Tujina

FOTO in VIDEO: 'Okruten in brezčuten zločin'

Moskva, 25. 01. 2011 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.S./STA/Reuters
Komentarji
160

Ruski preiskovalci domnevajo, da je za eksplozijo na moskovskem letališču odgovorna ženska. Spremljal naj bi jo moški, čigar glavo naj bi že našli. Eksplozijo je posnela tudi nadzorna kamera, Medvedjev pa je že zahteval odgovore, saj naj bi policija vedela za napad, vendar ji ga ni uspelo preprečiti.

Teroristi so spet udarili, tokrat v osrčju Rusije. Na najbolj prometnem moskovskem letališču Domodedovo se je v ponedeljek razstrelil samomorilski napadalec. Terminal za mednarodne prihode se je spremenil v zadimljen, krvav hodnik razkosanih trupel, kričečih preživelih in zapuščene prtljage.

Med žrtvami in ranjenci so tudi tujci, med njimi pa ni Slovencev.

Zdravstvena ministrica Tatjana Golikova je povedala, da je v eksploziji umrlo 35 ljudi, 93 pa so jih hospitalizirali, med njimi jih je 41 huje poškodovanih. Nekaterim so pomoč nudili pred bolnišnico, druge pa so oskrbeli zaradi izgube sluha, vdihovanja dima in zlomov. Ruski državni protiteroristični komite pa je sporočil, da je bilo v eksploziji poškodovanih 152 oseb.

Za teroristično dejanje odgovornosti ni prevzel še nihče, je pa ruska tiskovna agencija Interfax sporočila, da so preiskovalci pred carinsko točko za mednarodne prihode našli dele telesa domnevnega samomorilskega napadalca. ''Imamo glavo moškega, arabskega videza, starega od 30 do 35 let,'' je povedal preiskovalec.  Drugih informacij ni želel razkriti. Neimenovani uradnik pa je povedal, da policija išče tri domnevne osumljence.

Pred letališčem so še po napadu dogajanje nadzorovali policisti.
Pred letališčem so še po napadu dogajanje nadzorovali policisti. FOTO: Reuters

Ruska tiskovna agencijo RIA Novosti pa poroča, da naj bi napad izvedla ženska, ki jo je spremljal moški. To naj bi bila običajna praksa upornikov s Severnega Kavkaza. "Eksplozija je odjeknila, ko je domnevna teroristka odprla svojo torbo. Teroristko je spremljal moški, ki mu je eksplozija odtrgala glavo," je povedal omenjeni vir. "Napad je bil tako izvršen na način, na katerega ponavadi delujejo ljudje s Severnega Kavkaza," je dodal.

Državna televizija je poročala, da je eksplozijo povzročil samomorilski napadalec, ki je v doma narejeno bombo natlačil majhne železne predmete, da bi jo naredil bolj smrtonosno. Nato jo je na obljudenem mestu aktiviral. Tik pred tem pa naj bi kričal: ''Ubil vas bom. Vse.'' Eksplozijo je po ocenah povzročilo od pet do sedem kilogramov eksploziva TNT.

Nekateri ruski mediji obtožujejo Kremelj, da ni uspel zaščititi tako pomembnega dela moskovske infrastrukture, saj naj bi v nekaterih poročilih pisalo, da so obveščevalni organi vedeli za zaroto in možnost napada na pomembna letališča že pred tednom dni. Policija je te navedbe že zanikala.

Pojavljajo se tudi navedbe, da je to bil drugi poskus napada na letališče, potem ko se je samomorilski napadalec decembra nehote razstrelil že doma. Interfax poroča, da je Čečenka umrla v eksploziji na jugovzhodu Moskve. Njen mož naj bi bil povezan z ilegalno tolpo na Severu Kavkazu in je zdaj v priporu. ''Okoliščine te eksplozije nakazujejo, da se je ženska pripravljala na teroristično dejanje,'' je povedal Nikolaj Sintsev, predstavnik ruskega nacionalnega antiterorističnega komiteja.

