Tujina

FOTO: Policisti dolga leta veljali za junake, zdaj so vse bolj osovraženi

New York, 06. 12. 2014 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V ZDA se nadaljujejo protesti, ki jih je sprožilo policijsko nasilje. Protestirali so tudi z ležanjem na tleh. V spomin na Erica Garnerja so vzklikali: "Ne morem dihati!" V spomin na dogodke v Fergusonu pa: "Roke gor, ne streljaj!"

Protestniki so se podali na newyorške ulice tudi v petek, zaradi policijskega nasilja pa so protestirali tudi v drugih ameriških mestih. Protesti so izbruhnili v sredo, ko je velika porota Staten Islanda policista Daniela Pantalea oprala krivde za smrt temnopoltega Erica Garnerja.

V New Yorku so protestniki dobro organizirani. Takoj, ko je policija začela groziti s silo, so se umaknili in protestirali drugje. Nasprotovanje nasilju so izražali z ležanjem na tleh, med drugim v Applovi trgovini na 5. aveniji, pa pred veletrgovino Macy's in drugod. Protestirali so med drugim tudi v Washingtonu, Chicagu, Denverju in Miamiju.

Pantaleo je julija med poskusom aretacije zadavil Garnerja, ki se je prepiral z gručo policistov zaradi prodaje cigaret na ulici. Mrliški oglednik je ugotovil, da je šlo za nasilno smrt in posledico davljenja, kot tudi Garnerjevega slabega zdravstvenega stanja. Tragedijo je posnel očividec in film se v ZDA nenehno vrti na televizijah in internetu, zato so tudi reakcije ljudi drugačne, kot v primeru smrti temnopoltega najstnika Michaela Browna avgusta v Fergusonu pri St. Louisu. Celo konservativna televizija Fox ni povsem na strani policistov.

V newyorškem primeru tudi ni tako močno prisoten element rasizma, čeprav je pokojnik temnopolt, policist, ki ga je ubil, pa bel. Prebivalci New Yorka, ki poznajo svoje policiste, vedo, da se lahko kaj podobnega zgodi vsakomur, ne glede na barvo kože, čeprav neusmiljena statistika dokazuje, da so v večji nevarnosti temnopolti.

Celo župan Bill de Blasio pravi, da svojega rasno mešanega sina nenehno opozarja, naj se nikar ne prepira s policisti. Županov odziv na oprostitev policista Pantalea je hudo razočaral policijski sindikat, saj se za razliko od bivšega župana Rudyja Giulianija ni jasno postavil na stran policije. Giuliani je vedno branil policiste, če so bili krivi ali ne, to pa počne tudi sedaj.

Šef policijskega sindikata Patrick Lynch je v petek ponavljal, da je Garner sam kriv za svojo smrt, ker se je upiral policiji, kar je protizakonito. Umrl pa je zaradi šibkega zdravja in debelosti. Lynch celo pravi, da je Garner lahko dihal, če je lahko večkrat povedal, da ne more dihati.

Garner je med davljenjem ponavljal, da ne more dihati, kar Pantalea ni zanimalo, ko pa je utihnil in res prenehal dihati, pa je bilo že prepozno. Policisti so po treh dneh protestov sila užaljeni in se počutijo zavržene, ne le s strani protestnikov ampak tudi predsednika ZDA Baracka Obame in župana de Blasia.

Protestniki ne vzklikajo le "Ne morem dihati" oziroma v spomin na Ferguson "Roke gor, ne streljaj", ampak nosijo tudi transparente z napisi, kot so "Policaji prašiči", "Rasizem ubija", "Policija krvavih rok", "Policaj zadavi me ali pa ustreli" in podobno.

To je hud udarec za policiste, ki so zaradi terorističnih napadov 11. septembra 2001 dolga leta uživali ugled kot junaki. Nekateri že razmišljajo, da bodo spregledali manjše prekrške ali kazniva dejanja, vendar opozarjajo, da lahko to New York pahne nazaj v divje čase 70., 80. ali začetka 90. let prejšnjega stoletja.

Protest v News Yorku - 3
Protest v News Yorku - 3 FOTO: Reuters

New York se je očistil s strategijo boja proti drobnemu kriminalu, ki ga je začel komisar William Bratton pod županom Davidom Dinkinsom, zasluge pa si je kasneje prilastil Giuliani, ki je Brattona odpustil, ker mu je jemal slavo. De Blasio je Brattona vrnil v mesto, ko je postal župan.

Strategija predvideva, da policija ostro nastopi proti neplačnikom javnega prevoza, avtorjem grafitov in podobnim prekrškarjem, ker se bodo ljudje potem počasi začeli sami od sebe lepše obnašati in se bodo izogibali tudi večjemu kriminalu.

