Tujina

FOTO in VIDEO: Kaosa je končno konec: Hrvaška in Srbija odprli meje

Zagreb, 25. 09. 2015 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je bilo več dni izjemno napeto na srbsko-hrvaški meji, je Hrvaška zdaj odprla meje, sledila je tudi Srbija. Na Hrvaško še vedno prihajajo begunci, ki jih vozijo v začasni namestitveni center Opatovac, od tam pa proti madžarski meji.

Več videovsebin
  • Jutro v Opatovcu
    01:42
    Jutro v Opatovcu
  • Iz SVETA: Bežijo za golo preživetje
    02:21
    Iz SVETA: Bežijo za golo preživetje
  • Iz 24UR: Hrvaška odprla mejo
    01:33
    Iz 24UR: Hrvaška odprla mejo
  • Iz 24UR: Tovornjakarji na meji
    01:48
    Iz 24UR: Tovornjakarji na meji
  • Iz 24UR: Izgube zaradi zaprtja mej
    02:37
    Iz 24UR: Izgube zaradi zaprtja mej

Hrvaška je odprla mejo s Srbijo, je sporočil hrvaški minister za notranje zadeve Ranko Ostojić. ''Ob 17. uri je izvršena deblokada meja. Svi avtomobili ne glede na registrske tablice zdaj lahko pridejo na Hrvaško,'' je dejal. Dodal je, da Hrvaška dopušča možnost, da znova zapre meje, če se bo situacija poslabšala in bo ogrožena varnost države.

Hrvaška je že pred dnevi zaradi begunske krize zaprla meje s Srbijo in je v državo spuščala le tovornjake s hotro pokvarljivim tovorom. Potem je odreagirala Srbija in prepovedala uvoz hrvaških proizvodov, Hrvaška je vrnila udarec in prepovedala vstov vsem vozilom s srbskimi registrskimi tablicami.

Mejna prehoda Bajakovo in Tovarnik sta odprta za ves promet, brez omejitev, se glasi tvit hrvaške vlade.

Zvečer se je sestala tudi srbska vlada in odločila, da tudi njihovi protiukrepi ne veljajo več.

Iskreno in močno smo se borili za interese naše države. Hrvaška je prenhala s svojimi uniliteralnimi ukrepi. V tem ne vidim zmage srbske vlade. To je zmaga razuma, je dejal srbski premier Aleksandar Vučić.

Kot poročajo hrvaški mediji, se je stanje na meji že precej umirilo in so se kolone že nekoliko sprostile.

Mejni klobčič se je po navedbah hrvaških in srbskih medijev začel odvijati, ko se je v zaplet vmešala še Evropska komisija, ki je bila v stalnem stiku z obema stranema.

Begunski val ne pojenja

Do danes je na Hrvaško prišlo že 60.000 beguncev. Begunski val ne pojenja, zato ne pričakujejo upada novih prihodov. Begunce z avtobusi in vlaki organizirano vozijo na mejo z Madžarsko, vmesni čas pa so nameščeni v začasnem namestitvenem centru Opatovac.

Ponoči je v Opatovac prispelo 8000 beguncev. Največ jih je na Hrvaško vstopilo na mejnem prehodu Bapska, nekaj pa na prehodu Tovarnik. Premraženi in premočeni so v močnem dežju prehodili več deset kilometrov.

Pred vhodom v namestitveni center je bila zjutraj velika gneča, v vrsti so stali večinoma moški, saj so imeli prednost pri namestitvi ženske in otroci, je poročal hrvaški novičarski portal 24sata.hr. Po njihovih neuradnih informacijah naj bi čez dan tja prišlo še 9000 beguncev.

Begunce so celo noč vozili proti Madžarski. V zgodnjih jutranjih urah je več deset avtobusov prispelo na mejni prehod Baranjsko Petrovo Selo - Beremend, kjer so madžarski policisti sprejeli okoli 500 beguncev. Del drugih so odpeljali proti drugim mejnim prehodom. Begunce vozijo tudi v Tovarnik, kjer jih z vlakom odpeljejo proti Botovu.

Na Finskem napadli begunce

Finska policija je danes začela s preiskavo nočnih demonstracij, ko so protestniki v prosilce za azil metali kamenje in pirotehnične izdelke. Pred novim azilnim centrom v Lahtiju, nedaleč od Helsinkov, se je zbralo okoli 40 ljudi, ki so vzklikali slogane in v avtobus z okoli 40 prosilci za azil metali pirotehnične izdelke in kamenje. V avtobusu so bili večinoma družine z otroki.

V incidentu so prijeli dve osebi, eno so oglobili zaradi rabe pirotehničnih izdelkov, je povedel šef policijskih inšpektorjev Pekka Kokkonen. "Očitno je šlo za predstavnike lokalnega, pretežno vinjenega prebivalstva, ki so prišli na območje novega azilnega centra, potem ko so v časopisih izvedeli, da prihajajo begunci," je dodal. Policija preiskuje, ali je bil protest organiziran s strani kakšne skupine, saj je eden od protestnikov nosil obleko skupine ku-klux-klan.

Od srede je sicer na Finsko prišlo okoli 14.000 prosilcev za azil, medtem ko je Finska lani v celem letu registrirala okoli 3600 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3