Doslej naj bi identificirali trupla 18 smrtnih žrtev, med njimi tudi edinega Nemca med žrtvami, leta 1976 rojenega moškega. Moskovski časnik Komsomolska Pravda pa je na svoji spletni strani že objavil imena prvih identificiranih smrtnih žrtev.

Predsednik Dmitrij Medvedjev je napad označil za teroristično dejanje in takoj ukazal večji nadzor na drugih dveh moskovskih letališčih in ostalih ključnih transportnih objektih. Del krivde za napad pa je pripisal tudi vodstvu letališča zaradi pomanjkljivih varnostnih ukrepov. "To, kar se je zgodilo, kaže, da je prišlo do očitnih varnostnih kršitev. Nekdo se je moral zelo potruditi, da mu je uspelo pretihotapiti tako veliko količino eksploziva," je dejal ruski predsednik.

Ruski premier in nekdanji ruski predsednik Vladimir Putin je napovedal maščevanje, sam napad pa označil za "okruten in brezčuten zločin". "Ne dvomim, da bo zločin raziskan in da je maščevanje neizogibno," je še dejal.

To je že drugič v sedmih letih, ko je letališče Domodedovo postalo tarča terorističnih napadov. Leta 2004 sta se dve samomorilski napadalki izmuznili mimo varnostnih pregledov, od letališkega osebja ilegalno kupili karte in se vkrcali na letali, ki sta eksplodirali. Umrlo je 90 ljudi.

Putin je zdravstvenemu ministrstvu naročil, naj pošlje svoje osebje v bolnišnice in naj se prepriča, ali so ranjeni deležni pomoči, ki jo potrebujejo.

Eksplozijo je posnela tudi nadzorna kamera.
Eksplozijo je posnela tudi nadzorna kamera. FOTO: Reuters

Eksplozija je odjeknila okoli 16.30 po lokalnem času, ko je bilo na stotine potnikov in delavcev na slabo varovanem delu terminala, ki se je napolnil z gostim dimom. Očividci so kraj opisali kot grozljiv.''Bilo je veliko krvi, po tleh so ležali deli trupel,'' je povedala Jelena Zacerkovna, članica osebja Lufthanse. Letališki delavci so vozičke za prtljago spremenili v zasilne vozičke, s katerimi so ranjence odpeljali ven, je povedala.

Amaterski videoposnetki prikazujejo kup trupel na tleh, prtljago razmetano po terminalu ter številne majhne požare, ki so se vneli na terminalu. Voznik Artjom Žilenkov je povedal, da je stal le nekaj metrov od moškega, ki naj bi se razstrelil. Videl je eksplozijo na ali zraven moškega, katerega prtljaga je gorela. Najprej je mislil, da je tudi sam poškodovan, vendar so ga zdravniki pomirili, da je le poškropljen s krvjo drugih. ''Moškega zraven mene je raztrgalo na koščke,'' je povedal.

Letališče Dormodedovo so po eksploziji za kratek čas zaprli za promet, a so ga kmalu nato spet odprli.

Svet obsoja napad

Na teroristični napad so se danes odzvali tudi na Kitajskem in v Afganistanu. Tako Peking kot Kabul sta napad obsodila. Kitajski predsednik Hu Jiantao je Medvedjevu poslal sožalje, v katerem je med drugim zapisal, da Kitajska obsoja vse teroristične napade in podpira Rusijo v njenih ukrepih v boju proti terorizmu.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je bil konec tedna v Moskvi, pa je dejal, da so tisti, ki so odgovorni za ponedeljkov napad, "mednarodni teroristi in sovražniki človeštva". Hkrati je svetovne voditelje pozval k enotnosti v boju proti mednarodnemu terorizmu in preprečitvi novih žrtev med nedolžnimi ljudmi.

Eksplozija na letališču v Domodedovu
Eksplozija na letališču v Domodedovu FOTO: Reuters

Že včeraj so napad obsodili predsednik Evropskega parlamenta, predsednik Evropskega sveta in predsednik Evropske komisije. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je izrazil osuplost ob napadu in ostro obsodil to "obžalovanja vredno in neopravičljivo nasilno dejanje nad nedolžnimi". Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je ob napadu izrazil solidarnost z ruskim narodom in vlado.