Strategija je bila uspešna in ni nobenega dvoma, da je današnji New York nekaj svetlobnih let oddaljen od New Yorka v 70. ali 80. letih prejšnjega stoletja.

Protestniki nimajo nič proti dobremu in učinkovitemu policijskemu delu, vendar pa si obenem ne želijo, da bi nekdo umrl samo zato, ker je s prodajo cigaret na ulici šel na živce okoliškim trgovcem.

Protestniki so v petek v New Yorku medijem pojasnili svoje zahteve. Vse policiste, ki so sodelovali pri napadu na Garnerja, bi morali odpustiti, primere policijskega nasilja pa naj preišče posebni tožilec. V Albanyju pa zahtevajo sprejem zakona, ki bo "daviteljske prijeme" razglasil za kaznivo dejanje.

V New Yorku so se medtem prav tako v petek poslovili od 28-letnega Akaija Gurleyja, ki ga je v stanovanjskem bloku Brooklyna domnevno po nesreči ustrelil prestrašeni policijski novinec. Tožilstvo Brooklyna je sprožilo preiskavo, ki še traja.

Zvezno tožilstvo v Brooklynu pod vodstvom kandidatke za novo pravosodno ministrico ZDA Loretto Lynch pa vodi preiskavo o morebitnem kršenju državljanskih pravic Garnerju s strani Pantalea.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kommy
10. 12. 2014 12.30
+0
dva faktorja sta ključna za dogajanje v ameriki: 1.) amandma, da ima lahko vsak orožje terja od policaja zelo veliko. Vsak ga potencialno lahko ustreli, ergo je policaj pod stresom in prestrašen ves čas. Zato tudi "trigger happy" odost, Policaj je le človek,ki se boji zase in za bližnje, Da se ta zakon ukine, grem stavit, da bi bilo veliko manj tovrstnih smrti. 2.)Rasa,narod tu ne igra vloge. Gre za reveže,ki so enako tretirano po vsem demokratičnem svetu. Ali je kaka razlika med revnim črncem v ameriki in revnim recimo srbom v sloveniji? Tisti,ki se ukvarjajo s kriminalom se enako obnašajo v ameriki ali pa tu. Se pravi tu nima veze narod ali rasa ampak predvsem finančni status. Reveže se pa kriminalizira in velikokrat velja da je revež avtomatično smatran za kriminalca. Sedaj pa to povežite še s prvo točko pa vidite kam to pripelje Dekriminalizirati je potrebno revščino in prepovedati nošenje orožja pa bo stvar taka kot je recimo v veliki meri pri nas, kjer je največje nasilje nad ljudstvom solzivec in kaka batina preveč. Prej našega policaja obtožim prekomerne rabe nasilja, saj je lahko 90% prepričan da nisem oborožen, v ameriki je pa druga pesem . Tam bi morali bolje pregeldati psiho policaja, ali je sposobne takega pritiska, saj moraš biti zelo zelo miren pod stresom da ne streljaš prehitro
5055k
07. 12. 2014 12.48
+2
Saj bo ameriska vlada enostavno povrnila zaupanje v policiste.Cez nekaj casa bodo policisti ubili kaksnega "islamskega skrajneza"(beri terorista),ki je planiral napad na podzemno ali kaj podobnega.In zaupanje v policiste in amerisko vlado je zopet tukaj!Cez luzo se to tako resi.
Bruhalnica24
06. 12. 2014 15.28
+13
Policisti nikoli niso bili junaki v tiraniji....Vsakih 28 ur ubijejo policisti v ZDA neoboroženega črnega civilista.. Kaj tu ni jasno ???
paradoxal
06. 12. 2014 16.14
-10
godrnjavccek
06. 12. 2014 15.00
+1
ej a fema se kej obratuje
Audy
06. 12. 2014 14.57
+1
V Chicagu je vsak vikend na desetine mrtvih v drive-by streljanjih, pa "nikome ništa"...
Krta?a 21
06. 12. 2014 13.13
+17
Prišli so po črne in sem bil tiho. Potem so prišli po rdeče in sem bil tiho. Nato so odpeljali vse desne in sem bil tiho. Potem so odpeljali še vse verne in sem bil tiho. Naposled so prišli še po mene, takrat pa sem začel vpiti. A kaj ko ni bilo nikogar več ki bi me slišal....
Krta?a 21
06. 12. 2014 13.17
+10
