Tujina

VIDEO in FOTO: Pokopali 613 trupel žrtev genocida

Srebrenica, 11. 07. 2011 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V spominskem parku Potočari so ob obletnici genocida v Srebrenici pokopali 613 žrtev. Spominske slovesnosti se je udeležilo več deset tisoč ljudi, med njimi svojci žrtev in predstavniki države ter mednarodne skupnosti.

V spominskem parku Potočari je bila danes spominska slovesnost ob 16. obletnici genocida v Srebrenici, ko so sile bosanskih Srbov v dneh po zavzetju bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubile 8000 Bošnjakov. Na množičnem pogrebu so danes pokopali 613 trupel žrtev, ki so jih identificirali, potem ko so jih našli v množičnih grobiščih. V Srebrenici je bilo okoli 50.000 žalujočih, ki so prišli z 230 avtobusi, 2650 avtomobili in 200 diplomatskimi vozili.

Poleg groba očeta Hasana so pokopali njegova sinova Nesiba in Hasiba iz srebreniške vasi Trubari. Ko so ju ubili, je bil Nesib star 11, Hasib pa 15 let, tako da sta najmlajši žrtvi pokola, ki ju bodo danes pokopali. Umrla sta med begom v Potočare, kjer so bili nizozemski pripadniki Združenih narodov. Nesib je bil takoj mrtev, Hasib je umrl nekaj minut zatem na rokah matere Hamide. Njunega očeta so v Potočarih ločili od soproge in ga ubili z ostalimi srebreniškimi moškimi.

Najstarejša žrtev, ki jo bodo danes pokopali, je bila stara 82 let, najmlajša pa 11.
Najstarejša žrtev, ki jo bodo danes pokopali, je bila stara 82 let, najmlajša pa 11. FOTO: Reuters
Posmrtne ostanke 613 identificiranih žrtev srebreniškega genocida bodo pokopali v Potočarih. Veliko trupel je nepopolnih, pokopali jih bodo v soglasju s svojci. Po današnjem množičnem pogrebu bo skupno pokopanih 5137 žrtev.

Med žrtvami je tudi Nezira Ibišević, ki julija 1995, ko je bila stara 20 let, ni mogla zapustiti očeta Jusa in brata Junuza. Ko bi se morala z ostalimi dekleti in ženskami odpraviti v Potočare, je zavila v gozd, upajoč, da bo prišla do Tuzle. Na poti so jo ubili in odvrgli v eno izmed množičnih grobišč, danes bo končno našla večni počitek.

'Najgloblja rana na telesu izmučenega bošnjaškega naroda'

Spominska slovesnost se je začela z govori. Član predsedstva BiH Bakir Izetbegović je poudaril, da je Srebrenica najgloblja rana na telesu izmučenega bošnjaškega naroda, ki se ne bo nikoli zacelila, in črn madež na obrazu mednarodne skupnosti, ki ne bo nikoli zbledel. Izpostavil je, da je celotna vojaško-policijska struktura bosanskih Srbov, z njihovim poveljnikom Ratkom Mladićem na čelu, tedne zapirala, izvajala usmrtitve in prikrivala sledi zločina. Ti, ki so ga ukazali, in tisti, ki so ga izvršili, pa bodo odgovarjali za namerno, vztrajno, cinično zlo, s katerim so osramotili dostojanstvo človeškega roda, je dejal.

Predsednik upravnega odbora spominskega centra in notranji minister BiH Sadik Ahmetović je kot eno od prioritet v državi, posejani z množičnimi grobišči, izpostavil ohranitev miru, stabilnosti in varnosti. Eden glavnih pogojev, da bi to dosegli, je soočanje s preteklostjo. K soočenju s preteklostjo in obsodbi genocida v Srebrenici je pozval srbski narod, v imenu katerega je bil storjen genocid nad Bošnjaki. Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko je poudaril, da ničesar ni mogoče zgraditi na genocidu, niti ni mogoče ničesar zaščititi z genocidom. Izpostavil je dejstvo, da je Mladić v haaškem priporu, in pristavil, da je pravica počasna, a na koncu pride, ter izrazil sočutje z vsemi, ki so izgubili svoje najdražje.

