hiš.
V Albaniji je pod vodo še vedno precej hiš. FOTO: AP

Med drugim so večdnevne obilne padavine zahtevale smrt delavca, ki je delal na električni napeljavi v mestu Roskovec. Vsaj še dve osebi sta bili poškodovani v podobnih incidentih.

Doslej so na prizadetih območjih rešili že okoli 1500 ljudi, medtem ko jih je več tisoč še vedno brez elektrike. Pod vodo je 7874 hektarjev kmetijskih zemljišč in 3193 hiš.

O naraslih rekah poročajo tudi iz Makedonije, kjer je zaradi poplav in zemeljskih plazov oviran promet. Najbolj so narasle reke na zahodu države. Za danes napovedujejo nove padavine, zaradi česar se bo gladina rek še naprej zviševala.

Na zahodu Grčije razglasili izredne razmere

Z izrednimi vremenskimi razmerami se soočajo tudi na zahodu Grčiji, kjer je obilno deževje prav tako sprožile poplave in plazove. Izredne razmere na zahodu države je po posvetu s predstavniki lokalnih oblasti razglasil prefekt Apostolos Kacifaras. Tamkajšnje pristojne oblasti bodo zdaj ocenile škoda na hišah, poslovnih objektih in infrastrukturi.

Na Hrvaškem, v BiH in Črni Gori sneg

Na Hrvaškem, v BiH in Črni Gori pa medtem poročajo o snegu, ki ovira promet. Na Hrvaškem danes sneg pričakujejo predvsem v Slavoniji in Dalmaciji, kjer so ceste zaradi kombinacije snega in dežja spolzke.

đV BiH so snežne padavine najobilnejše na vzhodu in severovzhodu države, promet je oviran predvsem na nekaterih prelazih, kjer je zapadlo do 20 centimetrov snega. V Črni Gori je sneg zapadel predvsem na severu države.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
03. 12. 2017 21.10
+2
Fejk globalno segrevanje nam prinaša ohladitve. Znanstveniki pravijo, da je to šele začetek in da prihajamo v novo malo ledeno dobo. Skrivnost je v solarnem ciklu (glej: solar cycle 22, 23, 24). Aktivnost Sonca se manjša in zato prihajajo ohladitve. CO2 ne igra vloge. Prvič ga je veliko premalo, drugič je pa najpomembnejši toplogredni plin voda (vlaga), ampak za plačevanje davkov je dobra tudi laž.
kolbek460
03. 12. 2017 19.50
+0
Zima je za to da pada sneg ,,
?asjeza
03. 12. 2017 19.31
+0
po sliki sodeč je kriv za nesrečo šofer avtobusa..............
Ramzess
03. 12. 2017 20.56
+3
Če pišeš o tisti v Avstriji, kdo ve če samo on, vprašanje je kam je zijal drugi voznik, ki je za povrhu imel veliko hitrost. Krivda ni nikoli samo na eni strani.
ni_mi_vse_eno
03. 12. 2017 21.06
+1
avtobus je peljal po drugem pasu, ker je sekal ovinek. Če bi avto vozil po drugem pasu, bi avtobus odbilo na njegovo desno (vsaj umikal bi se tja) in ne levo tako kot sedaj. Tako da se kar strinjam časjeza.
Rade 74
03. 12. 2017 17.55
+5
Super da je sneg, januarja grem na Jahorino.
Aijn Prenn
09. 12. 2017 14.56