Ameriški kongres je sprejel resolucijo v kateri Rusijo obtoźuje vse sorte izmišljotin. Na podlagi teh resolucij, bo sledilo še nekaj resolucij in na koncu bo Amerika napovedala vojno. Tako je bilo še v vseh primerih do zdaj. Zelo pomembna novica a raja se drži v temi! Wake up!
Iniesta
06. 12. 2014 12.58
+6
Kdor se ni bil v Ameriki, bi najprej moral tja iti in vse mu bo takoj jasno ...
povemvsem
06. 12. 2014 14.02
+5
je cenejše če kar tu ostanem in verjamem da je tam en drek.
Salamandros
06. 12. 2014 12.57
+29
Policija je orodje bogatih, da se zaščitijo pred reveži.
movi 1
06. 12. 2014 12.22
+8
Free country!?
enoh
06. 12. 2014 12.12
+10
Sami so si krivi, saj sami ustvarjajo mit bojevnika v boju proti teroristu...
odgovorje42
06. 12. 2014 11.51
+15
Čas je za sankcije mednarodne skupnosti.
motorist_mb
06. 12. 2014 11.37
+17
Če ne bojo porihtali tega si bojo nakopali vojno črncev...
Ramzess
06. 12. 2014 11.35
+5
Novinec ali ne, zanj veljajo enaka pravila, kot za začetnika na cesti, ... policaj ga enako kaznuje, mar ne.
Ramzess
06. 12. 2014 11.34
+0
Zanimivo je (statistika) v ZDA, da porota 90 procentov primerov (civilni) sodbo potrdi, in ostali 10 procentov sodb (ko gre za policaje) zavrne. Rezultat je potem jasen. Treba je tudi vedeti da poroto izbira sodnik. Ker se ne ve kdo pije kdo plača, je krog hitro zaključen.
dannyer
06. 12. 2014 12.45
+6
ne bo držalo poroto izbere tako tožilec kot branilec . imajo pa čudni sistem enkrat ja drugič ne .je pa jasno da so v zda kriminalci vedno bolj okrutni nasilni ,in kar 85% ga izvedejo temne skupine pol pa slišiš to ....
Ramzess
06. 12. 2014 11.31
+5
Policaj, ne glede na vrsto enote, ki ji sicer pripada, ne more pričakovati in dobiti zaupanje od osebe, če vanjo meri orožjem, z več kot očitnim namenom in naklepom. Ni logike. Zato bi njihova dejanje vedno morali obravnavati kot naklepna.
Ramzess
06. 12. 2014 11.28
+2
"To je hud udarec za policiste, ki so zaradi terorističnih napadov 11. septembra 2001 dolga leta uživali ugled kot junaki." To je še huje, junaštvo na napačnih podlagah, napihnjeno.
Ramzess
06. 12. 2014 11.26
+2
Junaštvo je precenjeno in tudi v ZDA napačno razlagano (o tem so bile tudi že oddaje na TV), ... nihče nima rad takih junakov. Tam si junaštvo napačno razlagajo, pa naj si gre vojake, policiste, gasilce, ipd. Isti šmoren.
JE-BI-GA
06. 12. 2014 11.24
+24
Evo ti demokracije, Jugoslavija pod TITOM ni imela teh problemov, bil si varen na vsakem mestu in vsaki uri.
JE-BI-GA
06. 12. 2014 11.26
+12
Vso breme se prenaša na pleča policije, gnila politika in elite pa uživajo v uničevanju poštenih ljudi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
discobik
06. 12. 2014 13.57
-8
razen če si kaj rekel čez komunistično oblast.....
discobik
06. 12. 2014 13.58
-9
če se čutiš ogroženega, imaš še kar nekaj varnih držav po svetu....vietnam, kuba, severna koreja.....samo izberi.....
Gavrane20
06. 12. 2014 19.01
+3
No ja ce si mel prevec dolga usta so te pac nasli nekje za enim grmom ker so te polcaji pospravli seveda cisto tko da se ni vedelo taka usoda je doletela mojga strica ampak ok on je izzivu zelo mocno jih je izzivu ...
Ramzess
06. 12. 2014 11.22
+10
Upiranje policistom je protizakonito, četudi si nedolžen, ... bolje se ne upirati, prepričati jih tako ne moreš, pač tvegaš kartoteko in zapor, kartoteko itak dobiš, zapora morda le ne, ker si pač le nedolžen. Resnica pa je za policaja in tudi neredko sodnika, si kriv dokler ne dokažeš nasprotno. Kljub temu ti vseeno ostaneta kartoteka in madež, zaznamovanost, žig.
Ramzess
06. 12. 2014 11.20
+13
Policaji delajo za oblast, ne za ljudi, ... rezultat je logičen.