'V Potočarih je na izpitu padla človečnost'

Hrvaški predsednik Ivo Josipović je imel govor pred množičnim pokopom.
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je imel govor pred množičnim pokopom. FOTO: Reuters

Tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović je izrazil sočutje v imenu Hrvaške in poudaril, da danes ni dan za govore, ampak za tišino in ponižnost pred ogromno žalostjo, ki jo je čutiti v Potočarih. Vsi si moramo prizadevati, da se tovrsten zločin ne bi nikoli več ponovil, da ne bi "nikoli sosed šel na soseda". Ameriški veleposlanik v BiH Patrick Moon je ponovil odločenost ZDA, da pomagajo Srebrenici in celotni BiH, da najde pot naprej. Tisti, ki negirajo genocid ali pa ga poskušajo minimizirati, pa po njegovi oceni ovirajo pot k pravici in spravi. Namestnik turškega premierja Bulent Arinc je poudaril, da je v Potočarih na izpitu padla človečnost, da pa genocid ne bo pozabljen, ker bodo "vse žrtve večno živele v srcih".

Letos udeleženci nosijo priponko – simbol genocida v Srebrenici – v obliki cveta z 11 belimi lističi z zeleno sredico, ki simbolizira življenje in upanje. Izdelali so ga v 30.000 primerkih, z njim pa želijo svojci žrtev sporočiti, da "mora biti pravici zadoščeno in da se Srebrenica ne sme ponoviti".

Vrhovni poglavar muslimanov v BiH Mustafa Cerić, ki je vodil verski obred ob pokopu žrtev, je dejal, "da je 11. julij leta 1995 vpisan v zgodovino velikih sramot človeštva, ki ni preprečilo ubijanja nedolžnih ljudi v Potočarih". 16 let po genocidu pa je v Potočarih enako, kot je bilo pred 16 leti – ne zmanjšujeta se niti sramota človeštva niti bolečina mater iz Srebrenice. Povečuje se le vera, da žrtve niso bile zaman, "resnica v kosteh naših bratov pa nam vsak dan bolj obljublja, da je pravica vse bliže in vse močnejša".

Molitev pred pogrebom
Molitev pred pogrebom FOTO: Reuters

Spominske slovesnosti so se udeležile tudi beograjske Ženske v črnem, ki so se v nedeljo zvečer v Beogradu z branjem imen danes pokopanih žrtev poklonile njihovemu spominu. Pozvale so, naj se tega zločina nikoli ne pozabi.

Med udeleženci je tudi evropski poslanec Jelko Kacin, ki je tudi podpredsednik delegacije Evropskega parlamenta za Jugovzhodno Evropo, sicer pa dobitnik nagrade Srebrenica 1995. Kacin je v izjavah za medije poudaril, da mora biti zavest o storjenem genocidu jasna in da ne sme biti podvržena relativizacijam in splošnim izenačevanjem. Z izročitvijo Mladića haaškemu sodišču je bil storjen "ključen korak k individualizaciji krivde in odpravljanju stereotipov o posameznih narodih", je še dejal Kacin in izpostavil nujnost, da v BiH čim prej oblikujejo svet ministrov ter izvedejo reforme in začnejo s pogajanji o članstvu v EU.

Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je medtem v pogovoru za dunajski časnik Standard spomnil, da se je Republika srbska pred leti že opravičila za zločine v Srebrenici, a dodal, da se drugi še niso opravičili za zločine, storjene nad Srbi. Pokol v Srebrenici je označil kot "nepotreben", tisti, ki so v njem sodelovali, pa ne morejo biti "nikakršni heroji, temveč so lahko samo zločinci". Kljub temu meni, da odločitev Republike srbske, da Mladićevi obrambi nameni 50.000 evrov, ni sporna, češ da mora Republika srbska pomagati svojim haaškim obtožencem, tako kot je Hrvaška svojim.

Bo pravici zadoščeno?

Žalna slovesnost sicer poteka ob malo več upanja, da bo pravici vsaj delno zadoščeno, potem ko so po 16 letih na begu maja letos prijeli Mladića. Skupaj s takratnim političnim voditeljem bosanskih Srbov Radovanom Karadžićem je obtožen načrtovanja enega najhujših pokolov po drugi svetovni vojni v Evropi. Oba sta sedaj zaprta v haaških zaporih in zaradi pokola v Srebrenici obtožena za genocid.