Napad sta obsodila tudi italijanski premier Silvio Berlusconi in ameriški predsednik Barack Obama. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v imenu svoje države izrazil solidarnost z ruskimi oblastmi. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je poudaril, da za to barbarsko dejanje ni opravičila.

Medvedjev je pozval oblasti, naj odgovorne za tragični napad pripeljejo pred roko pravice in uničijo njihovo organizacijo. Prav tako je zahteval, da odgovorne varnostnike, ki niso poskrbeli za varnost, odpustijo.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je poslala sožalno brzojavko ruskemu vojaškemu atašeju v Sloveniji, polkovniku Vladimirju Kornejenkovu. V njej prosi, naj njeno sožalje prenese najvišjim predstavnikom v Moskvi ter družinam umrlih.

Sožalno pismo pa je danes ruskemu premierju Putinu poslal slovenski predsednik vlade Borut Pahor. V njem je izrazil globoko sožalje vsem svojcem umrlih v tragičnem dogodku in izrazil zaskrbljenost nad vsemi dejanji, ki jih svetu prinaša terorizem.

Sožalje ob krvavem napadu je že v ponedeljek v pismu vodji ruske diplomacije Sergeju Lavrovu izrazil tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki je zagotovil podporo Slovenije mednarodnemu boju proti terorizmu. Na MZZ so ob tem svojcem ubitih in ruskim oblastem izrekli globoko sožalje, ranjenim pa zaželeli čimprejšnje okrevanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Shpongle
26. 01. 2011 10.02
samo da so njegovo glavo našli, pa je dobro
1adler
26. 01. 2011 09.55
tu jim ni pomagala močna vojaška moč
MERDE-AVE-MERDE
26. 01. 2011 08.58
Tudi na RussiaToday so namigi da je bil to FalseFlag operacija
Komendator
26. 01. 2011 07.50
@Polifem "Ogromno je indicev, da za terorističnimi napadi v Rusiji ne stojijo Čečeni, če pa že, kaže na to, da so delovali usklajeno z rusko varnostno službo ali vsaj posamezniki v njej." Zakaj naj bi bi ruska obveščevalna služba (oz posamezniki) bila zaintersirana sodelovati pri ubiijanju svojih državljanov?
Gr@bnv@ler
26. 01. 2011 06.43
razy_Horse 25.01.2011, 23:03 2 color Sozalje pa svojcem nazalost podpiram samo to prosim s temi e-sožalji lahko prenehate ker nima haska so le besede brez realnega pomena bolš da pišete r.i.p. bote manj glupi zgledal....hvala
Gr@bnv@ler
26. 01. 2011 06.41
..................ne glede na tragedijo vi dajete reklame za eko subvencije.............niti malo spoštovanja.........
Ich88
26. 01. 2011 00.43
Teroristi so totalno za.biti :) Med ljudi, ki niso ničesar krivi se oni razstrelijo.. Joj, joj =] Te bi šli med politike, bi blo več haska :))
HLAPCI.HLAPCI
26. 01. 2011 00.08
Crazy_Horse25.01.2011, 23:01 0 upam samo da zahod ne bo prepozno uvidel nevarnosti ki jo predstavljajo * Ves ostali del sveta, ki ni majhen, je ŽE uvidel kaj počnejo krščanske države in nevarnost ki jo predstavljajo- napadajo kar se jim zljubi - in umre tisoče in tisoče civilistov. In se to "razgledanim" slovenskim komentatorjem zdi ok. Meni je vseeno ali je bomba ki je ubila, bomba iz kovčka, ali pa je iz bombnika - v obeh primerih umirajo nedolžni ljudje. ( s to razliko da pri bombah iz bombnka jih umre več )
Crazy_Horse
25. 01. 2011 23.06
odgovor rusije bo srtašen in odločen dobili bodo to kar so iskali