Nizozemski vojaki jih niso zaščitili

Od tragedije v Srebrenici mineva že 16 let. Med ljudmi, ki so obsojeni živeti s spomini na zločin, pa še vedno ostajajo nezaceljene rane in globoke brazgotine. Optimizem za boljši jutri, za trajno spravo in medsebojno pomiritev pa vendarle ostaja – tudi zato, ker se je konec maja letos končalo dolgotrajno iskanje haaškega obtoženca Ratka Mladića in ker poteka sojenje Radovanu Karadžiću. Obsodbe glavnih storilcev in morebitne izrečene kazni žrtev ne morejo obuditi k življenju. Lahko pa okrepijo občutek, da je bilo pravici zadoščeno, da je boleče poglavje zgodovine sklenjeno, vendar ne sme biti nikoli pozabljeno. To so lahko temelji, ki bodo dovolj trdno zagotovilo za trajen mir in medsebojno spravo na tem zgodovinsko nemirnem območju Evrope. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je ob 16. obletnici pokola zapisal, da je Srebrenica med drugim razkrila nezmožnost in nepripravljenost mednarodne skupnosti, da bi zaščitila nedolžne civiliste. "Žal so se kljub danim obljubam in zavezam po koncu druge svetovne vojne v Evropi v Srebrenici grozote znova ponovile," je ugotovil. Zaveda se, da so bili izbruhi nasilja in etničnega čiščenja, ki so spremljali razpad Jugoslavije, nepričakovani in pretresljivi.

"Na pragu 21. stoletja se je med nekoč bratskimi narodi razplamtelo neizmerno sovraštvo, ki mu ni bila kos niti mednarodna skupnost. Julija 1995 je bila moderna in razvita Evropa priča najhujšemu pokolu na svojih tleh po drugi svetovni vojni. V varovano območje Srebrenice, v enklavo, kamor se je med jugoslovansko vojno zateklo na tisoče muslimanov, so pod vodstvom generala Ratka Mladića vdrli srbski vojaki. Ločili so moške, ženske in otroke ter jih ob nemočnem opazovanju pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov hladnokrvno pobili."

Damir Muminović moli pred grobom svojega očeta.
Damir Muminović moli pred grobom svojega očeta. FOTO: Reuters

Evropski parlament je 15. januarja 2009 sprejel resolucijo, s katero je 11. julij razglasil za evropski dan spomina na žrtve genocida v Srebrenici. "Spominski dan je v prvi vrsti namenjen spoštovanju in poklonu žrtvam nesmiselne morije ter ohranjanju njihovega spomina in spomina na tragičen dogodek. Je izraz obžalovanja Evrope za dogodke, ki jih ni zmogla preprečiti, in hkrati sporočilo, da oboroženih konfliktov in spopadov kljub civilizacijskemu napredku, ki smo ga dosegli, še vedno nismo odložili na smetišče zgodovine," je še dodal.

Edini obsojen je Krstić

V Srebrenico se je med vojno v BiH (1992–1995) zateklo skoraj 30.000 Bošnjakov iz vse BiH, potem ko so mesto Združeni narodi aprila 1993 razglasili za varovano območje, da bi ga obvarovali pred srbskim zavzetjem. Sile pod poveljstvom Mladića in Radislava Krstića so vseeno 9. julija 1995 začele ofenzivo na Srebrenico, ki so jo varovali maloštevilni nizozemski pripadniki mirovnih sil Združenih narodov. 11. julija so vkorakali vanjo, do 19. julija 1995 so ubili več kot 8000 zajetih Bošnjakov, kakih 25.000 žensk, otrok in starejših oseb pa so nasilno pregnali na območje pod nadzorom bošnjaških sil. Pokol je Meddržavno sodišče v Haagu označilo za genocid.

Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je doslej zaradi sodelovanja v pobojih v Srebrenici obtožilo 21 ljudi. Krstić pa je edini doslej, ki je bila zaradi sodelovanja v tem genocidu aprila 2004 tudi obsojen na 35 let zapora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crnigavran
13. 07. 2011 16.26
-2
tatreanm, lepo te prosim,all.la-ha ti ne piši neumnosti...kje neki so sploh obstajali bošnjaki???Razen če so sklicuješ na tisto srbsko vas v Hercegovini"Bošnjaci",Če pa misliš na Srbe in Hrvate ,delom po.turice izlamske veroizpovedi potem je to druga zgodba,in sicer; zgoraj omenjeni so sami nad sabo izvršili nezaslišani etno genocid,guz-ičarili za turškom naklonjenostjo,prilizovali se Avstro-ogrom,de-rnečili ob prihodu nacistov v Saraaaaajvo,uprizorili Izlamsko deklaracijo pod krinko borbe za neodvisno unitaristično samo njihovo22 odstotno BiH,ter samo v zadnji vojni u.bili 35.000 Srbov in 7000 Hrvatov. Handžarijado in podložništvo Anti Paveliću pa niti ne bom omenjal,kaj šele da bi omenil Sisačkega kla.vca natančno 614,Srbov,v obdobju 1991-95. Zares nedolžna raja ...storili a niso rabili.
dekou
13. 07. 2011 12.45
+1
Brezveze pa je da se tukaj razpisujemo kdo je kriv, ker če imaš vsaj malo razuma in pameti potem ti je lahko jasno da je na prvem mestu kriva POLITIKA nato pa so krivci na obeh straneh :) oz. celo treh straneh
dekou
13. 07. 2011 12.42
+1
In Republiko Srpsko nikakor niste dobili zato ker ste zmagali ampak zato ker je tako določil Deytonski sporazum, da bi bile vse strani "potešene"... Če pa Deytonskega sporazuma nebi bilo,bi se zgodilo marsikaj ;) 5.korpus se je takrat komaj "segrel" in sreča njihova da se je vmešal Deyton :) Vojska je bila oddaljena cirka 20km od Prijedora ;) Prijedor pa je oddaljen od Banja Luke cirka 55km ;)
dekou
13. 07. 2011 12.32
crnigavran:Posebej pa je Srbsko herojstvo prišlo do izraza v primeru borbe za osvoboditev Republike Srbske,ko je maloštevilna Srbska vojska 4 leta držala linije fronta v dolžini 1200 kilometrov, linije fronta katere tvoj poturica in vojni zločinec Dudakovič z vso ostalo zeleno šeitansko navlako od 350.000 fanatikov nikakor ni mogla nikjer in v nobenem trenutku prestopiti.... Hahaha ti se hecaš ? Al si pa moralo dviguješ ....
dekou
13. 07. 2011 12.27
polifem: Orića ni blo zato ker je so njegove sile ble poslane drugam na bojišča in če si pozorno poslušo je reko da mu je žau zaradi tega in da je on samo človek ki izvršuje ukaze ;) tak da ni on nič pobegno in podobno... Mladiča pa je tak skoro dobo 5.korpus tak da ne ti meni o tem kdo je se je vstrašo in podobo. poglej si dokumentarec ISTINA O BUŽIMSKIM VITZEZOVIMA ;) na youtube maš vse dele ;)
Dobskibelozapornik
12. 07. 2011 22.44
cocacolalife12.07.2011, 15:25 Se strinjaam delno s tabo, vendar odgovor na prejšnji komentar še čakam . Ni mi jasno zakaj se sramuješ, če si srb bodi samo, če je to možno pošten in vse bo ok.
Andrejček
12. 07. 2011 21.28
kle je zlo gusto hehe kregate se a neveste zakaj je bil pokol izvršen klele je po folka ki vojne ni dožvel ostali so pa malo slišali o njej ali prebrali zaj se pa grejo neke junake kle gor gdor ve kaj se je zgodilo 14.12.1992 leta na področju Zvornika,Bratunca,Srebrenice.Kle skoz govorite srbi zgubil use vojne ja kere lube duše 2 carstvo smo zrušili austo-ogarsko pa turško po kosovskeb boju ni bilo več turških upadon potem 3 rajh švabe pa na koncu staljina sej po vaših besedan nekaterih pravite da so komunisti bili 95% srbi pa u teli vojni da so srbi bili glavni agresorji da so use napadal kako so potem zgubil vojno če so mel orožje pa obrnite se okoli sebe da bi srbi zgubil vojno nebi imeli 56% ozemlja bosne in hercegovine.živlenje teče dalje pusmo preteklost glej prihodnost