Crazy_Horse
25. 01. 2011 23.03
color Sozalje pa svojcem nazalost podpiram samo to
Crazy_Horse
25. 01. 2011 23.01
upam samo da zahod ne bo prepozno uvidel nevarnosti ki jo predstavljajo *malo se že premika v Franciji, Švici tudi v Nemčiji evropski parlament bi moral umejiti migracijo * ostale ki so kakor koli povezani z kriminalom izgnati
.::.
25. 01. 2011 22.52
jao z rusi se jaz ne bi igral, tudi če si taliban ali američan. ko se rusom odpelje bo joj
zigoollo
25. 01. 2011 22.16
hahahaha bedniki napište še da je ruska vlada najela eno da se razstreli :) smešni ste zaradi takih ko take bedarije pišete bo kmal konc sveta, če bo do tega prišlo, ker ne znate trezno razmišlat kdo kam spada ...
color
25. 01. 2011 21.46
codehonore.... super napisano.... in - res skoda besed. Sozalje pa svojcem nazalost:(
povemvsem
25. 01. 2011 21.43
Ogromno je indicev, da za terorističnimi napadi v Rusiji ne stojijo Čečeni, če pa že, kaže na to, da so delovali usklajeno z rusko varnostno službo ali vsaj posamezniki v njej. Vendar pa je tu, za razliko od ZDA, bistveno manj podatkov. Mnogi, ki so podatke zbirali in objavili, pa so tudi sami postali žrtve terorizma.
codehonore
25. 01. 2011 21.35
Takole bom reku: ruska vlada lahko reče da so bombo urihtal slovenski skrajneži oz. "Franci in Štefan" ljudje po svetu pa nikoli ne bojo 100% vedeli, če je to res. Tako kot so američani obsodl al kaido za wtc... v resnici pa vemo kakšen scenarij je bil in kdo je al kaido sploh ustvaru v 80 ih. Sploh se mi zdi smešno zakaj se čudijo.... sej so ja izvedl genocid nad Čečeni 1.5 mil so jih pobil pol se pa še čudijo... mislim ehhh škoda besed.
vetlan
25. 01. 2011 21.29
ndijak 25.01.2011, 20:43 Za to, da samo veš, ni potrebno biti preveč pameten, pač veš, ker ne govorim o razgledanosti ali izobrazbi, pogostega gibanja v določenih krogih zadostuje. Nisem vas mislil tukaj ponižati, sem le odgovoril na žaljivke.
pinocio
25. 01. 2011 21.08
samo fino papico odzadaj nam servirajo človek je top plenilec gremo se neko demokracijo itd na koncu je pa kri in pravičnost močnejšega bilo in bo vsak se bori za svoj prav
zigoollo
25. 01. 2011 20.45
zanimivi ste ljudje čist stran od glavnega zelo groznega in grdega dogodka grete... jaz vam samo povem da slabo se nam piše če bomo sprejemali vse ljudi in vsakemu dajali državljanstvo nasploh tukaj mislim na skupine ljudi iz severno afriških in arabskih držav... Ker ko enkrat jih ne moreš več nadzirat in se preveč razširijo ti skrajneži potem se lahko samo vprašamo kdaj bo nastradal kakšen bližji tvoj otrok ali ti sam... Govorim o ljudeh tudi iz Slovenije saj se že govorijo zgodbe da bi naj hodili ljudje tudi iz Slovenije na predavanja in usposablanja nekam v Bosno in Albanijo kjer naj bi prihajali tudi ljudje iz Irana ter drugih nevarnih držav ter poučevali in prali modžgane preveč vernim muslimanskim ljudem, ter mesečno plačevali te ljudi za udeležbo... Če je to res lahko v kratkem tudi mi nastradamo
ndijak
25. 01. 2011 20.43
@vetlan pa si zih, da veš več kot vsak od nas tu? ne bit preveč pametn, že sam po komentarjih se vid da ne veš več, in ne pravim da jaz vem več kot ti, samo ne veš niti malo več kot mi...