cocacolalife
12. 07. 2011 20.08
bigkackon nisem srb, sem pa razumen absolutno. tudi srbija je priznala zločine in jih prejela, poslala na haaško sodišče. tiste ''heroje'' brani nekaj tisoč spranih možganov v srbiji in to so tko al tko večina prebeglih bosanskih srbov. moraš razumet, tudi v bosni so srbi ostajali brez bratov, sester, očetov in mater. ne podpiram nikakršnega zločina, strogo obsojam, gre za dejstva. ko že omenjaš nemčijo, a veš koliko še dan danes obstaja nacističnih skupin ki zagovarjajo hitlerja in njegova početja...sam ne govori mi. in ni cel narod srbski kriv, krivci pa morajo bit kaznovani, tako vodje bosanskih srbov v pokolih, kot pripadniki drugih nacij.
Dobskibelozapornik
12. 07. 2011 16.12
cocacolalife12.07.2011, 15:25 Ti ki se imaš za razumnega srba, prosim če argumentiraš podrobneje trditve pokola nad srbi, in 3500 pobitimi srbskimi civili. po 2 sv, vojni nemčija je priznala in sama kaznovala svoje naciste, pri vami srbi je problem drugačen, kolektivno zagovarjate pokol neoboroženih dečkov in to je velik problem. Na vse načine hočete izenačiti žrtve in zločince. veste dragi srbi danes je vse drugače, ljudje so bolj osveščeni in prepoznajo resnico in laž.
flamengo
12. 07. 2011 15.59
Ampak JA je bila vedno pod nadzorom srbov.
cocacolalife
12. 07. 2011 15.25
vasiljevic11.07.2011, 10:2316 ko so dva dni nazaj Srbi imeli 18. obletnico od pokola 3500 Srbov katere so ubili muslimani niti ena televizija ni o tem pisala....tudi srbi so žrtve a se vam ne zdi.... žal mi je vseh ubutih ampak dajmo biti korektni... mrtvi so mrtvi ne glede na nacijoin in vero.. hvala..
cocacolalife
12. 07. 2011 15.24
Vsem je jasno, da so strani v vojni med seboj trgovale(nafta,orožje), da je Naser izdal Srebrenico in zbežal potem ,ko je storil ogromno zločinov, da je Alija prodal Srebrenico, da bi prišlo do NATO bombardiranja, da je zahod gledal pokol in ga ni preprečil, čeprav so tam bili Nizozemci. Vse to nemore spremeniti, dejstva da so nedolžni ljudje bili pobiti in zmetani v jame.
cocacolalife
12. 07. 2011 15.22
Andreas Komocar11.07.2011, 13:5010 Gledam tukaj komentarje in se smejim.....obsojam vsak zločin nad civili,da bo jasno! Obsodit vse,ki so kaj takega počenjal,ampak ni mi jasno kako lahko zaradi tega pluvate po celi naciji.....in to ste verjetno isti,ki hodite na čevape v baščaršijo in pa na žurke po splavih v beogradu! Sram naj vas je!
flamengo
12. 07. 2011 12.57
-1
Genocid iz Srebrenice in genocid iz Slovenije sta povezana, saj so jih izvršili pripadniki istega naroda-srbskega oz. političnega prepričanja - komunističnega, saj so bili tudi akteriji genocida v Srebrenici komunisti kot tisti med in po 2.svetovni vojni. Če bi se pravočasno obsodilo vse genocide po vsej bivši jugi, se ta v Srebrenici ne bi zgodil. Se bomo iz zgodovine kaj naučili? Najbrž ne in se bo zgodil še kakšen.
Dobskibelozapornik
12. 07. 2011 11.34
crnigavran12.07.2011, 10:03 Tako lepo in zanimivo predvsem prepričljivo komentiraš vse dogodke ki so se zgodili, da si mene tudi postavil pred veliko dilemo resnice. Se vidi da si veliko knjig prebral namreč si tako literalno in duhovno bogat človek, pred tabo je zagotovo bogata karijera. Vendar neki naredi koristnega za sebe dokler je še čas.
crnigavran
12. 07. 2011 11.19
-1
Bakirjeve in Mustafine zloslutne in podtalne namene o kolektivnem kaznovanju Srbov je najbolje demantiral Jelko s poudarkom na individualizacijo krivde in rehabitalizacijo narda zoper katerega se je vztrajno promovirala ideja o lažnem genocidu,avtorjev Alije in Billa Izetklintoviča. A kljub temu nihče se ni soočil z resnico o stradanju 3360 Srbskih žrtev,,a Mustafa si je privoščil promocijo "močne pravice" kot je sam poudaril. Resnica je vedno bliže če prav pravica počasi stiže.
flamengo
12. 07. 2011 11.06
Kdaj bo kacin in company obsodila genocid v Sloveniji med in po 2.svetovni vojni, ko je bilo izvensodno pobitih več desettisoč Slovencev in se jim poklonila. Hinavci!
crnigavran
12. 07. 2011 09.54
-1
bigkacon, Pišeš neumnosti v upanju da boš v njih našel tolažbo zaradi klavernega konca vaše izlamistične deklaracije o izlamizaciji celotne bivše SR BIH. Srbi so moralni in fizični zmagovalci vse od Kosova do danes ,to je dejstvo .Predvsem pa njihove zmage krasi herojski odpor in borba do zadnjega človeka kot je to bilo recimo v primeru Kosovske bitke .Posebej pa je Srbsko herojstvo prišlo do izraza v primeru borbe za osvoboditev Republike Srbske,ko je maloštevilna Srbska vojska 4 leta držala linije fronta v dolžini 1200 kilometrov, linije fronta katere tvoj poturica in vojni zločinec Dudakovič z vso ostalo zeleno šeitansko navlako od 350.000 fanatikov nikakor ni mogla nikjer in v nobenem trenutku prestopiti.Veš kako klaverno je končala Alijina ofenziva okrog Saraaaaajva 1994 in 95.Pravi muslimanski in Bosanski heroji so bil malo številni Abdičevi borci za svobodo AP Zapadna Bosna, katere je ekstremno teroriziral in skoraj vse do zadnjega pokončal tvoj heroj in monstruozi zločinec Atif Dudakovič ki ga je ravno Mladič postavil za komadanta tega območja dokler je še Atif bil normalen in podložen srbski komandi.Ma saj sam veš da so Srbi mogli več krat intervenirati v samem centru Bihaća ko ste prirejali nekakšne derneke...podobno kot ste jih več krat prirejali v Srebrenici .Vsi so vas imeli čez glavo in vas in vašega arlaukanja vsake pol ure ,skozi linice turških kasab v obliki rakete. Niti 22% si niste zaslužili. Teheran je lepši od Saraaaaaaaaaaajva!
Slo.pogreb
12. 07. 2011 08.24
bigkacon ja ja , ti te tvoje zgodbe pac crpas iz sovrastva do srbov in pol so rezultat tile tvoji komentarji , pac izjavit mas pravico kar zelis . Jaz pa kok sm komentiral je blo na podlagi dokumentiranih dokazljivih dogodkov . Ti pa sam lajnas nonstop srbi ono srbi ovo sam zalis , medtem ko jaz ene nism reko cez bosnjake ,potem pa bi ti rad nekaj moraliziral tu , mislim to je res zalostno , zaslepjen si z ljubeznijo do otomanskega imperija in nisi sposoben konstruktivnega dialoga na zalost
Dobskibelozapornik
12. 07. 2011 01.39
anti.pahor12.07.2011, 00:07 polifem12.07.2011, 00:05 Srbi so obsojeni na propad in izgube, nikoli niso nobene vojne dobili in nikoli niso nobene bitke še zmagali. Vse skozi pišejo samo zgodovinske laži od bitke na kosovu pa do zdaj. Močni so samo v primeru velike številčne in strateške premoči. Bosanski junak Dudakovič je srbom na terenu razložil strokovno kako se vojna dobi. Vse ceste so bile preozke ob Banja Luke do Drine, bežali ste en čez drugega.